Nuotr.: USA Today Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Daugiau nei metus trukęs Igno Brazdeikio pilietybės susigrąžinimo procesas galop pasiekė visišką finišą.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, 22-ejų krepšininkas iš Lietuvos Respublikos migracijos departamento gavo taip ilgai lauktą patvirtinimą – jam suteiktas Lietuvos Respublikos piliečio statusas.

„Džiaugiamės, kad galiausiai Ignas yra finišo tiesiojoje, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ patvirtino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) direktorius Justas Kalinauskas. – Ignas Brazdeikis turi oficialų patvirtinimą, kad yra Lietuvos Respublikos pilietis. Paso gamybos procesu jis užsiims vos pasibaigs NBA reguliarusis sezonas.“

Brazdeikis kovo pabaigoje Niujorke esančiame generaliniam konsulatui sėkmingai pristatė visą pluoštą reikiamų dokumentų, kurie garantavo teisę į Lietuvos pilietybę pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 7 straipsnyje nurodytą sąlygą – „Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis“.

Remiantis 11-a straipsnio dalimi, Brazdeikis – asmuo, kuris Lietuvos Respublikos pilietybę įgijo gimimu, o kitos valstybės, t.y. Kanados pilietybę, iki Ignui sukako 18 metų, įgijo ne gimdamas. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, sportininkui nuo šiol priklauso dvi pilietybės – Lietuvos ir Kanados.

Brazdeikiui likęs formalumas vėl tampant visaverčiu Lietuvos piliečiu – lietuviško paso gamyba. Šis klausimas nusikelia maždaug dviem savaitėms, o tiksliau – iki Orlando „Magic“ klubo sezono pabaigos.

Jis privalo fiziškai prisistatyti į artimiausią Lietuvos Respublikos konsulatą ar diplomatinę atstovybę ir įvykdyti paso gavimo procedūras.

Krepšininkas veikiausiai rinksis jau lankytą generalinį konsulatą Niujorke. Atstumas iki Lietuvos dėl logistikos prailgins paso gavimą.

Visgi tarp galimų variantų – ir grįžimas į Lietuvą, kur pasas skubos tvarka būtų išduodamas vos per kelias dienas.

Nuotr. AP-Scanpix

Brazdeikis NBA reguliariojo sezono finiše kabinasi į jam išreikštą „Magic“ komandos pasitikėjimą. 

Beveik mėnesį jokiam klubui nepriklausęs lietuvis gegužės 2-ąją pasirašė dešimties dienų sutartį su Orlando ekipa, kurioje debiutavo solidžiu pasirodymu – per 32 minutes pelnė 14 taškų, atkovojo 3 ir perėmė 2 kamuolius. 

Visi šie rodikliai – kol kas geriausi trumpoje NBA karjeroje. Rytų konferencijoje tryliktąją vietą užimanti „Magic“ nebeturi jokių šansų patekti į atkrintamąsias, o sezoną užbaigs Filadelfijoje gegužės 15-osios maču su vietos „76ers“.

Brazdeikiui vėl gavus lietuvišką pasą, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) tuoj pat kreipsis į FIBA ir imsis spręsti situaciją dėl krepšininko teisės atstovauti gimtajai šaliai tarptautiniuose turnyruose.

Kol kas ši teisė priklauso Kanadai, į kurią Brazdeikis dar vaikystėje persikėlė gyventi su šeima. Augdamas šios šalies krepšinio sistemoje, Kaune gimęs vaikinas atstovavo Kanados rinktinei 2015-ųjų Amerikos U16 čempionate ir 2016-ųjų pasaulio U17 turnyre.

Statuso keitimą FIBA kaskart vertina individualiai, o šiame procese šiuo atveju bus reikalingi Kanados krepšinio federacijos sutikimas ir FIBA generalinio sekretoriaus Andreaso Zagklio patvirtinimas.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, LKF jau kurį laiką bendrauja su Kanados federacija dėl Brazdeikio situacijos bei dėl talento perėmimo neturėtų kilti problemų.

Pilietybės susigrąžinimo procese tarpininkaujanti LKF stengiasi padėti visus formalumus sutvarkyti kuo greičiau, jog savo talentu intriguojantis Brazdeikis galėtų būti išbandomas Lietuvos rinktinės stovykloje. 

