Nuotr.: Zuma Press – Scanpix
Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Staigus Regimanto Minioto karjeros lūžis gimtinėje suviliojo baskų krepšinio galvas investuoti į prasiskleidusį lietuvio potencialą. Bilbao „RETAbet“ klubas su Ispanijos legenda Alexu Mumbru priešakyje metė tinklus ant įspūdingai LKL startavusio kėdainiečio, o šis nieko nelaukęs pagriebė gautą šansą.

Miniotas tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė, jog Bilbao klubas su juo mato mažiausiai dvejų metų projektą, nors komanda oficialiai skelbė apie sutartį iki 2020-2021 m. sezono pabaigos.

24-erių puolėjas baskų investiciją priėmė kaip demonstruojamo darbo įvertinimą ir skatinimą kilti aukštyn.

„Didžiausios ambicijos – nenustoti dirbti, negalvoti, kad viskas pasiekta, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Baskijoje įsikūręs Miniotas. – Nenuvilti komandos, jog nesigailėtų po sezono, kad pasirašė dvejiems metams.“

Įkvepianti savaitė

Nuotr. BNS

Pernai trečią sezoną Prienų „CBet“ klube užbaigęs Miniotas fiksavo po 7,8 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 8,7 naudingumo balo vidurkius. Puolėjas suprato, jog tokie rodikliai dėmesio iš užsienio tikrai nepritemps, tačiau vietiniame fronte norinčiųjų jį pasikviesti buvo. 

Dėmesį rodė Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, krepšininką išlaikyti siekė ir Prienų komanda. Manto Šerniaus demonstruotos pastangos įtikino Miniotą, o kaip vėliau parodė laikas, suteikta dar didesnė scena pasireikšti lėmė lūžį karjeroje.

Iki 32 minučių išaugęs žaidimo laiko vidurkis virto beveik triskart didesniais rodikliais krepšininko statistinėje eilutėje: rezultatyvumas išaugo iki 18,5 taško, atkovotų kamuolių statistika iki 10,5, o naudingumo balų – iki 24,5.

Miniotui per 11 rungtynių atkarpą niekas individualiai neprilygo pagal šiuos rezultatus. 

Bilbao ekipos vadovybė tuo pat metu ieškojo sprendimo žaidėjų rotacijoje bei dominuojantis lietuvis nepraslydo pro radarus. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, sužibėjusio Minioto pavardė taip pat buvo atsidūrusi Vilniaus „Ryto“ kandidatų sąraše, tačiau pats krepšininkas apie tai daugiausia girdėjo viešojoje erdvėje kunkuliavusiose kalbose.

Tuo metu ispanai operatyviai įsivertino aukštaūgį ir pateikė pasiūlymą, po kurio dar prieš FIBA rinktinių langą tapo aišku, jog Prienų klubas liks be lyderio.

„Iš tikrųjų ilgai net negalvojau, – sakė Miniotas. – ACB lyga vis tiek viena stipriausių Europoje, papildomai buvo dar FIBA Čempionų lyga. Sezonas dar nebuvo įpusėjęs, todėl pagalvojau, kad visai gera proga.

Treneris ir klubas norėjo manęs, jog atvažiuočiau žaisti ketvirtoje pozicijoje, tas labai daug pridėjo. Šiaip rodė didelį dėmesį, susidėjo viskas į visumą ir net negalvojau ilgai.“

Praėjus savaitei po baskų pasiūlymo, Miniotas buvo įvertintas Lietuvos vyrų rinktinės stratego Dariaus Maskoliūno, kuris įtraukė puolėją į sudėtį atrankos į 2022 m. Europos čempionatą etapui.   

Krepšininkui net nebuvo laiko apmąstyti staigių įvykių karjeroje, kai viena svajota galimybė keitė kitą. 

Visa tai tapo reikiamu įkvėpimu po ketverių metų etapo, kai teko migruoti tarp Prienų ir Kėdainių, o 2017-aisiais – atsitiesti po šiurpios kojos traumos.

„Viskas atėjo taip neskubinant, labai patogiai ir išėjo taip, kad net nespėjau suprasti, kaip viskas atsitiko: ir rinktinė, ir pasiūlymas iš Ispanijos, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ apie lūžį karjeroje kalbėjo Miniotas. – Tai prideda motyvacijos. Supranti, jog stebi tavo rezultatus, ir matai, kad įdėtas darbas atsiperka. Stengiuosi nesustoti ir dirbti toliau.“

Baskų krašte – įsitvirtinęs lietuvis

Pirmąkart rungtyniauti į užsienį išvykusį Miniotą su Bilbao klubu tiesiogiai supažindino antrus metus komandoje žaidžiantis Arnoldas Kulboka. 

