Nuotr.: BasketNews.lt iliustracija/D.Lukšta, Zuma Press - Scanpix
Nuotr. BasketNews.lt iliustracija/D.Lukšta, Zuma Press - Scanpix

Milano „Armani Exchange“? Stambulo „Anadolu Efes“? Maskvos CSKA? O gal Šarūnas Jasikevičius su „Barcelona“? Tokie klausimai daugiau nei dvi savaites tarp krepšinio gerbėjų sukasi, o atsakymai į juos – jau šį savaitgalį.

Šį sezoną metami dvitaškiai

53%
19,3
Pataiko: 19,3
Taiklumas: 53,1%
Vieta lygoje: 10
Geriausias pasiekimas: 32
Blogiausias pasiekimas: 12
Daugiausia pataiko: Nikola Milutinov

Kelne vyksiančios kovos gegužės 28-ąją startuos 2019-ųjų finalo pakartojimu tarp „Anadolu Efes“ ir CSKA, o vakaro desertu taps Jasikevičiaus ir Ettores Messinos susitikimas – „Barcelona“ prieš „Armani Exchange“.

Visi varžovai yra puikiai pažįstami Eurolygos fanams, tačiau dar geriau juos pažįsta nacionalinėse pirmenybėse su jais kovoję Lietuvos rinktinės kandidatai – Stambulo „Fenerbahče“ puolėjas Edgaras Ulanovas, Krasnodaro „Lokomotiv“ narys Mindaugas Kuzminskas, Vitorijos „Baskonia“ atletas Tadas Sedekerskis bei Sasario „Banco di Sardegna“ snaiperis Eimantas Bendžius.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ uždavė po keturis klausimus visą sezoną Eurolygos finalo ketverto dalyvius iš arti mačiusiems Lietuvos rinktinės kandidatams apie Italijos, Ispanijos, Rusijos ir Turkijos grandų išskirtinumą ir sėkmę nešantį žaidimą.

„Anadolu Efes“ 

Nuotr. ZUMA – Scanpix

– Ruošiatės rungtynėms su „Anadolu Efes“. Kas pirmiausia yra akcentuojama ir koks jų skiriamasis bruožas? – paklausėme Edgaro Ulanovo.
– Pirmiausia akcentuojama, kad jų gynėjai yra pagrindiniai komandos žaidėjai ir viskas sukasi aplink juos. Tų gynėjų pasirinkimas pas „Anadolu Efes“ yra labai didelis, o tai juos padaro viena universaliausių ir sunkiausiai nuspėjamų komandų Eurolygoje. Svarbiausia yra apsunkinti gynėjų gyvenimą ir neleisti jiems laisvai kurti žaidimo, bet žinoti yra viena, o tai padaryti yra labai sudėtinga.

Tadas Sedekerskis

Tadas  Sedekerskis
Komanda: Vitorijos Baskonia
Pozicija: SF, PF
Amžius: 23
Ūgis: 204 cm
Svoris: 101 kg
Gimimo vieta: Neringa, Lietuva

– Shane'o Larkino ir Vasilije Micičiaus gynėjų tandemas vadinamas vienu geriausių Eurolygos istorijoje. Kuo jie yra išskirtiniai Eurolygos kontekste?
– Larkinas ir Micičius tikrai yra vienas geriausių gynėjų tandemų Eurolygos istorijoje. Tai žaidėjai, kurie bet kada gali paimprovizuoti ir sužaisti netikėtai, mesti metimą, kuris kartais atrodo nelogiškas, bet jiems pasiteisina. Kiekvieną gynybos klaidą jie baudžia aukštais procentais. Akcentas yra visada būti arti jų ir neleisti laisviems mesti, bet kita problema – prasiveržimai, kuriuos jie atlieka ne prasčiau, nei tritaškius. Taip pat reikia pažymėti jų žaidimo skaitymą, dėl ko yra sukuriama būrys situacijų komandos draugams.

– „Anadolu Efes“ jau trečius metus žaidžia tuo pačiu branduoliu. Kuo pasižymi Ergino Atamano žaidimo filosofija ir kokios naujovės juntamos šiemet?
– Didžiausias pliusas jų žaidime yra laisvumas ir vienas kito supratimas. Jie puikiai žino vienas kito stipriąsias puses, kurį atskiroje atakoje reikia išvesti metimui ar kada kam duoti kamuolį tam tikrose situacijose. 

