Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Martinas Schilleris buvo atviras. Laimėjęs pirmąjį lygos trofėjų savo karjeroje, jis buvo tiek nuoširdus, kad net papasakojo, kuriose kavinėse užsisakinėjo kavą, kai su Mantu Kalniečiu išėjo pasivaikščioti po centrines Kauno pėsčiųjų gatves.

Tai buvo gal kiek stebinantis atvirumas, bet tuo pačiu tai buvo nuoširdus žvilgsnis į situaciją, kurioje šią vasarą atsidūrė „Žalgiris“. Atsisveikindami su kertiniais žaidėjais, Kauno klubo treneriai ir vadovai turės pasukti galvas burdami naują komandą.

Tai, kad birželio pabaigoje dalis žaidėjų jau žino, kur tęs karjeras kitą sezoną, nėra jokia naujiena. Užtenka prisiminti porą paskutiniųjų metų pavyzdžių. 

Brandonas Daviesas dar nefinišavus 2019 m. LKL finalo serijai jau buvo susitaręs su „Barcelona“, o dvejais metais anksčiau Leo Westermannas šampano purslais taip pat taškėsi jau žinodamas, kad išvyks į Maskvos CSKA.

Lyg tyčia, šios dvi Eurolygos grandų komandos šiemet ir vėl yra tarp tų, kurios nugriebia „Žalgirio“ grietinėlę.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ dar kovo 30-ąją pranešė, kad Marius Grigonis susitarė su CSKA. Po kiek daugiau nei poros mėnesių, trečiųjų LKL finalo rungtynių išvakarėse, apie Roko Jokubaičio susitarimą su „Barcelona“ pirmasis paskelbė „15min.lt“ žurnalistas Rokas Pakėnas, šią informaciją patvirtino ir „BasketNews.lt“ šaltiniai.

Dviejų topinių lietuvių į kitus Eurolygos gigantus „Žalgiris“ per vieną vasarą niekada nebuvo išsiuntęs. Viena vertus, tai iliustruoja milžiniškas skyles, kurios atsiveria „Žalgirio“ sudėtyje, kita vertus, kaip pastebėjo Schilleris, tai yra didžiulis žaidėjų ir paties klubo įvertinimas.

Šį sezoną metamos baudos

84%
11,9
Pataiko: 11,9
Taiklumas: 84,0%
Vieta lygoje: 15
Geriausias pasiekimas: 20
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Marius Grigonis

„Tai, kad Marius išvyksta į didelį klubą, mums yra didžiulė sėkmė. Rokas greičiausiai išvyksta į didį klubą, mums tai – taip pat didelė sėkmė, – kalbėjo Schilleris. – Kad ir kiek dėl to skauda, mes esame tokia komanda, todėl tai – pirmiausia sėkmė.

Su Mariumi yra viskas aišku ir jis to nusipelnė. Jo sezonas buvo neįtikėtinas ir esu labai laimingas dėl jo. Iš vienos pusės, tai yra skaudu mums, lietuviams, nes mūsų komandoje žaidžia lietuvis, bet vis tiek esu labai laimingas. Mes turime suprasti, kad tai – didelis pasiekimas: lietuvis išvyksta į Top-4 Eurolygos komandą. Ir už didžiulius pinigus. Tai – gyvenimą keičianti situacija. Aš labai džiaugiuosi dėl to ir esu dėkingas, kad galėjau jį treniruoti.“

Nors „Žalgiris“ yra pateikęs solidų pasiūlymą Thomasui Walkupui, o anksčiau šį sezoną bandė išsaugoti ir Nigelą Hayesą, abiejų šių žaidėjų kitą sezoną Kaune nebeliks.

Vienu metu šį sezoną šie keturi krepšininkai žaidė „Žalgirio“ starto penkete, jie Eurolygoje buvo atsakingi už pusę komandos pelnytų taškų ir 63 proc. rezultatyvių perdavimų.

Grigonio ir Jokubaičio praradimai skaudūs ir dėl to, kad tai – Lietuvos krepšininkai, o rinkoje tokio lygio tautiečių nėra.

Todėl nieko keisto, kad prieš mėnesį, kai VTB Vieningoje lygoje buvo pertrauka, Schilleris Kaune susitiko su Mantu Kalniečiu. Vyrai išėjo pasivaikščioti po Laisvės alėją bei Vilniaus gatvę ir tai neprasprūdo praeiviams pro akis.

Išgirdęs apie tai klausimą, Schilleris kiek nustebo, bet netrukus dar sykį žavėjo savo atvirumu.

„Susitikome Laisvės alėjoje ir nuėjome iki senamiesčio. Išgėrėme „Vero“ kavos, po to užsukome į „Caffeinn“, dar vienos kavos, ir grįžome atgal. Tai truko apie pusantros valandos, – tarsi per apklausą faktus bėrė „Žalgirio“ treneris. – Mes puikiai pasikalbėjome ir kaip minėjau, sudėtis prasideda nuo lietuvių, todėl žiūrime į visus Eurolygos lygio lietuvius, kurie neturi kontraktų. 

