Nuotr.: BasketNews.lt iliustracija/BNS, BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt iliustracija/BNS, BasketNews.lt/D.Lukšta

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariajame sezone liko nesužaisti vos keli susitikimai ir jau galima pradėti skaičiuoti viščiukus, įvertinant komandinius bei individualius pasirodymus.

28-ajame lygos reguliariajame sezone 10 komandų bus sužaidusios po 36 mačus ir tai yra ilgas laiko tarpas žaidėjams atskleisti ar priminti savo talentą plačiajai auditorijai, o klubams įtvirtinti savo pozicijas.

Pandeminio sezono fone netrūko nei atkaklių kovų ant parketo, nei įspūdingų individualių pasirodymų, nei intrigos turnyrinėje lentelėje, o svarbiausia, jog šiemet lygai čempioną po metų pertraukos pavyks išaiškinti aikštėje.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ surengė alternatyvius LKL apdovanojimus, kur krepšininkai ir klubai buvo įvertinti įvairiose kategorijose – nuo didžiausią pažangą padariusio iki labiausiai nuvertinto žaidėjo bei labiausiai nustebinusios ir nuvylusios komandos.

Labiausiai nustebinusi komanda – Prienų „CBet“

Nuotr. BNS

Prieš sezoną prieniškių šansus patekti į atkrintamąsias krepšinio ekspertai vertino atsargiai, tačiau neįtikėtinas Regimanto Minioto ir Marquiso Wrighto žaidimas lūkesčius aplink šią komandą pakėlė.

Vis dėlto Miniotas netrukus išvyko į Ispaniją, vėliau komandą paliko ir Wrightas bei atrodė, jog Manto Šerniaus ambicijos patriukšmauti LKL bliūkšta, atsižvelgiant ir į tai, jog vienintelis tikras vidurio puolėjas komandoje yra Egidijus Dimša.

Nieko panašaus neįvyko. Prienų klubas rinkoje išsitraukė Manu Lecomte ir iš Vilniaus „Ryto“ pasiskolino Martyną Pacevičių, kurie prisijungė prie proveržio sezoną žaidžiančio Mindaugo Sušinsko bei komandoje sudarė naują didįjį trejetą. „CBet“ toliau tildė skeptikus ir dar likus dviems turams iki reguliariojo sezono pabaigos užsitikrino penktąją vietą.

Šernius iš būrio NKL žaidėjų sulipdė laimintį mechanizmą, kur kiekvienas krepšininkas žino savo vaidmenį – be minėtojo trejeto karjeros sezoną žaidžia Dominykas Domarkas, geros energijos nuolat duoda Tomas Digbeu ir Ignas Sargiūnas, o taip pat atskirose rungtynėse iššauna vis kitas jaunas krepšininkas.

Ilgą sezono dalį su „CBet“ dėl labiausiai stebinančios komandos apdovanojimo kovojo Alytaus „Dzūkija“, kuriems visi prognozavo LKL dugną. Vis dėlto didžiąją sezono dalį atkrintamųjų zonoje buvę dzūkai sugriuvo po Kristupo Žemaičio traumos ir lemiamose kovose jų nematysime.

Verta paminėjimo: Alytaus „Dzūkija“

Labiausiai nuvylusi komanda – Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Nuotr. D.Repečka/BasketNews.lt

Prieš sezoną Pasvalio klubui didžioji dauguma piešė penktąją vietą, o taip pat nebuvo atmestas variantas, jog juos išvysime stipriausiųjų ketverte.

Sudėtis išties ant popieriaus solidi – patyrę lietuviai Edgaras Želionis, Paulius Petrilevičius, Arvydas Šikšnius ir Tomas Lekūnas, šilto ir šalto karjeroje matęs Branko Mirkovičius bei Europos taurės kalibro gynėjas Yannickas Franke.

Iki ketvirtojo rato Gedimino Petrausko kariauna bangavo, bet laikė penktąją poziciją, tačiau lemiamoje atkarpoje „Pieno žvaigždės“ tiesiog subyrėjo – šeši pralaimėjimai paeiliui ir šiandien laukiantis paskutinis reguliariojo sezono mačas su Kauno „Žalgiriu“.

Tokia pralaimėjimų serija tik per plauką nepaliko pasvaliečių už atkrintamųjų borto, o ten jau pasirašytas mirties nuosprendis – ketvirtfinalyje tik stebuklas juos išgelbės nuo Lietuvos čempionų barjero.

