Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Prienų „CBet“ klubą savavališkai palikus rezultatyviausiam Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) žaidėjui Marquisui Wrightui, ekipos įžaidėjo grandyje atsivėrė didžiulė skylė.

Šį sezoną metamos baudos

73%
13,4
Pataiko: 13,4
Taiklumas: 72,5%
Vieta lygoje: 7
Geriausias pasiekimas: 20
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Marquis Wright

Sezono įkarštyje be pagrindinio atakų organizatoriaus likę prieniškiai į situaciją sureagavo žaibiškai ir pasikvietė 180 cm ūgio gynėją Emmanuelį Lecomte.

Prienai – trečioji belgo stotelė šį sezoną. Lecomte sezoną pradėjo Frankfurto „Skyliners“ gretose ir Vokietijos klubo marškinėlius vilkėjo penkeriose rungtynėse.

Vokietijos taurės kovose Lecomte vidutiniškai rinko po 14,3 taško, atliko po 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir sugriebė po 1 kamuolį.

Netrukus įžaidėjas pakėlė sparnus į Prancūziją, kur su Po Ortezo „Elan Bearnais“ klubu pasirašė trumpalaikę, 6 savaičių sutartį. Jis sužaidė vos du mačus ir turėjo vėl krautis lagaminus.

Paklaustas, kiek psichologiškai sunku taip dažnai keisti komandas, Lecomte sako, jog į tai žiūri kaip į normalų reiškinį.

„Nėra sunku. Aš tai vadinu gyvenimu. Gyvenimas nėra tobulas. Paklauskite kiekvieno žaidėjo, kuris rungtyniauja NBA arba Eurolygoje, ir kiekvienas atsakys, kad iki to jie nuėjo labai sunkų kelią, pilną sunkumų bei duobių“, – mintimis dalijosi „CBet“ naujokas.

Lietuvos krepšinio sirgaliams Lecomte jau yra pažįstamas – vilkėdamas Belgijos rinktinės marškinėlius gynėjas kovėsi prieš Lietuvos rinktinę 2020 metų lapkritį Vilniuje organizuotame atrankos į 2022 metų Europos čempionatą burbule.

Mače su lietuviais Lecomte praleido 23 minutes, per kurias pelnė 10 taškų, atkovojo 2 kamuolius ir atliko 1 rezultatyvų perdavimą, tačiau belgai turėjo pripažinti Lietuvos pranašumą (71:84).

„Lietuva yra labai stipri komanda, turinti daug lygiaverčių žaidėjų. Jie visuomet savo sudėtyje turi 4-5 aukštaūgius, kas apsunkina padėtį bet kuriai komandai. Vilniuje mums nepavyko prieš juos laimėti. Pamenu, jog prieš tai lietuviai pralaimėjo Danijai ir tai mums tikrai nepadėjo. Jie buvo labai susikaupę, nes nebegalėjo pralaimėti“, – akistatą su lietuviais prisiminė gynėjas.

Vos savaitę Lietuvoje viešintis Lecomte jau spėjo debiutuoti „CBet“ gretose ir ant parketo išbėgo sekmadienį vykusiame „Betsafe-LKL“ mače su Klaipėdos „Neptūnu“.

Per 21 minutę gynėjas pelnė 7 taškus ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus, o 23 taškų deficitą panaikinę prieniškiai triumfavo prieš uostamiesčio klubą (72:66).

Pasak Lecomte, LKL lygis – labai aukštas, tačiau krepšininkas prasitarė, jog tai jo nė kiek nenustebino.

„Apie Lietuvos krepšinį girdėjau daug gerų atsiliepimų. Aukštas lygis, žmonės čia supranta žaidimą, komandos žaidžia disciplinuotai ir yra labai taktiškos. LKL turi daug stiprių, panašaus pajėgumo komandų ir yra ne tiek įdomios, kaip ekipos, bet savo sudėtyse turi daug jaunų, įdomių žaidėjų“, – kalbėjo „CBet“ belgas.

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ Lecomte papasakojo apie bandymą įsitvirtinti NBA, klajones po Europą, atvykimo į Lietuvą priežastis, atskleidė stipriąsias ir silpnąsias savo žaidimo puses, karjeros tikslus bei vaidmenį, kurį jam numatė treneris Mantas Šernius.

– NCAA čempionate demonstravote solidžius rodiklius, paskutiniais studijų metais „Baylor“ universitete rinkote po 16 taškų. Vis dėlto 2018 metų NBA naujokų biržoje savo pavardės neišgirdote. Ar tikėjotės būti pašauktas?
– Tai buvo mano tikslas. Norėjau patekti į NBA ir prieš biržą buvau kelių komandų peržiūrose. Šansai buvo 50 prieš 50, nebuvau tikras savo šansais, tiesiog mėgavausi proga dalyvauti treniruočių procese. Didžiausią susidomėjimą parodė Dalaso „Mavericks“ ir su šia komanda žaidžiau vasaros lygoje. Gavau gerą grįžtamąjį ryšį, tačiau „Mavericks“ savo rotacijoje turėjo užtektinai įžaidėjų ir likau už borto.

