Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Utenos „Juventus“ vyriausiasis treneris Žydrūnas Urbonas laisvą nuo oficialių rungtynių savaitę turėjo atsakyti į itin sudėtingą klausimą – ar leisti Ignui Vaitkui vykti į olimpinių žaidynių trijulių krepšinio atranką ir taip jį išimti iš LKL pusfinalio serijos su Kauno „Žalgiriu“?

Ignas Vaitkus

Ignas  Vaitkus
Komanda: Utenos Juventus
Pozicija: SF
Amžius: 28
Ūgis: 196 cm
Svoris: 97 kg
Gimimo vieta: Šiauliai, Lietuva

3x3 krepšinio atranka į Tokijo olimpines žaidynes vyks gegužės 26-30 dienomis Austrijos mieste Grace, o LKL pusfinalis tarp „Juventus“ ir „Žalgirio“ yra suplanuotas nuo gegužės 24 iki birželio 2 dienos, tačiau jeigu serijoje iki 3 pergalių prireiks minimalaus rungtynių skaičiaus, tuomet kova baigsis jau gegužės 29 dieną.

28-erių Vaitkus žaidžia geriausią sezoną karjeroje ir yra itin svarbus uteniškių ginklas – LKL vidutiniškai pelno po 12,2 taško bei renka po 14 naudingumo balų.

Po laimėto ketvirtfinalio prieš Prienų „CBet“ Žydrūnas Urbonas teigė, kad į Kauną su komanda vyks kautis, tačiau vėliau paaiškėjusios aplinkybės poziciją kiek pakeitė.

Vaidas Kariniauskas jau anksčiau patyrė sezoną užbaigusią traumą, Martynas Gecevičius vis dar neatsigavo po traumos ir pusfinalyje nežais, o dar vienas gynėjas Bryantas Crawfordas pajuto Achilo skausmus.

Taip sprendimas dėl Vaitkaus išleidimo į rinktinę pasisuko link teigiamo atsakymo.

„Aš šioje situacijoje neimčiau vieno vardo ir pavardės Ignas Vaitkus, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Žydrūnas Urbonas. – Situacija yra atskira. Žaisime pusfinalyje su „Žalgiriu“ iki 3 pergalių. Ne su „Rytu“ ir ne su Panevėžiu. Igno Vaitkaus neimu todėl, kad nėra tiek Vaido Kariniausko, tiek Martyno Gecevičiaus, didelis klausimas ir su Bryantu Crawfordu. Tai susieti yra privaloma. Mes su jais tam pačiam „Žalgiriui“ vieną kartą šį sezoną pakutenome padus. Tuomet nekiltų klausimų, Ignas būtų komandoje. Kadangi nėra Kariniausko ir Gecevičiaus, dar iškilo klausimas ir dėl Crawfordo, tai tiesiog labai paprasta, ar jis čia bus, ar nebus... Užteks tų žmonių, kurie yra.

Ignas Vaitkus

Ignas  Vaitkus
Ignas  Vaitkus
MIN: 26.83
PTS: 12.18 (56.15%)
REB: 4.18
AS: 3.03
ST: 1.06
BS: 0.41
TO: 2.24
GM: 34

Praradome daug žaidėjų, potencialo, su kuriuo mes galėtume kautis su „Žalgiriu“. Iš tikrųjų kautis su „Žalgiriu“ iki trijų pergalių. To nebebuvo, todėl priėmiau sprendimą. Čia daugiau mano sprendimas, kad reikia padėti Lietuvai. Visi mūsų žingsniai yra pamatuoti ėjimu į priekį. Tie vyrai, kurie žais su „Žalgiriu“, bus pasiruošę bet kam kabintis į gerkles.“

Vaitkus 3x3 rinktinėje rungtyniaus kartu su Aurelijumi Pukeliu, Dariumi Tarvydu ir Šarūnu Vingeliu. Į Austriją vyks ir Paulius Semaška bei Modestas Kumpys, teigiamų koronaviruso testų ar traumų atvejais užpildysiantys atsivėrusias spragas.

„Mes per daug praradę, kad jo neduotume Lietuvai, – pridėjo Urbonas. – Tai yra ne Utena. Utena man yra labai brangus žodis, bet Lietuva – dar brangesnis. Mano sąžinė sako, kad mes turime padėti. Sirgsime už Lietuvą. Jeigu pavyks šis projektas, tuomet mes būsime labai daug prisidėję prie Lietuvos garbės.“

Nuotr. FIBA

Vaitkus praėjusiais metais FIBA buvo pripažintas įspūdingiausiai žaidžiančiu 3x3 krepšininku bei pasaulio turo varžybose neturėjo lygių pagal naudingumo balus.

Krepšininkas itin pakėlė savo žaidimo lygį ir 5x5 krepšinyje. Antrą sezoną Utenoje žaidžiantis puolėjas savo rezultatyvumą kilstelėjo nuo 7,6 iki 12,2 taško, taip pat prideda po 4,2 atkovoto kamuolio ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Krepšininkas neseniai buvo patyręs kojos traumą ir praleido antrąsias ketvirtfinalio serijos su „CBet“ rungtynes, bet galiausiai uteniškiai gavo medikų leidimą Vaitkui leisti sportuoti ir vykti į 3x3 rinktinę.