Pasvalio ekipa pagal finansus yra užtikrinta LKL viduriuko komanda ir šių metų rezultatas tikrai nėra tas, kokio prieš sezoną tikėjosi „Pieno žvaigždžių“ vadovai, todėl apmąstymų tarpsezonyje Pasvalyje tikrai netrūks.

Taip pat nuvylė Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, kuris sezoną pradėjo skambiai, tačiau nuolatinės permainos tiek sudėtyje, tiek trenerių štabe neleido klubui rodyti stabilių rezultatų.

Verta paminėjimo: Kėdainių „Nevėžis-Optibet“

Labiausiai nuvylęs žaidėjas – Jokūbas Gintvainis

Nuotr. BNS

Gynėjas prieš porą sezonų žaidė Ispanijos aukščiausioje lygoje, o vasarą paliko labai gerą įspūdį trijulių čempionate ir atrodė, jog Panevėžio „Lietkabelis“ pasirašydamas Gintvainį į atsarginio gynėjo poziciją atliko gerą ėjimą.

Nors 26-erių krepšininkui Panevėžyje lygis buvo per aukštas, persikėlimas į „Nevėžį-Optibet“ teikė vilčių, jog čia plungiškis dar parodys savo talentą ir bus tarp vedančių žaidėjų.

Vis dėlto panašu, jog prastas sezono startas „Lietkabelyje“ nebuvo tiesiog atsitiktinumas – Kėdainiuose gynėjas gavo dvigubai didesnį vaidmenį (vid. 20 min.), bet per 13 mačų tik du sykius pasiekė dviženklį taškų skaičių ir fiksavo 6,4 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo bei 4,4 naudingumo balo statistiką.

Galbūt ir lūkesčiai aplink Ispanijos aukščiausioje lygoje žaidusį krepšininką buvo per dideli – Gintvainis tikrai gali žaisti LKL, tačiau vargu, ar kažkuris klubas susigundytų jam patikėti vietą starto penkete.

Nuviliantis sezonas ir Klaipėdos „Neptūno“ centrui Benui Griciūnui – po sezono „Šiauliuose“ šilutiškio akcijos šoko į viršų, tačiau persikėlęs į panašaus lygio komandą vidurio puolėjas nesugebėjo demonstruoti praėjusių metų vidurkių (7,8 tšk., 4,5 atk. kam., 8,4 naud. bal.).

Vertas paminėjimo: Benas Griciūnas

Didžiausią pažangą padaręs žaidėjas – Margiris Normantas

Nuotr. BNS

Normantas po etapo Vilniuje ilgai dvejojo dėl savo ateities ir vienu metu net galvojo apie karjeros pabaigą, tačiau tiek gynėją pasikvietęs „Lietkabelis“, tiek dabar ir pats krepšininkas gali trinti rankomis.

Praėjusį sezoną 24-erių krepšininkas buvo užtikrintas rotacijos krepšininkas, o šiemet žaidimą pakėlė į nematytą lygį ir tapo komandos lyderiu.

Normantas yra tvirtai sudėtas krepšininkas, galintis žaisti tiek pirmoje, tiek antroje pozicijoje bei yra vertinamas dėl itin solidžios gynybos.

Vilnietis per vasarą stipriai patobulėjo puolime – Normantas net 16 proc. pagerino tritaškių pataikymo procentą, kuris dabar siekia 46,1, o bendra statistika yra 12,4 taško, 3,4 rezultatyvaus perdavimo, 2 perimti kamuoliai ir 13,7 naudingumo balo per 23 minutes.

Gynėją karjeroje nuolat lydi sveikatos problemos ir šiemet jis neišvengė kelio traumos, bet laimei tai nepabaigė jo sezono ir Normantas dar labiau savo akcijas galės pakelti atkrintamosiose. Tokiu savo žaidimu krepšininkas atkreipė net Kauno „Žalgirio“ dėmesį ir vasarą bus įdomu pamatyti, kur pasuks Normanto karjera.

Kitas šiemet proveržio sezoną žaidžiantis krepšininkas taip pat 1996 m. gimęs gynėjas Kristupas Žemaitis (11,6 tšk., 6,1 rez. perd., 16,4 naud. bal.). Deja, bet, skirtingai nei Normanto, Žemaičio sezoną nutraukė trauma, o po jos dzūkai prarado pozicijas aštuntuke.