Iki pasiruošimo olimpinei atrankai pradžios lieka kiek daugiau nei mėnuo – tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, kandidatų suvažiavimas preliminariai planuojamas birželio 10-12 dienomis.

Dariaus Maskoliūno vadovaujama komanda kelią į Tokijo olimpiadą skinsis birželio 29 d. – liepos 4 d. Kaune vyksiančioje kvalifikacijoje.

2019 m. NBA duris pravėręs Brazdeikis startavo legendinėje Niujorko „Knicks“ organizacijoje, kuri į lietuvį investavo 47-ąjį biržos šaukimą.

Šioje komandoje jis per du sezonus sužaidė vos 13 rungtynių, bet šiemet suspindo G lygos burbule atstovaudamas dukterinei „Knicks“ ekipai.

Brazdeikis per 12 mačų vidutiniškai rinko po 20,8 taško ir pagal šį rodiklį buvo šeštas pirmenybėse. 198 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas taip pat pridėjo po 9,8 atkovoto kamuolio ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo.

Visgi toks solidus pasirodymas neįtikino Niujorko krepšinio galvų ir „Knicks“ kovo pabaigoje įtraukė lietuvį į trijų komandų mainus, per kuriuos jis atsidūrė Filadelfijos „76ers“.

Brazdeikis su šio klubo marškinėliais aikštėje pasirodė tik kartą ir įsibėgėjus balandžiui buvo atleistas. Gegužės pradžioje pasiekė šansas iš „Magic“, už kurio besigriebiantis puolėjas siekia pratęsti NBA svajonę.

