Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

2017-aisiais palikdama Lietuvos moterų rinktinės stovyklą, Marina Solopova išdėstė savo poziciją vyr. treneriui Mantui Šerniui ir po nemalonios patirties nusprendė atsisveikinti su nacionaline komanda.

Žiūrovės pozicijoje likusi Solopova stebėjo ir palaikė savo bendražyges kovojant dėl sugrįžimo į Europos elitą, o nuo rinktinę gaubusio šurmulio stengėsi atsiriboti.

Visgi to padaryti neleido kaskart aktualijų kontekste nuaidėjusi pačios pavardė. 

Užsienyje rungtyniaujančios krepšininkės nebeįtraukimas į rinktinės kandidačių sąrašą kėlė klausimų. Kas pasikeitė per tris mėnesius, jog karjeros piką pasiekusios sportininkės nebeliko tarp pretendenčių?

Atsakymas ilgą laiką liko rinktinės rate, kol praėjus daugiau nei trejiems metams išstojo pati krepšininkė.

„Tarp „niekada atstovausiu Lietuvai“ ir „niekada neatstovausiu Manto Šerniaus vadovaujamai komandai“, sakyčiau, yra nemažas skirtumas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė Solopova.

Taip žaidėja reagavo į Šerniaus komentarą „BasketNews.lt podkaste“, išsakytą ieškant priežasčių, kodėl Lietuvos moterų krepšinis pametė pergalingą kelią.

„Marina man yra pasakiusi tiesiai šviesiai, jog ji daugiau nenori atstovauti Lietuvai. Šitoje vietoje, jei nenori atstovauti Lietuvai, nematau joje (rinktinėje – aut. past.) ir vietos“, – situaciją pateikė Šernius.

BasketNews.lt“ kreipėsi į krepšininkę dėl priimto sprendimo, kuris, jos teigimu, buvo iškomunikuotas neteisingai.

Apsisprendimo fonas

Nuotr. BNS

2015 m. Europos čempionate per žingsnį nuo pusfinalio likęs Lietuvos rinktinės branduolys per 2017-ųjų lapkričio langą susirinko į 2019 m. Senojo žemyno pirmenybių kvalifikacijos startą.

Pirmajame atrankos mače nuo suolo pakilusi Solopova aikštėje praleido 25 minutes, bet prametusi penkis metimus iš žaidimo liko be taškų ir finišavo su –4 naudingumo balais. 

Lietuva Kėdainių arenoje 70:73 dramatiškai krito prieš Vengriją, o po trijų dienų išvyko į antrąjį mūšį Maskvoje, kur ir gimė krepšininkės drastiškas sprendimas.

Rusijos sostinėje atkakliai besiklosčiusioje dvikovoje Solopova vienintelė kiurksojo suolo gale, kai į akistatą su šeimininkėmis buvo išmėgintos visos likusios žaidėjos.

„Kiekvienas žmogus turi ribas, o jos buvo pasiektos Rusijoje, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ komentavo Solopova. – Galima rodyti pagarbą ir nerodyti jos. Mano atžvilgiu buvo nepagarba, kai rungtynėse su Vengrija žaidžiau 25 minutes, o rungtynėse su Rusija yra išleidžiama vienuolika žaidėjų, išskyrus mane. Be jokio paaiškinimo. Man atrodo, jog tai yra kažkas asmeniško, ne tik žaidimas.“

Šerniaus vadovaujama komanda Rusijoje sugėrė dar vieną skaudų smūgį 62:64 ir pirmąjį atrankos etapą pradėjo dviem pralaimėjimais. Keliaujant namo, niūrių nuotaikų fone Solopova išsakė savo poziciją rinktinės vairininkui.

„Nebuvo aiškinimo, kodėl (nežaidžiau), – situaciją prisiminė Solopova. – Vis tik yra tam tikros emocijos. Važiuoji į rinktinę ir galvoji, kad žaisi. Ypač pirmos rungtynės parodė, kad žaisiu. Su tokiu tikslu ir važiavau.