Vertas paminėjimo: Kristupas Žemaitis

Geriausias lietuvis naujokas – Martynas Pacevičius

Nuotr. BNS

Šį sezoną išskirtinių naujokų lietuvių LKL nėra didelis sąrašas, todėl Martyno Pacevičiaus keli suspindėjimai Prienuose leidžia jam laimėti šį apdovanojimą.

23-ejų aukštaūgis sezoną pradėjo NKL, kur neturėjo sau lygių, tačiau persikėlęs į pagrindinę Vilniaus „Ryto“ komandą jau nesulaukė Giedriaus Žibėno pasitikėjimo ir buvo paskolintas „CBet“.

Nors Prienuose krepšininkas rungtyniauja vos kiek daugiau nei mėnesį, spėjo gerai užsirekomenduoti plačiajai LKL auditorijai bei prisidėti prie to, jog prieniškiai užsitikrintų penktąją poziciją.

Prie Nemuno įsikūrusiame mieste Pacevičius rungtyniauja vidurio puolėjo pozicijoje ir čia per devynerias rungtynes fiksuoja 10,4 taško, 7,3 atkovoto kamuolio ir 13,7 naudingumo balo statistiką per 20 minučių.

Atkrintamosiose galima tikėtis, jog 205 cm ūgio kaunietis duos dar didesnį impulsą Prienų komandai – įsibėgėjantis aukštaūgis per pastarąsias penkerias rungtynes pelno po 12,8 taško, atkovoja po 9,4 kamuolio ir renka po 19,2 naudingumo balo.

Kitas taip pat įdomus „CBet“ talentas – iš NCAA grįžęs Ignas Sargiūnas. Platų judesių arsenalą turintis gynėjas šiek tiek užtruko, kol įsivažiavo, tačiau dabar vis dažniau surengia solidžius pasirodymus LKL ir fiksuoja 8,1 taško ir 7,8 naudingumo balo statistiką.

Vertas paminėjimo: Ignas Sargiūnas

Geriausias legionierius naujokas – Elvaras Fridrikssonas

Nuotr. BNS

Kiekvienais metais šį apdovanojimą būtų galima skirti kažkuriam iš „Žalgirio“ legionierių, tačiau reikia suprasti, jog tai yra užsieniečiai, kurių svarbiausias tikslas yra rodyti rezultatą Eurolygoje. Tuo metu šiauliečiai šiemet rinkoje išsitraukė nenušlifuotą talentą, kurio atlyginimas yra dešimt kartų mažesnis nei Lietuvos čempionų legionierių.

Iš Švedijos lygos atvykęs Fridrikssonas nuo pirmųjų dienų pradėjo rodyti rezultatus, tačiau pradžioje asmeniniai pasiekimai nedovanojo pergalių Saulės miesto komandai. Reikalai pasikeitė po Naujųjų metų, kai islando rezultatai dar labiau šoko į viršų, o „Šiauliai“ tapo laiminčia komanda ir be penkių minučių yra atkrintamosiose.

Antano Sireikos su Kevinu Pangosu lyginamas gynėjas yra naudingiausias lygos krepšininkas (19,9 naud. bal.), daugiausiai perdavimų išdalinantis lygos žaidėjas (vid. 7,6 rez. perd.) bei trečias pagal pelnomus taškus (vid. 15,7 tšk.).

Skambiausiai Lietuvai apie save įžaidėjas prisistatė mače su „Pieno žvaigždėmis“, kai surengė trečią geriausią lygos pasirodymą šiame amžiuje – 33 taškai, 12 rezultatyvių perdavimų ir 51 naudingumo balas.

BasketNews.lt“ žiniomis, „Šiauliuose“ Fridrikssonas uždirba tarp 3-4 tūkst. eurų, o vasarą jo atlyginimas turėtų išaugti 3-4 kartais.

Paminėjimo vertas yra ir Kyle'as Vinalesas, kuris sezono pradžioje buvo kritikuojamas dėl prastų sprendimų aikštėje, tačiau eigoje įsibėgėjo ir tapo daugiausiai taškų pelnančiu LKL krepšininku (vid. 16,9 tšk.).

Vertas paminėjimo: Kyle'as Vinalesas

Metų sugrįžimas – Vaidas Kariniauskas

Nuotr. BNS

Niekas kitas negali kėsintis į šį apdovanojimą – Kariniauskas po metų pertraukos į LKL sugrįžo demonstruodamas MVP lygio žaidimą.