Marijampolietis tautiečiui padėjo apsiprasti ne tik miesto apylinkėse, tačiau ir aikštelėje, kurioje Mumbru sulipdė jųdviejų duetą sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Priklausomai nuo sutinkamo varžovo ir žaidėjų profilių, Kulboka ir Miniotas atitinkamai dalijasi minutes vykdydami ketvirtųjų numerių užduotis.

„Arnoldui tai – antrieji metai, visus pažįsta, jaučiasi, kad ir jam pačiam lengviau žaisti, – pasakojo Miniotas. – Normalu, kad treneris galbūt labiau pasitiki juo, nes aš neseniai atvažiavęs. Man tik lengviau, kad jis žaidžia mano pozicijoje – ta pati sistema. Pasitariame, pasikalbame, pasako, kas kaip, ko treneris nori. 

Dėl žaidimo laiko – kuris žaidžia geriau, tas žaidžia ilgiau, o savo pranašumus išnaudojame skirtingai pagal tam tikrus varžovus. Mes kaip ir konkuruojame toje pačioje pozicijoje, bet tuo pačiu tik dar labiau papildome ją.“

Miniotas ACB pirmenybėse vidutiniškai rungtyniauja po 19,5 minutės, įmeta po 9 taškus, atkovoja po 4,6 kamuolio, atlieka po 1 rezultatyvų perdavimą bei renka po 10,6 naudingumo balo. Kulbokos statistika siekia 8,9 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio per 22 žaidimo minutes.

Mumbru schemose apsitrynęs Miniotas Ispanijoje meta kur kas mažiau tritaškių: per tokią pat rungtynių imtį šį sezoną LKL jis išsimetė 37 tolimus metimus, iš kurių pataikė net 17 (45,9 proc. pataikymas), o ACB pirmenybėse atliko 11 tritaškių metimų bei realizavo keturis (36,4 proc.).

Tuo tarpu taiklia ranka išsiskiriantis Kulboka per 21 mačą paleido 94 tritaškius, iš kurių tikslą pasiekė 44 (46,8 proc.). Ryškų pokytį fiksuojantis puolėjas pernai tiek pat tolimų metimų realizavo per 126 bandymus (pataikymo procentas – 34,9).

„Nėra taip, kad turiu žaisti tik po krepšiu, – puolimo specifiką komentavo Miniotas. – Galiu mesti, kada esu laisvas. Aišku, daug kas komandoje meta tritaškį, ir Arnoldas meta daug tritaškių, todėl stengiuosi kartais geriau nueiti po krepšiu, taip pakeisti komandos ritmą. 

Bet jeigu esu laisvas ties tritaškiu, nėra jokių problemų, treneris netgi liepia mesti, kad tik nebūtų jokių dvejonių.“

Miniotas netruko prisitaikyti ir daugiakultūrinėje rūbinėje, kurioje jo balsas pamažu tapo vis labiau girdimas. Pagrindiniame „RETAbet“ žaidėjų dvyliktuke – vos du ispanai: 22-ejų Felipe Dos Anjos ir 27-erių Alexas Reyesas.

Likę žaidėjai yra iš Lenkijos, Prancūzijos, Juodkalnijos, Čekijos, Švedijos, JAV ir Serbijos. Bendrai krepšininkų rūbinė vienija net devynių šalių atletus ir tai komandai suteikia savą žavesį. 

„Komandoje yra labai daug tarptautinių žaidėjų, tas galbūt labai palengvina, nes visi užsieniečiai ir visi suprato, kokia mano situacija, tikrai padeda, kuo gali, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ komentavo Miniotas. – Tiek treneris įvedė labai gerai, praėjus mėnesiui atrodė, jog komandoje būčiau nuo sezono pradžios. Visi suprato, kodėl atvažiavau – jiems reikėjo manęs, man reikėjo jų.“

Už komandos vairo – Ispanijos krepšinio mohikanas

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Bilbao klubo vadovavimas nuo 2018 m. patikėtas vietinei legendai Alexui Mumbru. Jis šiam klubui kaip žaidėjas atidavė devynerius karjeros metus (2009-2018 m.), o pakabinus sportbačius ant vinies, jam buvo suteikta scena pradėti trenerio karjerą. 

Nors Mumbru kūną jau kurį laiką puošia kostiumas, o ne sportinė apranga, katalono viduje vis dar gajūs žaidėjo instinktai. Anot Minioto, treneriui tai – nemažas privalumas vystant ryšį su savo auklėtiniais.

