Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Nuo COVID-19 viruso kenčiančiam Lietuvos krepšiniui sužibo viltis pamažu grįžti į įprastas vėžes, visų pirma, pradedant nuo sklandžios klubo veiklos organizavimo. 

Skiepo galimybė išimtine tvarka kol kas atsivėrė tik mažajai bendruomenės daliai.

Pagal atnaujintą Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsakymą, į vakciną praplėstame prioritetiniame sąraše pretenduoja aukšto meistriškumo sportininkai, dalyvaujantys tarptautiniuose turnyruose. 

Po šiuo nuosprendžiu pateko po keturis vyrų ir moterų krepšinio klubus, taip pat 3x3 krepšinio asociacija, Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos nariai, turintys tarptautinę kategoriją, ir devynios visų amžių nacionalinės rinktinės.

Jų tarpininkais pasinaudoti suteikta teise tapo Lietuvos krepšinio federacija (LKF), kurios duomenimis į gautas užklausas iki termino pabaigos (balandžio 6 d.) atsiliepė apie 200 žmonių.

„Išplatinome bendrą informaciją, jog tai nėra prievolė, bet jie gali pasinaudoti galimybe registruotis, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ LKF direktorius Justas Kalinauskas. – Mes surinkome duomenis ir juos perdavėme institucijoms, kurios jau sėkmingai vykdo vakcinavimą.

Jis yra skiriamas ne tik sportininkams, bet ir juos supantiems asmenims – personalui, kuris vyksta su komanda į užsienio rungtynes.“

Nuotr. LTOK

Nepilnamečiai prioritetine teise gali pasinaudoti su tėvų sutikimu. Pildytoje formoje buvo galima pasirinkti savivaldybę skiepui priimti ir vakcinos rūšį, kurių – trys. Ketvirtas pasirinkimas prie vakcinos laukelio – „rūšis nesvarbi“.

„Buvo labai daug ir tų, kurie pasirinko taip, – pridūrė Kalinauskas. – Žmonės noriai registravosi ir supranta naudą.“

Sąlygą atitikę moterų klubai – Vilniaus „Kibirkštis-MRU“, Klaipėdos „Neptūnas“, Kauno „Aistės-LSMU“ ir „Šiauliai“. Šių ekipų atstovės buvo tarp Baltijos moterų krepšinio lygos dalyvių, tačiau čempionatas nebuvo įvykdytas dėl COVID-19 pandemijos. 

Lietuvos moterų krepšinio lygos sezonas sulig „Kibirkšties-MRU“ triumfu baigėsi balandžio 2-ąją.

Iš Lietuvos vyrų komandų į praplėstas prioritetines grupes pateko vienintelis Lietuvos atstovas Eurolygoje, Kauno „Žalgiris“, Europos taurėje kovojęs Panevėžio „Lietkabelis“, FIBA Čempionų lygai priklausantis Vilniaus „Rytas“ ir šio turnyro atrankoje žaidęs Klaipėdos „Neptūnas“.

„Žalgirio“ klubas tinklalapiui „BasketNews.lt“ tikino neturintis konkrečios informacijos, kiek narių asmeniškai užsiregistravo vakcinai. Pagal Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų sąrašą vasarį buvo paskiepyti Paulius Jankūnas, Martinas Gebenas, Marius Grigonis ir Karolis Lukošiūnas.

Komanda oficialiai skelbė, jog šį sezoną COVID-19 infekcija buvo nustatyta Rokui Jokubaičiui, Lukui Lekavičiui, Marekui Blaževičiui, Nigelui Hayesui, Augustine’ui Rubitui ir Patricio Garino.

Prasirgusiems asmenims teisė skiepytis priklausys nuo ligos praėjus 180 dienų. 

Šį sezoną stipriai dėl komandoje įsimetusio COVID-19 viruso kentėjusio „Lietkabelio“ gretose vakcinai užsiregistravo septyni klubo nariai. 

Du „Ryto“ žaidėjai – Martynas Echodas ir Arnas Butkevičius – anksčiau buvo vakcinuoti pagal olimpinės rinktinės kandidatų sąrašą, o atsiradusia galimybe pasiskiepyti dabar, pasak direktoriaus Justo Jankausko, pasinaudojo „didžioji dauguma“.

Vis dėlto „Ryte“ vėl aptikta paplitusi COVID-19 infekcija sujaukė komandos narių vakcinacijos eigą.