Sezoną Kėdainiuose pradėjęs įžaidėjas greitai persikėlė į aukštesnius tikslus sau keliančią Utenos „Juventus“, tačiau ir čia krepšininko statistika išliko panaši – 15,7 taško, 5,7 rezultatyvaus perdavimo ir 16,2 naudingumo balo per 26 minutes.

Visas negandas praeityje palikęs dvimetrinis gynėjas žaidė karjeros sezoną, bet, deja, jį nutraukė nelemtas riešo lūžis. Ši trauma ne tik nutraukė Kariniausko karjeros sezoną, bet ir pakabino didžiulį klaustuką ties rinktine, į kurią patekti įžaidėjo šansai buvo vertinami palankiai.

Kaip bebūtų, 27-erių krepšininkas turi galiojantį kontraktą su „Juventus“, tačiau jei uteniškiai negaus vietos viename iš tarptautinių turnyrų, Kariniausko kontraktas veikiausiai bus išpirktas.

Apie 7 tūkst. Utenoje uždirbantis lietuvis artėjantį sezoną drąsiai gali tikėtis 1,5 karto didesnės sumos, o jo demonstruojamas žaidimo lygis yra vertas Europos taurės arba FIBA Čempionų lygos turnyro.

Fantastiškai į LKL po trejų metų pertraukos grįžo ir Giedrius Staniulis, kuris surengė ir 44 naudingumo balų pasirodymą, o pagal efektyvumo balų vidurkį centras lygoje rikiuojasi šeštas (vid. 16,4 naud.). „Dzūkijoje“ centras greitai apsiprato ir čia per 24 minutes renka po 13,3 taško bei atkovoja po 7,5 kamuolio.

Vertas paminėjimo: Giedrius Staniulis

Labiausiai nuvertintas žaidėjas – Vytenis Lipkevičius

Nuotr. BNS

Kai kalbama apie „Lietkabelio“ pergales, dažniausiai minimos Normanto, Vinaleso ir Pauliaus Valinsko pavardės, tačiau nepelnytai paraštėse yra paliekamas Lipkevičius.

Komandos kapitonas yra tikri „Lietkabelio“ klijai abiejose aikštės pusėse ir čia dar nekalbame apie milžinišką jo indėlį už aikštelės ribų.

Lipkevičius aikštėje daro didžiausią pranašumą komandoje po Normanto, atsižvelgiant į puolimo ir gynybos reitingus bendrai – +20.

Nenado Čanako pagrindinis gynybos ramstis pastaraisiais metais puolime keitė savo žaidimo stilių – Lipkevičius itin pagerino metimą iš toli ir dabar tapo „3 and D“ stiliaus krepšininku.

Šį sezoną 31-erių krepšininkas tritaškių išmetė beveik tris kartus daugiau nei dvitaškių, o jų pataikymo procentas siekia solidžius 46,7 proc. (57 iš 122 trit.). Bendra Lipkevičiaus statistika LKL per 25 minutes siekia 8 taškus, 4,3 atkovoto kamuolio ir 10,8 naudingumo balo.

Kitas mažai apdainuojamas krepšininkas – „Juventus“ bokštas Mindaugas Kupšas. 217 cm ūgio milžinas vos per 20 aikštėje praleidžiamų minučių yra antras pagal naudingumą lygoje (vid. 17,8), aštuntas pagal taškus (13,8 tšk.) ir penktas pagal atkovojamus kamuolius (vid. 6,1). Taip, centras turi minusų gynyboje, bet kai jis būna aikštėje, tai – pranašumą darantis žaidėjas.

Vertas paminėjimo: Mindaugas Kupšas

Metų treneris – Mantas Šernius

Nuotr. BNS

Didžiausia „CBet“ žvaigždė šį sezoną – komanda, o pagrindinė to priežastis – treneris.

Sezono starte Šerniui pavyko atskleisti tokius talentus kaip Miniotas ir Wrightas. Jie išvyko, bet „CBet“ ne tik, kad nesubyrėjo, bet ir pagerino savo pozicijas, atrasdami naujus lyderius.

Dar vasaros pradžioje Šernius surengė pasiruošimo stovyklą, kur apsiuostė būrį NKL krepšininkų, o dalis jų sėkmingai debiutavo aukščiausioje Lietuvos krepšinio lygoje, nors prieš sezoną sunkiai atrodė jų galimybės nors prasimušti į atkrintamąsias.

Anksčiau gerai su „Žalgirio“ dubleriais darbavęsis treneris dar sykį įrodė, jog darbas su jaunimu yra jo stichija ir per sezoną jam su auklėtiniais pavyko padaryti milžinišką progresą.