– 2018-2019 metų sezoną praleidote NBA G lygoje ir ten rinkote po 14 taškų bei 4 rezultatyvius perdavimus. Ar po sėkmingo pasirodymo sulaukėte pasiūlymų iš NBA ekipų?
– Tais metais žaidžiau Los Andželo „Clippers“ G lygos komandoje ir bandžiau išsikovoti vietą pagrindinėje ekipoje, gauti 10-ies dienų, ar bent dvišalį kontraktą. Susidomėjimo ir pasiūlymo padirbėti treniruotėse sulaukiau, tačiau įsitvirtinti nepavyko ir pakėliau sparnus į Ispaniją.

– Prienai – jau trečioji jūsų stotelė šį sezoną. Kokios aplinkybės lemia tokį dažną keliavimą?
– Buvo sunkūs metai, koronaviruso pandemija sukėlė daug trikdžių ir finansinių problemų.  Frankfurto „Skyliners“ ekipoje turėjau pasirinkimą pratęsti kontraktą iki sezono pabaigos, tačiau abipusiu susitarimu jį nutraukėme, nes ten nesijaučiau patogiai. Į Prancūziją atvykau pasirašęs trumpalaikį 6 savaičių kontraktą, nes turėjau pakeisti traumuotą įžaidėją. Norėjau sugrįžti į ritmą prieš rinktinę ir FIBA atranką į Europos čempionatą.

– Kiek psichologiškai yra sunku dažnai keisti komandas ir būti nuolatinėse paieškose?
– Nėra sunku, aš tai vadinu gyvenimu. Gyvenimas nėra tobulas. Paklauskite kiekvieno žaidėjo, kuris rungtyniauja NBA arba Eurolygoje, ir kiekvienas atsakys, kad iki to jie nuėjo labai sunkų kelią, pilną sunkumų bei duobių. Sunkumai yra sėkmės dalis ir niekas neturi tobulų karjerų, ypač būdami jauni. Kas dabar vyksta mano karjeroje... Laikau tai normaliais reiškiniais, svarbiausia – išlikti pozityviam ir nenustoti dirbti.

– Šį sezoną žaidėte mažai rungtynių. Kokia yra jūsų sportinė forma?
– Jaučiuosi labai gerai. Formos palaikymas Prancūzijoje ir žaidimas FIBA lange leido man sugrįžti į geresnę formą. Sprendimas vykti į Prancūziją buvo geras ir nors ten sužaidžiau dvejas rungtynes, grįžau į ritmą. Esu pasiruošęs žaisti ir laukiu daugiau rungtynių.

– Kaip atsidūrėte „CBet“ ekipoje?
– Manau, kad Lietuva turi pajėgią lygą. Tai yra krepšinio šalis. Kai agentas pasakė, kad turiu pasiūlymą iš Prienų, nedvejodamas sutikau, nes žmonės čia supranta krepšinį, „CBet“ yra gera komanda ir nusprendžiau save čia išbandyti. Juolab, kad neturėjau iš ko rinktis ir daugiau pasiūlymų iš kitų klubų nesulaukiau. Noriu, kad su mano atėjimu komanda taptų geresne ir pasiektų atkrintamąsias.

– Kaip sekasi įsilieti į komandą?
– Viskas vyksta labai greitai ir pradžioje niekada nebūna lengva, tačiau viskas klostosi gerai, laimėjome pirmąsias rungtynes prieš Klaipėdos „Neptūną“. Manau, kad su šia komanda galime nueiti toli. Vyrukai mane priėmė šiltai, tai – labai protingi žaidėjai, turintys daug talento. Svarbiausia, kad jie yra puikūs žmonės, dėl to man yra lengviau apsiprasti.

– Didžioji dalis „CBet“ žaidėjų yra 19-23 metų amžiaus. Kaip sekasi įsilieti į greitą, jaunatvišką krepšinį?
– Šis stilius man puikiai tinka, nes pats esu ganėtinai jaunas žaidėjas ir mėgstu taip žaisti. Esame labai agresyvi komanda, žaidžianti su dideliu pasitikėjimu.

– Sekmadienį debiutavote Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir rungtynėse prieš Klaipėdos „Neptūną“ įmetėte 7 taškus. Kokį įspūdį palieka krepšinio lygis Lietuvoje?
– Kol kas nesu nustebęs, nes apie Lietuvos krepšinį girdėjau daug gerų atsiliepimų. Aukštas lygis, žmonės čia supranta žaidimą, komandos žaidžia disciplinuotai ir yra labai taktiškos. LKL turi daug stiprių, panašaus pajėgumo komandų ir jos yra ne tiek įdomios, kaip ekipos, bet savo sudėtyse turi daug jaunų, įdomių žaidėjų. Su tokiais talentais lyga yra įdomesnė.