Komentarai:
Jeigu atvirai, kas manot, jog nacionalizmas yra gėris, pasiskaitykit komentarų sekciją po šiuo straipsniu.
2021-05-07
+4
Atsakyti
Geri
Žaidėjai visada reikalingi tiek rinktinei tiek klubui,sėkmės jam atstovaujant ūž Lietuvą ir garsinti jos vardą. 👍
2021-05-06
+3
Atsakyti
Q
savo tegu kanadoj ir zaidzia
2021-05-06
-1
Atsakyti
Anonimas
Kai kurie debilai nesupranta kad jis visad buvo lietuvos pilietis tik tai del debilisku lietuvos istatymu neteko pilietybes
2021-05-06
-9
Atsakyti
1111
Gerų žaidėjų rinktinei reikia. Geras treneris irgi praverstų.
2021-05-06
-3
Atsakyti
Abdullah
labai smagu!! smagu dar ir del to kad pagaliau nebereiks ziureti i visokius bendzius rinktineje
2021-05-06
+1
Atsakyti
Juokas ima skaitant komentarus apie Lietuviška mokykla bet žinant faktą, kad metai iš metų rinktinės pagrindas sudarytas iš užsienije žaidžiančiu žaidėju, kurie savo karjeros piką ir butent pasiekia užsienio klubuose, o ne kažkokios Lietuviškos mokyklos išauginti talentai. Tie kurie visą karjera pražaidžia LKL tai tokie ir lieka, vidutinio lygio LKL žaidėjais kuriu progresas baigiasi 21 metu ir čia kažkas kažka aiškina apie kažkokia tipo superine Lietuviška mokykla. Gaila kad Lietuvoj vis dar pilna sovietinio mentaliteto tarakonu kurie per visą gyvenima nėra kojos iškėle už Bulbariškio ribų ir kažka aiškina, kad tas ar anas neturi būt prileistas prie rinktinės, nes užsieni gyvenes ar angliškai kalba, rasistiniai, neišsikultūrine asilai.
2021-05-06
-1
Atsakyti
.....
smagu kad tokio aukšto lygio žaidėjas žais lietuvoje,pasižiejus ant lapo pavardes tai turėtumėm toli nueit,bet priklausys nuo trenerio kaip jis išnaudos visa komanda
2021-05-06
+4
Atsakyti
Anonimas
nieko nepadarysi, lietuviskas krepsinis ritasi i pakalne todel tam kad palaikyt bent vidutinius rezultatus teks kviest legionierius zaidejus, veliau ateis eile ir treneriams. aisku, galima uzsimerkt i tai kad jis lose uz kanada, kad lietuviskai turbut net nemoka bet faktas liks faktu-Lietuva tiesiog neisugdo pajegiu zaideju kurie galetu duot rezultata auksciausio lygio turnyruose
2021-05-06
-3
Atsakyti
Tomas
Komentatoriai kurie čia akcentuoja lietuvišką mokyklą, kaip jums rinktinėje buvo kaukėnas, songaila, timinskas, karnišovas, viskas ok, netrukdė kad us koledžuose/universitetuose krepšinio pagrindus karijeroje mokėsi? Šiuo atveju žmogu, lietuvis su Lietuviškomis šaknis nori atstovauti Lietuvą. Koks skirtumas kur ir kaip jis mokėsi žaisti krepšinį. Čia tas pats kas perklausti visus krepšininkus ką stebėdami jie mokėsi krepšinio judesių, jeigu jasikevičių viskas ook, bet jei Jordaną arba Bryant, tada ne, čia gi ne lt mokykla
2021-05-06
-2
Atsakyti
Litas
Bet kiek abugeliu pagal komentarus. Marijos žemei laikas reforma daryt. Nes inkštirai,pacukai, visai snarglius atleido. Sveikinimai Brazdeikiui, sekmės.
2021-05-06
+7
Atsakyti
LOL
Gražino kas jam ir taip priklausė. Kaliausiu valdininkai.
2021-05-06
-2
Atsakyti
Tiesa
Kirilenko visgi buvo teisus. Ateina laikai kai rankiosimes kitu valstybiu uzaugintus vaikus, kad galetumem pasididziuoti vis dar esanti "krepsinio valstybe".
2021-05-06
-11
Atsakyti
Anonimas
Lol, kaimieciai ivalde kaimietiska bazara is visokiu sudinu serialu kaip "rimti reikalai" aiskina jog Brazdeikis negaletu zaist uz rinktine del kalbos barjero :D Jus norite kad rinktine turetu realius sansus pakovoti del medaliu ar ne? Reikia suteikti jauniems zaidejams progu...uztenka to svogerizmo su veteranais. 2000ais ir 2010ais davem proga daug jaunu zaideju pasireikst rinktinej..ir planas pavyko. Jau geriau Igna matyt (pas kuri tikrai motyvacijos bus) nei vel ziuret i koki Kuzminska surauktu snukiu.
2021-05-06
+7
Atsakyti
Pačėsas
G lygos žvaigždė, jo***a b**t. Lietuvos rinktinės lygis jam truputi per aukštas turėtų būti.
2021-05-05
-1
Atsakyti
Expert
Kas čia prižiūri komentarus nesuprantu? Baninkit čia nesamones rašančius.
2021-05-05
+8
Atsakyti
super, tikrai tai ateities rinktines zaidejas. Ka gali padaryti jau siemet - neimanoma spresti, bet potencialo yra, but smagu kad jis gebetu Maciuli pakeisti.
2021-05-05
-4
Atsakyti
Rytietis
Idomu ar sitas nevykes legionierius isvis bent pasisveikinti lieruviskai moka? Nusivyles busiu LT rinktine jei imsime sita legionieriu bent jau i stovykla...
2021-05-05
+1
Atsakyti
Rytietis
Niekam sitas Bezdeikis cia nereikalingas! Jei imti legiona tai imti zaideja kuris 100% duos naudos o ne Radzeviciaus lygio gryba. Ten toje G tasko lygoje ir Hartenstein po trigubus dublius rinko, o LKL net Galdiko neapsilosdavo. Netikiu as tais Fake talentais is tos pusiau megeju lygos. Bezdeikis jei bus bent Sirvuchos lygio tai cia bus svente.
2021-05-05
+3
Atsakyti
smalsus
Kodėl šitas ryžikas su Juškevičiaus maike? Dabar suprantu, kodėl Juškevičius nebenori žaisti rinktinėje. Aukoji vasaras, žaidi už dyką, o paskui tau sako, kad į olimpiadą vietoje tavęs važiuos kažkoks kanadietis.
2021-05-05
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.