Per ketvirtadienį ir penktadienį „Neptūne“ bus paskiepyti keturi krepšininkai ir keli personalo nariai. Klaipėdos komanda ketvirtadienį pranešė, jog pirmuoju vakcinuotu žaidėju tapo kapitonas Martynas Mažeika.

„Žinome, kad procesas jau yra prasidėjęs savivaldybėse: Vilniuje jis tikrai vyksta, Kaune vis dar yra laukiama, kada ateis ši prioritetinė eilė, toliau tokios savivaldybės kaip Alytus, Jonava, Klaipėda jau priėjo prie tų sąrašų, – vakcinacijos procesą komentavo Kalinauskas. – Tikimės, jog tai bus bent kažkoks žingsnis link mūsų įprasto gyvenimo.“

Postūmis iš mirties taško – mažytis, tačiau viliamasi, jog tai įgaus pagreitį. Likę šeši iš dešimties LKL klubų kol kas nepatenka į prioritetinį sąrašą, todėl jiems tenka apsišarvuoti kantrybe.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, visgi kai kurių komandų strategai skiepą jau yra gavę. Tarp jų – Prienų „CBet“ vairininkas Mantas Šernius, kuris skiepijimo momentu pasidalijo socialiniame tinkle „Instagram“. 

„Mes kaunamės“, – klubo šūkiu akimirką įprasmino Šernius. 

„Trenerių vakcinavimas vykdomas per savivaldybių asociaciją, kuri vienija visus sporto skyrius, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Kalinauskas. – Tai turbūt daugiausiai apėmė mokyklų trenerius ir tuos klubus, kuriuos įtraukia pačios savivaldybės, ir jie yra skiepijami kitu prioritetiniu sąrašu. Dedame pastangas, kad įtrauktos būtų ir kitos komandos, bendravome su LKL, jog to reikia.

Natūralu, jog tai turėtų apimti ne tik LKL, bet ir NKL, tuo pačiu RKL. Nors jų sezonai pasibaigę, bet jie kitąmet pradės žaisti. Suprantama, kad kitos grupės – labiau prioritetinės, ir pirmiausia reikėtų orientuotis į tai. Visiems reikia daugiau kantrybės.“

Komentarai:
Nemaniau, kad čia rasiu asmenų, kurie mėgsta "begemotas, kuris bijojo skiepų" rolę. Nori vaidinti avies ar avino rtolę - girdi > nežinau kam reikalingi skiepai. Atrodo, kad jie nieko negirdėjo ir apie gripo skiepus. Tačiau man jie tinka tik į "begemotas, kuris bnijojo skiepų" rolę.
2021-04-16
-2
Atsakyti
Deja
Lietuviai vel juokina pasauli
2021-04-16
+7
Atsakyti
ahaha
Skiepu reklama, skiepykites avys, tik nieks nepaaiskina kokio velnio skiepijamasi. Gal kad madinga? Nes skiepytis nuo ligos, su kuria zmogaus imunitetas susitvarko ir taip, yra visiska nesamone.
2021-04-15
+1
Atsakyti
000
vitaminu pasileis,o avinai patikeja i eile begs nuodu
2021-04-15
+1
Atsakyti
djgaffer
Mane labiausiai nervuoja valdžios nerangumas ir lėtumas šitoje situacijoje.Geriausiai Izraelis padarė-kas pasiskiepija,tas ir gali lankytis įvairiuose renginiuose.O kas ne,tie niekur negali.Tai ir rodė reportažą,kaip pasiskiepiję ten jau po barus vaikšto,bėgioja pp saulyte,o tie nepasiskiepiję viską pro langą stebi ir seilę varvina,nes išeit niekur negali.Tai griežtai pasakytų mūsiškiai,kad privalomas skiepas ir viskas.Bet ne,patys prišikę į kelnes vaikšto ir nežino,ką daryt.O kad pavyzdį iš ko imt yra,jie nenori matyti.
2021-04-15
-5
Atsakyti
Sekmės
svarbu vyksta vakcinavimas!
2021-04-15
-1
Atsakyti
Šlykštu žema ir niekinga kaip akivaizdžiai Žalgiris diktuoja lkl ritmą. Kad Žalgiris šventa karvė neliečiamas bet prie ko čia kiti? Klubai nėra karito centrai patys savarankiškai galėtų susiorganizuoti skiepymasi bet kurgi juk nemokamai Žalgiris išmuš visiems. Policija, pasienis, muitinė, kalėjimų departamentas laukia skiepų oj palaukite Jankuna reikia paskiepyti. Žemas lygis
2021-04-15
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.