Yra didelis skirtumas tarp atstovavimo Lietuvai ir tam tikram klubui. Tai – garbė. Po rungtynių Rusijoje supratau, jog jam vadovaujant mano karjera – baigta.“

Rinktinės strategas „BasketNews.lt podkaste“ taip pat pakomentavo buvusį konfliktą su viena vedlių Kamile Nacickaite, kuris vėliau buvo išspręstas atviru pokalbiu ir duetas tęsė darbą bendram labui. 

Tuo metu Solopova teigė, jog jos bendravimas su treneriu nutrūko po akistatos Rusijoje ir sprendimų nebuvo ieškota.

„Manau, kad iš mano pusės – neįmanoma, – į klausimą, ar buvo galima užkasti karo kirvius dėl bendro darbo rinktinėje, atsakė Solopova. – Apsisprendžiau po Rusijos, kodėl turėčiau važiuoti, nervintis ir vėl atsitiktinai būti dvylikta žaidėja, kuri nežais. Susitaikiau, kad nebežaisiu rinktinėje. Aišku, apsivilkti Lietuvos marškinėlius yra vau, kai himnas groja, tai yra neįtikėtina.“

2015 m. Senojo žemyno pirmenybėse Solopova prie Šerniaus žaidė visose 10 rungtynių, per kurias vidutiniškai aikštėje praleido po 19 minučių, rinko po 4,5 taško, 2,3 atkovoto kamuolio ir 1,9 rezultatyvaus perdavimo. 

Ji dvikovoje su Ispanija rungtyniavo 28 minutes, o pralaimėtame mūšyje, siekiant penktosios vietos ir kelialapio į olimpiadą, su Turkija žaidė 30 minučių.

Metais anksčiau vykusioje atrankoje Solopos žaidimo laiko vidurkis siekė 24 minutes, pelnytų taškų – 7,5, rezultatyvių perdavimų – 2,7, atkovotų kamuolių – 1,8.

Klaipėdietė į Lietuvos rinktinę įsiveržė sužibėjusi 1990 m. gimimo merginų kartoje, kuri šaliai skynė istorinius laimėjimus. Jos 2006 m. iškovojo Europos U16 čempionato bronzos medalius, o 2008 m. – Senojo žemyno U18 pirmenybių auksą. Pastarajame turnyre jaunoji krepšininkė metė po 14,5 taško, atkovojo po 5,2 kamuolio ir atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

2008 m. čempionių trofėjus merginų turnyre – vienintelis auksinis titulas Lietuvos jaunimo krepšinio istorijoje.

2010-aisiais Algirdo Paulausko pakviesta sportininkė Lietuvos moterų rinktinėje debiutavo kovojant dėl vietos 2011-ųjų Europos čempionate. 

Trenerio žodžiai įžeidė

Nuotr. Linas Žemgulis

Solopova tikino, kad jeigu Šernius iš karto būtų teisingai pagarsinęs išsakytą poziciją, krepšininkė nebūtų reagavusi ir linkusi žvalgytis į praeitį. 

„Pokalbio tarp mūsų (su „BasketNews.lt“ žurnalistu – aut. past.) nebūtų, jeigu treneris būtų pasakęs, jog konfliktas buvo kažkada ir ji nekviečiama. Viskas. Kam reikia sakyti taip, kai gali to išvengti? Esu iš tų žaidėjų, kuri niekada netyli. Jeigu kažkas įvyko, neturiu problemos apie tai šnekėti“, – teigė žaidėja.

Dėliojant sudėties projekciją kitam atrankos langui po Solopovos išvykimo, jos pavardės tarp kandidačių nebeliko.

Tokio sprendimo viešu motyvu tapo krepšininkės pasirinkimas žaisti Rumunijoje.

„Kai nebevažiavau į antrą langą, iš trenerio buvo toks komentaras, kad esu nekviečiama, nes žaidžiu Rumunijos lygoje, kuri yra per silpna, – bendraudama su tinklalapiu „BasketNews.lt“, prisiminė Solopova. – Tada nereagavau ir galvojau, kad tiek jau to. Bet kai išėjo komentaras, jog „pasakiau, kad neatstovausiu Lietuvai“, įžeidė mane. 