Atamano filosofija – paprasta. Jie žaidžia vos keliais paprastais deriniais, su labai geru išsidėstymu aikštėje. Žaidėjai surinkti labai geri, o treneris jaučia, kada leisti jiems paimprovizuoti. Yra suteikiama didelė laisvė, o pasikeitimų daug nėra – šiemet jų gynybos skaičiai pagerėję, kas šiek tiek stebina, nes atrodo yra, ką atakuoti, bet jie susigina logiškai rizikuodami. Prideda ir susikalbėjimas, komanda jau trečius metus kartu ir visi gynybos taisykles puikiai žino.

– Įsivaizduojame, jog esi Dimitris Itoudis ir treniruoji CSKA. Kuriose vietose matytum pranašumus ir jais bandytum pasinaudoti prieš „Anadolu Efes“?
– Žinoma, kad Itoudis bandys centruoti trečioje pozicijoje su Willu Clyburnu, nes jis turės pranašumą tiek prieš Jamesą Andersoną, tiek prieš Krunoslavą Simoną. Neatmesčiau, kad „Anadolu Efes“ gali pabandyti trečioje pozicijoje išleisti Chrisą Singletoną, kuris stabdytų Clyburną. Bet šiaip, trečioje pozicijoje iš CSKA pusės bus didelis akcentas.

Taip pat matysime daug Tornikes Šengelijos centravimo, nes tai yra CSKA žaidimo dalis, nesvarbu, prieš ką jie bežaistų. Matysime daugiau centravimo, bet Itoudis bandys puolime atakuoti ir Larkiną su Micičiumi, kad gynyboje jie nesiilsėtų ir nebūtų taip jiems paprasta organizuoti žaidimą.

Nuotr. BNS

Edgaro Ulanovo finalo ketverto prognozė:

1. „Anadolu Efes“

2. „Barcelona“

3. CSKA

4. „Armani Exchange“

CSKA

Nuotr. Zuma press – Scanpix

– Ruošiatės rungtynėms su CSKA. Kas pirmiausia yra akcentuojama ir koks jų skiriamasis bruožas? – paklausėme Mindaugo Kuzminsko.
– Gynyboje jie dažnai naudoja switch all, nes turi universalią sudėtį. Taip pat po išsikeitimo CSKA stengiasi kuo labiau apdengti baudos aikštelę, tuomet varžovams atsiranda daugiau laisvės perimetre arba, jei oponentai turi aukštus 3-4 numerius, išnaudojami pranašumai ant ūselio. 

Puolime po Mike'o Jameso ir Nikola Milutinovo netekties jie dažnai žaidžia plačiai, leisdami Clyburnui arba Danieliui Hackettui žaisti vienas prieš vieną. Abu jie – individualiai stiprūs ir sutraukę pagalbas nusimeta kamuolį ant perimetro, kur yra išrikiuota daug gerų metikų.

– Willas Clyburnas dažnai yra įvardijamas kaip geriausias lengvasis kraštas Eurolygoje. Kuo jis išsiskiria ir kas yra svarbiausia jį stabdant?
– Jis – labai universalus žaidėjas, o nuostabiai sužaista Vieningosios lygos pusfinalio serija turėtų duoti papildomo impulso jam ir finalo ketverte galime tikėtis jo dar labiau išaugusio pasitikėjimo savo jėgomis. Mums besiruošiant, akcentuodavome jo prasiveržimus ir krypties keitimą jų metu. Dėl mūsų lengvųjų kraštų dydžio su Clyburno žaidimu ant ūselio problemų neturėjome, tačiau tai taip pat yra jo stiprioji pusė prieš kitas komandas.

– CSKA sezono metu prarado du naudingiausius savo žaidėjus Mike'ą Jamesą ir Nikolą Milutinovą. Kas leido CSKA išsilaikyti aukštumoje?
– Manau, jog komandos, kurios pretenduoja laimėti Eurolygą, privalo turėti pilnavertę sudėtį, kuriai per daug įtakos neturėtų vieno ar kito žaidėjo netektis. Vis dėlto po šių dviejų netekčių nuoširdžiai tikėjausi, jog ketvirtfinalio pora tarp CSKA ir „Fenerbahče“ bus įdomiausia, bet Turkijos klubą užklupęs koronavirusas sumaišė visas kortas, todėl labai sunku vertinti, kas konkrečiai Maskvos ekipai leido išlikti aukštumoje.

