Nuotr.: fiba.basketball
Nuotr. fiba.basketball

Prieš Lietuvos rinktinės stovyklą daugiausiai poilsio turėsiantys krepšininkai atsipūs beveik po mėnesį, mažiausiai atostogų gausiantis žaidėjas ilsėsis keturias dienas, o nacionalinės komandos treneriai gali vėluoti į olimpinių žaidynių atrankai skirtos pasiruošimo stovyklos pradžią.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia, kiek poilsio prieš olimpinę atranką gaus Lietuvos krepšininkai bei kaip pasirodymui Kaune ruošiasi būsimos mūsiškių varžovės.

Lietuvos rinktinė

Lietuvos rinktinės kandidatai į pirmąją treniruotę Kaune susirinks birželio 16 dieną. Kandidatų sąraše yra 15 krepšininkų, o po jų paskelbimo jau įvyko vienas pokytis – Regimantas Miniotas pakeitė Igną Brazdeikį, kuris negalės atvykti į komandą.

Dar vienas pokytis gali būti susijęs su Edgaro Ulanovo sveikatos problemomis. Puolėjas tik po pirmadienį vyksiančių konsultacijų su Lietuvos medicinos specialistais priims sprendimą dėl žaidimo rinktinėje.

Ulanovas Stambulo „Fenerbahče“ gretose dėl COVID-19 viruso, traumos ir Turkijos lygoje galiojančio legionierių limito nežaidė tris mėnesius – nuo kovo 12 dienos.

Jeigu Ulanovas rinktinėje žaisti negalės, Dariaus Maskoliūno akys galimai bus nukreiptos į Joną Mačiulį. Rinktinės kandidatų sąraše veterano nebuvo, tačiau treneris iškart po jų paskelbimo užsiminė, kad susiklosčius prastesnėms aplinkybėms Jonas bus pasiruošęs prisijungti.

Mačiulis į rinktinę atvyktų po šešių dienų poilsio – jis birželio 9 dieną su Atėnų AEK iškovojo Graikijos lygos trečiąją vietą ir baigė sezoną.

Lietuvos rinktinėje mažiausiai poilsio prieš pasiruošimo stovyklą turės Gytis Masiulis, kuris su Panevėžio „Lietkabeliu“ šiandien žais lemiamas LKL serijos dėl trečiosios vietos rungtynes. Puolėjas iki rinktinės stovyklos pailsės keturias dienas.

Anksčiausiai sezoną baigė Eimantas Bendžius iš Sasario „Dinamo“. Šios ekipos pasirodymas Italijos lygos atkrintamosiose finišavo gegužės 20 dieną.

Jau kitą dieną atostogas pradėjo ir Indianos „Pacers“ bokštas Domantas Sabonis, pralaimėjęs antrąjį NBA įkrintamųjų varžybų mačą. Jis ir Bendžius prieš rinktinės stovyklos startą pailsės beveik po mėnesį.

NBA krepšininkai prie rinktinių gali prisijungti nuo birželio 14 dienos, tačiau lietuviai į stovyklą rinksis nuo birželio 16 dienos, tad toks reikalavimas nacionalinei komandai nepakenks.

Mindaugo Kuzminsko ir Manto Kalniečio atstovaujama Krasnodaro „Lokomotiv“ sezoną baigė gegužės 23 dieną, o Kalnietis dėl traumos nežaidė nuo balandžio 25 dienos. Gegužės 23 dieną sezoną užbaigė ir Regimantas Miniotas iš Bilbao „RETAbet Basket“.

Tomas Dimša sezoną Ispanijoje baigė birželio 2 dieną, Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis – birželio 4 dieną.

Memfio „Grizzlies“ su Jonu Valančiūnu NBA Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje krito birželio 3 dieną, tad jis prieš rinktinę pailsės beveik dvi savaites.

Nuotr. USA Today – Scanpix

LKL finale žaidę Lukas Lekavičius, Arnas Butkevičius, Marius Grigonis ir Rokas Jokubaitis sezoną baigė birželio 7 dieną, tą pačią dieną buvo užbaigtas ir Ulanovo sezonas Turkijoje.

Galimai mažiausiai poilsio prieš rinktinę turės trenerių štabo nariai, dirbantys „Barcelonos“ klube – nacionalinės komandos vairininkas Darius Maskoliūnas, jo asistentas Tomas Masiulis ir fizinio rengimo treneris Justinas Grainys.

Šį vakarą „Barcelonos“ komanda žais lemiamas rungtynes su Tenerifės „Lenovo“ dėl patekimo į Ispanijos lygos finalą. Jeigu „Barca“ pateks į finalą ir kovoje dėl titulo prireiks tik dvejų rungtynių, tuomet serija baigsis birželio 15 dieną, jeigu bus žaidžiami trys mačai, tuomet serija baigsis birželio 17 dieną.