Jeigu būčiau taip pasakius, tada tiek jau to, bet mano žodžiai buvo, jog „niekada neatstovausiu jo vadovaujamai komandai“, o ne Lietuvai. Iki šiol laikausi tos pačios nuomonės.“

Jųdviejų bendra darbo patirtis prasidėjo dar gerokai prieš rinktinę – 2010-aisiais Kauno „VIČI-Aisčių“ komandoje. 2010-2011 m. sezone kaunietėms nepatekus į Eurolygos atkrintamąsias, krepšininkė aštuntfinalio etapui buvo paskolinta Slovakijos čempionei, Košicės „Good Angles“ komandai.

Nepatekus į ketvirtfinalį, Solopova grįžo į Kauną, o dabar prisimindama į šį etapą, teigė, jog bendravimas su treneriu nebuvo pats sklandžiausias. Todėl 2011-ųjų vasarą ji pasinaudojo kontrakte numatyta sąlyga išvykti ir Prancūzijoje pradėjo legionierės karjerą.

Kodėl žaidėjai ir treneriui taip nesisekė rasti bendros kalbos?

„Reikia mokėti kalbėti su moterimis. Vien bendravimas tarp mūsų... Jeigu tu kalbi su visomis moterimis vienodai, tai mėgini nekonfliktuoti su kažkuo, o pas mus konfliktų buvo, – pasakojo Solopova. – Nėra, kad dabar paminėjo mane, ir konfliktas buvo tik su Solopova. Buvo konfliktai ir su kitomis žaidėjomis, ir jie buvo nušviesti spaudoje. Nėra nieko naujo.“

Karjeros pasirinkimai

Nuotr. FIBA.com

Kai Solopova nusprendė užverti rinktinės duris, gynėja žaisdama Rumunijoje 2017-2018 m. sezone rinko po 11,7 taško, atkovojo po 5,5 kamuolio, atliko po 4,9 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 15,8 naudingumo balo.

Kitąmet ji persikėlė į Sfintu Georgės „ASC Sepsi“ gretas ir tapo šalies čempione, vietiniame fronte fiksuodama po 11,4 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 3,7 naudingumo balo.

Europos taurėje Solopovos rodikliai siekė 9,2 taško, 3,8 atkovoto kamuolio ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo, o pataikymas iš toli – 44 proc.

Po tokių dviejų sezonų žaidėja sugrįžo į vieną stipriausių Europos lygų – Prancūzijos pirmenybes. 

„Rumunijos lyga nėra tokia prasta, jeigu iš jos išvažiuoji į Prancūziją“, – teigė Solopova, Saint-Amando „Hainaut Basket“ fiksavusi 9,9 taško, 3,8 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo statistiką per 27 žaidimo minutes.

Būtent šiam Prancūzijos klubui Solopova atstovavo pirmąkart patraukdama į užsienį. Vėliau ji svetur žaidė Turkijoje ir Čekijoje, o dabar Rumunijoje gina Satu Marės „CS Municipal“ garbę.

Ši šalis europinėje arenoje turi vieną atstovą – čempionę „ASC Sepsi“, kurioje anksčiau rungtyniavo pati Solopova.

„Būkime teisingi: Rumunijos lyga nėra įspūdinga – tai nėra Ispanijos ar Prancūzijos lyga, – komentavo Solopova. – Yra ir prastesnių komandų, būna, laimi dideliu pranašumu, bet yra ir stipresnių klubų. 

Visgi galvojant realiai, nori užsitikrinti sau ateitį ir važiuoji ten, kur daugiausiai moka, ypač šioje koronaviruso situacijoje, kuri yra labai sudėtinga moterų krepšiniui.“

Solopovos statistika 2020-2021 m. sezone – 12 taškų, 4,5 atkovoto kamuolio, 4,2 rezultatyvaus perdavimo ir 15,8 naudingumo balo per 27 žaidimo minutes.

Paskutinį sezoną gimtojoje Lietuvoje gynėja žaidė 2014-2015 m., kai su „Utenos“ komanda tapo Lietuvos čempione.