Didelis CSKA pliusas yra tai, jog nemaža dalis komandos žaidėjų turi aukščiausio lygio rungtynių patirties, branduolys jau ne pirmus metus žaidžia kartu, o, kaip matome iš „Anadolu Efes“ pavyzdžio, tai yra vienas iš pergalės garantų. 

– Įsivaizduojame, jog esi Erginas Atamanas ir treniruoji „Anadolu Efes“. Kuriose vietose matytum pranašumus ir jais bandytum pasinaudoti prieš CSKA?
– Akcentuočiau missmatchus, nes, kaip ir minėjau, CSKA mėgsta keistis ginamaisiais. „Anadolu Efes“ turi būrį aukščiausios klasės metikų, o perimetre bus laisvės, kai CSKA spausis baudos aikštelėje.

Visgi, tokiose rungtynėse dažnai laimi fiziškumas, charakteris, milžiniškas noras ir gebėjimas susitvarkyti su įtampa. Net neabejoju, kad Atamanui mano patarimų nereikia, tačiau jo vietoje daugiausiai ir kantriausiai žaisčiau būtent su mano išvardintais privalumais – įgytais pranašumais, o jeigu jie būtų dvigubinami – tolimais metimais. Kaip bebūtų, didžioji dalis puolimo startuoja gynyboje. „Efeso“ greitam puolimui priešnuodžių yra nedaug, o be Jameso ir Milutinovo CSKA puolimas yra gerokai susilpnėjęs, tad turkams pavykus apsiginti, rusai turėtų būti dažnai baudžiami greitais išpuoliais.

Nuotr. BNS

Mindaugo Kuzminsko finalo ketverto prognozė:

1. „Barcelona“

2. „Anadolu Efes“

3. „Armani Exchange“

4. CSKA

„Barcelona“

Nuotr. Reuters – Scanpix

– Ruošiatės rungtynėms su „Barcelona“. Kas pirmiausia yra akcentuojama ir koks jų skiriamasis bruožas? – paklausėme Tado Sedekerskio.
– Akcentuojama pradžioje labai kieta ir koncentruota gynyba, prieš juos labai sunku išpildyti savo derinius. Kalbant apie jų puolimą, Nicko Calatheso kūryba ir pikenrolai bei Nikola Mirotičiaus žaidimas tiek arčiau krepšio, tiek perimetre yra esminiai dalykai, kuriuos reikia stabdyti.

– Kuomet kalbama apie šio sezono Šarūno Jasikevičiaus „Barceloną“, pabrėžiama gynyba, kuri veikiausiai yra geriausia Europoje. Kodėl komandoms yra taip sunku pulti prieš „Barcą“?
– Manau, jog jie labai gerai išanalizuoja savo varžovus ir turi daug patyrusių žaidėjų, kurie puikiai įsisavina informaciją. Tikrai, gynyboje tai – kiečiausiai Eurolygoje žaidžianti komanda, turinti dydžio kiekvienoje pozicijoje, o jų agresyvumas ir intensyvumas nuolat išmuša varžovus iš komforto zonos.

– Iki serijos su Sankt Peterburgo „Zenit“ Nikola Mirotičius atrodė tiesiog nesustabdomas žaidėjas Europoje. Kiek nuo jo pasirodymo yra priklausomi katalonai?
– Mirotičiaus indėlis yra super svarbus. Jis – komandos lyderis, geriausiai apmokamas žaidėjas ir žvaigždė. Miro naudingas visur – tiek arčiau krepšio, tiek ties tritaškio linija. Jam yra sukurta labai daug derinių – ar tai iš stagerių išbėgimai ant tritaškio, ar aukštaūgis būna išleidžiamas ant ūselio ir žaidžia nugara į krepšį. Jis yra sukaupęs daug aukščiausio lygio rungtynių patirties ir nuo jo žaidimo priklausys „Barcos“ pasirodymas finalo ketverte.

– Įsivaizduojame, jog esi Ettore Messina ir treniruoji „Armani Exchange“. Kuriose vietose matytum pranašumus ir jais bandytum pasinaudoti prieš „Barceloną“?
– Abi komandos yra aukščiausio lygio ir turi aukščiausio lygio krepšininkus, o kalbant apie „Barcą“, tai yra komanda, kuri beveik neturi silpnų vietų, ypatingai gynyboje. Taip, Zachas LeDay turės pranašumą ant ūselio prieš Mirotičių ir čia gali būti vienas iš akcentų, bet tai turbūt ir viskas. Gynyboje 100 procentų reikia eiti į pagalbas nuo Calatheso, nukertant jų derinius, nes kitu atveju jie nejaus jokio diskomforto.

