Kalbai pasisukus apie geriausius krepšinio trenerius Europoje, Dimitrio Itoudžio pavardė sąrašo viršuje atsiranda greitai. Dukart Eurolygos čempionas su Maskvos CSKA klubu ir nuolatinis finalo ketverto dalyvis – tai tik dalis pasiekimų, kuriuos yra užfiksavęs 50-metis specialistas, kilęs iš Graikijos Trikalos miestelio.

Šį sezoną pelnomi taškai

47%
84,1
Pelno taškų: 84,1
Taiklumas: 46,8%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 103
Blogiausias pasiekimas: 66
Daugiausia pelno: Mike James

Sėkmingai kovą su CSKA klubu VTB Vieningosios lygos finalo serijoje tęsiantis Itoudis sutiko skirti laiko „Žalgiris Insider“ prenumeratoriams bei apie sezoną, Eurolygos finalo ketvertą ir Lietuvą kalbėjosi su laidų vedėju bei komentatoriumi Ryčiu Kazlausku.

Treneris gegužės pabaigoje su CSKA ekipa kovojo Kelne vykusiame Eurolygos finalo ketverte, kurio pusfinalyje rusų ekipa vos nepateikė didžiulės staigmenos. Tąkart CSKA pasivijo rungtynėse 21 tašku pirmavusią Stambulo „Anadolu Efes“ komandą, kurią nuo pralaimėjimo išgelbėjo tik netaiklus Willo Clyburno tritaškis.

„Tai buvo geras metimas ir aš maniau, kad jis gali įkristi. Minutės pertraukėlės metu pristatėme jam visus variantus, jis galėjo veržtis po krepšiu, žaisti du prieš du ir atmesti kamuolį aukštaūgiui arba rasti metikus. Tai buvo geras sprendimas – reikia bandyti. Kai kamuolys paliko jo ranką, maniau, kad tai yra geras metimas“, – pasakojo graikas.

Į Eurolygos finalo ketvertą CSKA prasimušė nepaisant serbo ir vieno lyderių Nikola Milutinovo traumos bei sezono antroje pusėje įvykusio išsiskyrimo su vienu geriausių Eurolygos gynėjų Mike‘u Jamesu. Būtent atsisveikinimas su Jamesu buvo tapęs viena karščiausių temų. Viešumą pasiekė informacija, kad Itoudis ir amerikietis taip ir nesurado bendros kalbos.

„Kai pasirašai sutartį su žaidėju, kartu gauni ir jo artimuosius, problemas, gerus momentus ir elgseną. Su juo praleidome metus, matėme kitų žaidėjų reakcijas. Dabar tai yra praeityje, bet svarbiausia, kad tiek klubas, tiek žaidėjas rado savo kelią. Turi jaustis, kad esi tinkamoje vietoje, tik tada atiduosi viską, ką gali geriausio. Jeigu nesijauti savo vietoje, neatiduosi visko, ką gali geriausio“, – situaciją komentavo Itoudis.

Puikiai ne vieną lietuvį krepšininką ir trenerį pažįstantis Itoudis prisiminė ir savo pirmą vizitą į mūsų šalį. Tai nutiko dar 1995–1996 m. sezone, kai Salonikų PAOK ekipos trenerių štabe dirbęs specialistas į Kauną atkeliavo žaisti Europos taurės turnyro pusfinalio rungtynių su „Žalgiriu“. Iš tų dienų graiko atmintyje išliko ryškūs prisiminimai apie Kauno sporto halėje jaustą šaltį.

„Viduje šalta buvo jau išvakarėse, tai buvo labai sena salė. Po sezono, kadangi daug komandų skundėsi, jie viršuje įvedė šildymą. Kai atvykome kitais metais, buvo tikrai karšta. Tais metais buvo tikrai šalta, žaidėjai, visai kaip futbole, dėvėjo pirštines. Kildamas nuo suolo žaidėjas nusiimdavo pirštines ir džemperį, o tada eidavo žaisti“, – šypsojosi specialistas.

Jau persikėlęs dirbti pas Željko Obradovičių į Atėnų „Panathinaikos“ trenerių štabą Itoudis susipažino su tokiomis Lietuvos krepšinio žvaigždėmis kaip Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir Šarūnas Jasikevičius. Su Javtoku Itoudis dar turi nesuvestų sąskaitų ir dabartiniam „Žalgirio“ sporto direktoriui graikas yra skolingas vakarienę.

„Robis mokėjo tik mesti kabliu iš dešinės rankos ir dėti iš viršaus. Aš jam pasakiau, kad jei pataikys kabliu iš kairės, perku jam vakarienę. Jis pataikė, atsisuko į mane ir pasakė, kad esu skolingas jam vakarienę. Aš tą atsimenu, atsimena ir jis“, – prieš 15 metų įvykusią istoriją nušvietė Itoudis.

2020-2021 m. Eurolygos sezono metu Itoudžio treniruojamas CSKA dukart įveikė Kauno „Žalgirį“, tačiau pats treneris pripažįsta, kad kovoti su žalgiriečiais abiejose dvikovose lengva nebuvo. Komentuodamas Martino Schillerio treniruojamų žalgiriečių žaidimą, Itoudis palankiai įvertino kauniečių pajėgumą.

„Šiemet laimėjome abu kartus, bet, kaip jau ir sakiau, tų pergalių niekas neatidavė lengva ranka. Jeigu kalbame apie krepšinį, tai komanda su naujomis ir geromis idėjomis. Manau, kad treneris Schilleris iš žaidėjų išspaudė maksimumą.

Tai buvo komanda, kuri gerai išnaudojo kamuolio perdavimo iš rankų į rankas situacijas, turėjo gerą mišinį kairiarankių ir dešiniarankių žaidėjų, kabino kamuolius aukštaūgiams, išplėtė aikštę ir gerai gynėsi. Mums nebuvo lengva prieš jų zoninę gynybą. Tai buvo gerai treniruojama ir gerai paruošta komanda. Tuo klubas ir visa Lietuva gali didžiuotis – klubo istorija tęsiasi“, – tikino Itoudis.

Komentarai:
Bet keista, kad rado laiko interview? Juk visgi atkrintamosios rusijoje. Pagarba.
2021-06-09
+1
Atsakyti
bhmh
Geriau už genijų atrodo.
2021-06-09
Atsakyti
jonas
geras treneris, legendiniam klube kuris islaiko tradicijas ir yra ELITE. is mandagumo pagyre ir zalia skudurely...
2021-06-09
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.