Be to, su Mantu situacija dar kiek kitokia. Mantas yra klubo vaikis, kuris save sieja su komanda. Akivaizdu, kad mes kalbėjomės, tačiau negaliu komentuoti plačiau ir spekuliuoti.“

Jeigu susitartų, Kalnietis „Žalgiryje“ keistų Jokubaitį, o į Walkupo vietą atvyktų legionierius.

Legionierius greičiausiai keis ir išvykstantį Grigonį, o čia, ironiška, minima žaidėjo, kurio vietą CSKA komandoje ir užims lietuvis, pavardė. Dvejus metus Maskvoje praleidęs Darrunas Hilliardas yra tarp kandidatų į „Žalgirį“.

Dar vienas amerikietis, Tyleris Cavanaugh, pakeis išvykstantį Hayesą.

„Žalgiris“ jau sukirtęs rankomis ir su lengvuoju krašto puolėju Nielsu Giffey, kuris atvyksta pakeisti Patricio Garino. Visą sezoną „Žalgirio“ gydytas ir reabilituotas puolėjas turėjo „pliusą“ kontrakte, bet kauniečiai jo neaktyvuos.

„Žalgiris“ kol kas nėra tikras dėl Augustine’o Rubito situacijos. Sezono pabaigoje daug ketvirtoje pozicijoje žaidęs puolėjas gali likti, tačiau tai nėra pirmas pasirinkimas klubui.

„Žalgiris“ dar sezono metu pratęsė kontraktą su Joffrey Lauvergne’u, komandoje lieka ir Lukas Lekavičius, Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas, Martinas Gebenas bei Marekas Blaževičius.

Akivaizdu, kad lieka ir vyriausiasis treneris Martinas Schilleris. Sezono pradžioje jo sprendimai kėlė antakius net žaidėjams, tačiau solidus startas Eurolygoje paklojo pasitikėjimo pamatus, o po triumfo LKL finale jis skendo krepšininkų šampano duše ir aukštai skraidė mėtomas į viršų.

Dabar Kaune Schilleris tvirtai stovi ant abiejų kojų, tačiau dėl didžiulių pokyčių sudėtyje vasarą ir kitą sezoną jo laukia ne mažesni išbandymai.

Komentarai:
Pagrindiniu zaideju isgraibstyma kitu klubu vadinti sekme yra mazu maziausiai apgailetina. Siekis turetu buti islaikyti geriausius zaidejus komandoje o tuo labiau kai jie yra lietuviai. O cia jis matai sako sekme kad puse komandos bus isformuota. As asmeniskai jau biski pavargau kad Zalgiris yra tik donoras kitiems klubams. Reiktu ispirkas po milijona i kontraktus itraukineti, tai bent naudos is to butu.
2021-06-08
+1
Atsakyti
nu ir na.hui su tuo cavanaugh, dar vietoj hayeso paimti...as labai tikiuosi, kad tas straipsnio autorius tiesiog nusipezejo. walkup out tipo, nors niekas dar nera taip jau aisku. tas pats hayes nurasytas.
2021-06-08
+2
Atsakyti
dabar galima stebet kaip busimas zalgirio talentas cavanaugh zaidzia su barsa. tai ir parodo jo lygi. 9taskai vidurkis fiba cempionu taureje. pamirso paminet vasturia, gal tai bus legionierius i walkupo vieta? vieninteli rimta kandidata i komanda matau tai hillardas. kokio velnio tokioje ankstyvoje stadijoje rasytis su cavanaugh cia jau reiktu atskira motiejuno interva paimt kas jam susisapnavo
2021-06-08
-2
Atsakyti
Welcome to the Tel Aviv, Thomas !! Best of luck next year with Maccabi !
2021-06-08
Atsakyti
Padariau viso šio straipsnio screenshot\'ą, nes neabejoju, jog trečdalis, ar ne didesnė dalis šio straipsnio yra parašyta tiesiog, pagal autoriaus nuomonę, o ne pagal faktines žinias. Ir dar žavu stebėti, kai tam tikros pavardės taip užtikrintai išbraukiamos iš komandos sąrašo, net straipsnyje nepasvarstant, jog tai nėra galutinės žinios. Palyginsime šią autoriaus nuomonę (pabrėžiu), su realybe vasaros pabaigoje. :)
2021-06-08
+8
Atsakyti
net trys veteranai butu imami i pakankamai svarbius vaidmenis kas yra milziniska rizika tiek traumu, tiek formos igyjimo prasme. kas bus jei kalnietis ar milaknis iskris pusmeciui? o jankunas kaip puse sezono griuvinejo jau visi pamirso?
2021-06-08
-13
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.