„Treneris su tokia patirtimi, buvęs toks žaidėjas, tikrai jaučiasi patyrimas ir sukauptas žinių bagažas, – apie Mumbru atsiliepė lietuvis. – Jaučiasi, kad dar neseniai pats žaidė, jis iš dalies supranta žaidėjus bendravime tarp žaidėjo ir trenerio. Jo štabas labai gerai išanalizuoja varžovus ir treneris iš savo patirties pats išnaudoja, ką žaidė, ir padeda mums prisitaikyti.“

Mumbru žaidžiant paskutinį sezoną, Bilbao klubas nusirito į 17-ąją vietą ACB čempionate ir iškrito į antrąją šalies lygą. Nuo šių pirmenybių trenerio keliu eiti pradėjęs jaunasis treneris per 2018-2019 m. sezone grąžino „RETAbet“ į šalies elitą, o praėjusį sezoną iki sustabdymo rikiavosi net penktoje pozicijoje, į priekį užleisdami Tenerifės „Iberostar“, Saragosos „Casademont“, Madrido „Real“ ir „Barceloną“.

Klubas taip pat po trijų sezonų pertraukos varžėsi Karaliaus taurės aštuonete, o jo ketvirtfinalyje krito prieš čempione tapusią „Real“.

Šiemet Bilbao ekipos situacija – kardinaliai kitokia. FIBA Čempionų lygoje debiutavęs klubas per 6 turus laimėjo dusyk ir neperkopė grupių etapo, o Ispanijos pirmenybėse rikiuojasi paskutinė – devyniolikta. Traumų išbalansuota komanda savo sąskaitoje turi vos 4 pergales per 17 susitikimų.

Bendras sezono rodiklis – nuviliantis: 6 pergalės ir 21 pralaimėjimas.

Emocijomis tryškęs per krepšininko karjerą, Mumbru ne visada susitvardo ir dabar stovėdamas šalia šoninės linijos.

Trečiąjį sezoną vyr. trenerio poste pradėjęs specialistas skaudžiai priima auklėtinių nesėkmes aikštelėje, o jų iššauktą pyktį tenka sugerti krepšininkams.

Mumbru vedamos audringos minutės pertraukėlės, kupinos riksmų, keiksmažodžių ir išraiškingų gestų, tapo Ispanijos lygos folkloru. Minioto teigimu, emocingi trenerio išstojimai būna pasverti, bet jie nėra itin dažni.

„Tos, kurios pasiekia jus vaizdo įrašais, yra išimtys, – komentavo Miniotas. – Komanda žaidžia blogai ir treneris irgi momentais pratrūksta. Nesureikšminu tokių dalykų, nes emocijos – krepšinio dalis. Viskas labai aišku pas šį trenerį, yra nubrėžtos tam tikros taisyklės, kurių tu turi laikytis.“

Komentarai:
bhmh
Tai su Bilbao keliaus jis i 2 divizioną? Ar tada jį paleistų?
2021-02-05
+1
Atsakyti
Pylėjas Nuo Zanavyko iki Kauno
Durnas sprendimas pratęst sutartį, jei šį sezoną komanda sėdi dugne ir yra arti iškritimo ribos iš acb lygos.
2021-02-04
Atsakyti
uzmirsau dadeti kad Kairys NBA lygio treneris su jumis didziausia pagarba Karolukas Tiskevic tinku chebra as podcastuose su savo piderastisku elgesiu ir kliedesiais ar ne ?
2021-02-04
-7
Atsakyti
su jumis Grafas Tiskevic skiauterike pakilus i Ryta sitas eis kita sezona patvarkysim zalgiri plus 8 Rytas Kas laimės rungtynes ir kokiu skirtumu? Tiškevičius: „Rytas“ +8. matot kaip protingai komentavau ? Kiek svarbu tai, kad „Žalgiris“ jau žaidžia Eurolygoje, o „Rytas“ dar nepradėjo sezono Europoje? ėjo pasitikrinti su aukščiausio lygio varžovais, todėl pasirengimas tikrai kovai turbūt yra geresnis. Tiškevičius: Šitose rungtynėse bus svarbiausias emocinis užtaisas. Daug svarbiau už visas praėjusias rungtynes, už pergales ir pralaimėjimus. Abi komandos gali žaisti aukštame lygyje, todėl čia svarbiausia bus emocija. Nemanau, kad „Rytui“ jausis patirties stygius. protingai atsakiau i klausimus ? ir visos prognuozes isipilde su kaupu plus ant shilerio kiek tiesos pasakiau aisku nepykit kad esu skiautere chebra su jumis buvo Karol Tiskevic didziausia pagarba
2021-02-04
-2
Atsakyti
x
kogero vienintelis tradicinis sunkus kraštas tinkantis rinktinei, kai Sabonis galutinai tapo centru, o Motiejuno pajėgumas senai kelia abejones.
2021-02-04
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.