Komentarai:
pamenu
Dar is tu laiku, kai zaide uz Teo. Ateidavau paziuret. Susidare ispudis, kad arogantiska, ir ne itin efektyvi zaideja. Kai Zalgiryje neliko panasiu asmenybiu, tai ir prie elito priartejo.
2021-03-15
+6
Atsakyti
86513
Atvažiuoti atstovauti rinktinę, o ne savo ego. Žaidėja susimovė, bet viskas tvarkoje, linkiu susiprast ir pasukt treneriui, nieko gi tokio neįvyko, nusispjaut tas fb ir viešumas, niekam tai nerūpi.
2021-03-05
+1
Atsakyti
Apseisiu be bajeriu
Ziurint tik i krepsini - [askutiniu metu matytas zaidimas ispudzio nedare (kai dar rodydavo). Kai dar gyvai matydavau Vici-Aisciu laikais, irgi paliko labiau besivaipancios nei kovotojos ispudi.
2021-03-02
-1
Atsakyti
...
solopova aisku ir gera, bet kas cia per futbolistas tapes kashio ekspertu tokiu ereliu tapo ir lkf tinka, nors jokiu rezu nerodo, ir zalgiris prienam sita igruda treniruot kluba ir ugdyt busimus zaidejus?
2021-03-02
+3
Atsakyti
x
man paskutiniu laiku ir nepatiko Solop[ovos žiaidmas, bet matyt čia viskas ne apie tai. šis langas tikrai parodė , kad yra problemų komandos viduje, ir deja jos pačios neišsispręs. visi mato tik federacija ne. gaila.
2021-03-02
-6
Atsakyti
Rt
Aha, jau matau kaip Adomaitis su D. Motiejūnu eina alaus atsigert... :D Arba koks Sireika su buvusiais savo auklėtiniais :D
2021-03-02
-6
Atsakyti
priminet
Buvau ir pamirses tokia zaideja. Kadaise zaide Eurolygoje, dabar pasirodo Rumunijoje.
2021-03-01
-2
Atsakyti
koks skirtumas
Ne 1 ir ne 5 zaidzia visokiose rumunu lygose ir yra susireiksmine del praeities nuoskaudu. Negi su tokiu nusiteikimu pakeltu lygi?
2021-03-01
+4
Atsakyti
Klausimas
manau i veidrodi panelei pasiziuret, atsisukit kokios apgailetinos formos atvaziavo. Supyk ark ir irodyk kad nesi suolo galas. Deja deja kaip sake streimikyte, neturi charakterio merginos sportinio neturi. Uzsiraskini aiksteliai ir ari per krauju tada ir bus rezultatai o ne per verkima.
2021-03-01
+5
Atsakyti
kesukazzz
Man ir labai keista, kodėl Šernius nekviečia į rinktinę daug žaidėjų žaidžiančių užsienyje pvz: Eglė Šulčiūtė, Manatė Kvederavičiūtė, Lina Pikčiūtė, Marina Solopava.
2021-03-01
-4
Atsakyti
Bardakas
Moteriškoji D-MO versija.
2021-03-01
+3
Atsakyti
faktas kad sitas LKF klapciukas netempia rinktines lygio ne is tolo ir betkuris protingas vadovas jau seniai butu parodes i duris. bet tik ne svogerynas su legenda priesaky, jiems viskas ciki, mauzuoliejus dygsta, i euroop9s cempa papuolem. na o merginos? o kam jos idomios
2021-03-01
-2
Atsakyti
Šernius
Trinkit netrynę komentarų, nuo to realybė nepasikeis. O geriausia straipsnio vieta, tai Solopovos hailaitai. Geros nuotaikos dozė visai dienai.
2021-03-01
-5
Atsakyti
Krepsininke
As is savo asmenines patirties galiu pasakyti, kad zinau toki treneriu tipa. Kaip tik tokiems treneriams buna didziausios problemos su savo vyrisku ego, nes jei nesugeba rasti bendros kalbos su panom, sugeba isizeisti del ju jautrumo, tai kaip tokie gali dirbti treneriu? Tai kaip tik isduoda tikra specialisto lygi ir psichologines zinias, visiskai neturi lankstumo. Trenerio darbas yra ne tik vaikyti panas, bet ir sugebeti motyvuoti, tinkamai iskomunikuoti, atrasti bendra kalba su kiekviena sportininke ir NEZEMINTI moteru.