„Ignas yra kareivis, kur jį siunčia, ten jis važiuoja, – sakė Urbonas. – Vienas dalykas yra tai, kai kauniesi už Uteną, antras – kai už Lietuvą. Čia nereikia pasakoti, koks tai yra jausmas ir garbė, yra papasakojusios mūsų 5x5 krepšinio žvaigždės. Jie be atlygio važiuoja kautis už Lietuvą, Ignas, be abejo, taip pat sutiko.

Vaitkus labai tinka šiam žaidimui, bet jo didžiausias proveržis įvyko žaidžiant 5x5. Palyginus, kaip jis atrodė praėjusiais metais ir šiemet, tai atliko kokybinį šuolį, tikrai užsiaugino sparnus ir suprato, ką reiškia žaisti tikrą krepšinį. O 3x3 krepšinyje jis yra auksinis žmogeliukas.“

Utenos komandos nariams šį sezoną žaidimas 3x3 turnyruose nebuvo svetimas – jie dalyvavo penkiuose turnyruose, o viskas prasidėjo nuo praėjusios vasaros, kai „Juventus“ laimėjo „Hoptrans 3x3“ turnyrą Palangoje.

Visgi daugiau „Juventus“ 5x5 ir 3x3 krepšinio sezono metu derinti neketina.

„Šie metai yra olimpiniai, jie Lietuvai yra išskirtiniai. Aišku, galbūt laimėtas „Hoptrans 3x3“ turnyras davė tam tikrą impulsą, bet mes po šių metų tikrai žaisime tik 5x5, – kalbėjo Urbonas. – Normaliame sezone tai bus sunku suderinti, o šis sezonas buvo pandeminis, daug rungtynių buvo nukeliama, buvo galima kažkiek suderinti. Net neabejoju, kad kitą sezoną šio projekto linkme nebejudėsime.“

„Juventus“ klubas LKL pusfinalį pasiekė pirmą kartą nuo 2015-2016 metų sezono, o prieš jį dėl „Šiaulių“ komandą užpuolusio COVID-19 viruso turi daugiau nei savaitės trukmės pertrauką.

Utenos klubas seriją su Prienų ekipa baigė gegužės 15 dieną, šeštadienį, o akistatą su „Žalgiriu“ pradės gegužės 24 dieną, pirmadienį.

„Žalgiris“, Vilniaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“ siūlė, jog šiauliečiai ketvirtfinalio serijoje su „Rytu“ verstųsi turimais penkiais sveikais žaidėjais, o tris krepšininkus integruotų iš jaunimo piramidės. Kitu atveju šie trys klubai siūlė Saulės miesto komandai skirti techninį pralaimėjimą.

Visgi balsų dauguma buvo nutarta leisti „Šiauliams“ grįžti į LKL kovas po saviizoliacijos.

Trijų finansiškai stipriausių Lietuvos klubų balsas nustebino „Juventus“ trenerį.

„Čia visiškai keistas nenorėjimas. Šitie trys finansiškai pajėgiausi ir galingiausi klubai sudaro kontraktus dešimčiai mėnesių. Ar tu savaitę vėliau, ar anksčiau baigsi, tai nedaro įtakos. O mes, „Juventus“ ir kiti klubai, pasirašome devynių mėnesių sutartis ir tik prisideda tam tikras dienų skaičius pagal tai, kiek žaisime. Mes galėjome sakyti, kodėl savaitei dar pratęsiame, mums ta savaitė yra 15-20 tūkst. eurų. Mums tai tikrai yra nuostolis“, – sakė Urbonas.

Per šią savaitę „Juventus“ ir ilsėjosi, ir aktyviai kibo į darbus, ir stengėsi išsigydyti traumas, ir planavo savo ateitį.

Uteniškiai paskelbė, kad su Martynu Gecevičiumi pratęsė kontraktą dar dvejiems metams.

„Jis kaip žmogus ir žaidėjas sporte turėtų būti geras visur, nes optimaliai priima geriausius sprendimus, – sakė Urbonas. – Pirmiausia – jo krepšinio IQ. Jis nėra aukščiausiai šokantis ar greičiausiai bėgantis, bet krepšinio suvokimas ir priimami geriausi sprendimai jį apibūdina kaip žaidėją. Visi 12 krepšininkų galėtų taip reaguoti į besikeičiančias situacijas, bet taip yra tik Eurolygos komandose, kurios turi galimybę įsigyti tokius krepšininkas. Gecas todėl ir yra dukart Eurolygos čempionas, žaidęs aukščiausio lygio klubuose.