– Mače su „Neptūnu“ panaikinote 23 taškų deficitą ir sensacingai iškovojote pergalę. Kas padėjo sugrįžti?
– Gynyba buvo pagrindinė sugrįžimo priežastis. Puolime nežaidžiau gerai, bet komandinis darbas savo aikštelės pusėje visiškai pakeitė rungtynes ir sugebėjome panaikinti deficitą bei iškovoti pergalę.

– Lietuvos krepšinio sirgaliams esate gana mažai žinomas žaidėjas. Kokios yra stipriosios/silpnosios pusės jūsų žaidime?
– Aš esu dinamiškas žaidėjas, galintis tiek sukurti progų savo komandos draugams, tiek rinkti taškus. Turiu lyderio savybių ir su savo didele energija galiu vesti komandą į priekį. Kalbant apie silpnybes, aš negaliu žaisti nugara į krepšį (juokiasi).

– Esate 180 centimetrų ūgio ir aukštesni įžaidėjai tai gali išnaudoti žaisdami prieš jus nugara į krepšį. Kaip prisitaikote ir kokių išeičių ieškote?
– Jie turi prisitaikyti prie manęs. Kai aš žaidžiu prieš aukštesnius įžaidėjus, jie turi problemų prieš mane gynyboje, nes yra lėtesni. Į tai žiūriu kaip į privalumą. Gynyboje tokias problemas sprendžiame visi, kaip komanda, su pagalbomis, zonine gynyba. Viskas priklauso nuo to, kur varžovai nori atakuoti. Kartais treneriai leidžia man gintis vienas prieš vieną, nes dienos pabaigoje įžaidėjai iš po krepšio neprimes 15-20 taškų. Jeigu esi aukštas, nereiškia, kad turi įgūdžių žaisti nugara. Niekada nesijaudinu, kai prieš mane žaidžia po krepšiu, nes aš vis tiek puolime primesiu daugiau taškų nei jie iš po krepšio. Jeigu gynėjas moka žaisti nugara, kamšome skyles komandiškai.

– Kokį įspūdį susidarėte apie „CBet“ komandos pajėgumą?
– Esame jauna komanda su keliais veteranais ir šis mišinys kol kas veikia puikiai. Esame talentingi ir jau pastebėjau, kad vyrukai čia dirba labai sunkiai, nori laimėti ir asmeninę statistiką aukoja vardan komandos.

– Ar žinote tikslus, kokius yra išsikėlusi komanda?
– Taip, turime pasiekti atkrintamąsias, bet žinau, jog tai padarysime. Dabar svarbiausia patekti į stipriausiųjų penketuką ir mes tikrai galime tai padaryti, reikia sunkiai dirbti ir toliau kovoti taip, kaip kovojome su „Neptūnu“.

– Ar su treneriu Mantu Šerniumi teko kalbėtis apie vaidmenį ekipoje?
– Jiems tiesiog reikėjo įžaidėjo. Ši pozicija yra bene svarbiausia komandoje ir iki mano atvykimo „CBet“ trūko svorio šioje grandyje. Aš atvykau čia vesti komandą į priekį tiek gynyboje, tiek puolime. Noriu tai daryti žaisdamas komandiškai. Mano nuomone, įžaidėjai turi būti komandos lyderiais ir aš toks esu. Tai puikiai žino treneris Šernius, mes apie tai kalbėjome ir aš darau viską, kas mano galioje.

– Ko jūs asmeniškai tikitės iš šio sezono?
– Tikiuosi čia sukurti daug puikių dalykų. Žinau savo lygį. Pirmosios rungtynės buvo puikios, aš nežaidžiau gerai, ypač pirmoje pusėje, bet žinau, ką galiu atnešti komandai ir kur tobulėti. Žinau, kad galiu būti šios komandos lyderiu ir viskas ateis palaipsniui.

– Koks yra jūsų pagrindinis karjeros tikslas ir kokį lygį norite pasiekti?
– Noriu žaisti NBA arba Eurolygoje. Kai žaidi krepšinį, nori žaisti aukščiausiame lygyje. Kaip žaidėjas, neturiu jokių tobulėjimo limitų. Dabar man svarbiausia rasti vietą, kur galėčiau jaustis gerai ir parodyti save, žaisti geriausią krepšinį, kokį galiu. Žinau, jog rezultatai ateis. Neturiu labai konkretaus karjeros tikslo, nes mano ribos yra dangus.

Komentarai:
Karteris
turi
2021-03-12
-4
Atsakyti
Kosmo
kosmonautas
2021-03-10
+8
Atsakyti
Anonimas
Jam 25 metai ir ugis tik 180cm, va prasom ir jo tobulejimo limitai.
2021-03-10
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Manu Lecomte

Manu  Lecomte
Komanda: Prienų CBet
Pozicija: PG
Amžius: 25
Ūgis: 180 cm
Svoris: 79 kg
Gimimo vieta: Briuselis, Belgija