Vis dėlto Messina turės savo galvosūkių – Brandonas Daviesas yra daug aukštesnis už Kyle'ą Hinesą ir reikės galvoti, kaip jį stabdyti ant ūselio, taip pat jų variklis puolime Cory Higginsas, kuris ne tik nuostabiai žaidžia vienas prieš vieną, bet ir ne ką prasčiau ginasi.

Nuotr. BNS

Tado Sedekerskio finalo ketverto prognozė:

1. „Barcelona“

2. „Anadolu Efes“

3. CSKA

4. „Armani Exchange“

„Armani Exchange“

Nuotr. Scanpix

– Ruošiatės rungtynėms su „Armani Exchange“. Kas pirmiausia yra akcentuojama ir koks jų skiriamasis bruožas? – paklausėme Eimanto Bendžiaus.
– „Armanis“ žaidžia daug pikenrolų ir ieško išsikeitimų. Taip pat perimetre yra išstatyta daug gerų metikų nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos, jie puikiai iš gynybos pereina į greitą puolimą, ieško lengvų taškų, todėl visa tai reikia stabdyti ir stengtis žaisti lėtesnį žaidimą.

– Milano klube žaidžia būrys čempionų – Kyle'as Hinesas, Sergio Rodriguezas, Luigi Datome. Kur labiausiai pasijaučia tokių žaidėjų patirtis, žaidžiant prieš juos, ir kaip tai gali turėti įtakos Eurolygos finalo ketverte?
– Jie turi daug žaidėjų su milžiniška patirtimi, kurie gali priimti tinkamus sprendimus lemiamu metu. Vis dėlto reikia nepamiršti Messinos faktoriaus, kuris turi dar daugiau patirties už visus žaidėjus-čempionus, o tai labai daug duoda komandai, nes jis jau yra buvęs ne viename finalo ketverte ir matęs visas įmanomas situacijas.

– „Armani Exchange“ šį sezoną išsiskiria talentu perimetre ir didžiąją dalį žaidimo grindžia individualiu mesitriškumu, atakuodami varžovus vienas prieš vieną. Kuris Milano ekipos krepšininkas šį sezoną padarė didžiausią įspūdį ir kodėl?
– Man didelį įspūdį padarė Shavonas Shieldsas. Jis aikštėje daro viską – veržiasi į abi puses, po driblingo turi gerą metimą. Jam yra statoma daug užtvarų, kad būtų išvestas metimui, o jo universalumą padidina puiki gynyba. Tai – labai geras Milano komandos pirkinys, Vitorijoje jam trukdė mikrotraumos, o šį sezoną jo sportinė forma yra tiesiog įspūdinga.

– Įsivaizduojame, jog esi Šarūnas Jasikevičius ir treniruoji „Barceloną“. Kuriose vietose matytum pranašumus ir jais bandytum pasinaudoti prieš „Armani Exchange“?
– Galvoju, kad puolime reikėtų atakuoti jų perimetro žaidėjus, svarbiausia, Shieldsą ir Rodriguezą, kad jie vargtų gynyboje ir neturėtų energijos sukti žaidimą kitoje aikštės pusėje. Šis duetas yra pagrindinis Milano komandos variklis. Taip pat Daviesas prieš italų priekinę liniją turi aiškų ūgio pranašumą ir turėtų būti sunkiai sustabdomas individualiai.

Nuotr. FIBA Champions league

Eimanto Bendžiaus finalo ketverto prognozė:

1. „Barcelona“

2. „Anadolu Efes“

3. CSKA

4. „Armani Exchange“

Komentarai:
dsd
Na manau csk, tai per daug nurašyta. Jau parodė real nukraujavę, kad atamanas silpnas strategas jei planas neina. O plius čia vienos varžybos.
2021-05-28
Atsakyti
Lordas
gaila Šaro,bet laimes turkai
2021-05-27
-1
Atsakyti
A.
Dainas straipsnis, konceptualus. Ačiū
2021-05-26
+2
Atsakyti
Anonimas
O laimes Armani :)
2021-05-26
-1
Atsakyti
Barca CSKA finalas!!!
2021-05-26
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Edgaras Ulanovas

Edgaras  Ulanovas
Edgaras  Ulanovas
MIN: 19.58
PTS: 4.46 (50.83%)
REB: 1.64
AS: 1.43
ST: 0.25
BS: 0.04
TO: 0.79
GM: 28