Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

„Mes dar dainuosim“, – tokią žinutę iš savo trenerio Žydrūno Urbono gavo Ignas Vaitkus, kai jis patyrė sezoną užbaigusią traumą.

Būtent Utenos „Juventus“ vairininkas Urbonas savo auklėtiniui leido vietoje LKL pusfinalio žaisti Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinėje, tačiau tą dieną, kai lietuviai išvyks į olimpinę atranką, Vaitkui bus atliekama pėdos operacija.

Vieną geriausių karjeros sezonų sužaidęs 28-erių Vaitkus traumą patyrė 3x3 rinktinės treniruotėje.

„Turbūt milijoną kartų tą patį darytum ir ta pati situacija nepasikartotų“, – apie skilusį kairės kojos padikaulį tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Vaitkus.

3x3 rinktinė buvo susirinkusi į atstatomąją treniruotę ir įsivedė naują derinį bei jį pabandė atlikti žaidžiant ne visa jėga.

Vaitkus gavo kamuolį po krepšiu ir turėjo lengvą kontaktą su savo gynėju. Pastarasis krito ant grindų, o paskui jį – ir Vaitkus. „Juventus“ nario koja nusileido ant jo gynėjo kojos. Iš pradžių atrodė, kad šiaulietis galėjo pasisukti čiurną, bet pats krepšininkas nujautė kai ką kitą.

„Iškart chebrai pasakiau, kad kažkas ne taip, nesupratau, ar batas sutraškėjo, ar kas“, – pasakojo Vaitkus.

Atletui prieš trejus metus buvo skilusi, o vėliau ir lūžusi dešinė pėda, o baigiantis treniruotei Vaitkus jau beveik neabejojo, kad ta pati situacija nutiko ir su kaire pėda.

Pamačius Rentgeno nuotrauką, Vaitkui gydytojo paaiškinimų nė nereikėjo – jis pats pastebėjo, kad pėdos kaule matosi įtrūkimas.

Vaitkui rytoj (antradienį) bus atlikta ir antrosios pėdos operacija, kurioje taip pat atsidurs metalinė plokštelė, o dėl to krepšininkas šį sezoną nebežais. Jis turi vilčių spėti pasveikti iki olimpinių žaidynių, tačiau Lietuvos 3x3 rinktinė į jas dar turi patekti.

Šį sezoną metami dvitaškiai

61%
23,0
Pataiko: 23,0
Taiklumas: 60,7%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 34
Blogiausias pasiekimas: 14
Daugiausia pataiko: Mindaugas Kupšas

Lietuvos trijulių rinktinėje tikrai žais Aurelijus Pukelis, Darius Tarvydas ir Šarūnas Vingelis, o Vaitkaus vietą užims Paulius Semaška arba Modestas Kumpys.

„Aš esu linkęs nieko nekaltinti, toks likimas. Tu planuoji, o likimas sudėlioja taip, kaip turi būti, – mano Vaitkus. – Visai nejaučiau jokio skausmo, jokių požymių, man prieš tai skaudėjo dešinės kojos pakinklis, visai kita vieta. Buvo nemažai krūvio, sezono pabaiga. Buvo nelengva, du mėnesius žaidėme kas 3-4 dienas, tai kojai kliuvo krūvio. Kaip gydytojas sakė, jeigu pėdoje prasidėjo uždegimas, tai automatiškai ir tas kaulas sureaguoja. Gal jis reagavo ir galiausiai tiek ir tereikėjo, kad įtrūktų.“

Nuotr. BNS

Kai Vaitkui buvo operuota dešinės kojos pėda ir įdėta plokštelė, jis sugrįžo griausmingai ir 2018-2019 metų sezono pradžioje tapo LKL mėnesio MVP, o tą sezoną iš viso „Šiauliuose“ pelnė po 12,2 taško.

„Dabar dešinė pėda yra taip sutvirtinta, kad su plaktuku turi trenkti, jog kažkas atsitiktų, – gydytojų žodžius prisiminė Vaitkus. – Jeigu kažkas jai atsitiktų, sutrupėtų visa pėda. Neįmanoma, kad kažkas dar nutiktų, turi būti kažkas labai smarkaus, turbūt krepšinyje tokių dalykų nepasitaiko.“

Vaitkus visą karjerą yra lydimas traumų, o ir pats žaidėjas savęs nebijo vadinti krištoliniu. Po operacijos pėda bus ne krištolinė, o metalinė, ir į tai žaidėjas žiūri pozityviai.