Martynas savo sprendimais rodo, kaip turima žaisti krepšinį, jis perduoda trenerio mintis aikštėje nepaisant to, kad žaidžia atakuojančiu gynėju, o kartais ir trečioje pozicijoje. Man toks žmogus yra auksinis, dėl to jis buvo mūsų prioritetas. Labai smagu, kad jis įvertino pastangas, mūsų organizaciją, trenerio darbą, komandos draugus, liko pas mus ir pasirašė net dvejų metų sutartį. Aš jam ir dėkingas, ir džiaugiuosi, kad greičiausiai ir kitais metais darbuosimės kartu.“

Komentarai:
Anonimas
Suktas žmogus tas Urbonas . Jei Lt pateks i olimp žaidynes būk geras ir nevažiuok i jas . Pabūk patriotu )))
2021-05-22
+2
Atsakyti
Realus
sakykit ka norit, bet 3x3 tai keistas krepsinis.toks gatves sou mazdaug. bet jei zmones sutaria, tai ok. tik utenos fanu gaila, ir taip zaideju truksta.
2021-05-22
-2
Atsakyti
x
Nesuprantu to smerkimo, laimėti medalius olimpiadoje bus tikrai nelengva, jeigu tai pavyks padaryti, tai bus super. Ypač turint omenyje, jog 5x5 krepšinyje nei medalių nei prizinių vietų nematysime ilgus dešimtmečius. Tik mūsų didieji ekspertai kažkaip nesugeba ar nenori pamatyti, jog LT krepšinis yra gilioje krizėje: kai likęs pasaulis sparčiai juda pirmyn, mes žygiuojame atgal visomis prasmėmis. Gal bent 3x3 krepšinis kažkokį teigiamą postūmį suteiks.
2021-05-21
-2
Atsakyti
pipiras
logiškai viskas, pagarba Urbonui
2021-05-21
+23
Atsakyti
Jo jo Lietuvos interesai :)
kadangi pats susinteresuotas 3x3 rinktine ir patekimu i jos delegacija tik todel ir isleidzia - siaip totalus interesu konfliktas kuria trukdo klubui - turetu pasitraukti ir sedeti tik su 3x3 reikalais jai jau taip nori - kaip jis gali paziureti sirgaliams ir remejams klubo i akis kai sako kad klibas px svarbiau mano asmenininiai interesai (isvaziuoti i olimpiada)
2021-05-21
Atsakyti
Utenos fanas
Jauuciuosi kaip su skuduru gaves.
2021-05-21
-3
Atsakyti
Anonimas
Ojetau NBA lygio tas jusu Vaitkus ir lyg su juo yra sansu nugalet zalgiri ir iseit i finala,kaimieciai nezino kas darosi pirma karta iseje i pusfinali
2021-05-21
-4
Atsakyti
bum
Tegul nejuokina klounas, Lietuvos prioritetai mat jam svarbus. Jis yra 3x3 rinktines naris ir jei rinktine gaus medali, gaus savo renta. Tai cia savo asmeninius prioritetus pastate aukciau uz klubo. Ir kaip klubo fanai turi jaustis? Jei gerbtu save, tai tikrai boikotuotu varzybas kol sitas pusiau treneris nepaliks komandos.
2021-05-21
-5
Atsakyti
tomygun
Visiska klounada, bet ko daugiau tiketis is tokios lygos
2021-05-21
-11
Atsakyti
Geda
LKL yra pajuokos lygele su kaimo lygio strategeliais.. o vaidina kad cia kone rimta lyga :))
2021-05-21
-2
Atsakyti
Sazine
Sazine sako ar tai jog komanda pateks i olipines ji paims treneriu asistentu? :D lol
2021-05-21
-5
Atsakyti
3x3
ai, čia yra tas lakstymas su kamuoliu nevykėliams? ir kaimietis gezas gavo progą pasireikšti ir papezėti nesąmonių? super.
2021-05-21
-2
Atsakyti
V.
Mldc
2021-05-21
Atsakyti
Pagarba
Pagarba Urbonui,nes žiūri šiek tiek plačiau,nei po nosim.
2021-05-21
+5
Atsakyti
Tragedija
Kokio sudinumo organizacija yra Juventus Utenos???
2021-05-21
-6
Atsakyti
Utenai
Džiaukis,kad išvis mūsų kaime turime tokio lygio krepšnį!O dar finaliniame ketverte esam tarp elito!
2021-05-21
Atsakyti
Anonimas
Keistas treneris
2021-05-21
-11
Atsakyti
Vox
Žydrius yra linksmų plaučių vyras. "Žaisime pusfinalyje su „Žalgiriu“ iki 3 pergalių. Ne su „Rytu“ ir ne su Panevėžiu". O tai su Panevėžiu labai daug šansų turit? Priminsiu - šį sezoną 0:5 ir tik vienos rungtynės vienženkliu skirtumu. Ir su Kariniausku, Gecevičiumi, Vaitkumi (ne visas).
2021-05-21
+1
Atsakyti
kaip toli iki to Jasikevičiui ir žalgiriui.....
2021-05-21
-4
Atsakyti
zalgiris
idomi motyvacine kalba bus pries rungtynes su zalgiriu. chebra, as jumis netikiu, bet einam pasizaist
2021-05-21
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metamos baudos

77%
17,4
Pataiko: 17,4
Taiklumas: 76,7%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 29
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Mindaugas Kupšas