„CBet“ projektas su dabartiniu jaunimu – ilgalaikis, o prie jo dirbti Šernius yra geriausia įmanoma kandidatūra, tačiau toks sezonas turėjo atkreipti stipresnių klubų dėmesį – be puikaus darbo su jaunaisiais krepšininkais 37-erių specialistas ne kartą šį sezoną įrodė, jog yra taktiškai stiprus strategas.

Kitas šį sezoną akcijas pasikėlęs treneris – prieš sezoną tik siaurai krepšinio bendruomenei žinomas Giedrius Žibėnas. Kritinėje būklėje iš Donaldo Kairio vairą perėmęs treneris per 21 rungtynes pralaimėjo vos du kartus ir jei kaunietis „Rytą“ atvairuos į LKL finalą, būtų keista, jeigu sostinės klubas su Žibėnu nepratęstų bendradarbiavimo.

Vertas paminėjimo: Giedrius Žibėnas

Komentarai:
lvl
Puikus straipsnis. Jei ne Gailiaus atvykimas ir Fridriksono show, tai Siauliai su Neptunu butu ir like graudziausios sezono komandos. Nezinau, kaip Klaipeda masto apie kazkokius rezultatus, kai ju starte zaidzia toks slavinskas, su 27% is tritaskio ir 54% baudom. pastoviai palieki laisva prie triju, jei verziasi dedi per nagus. Ir zaidimas gaunasi 5 vs 4. Atskiro paminejimo vertas ir jusu, lygtais karolio ismyluotas isbuciuotas pries sezona super prospectas K. Metrikis. Dievuliau padek, Klaipedoj ir taip medkirciu i valias.
2021-05-08
-1
Atsakyti
Srn
Prieniškiai su Šernium priešaky algų nuo gruodžio nemoka, bet pasiima Lecomte į skolą ir išstena kelias pergales sezono gale -- nu tikrai valio, geriausias treneris ir labiausiai nustebinusi ir visa kitokia -iausia :))
2021-05-08
-5
Atsakyti
zvezda
geras straipsnis priešingai nei prieš sezona 5 drąsūs spejimai, kuriuos visus pro šona šoviai
2021-05-07
-1
Atsakyti
ATI
PPZ sugriuvo kai atleido ta latvi kur turejo sezono pradzioje. Jis buvo geriausiai besiginantis krepsininkas ju komandoje, nors puolime ir blankokas. Bet kai atleidi toki zaideja ir tikiesi tik puolimu paimt varzovu, matom kas gaunasi.
2021-05-07
-9
Atsakyti
alioalio
manau zalgiriui kita sezona jau beveik aisku kad isvyksta walkup ir lekavicius,tai vietoje ju galetu paiimti Kariniauska ir normanta,tai pat zalgiris galetu bandyti atlikti mainus zalgiris atiduoda Marek Blazevic ir primoka koki 50-100 tukst euru uz tai gauna Mindauga Kupsa...
2021-05-07
-5
Atsakyti
Lempa
lempiniai apdovanojimai...dar reguliarus nesibaigė!
2021-05-07
-8
Atsakyti
Nū jo
Pieno žvaigždės kol treniruos tas atsilupelis nieko gero nematysit...
2021-05-07
-1
Atsakyti
Anonimas
"Šernius surengė pasiruošimo stovyklą, kur apsiuostė būrį NKL krepšininkų" Serniaus komanda iskniso gilia šaknį. Nors paziurejes i Serniaus knysle ir nepagalvotum, bet jis kietasprandis treneris ir jo zaidejai daznai rodo dideles giles
2021-05-07
+1
Atsakyti
naujokas
o as manau kad vilys turetu but vietoj sargiuno
2021-05-07
-12
Atsakyti
BM
Kol Pasvalį treniruos Petrauskas, tok komanda ir bus gale, dar kitą sezoną ir į top-8 nepateks, nes bus Jonava, o reikės jai 3 komanad aplenkti.
2021-05-07
+2
Atsakyti
lol
Šiais metais laikas MVP duoti žalgirio žaidėjui - Grigoniui, visgi tik 5 NB atsilieka nuo lyderio, o ir vidutiniškai minučiu daug mažiau žaidė. Jei imt per 30min vidurkius, Marelis dėtu į vietą visus, o ir žaidžia geriausioj komandoj.
2021-05-07
Atsakyti
dual
gera analize Jonai
2021-05-07
+13
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.