„Dabar man ramu, nes tokia trauma galėjo nutikti bet kada. Gal vasarą būčiau pailsėjęs, o naujojo sezono pradžioje būčiau gavęs krūvio ir vėl susižeidęs. Sezono pradžioje tokie dalykai yra ne į naudą tiek dėl formos, tiek dėl ritmo. Aišku, labai gaila dėl atrankos, negalėsiu padėti rinktinei, bet tikrai tikiuosi, kad viskas bus gerai, palaikysiu juos, kaip ir visa Lietuva. Jeigu bus galimybė ir būsiu sveikas, jeigu jie pateks į olimpines žaidynes ir manęs norės, tikrai padėsiu. 

Ta trauma tik skamba baisiai. Žmonės man rašo ir ne jie mane ramina, o aš juos, ir tėvus, ir senelius, artimuosius. Paskambina ir vos ne su ašaromis kalba apie tai, kaip blogai. Sakau, kad man viskas gerai, ne kokia širdies operacija, o paprasta. Padarys operaciją, aš po mėnesio jau vaikščiosiu, galėsiu plaukioti, po truputį bėgioti, o po pusantro mėnesio jau turėčiau sportuoti visa jėga. Tik skamba taip, kad skilo – ir operacija. O kai pasižiūri, tai raumens įplyšimas dar daugiau visko pridaro.

Nebijau sakyti, mano kojos yra krištolinės, nežinau, kodėl pėdos yra tokios, ar nepasiseka, ar genetika, bet man jau dešinėje pėdoje yra plokštelė, rytoj bus operacija, įdės ir į kitą. Tada žinosiu, kad viskas bus gerai. Tas klausimas dėl pėdų bus uždarytas.“

Vaitkus buvo suplanavęs, kad po sezono nemažai laiko skils poilsiui, o dabar poilsis bus priverstinis. Pats krepšininkas tikisi liepos mėnesį jau sportuoti visu pajėgumu.

Vaitkus sulaukė daug palaikymo žinučių, o vienas iš parašiusiųjų buvo Žydrūnas Urbonas.

„Tikrai komanda palaiko, visi aplinkiniai. Treneris Žydrūnas parašė žinutę, palaikė mane, man tai daug ką reiškia. Aš jam pasakiau, kad vis tiek rinkčiausi tą patį. Tai yra Lietuvos rinktinė, olimpiada ir šansas. Nesigailiu dėl šio sprendimo. Jis juoko forma parašė „Mes dar dainuosim“. Labai žmogiška, labai reikalingi tokie dalykai, kiekvienam žaidėjui trenerio palaikymas yra svarbu“, – sakė Vaitkus.

Pats krepšininkas turi sutartį su „Juventus“ ir savo noru išvykti gali tik tokiu atveju, jeigu susimokės išpirką. Klubas kontraktą gali nutraukti tik sumokėjus kompensaciją.

„Man šioje komandoje viskas yra gerai, tinka ir patinka. Be to, „Juventus“ bandys žaisti Europoje, bent FIBA Čempionų lygos atrankoje. Turėtų iššokti kur kas rimtesnis pasiūlymas į aukštesnį lygį, tik tada persikelčiau kažkur kitur“, – sakė krepšininkas.

Vaitkus šį sezoną buvo vienas pagrindinių „Juventus“ narių, o 14 naudingumo balų vidurkis yra jo karjeros rekordas.

Sykį Vaitkus po mechaninio pėdos sutvirtinimo jau ėmė rodyti MVP žaidimą. Galbūt istorija pasikartos?

Komentarai:
Ne pirma trauma su kojomis. Labai gaila.
2021-05-25
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Ignas Vaitkus

Ignas  Vaitkus
Ignas  Vaitkus
MIN: 26.83
PTS: 12.18 (56.15%)
REB: 4.18
AS: 3.03
ST: 1.06
BS: 0.41
TO: 2.24
GM: 34