2021-03-01
-4
Atsakyti
djgaffer
Treneris kaltas,kad neieško kompromisų,o žaidėja,kad vadovaujasi emocijomis.Tokiu atveju reikia rasti aukso viduriuką,tačiau Šernius nemoka to padaryti,o Solopova nenori.Tai sakyčiau abiejų kaltė,nes elgiasi kaip vaikai.O juk kalbam apie rinktinės intetesus,todėl čia jau reikia šalin patraukti savo emocijas ir vadovautis sveiku protu.O Solopova atsinaujinančioje rinktinėje būtų labai reikalinga savo patirtimi ir kovingumu,bet per trenerio kaprizus jos nematome rinktinėje.Tai čia jau kiekvienas pagal save tik galim nuspręsti,kas teisus.Nors aš už tai,kad kalbant apie rinktinę visi pykčiai turėtų būti pamiršti,nes kovojama juk už savo šalį.
2021-03-01
+5
Atsakyti
lol
Manau nesuprantat dauguma, kas norėta pasakyt. Tai pabūsiu "kapitonu akivaizdu". Žaidėja kaip ir kitos kai kurios žaidėjos nėra patenkintos treneriu, nes jis su jomis visiškai nesiskaito, nieko nesako ir daro ką nori. Žinant, kad pas moterys kolektyvas gana stiprus, palaikantis viena kitą, tai joms toks treneris kaip šūniui penkta koja. Ten palikt reik kompetencijas, taktikas ir panašiai, moterų krepšinis labiau yra apie jų pačių savijauta ir emocija, jos gi neuždirba mlijonų iš pergalių ar geros statistikos. Joms susiriinkimas pasižaist turi duoti didelę emocija, o kai vienas stulpas atsistojas daro ką nori ir viską gadina tai tas malonumas ir dingsta, o kam daryt tai kas nepatinka?
2021-03-01
-1
Atsakyti
Nb
oho kokie mes izeidus :) kazlada Saras Lekavicois, viena pagrindiniu savo zaideju, paliko ant suolo Eurolygoj, jei neklystu pries Pana. tai, ka ir Lukui reikejo sakyt, kad pqs Sara nebelos? :)
2021-03-01
+5
Atsakyti
Vyrai treneriai
Cia ir didziausia beda. Su moterimis reikia kitaip bendrauti negu su vyrais. Kai kurie treneriai nemoka, nenori prisitaikyti, paskui buna nesusipratimu, tokiu situaciju kaip si. Kai kurie net suzlugdo karjeras. Moteru psichologija kitokia negu vyru, tai faktas.
2021-03-01
+8
Atsakyti
Vox
Užuojauta treneriui. Dirbti su tokiomis "asmenybėmis" tikrai sudėtinga. Po -5 rungtynių stebisi, dėl ko neišleidžiama į aikštę? Tai gal, kaip dabar madinga sakyti, reikia "atvėsti"? Būna visko. Ir sekasi, ir nelabai. Bet jei kiekvieną kartą krepšininkai ar kiti sportininkai taip aikštingai reaguotų, tai nebeliktų ir kam žaisti. Sėkmės Rumunijoje.
2021-03-01
-7
Atsakyti
Sefas
Marina tik patvirtina anksčiau mano išsakyta mintį, kad šis atseit superinis treneris yra apgailėtinas, niekada neprypažysta savo klaidų, visa laiką kaltu ieško tarp kitų, Šaunuolė Marina kad prabilo, kiek šitas specialistas sugadino panelių karjerų, nesinori aš leist kitų pavardžių. Kas domisi moterų krepšiniu jas puikiai žino. Taip turėjome auksinė panelių kartą, bet dėka šito specialisto daugelis atsisakė žaist už rinktine
2021-03-01
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.