Jei „Barcelonos“ sezonas užsitęs, tuomet pirmosioms rinktinės treniruotėms vadovaus vyriausiojo trenerio asistentai Benas Matkevičius ir Evaldas Beržininkaitis.

Lietuvos rinktinės kandidatų poilsio dienos:

Krepšininkas  Komanda  Poilsio dienos prieš rinktinę
Gytis Masiulis „Lietkabelis“ 4
Lukas Lekavičius „Žalgiris“ 8
Marius Grigonis „Žalgiris“ 8
Rokas Jokubaitis „Žalgiris“ 8
Arnas Butkevičius „Rytas“ 8
Edgaras Ulanovas „Fenerbahče“ 8 (nežaidė nuo kovo 12 d.)
Rokas Giedraitis „Baskonia“ 11
Tadas Sedekerskis „Baskonia“ 11
Jonas Valančiūnas „Grizzlies“ 12
Tomas Dimša „Herbalife Gran Canaria“ 13
Mindaugas Kuzminskas „Lokomotiv“ 23
Mantas Kalnietis „Lokomotiv“ 23 (nežaidė nuo balandžio 25 d.)
Regimantas Miniotas „RETAbet Basket“ 23
Domantas Sabonis „Pacers“ 25
Eimantas Bendžius „Dinamo“ 26

Lietuvos rinktinė prieš pagrindinį atrankos turnyrą sužais trejas kontrolines rungtynes su komandomis, kurios taip pat ruošiasi analogiškiems turnyrams kitose šalyse. 

Birželio 18 ir 24 dienomis Lietuva rungtyniaus su Dominikos Respublikos ekipa, o birželio 22 dieną susitiks su Rusijos rinktine. Visos rungtynės vyks „Žalgirio“ arenoje.

Olimpinės atrankos krepšinio turnyrą lietuviai pradės birželio 29 dieną rungtynėmis su Venesuelos komanda, o liepos 1 dieną lauks susitikimas su Pietų Korėjos rinktine. Kitoje grupėje (B) rungtyniaus Slovėnijos, Lenkijos ir Angolos krepšininkai.

Į pusfinalį pateks po dvi geriausias grupės komandas, o į olimpines žaidynes – tik finalo nugalėtoja.

Lietuvos rinktinė olimpinėse žaidynėse žaidė kiekvieną kartą nuo 1992 metų.

Venesuelos rinktinė

Venesuela – pirmoji Lietuvos rinktinės varžovė atrankoje.

Venesuelos lygos sezonas baigėsi birželio 5 dieną, o visi 14 šios šalies rinktinės kandidatų rungtyniauja būtent vietinėse pirmenybėse. Visi jie netrukus išvyks ruoštis atrankai į Europą.

Venesuelos lygos finale susikovė „Trotamundos“ ir „Guaiqueries“ komandos, o šiose ekipose žaidžia šeši į nacionalinę ekipą pakviesti krepšininkai.

Lyginant su 2019 metų pasaulio čempionate žaidusia komanda, argentiniečio Fernando Duro treniruojamoje Venesuelos rinktinėje tikrai nebus tik dviejų krepšininkų – Anthony Perezo ir Dwighto Lewiso. Pirmasis žaidė epizodiškai, o Lewisas rinko po 8 taškus.

Venesuela pasaulio pirmenybėse 2019-aisiais finišavo 14-oje vietoje.

Prieš dvejus metus rinktinėje labiausiai išsiskyrė po 13 taškų pelnęs 34-erių metų 183 cm ūgio Heissleras Guillentas, po 10 taškų pridėjo Michaelas Carrera.

Venesuela olimpinėse žaidynėse žaidė 1992 ir 2016 metais.

Venesuelos rinktinės kandidatai:

Pietų Korėjos rinktinė

Būsima Lietuvos varžovė atrankoje į olimpiadą Pietų Korėja šią vasarą sužais du svarbius turnyrus.

Pietų Korėja į treniruočių stovyklą susirinko dar gegužės 25 dieną. Viena iš to priežasčių – ši rinktinė prieš olimpinių žaidynių atranką birželio 16-20 dienomis dar žais Azijos čempionato atrankos varžybose.

Nuo 1996 metų olimpinėse žaidynėse nežaidžianti Pietų Korėja jau yra išsirinkusi ir savo rinktinės dvyliktuką.

Rinktinės kertinis žaidėjas – 32-ejų 203 cm ūgio Ra Gun-ah, taip pat turintis ir JAV pilietybę. Jis 2019 metų pasaulio čempionate, kuriame Pietų Korėja užėmė 26 vietą, vidutiniškai rinko po 23 taškus ir 12,8 atkovoto kamuolio.

11 iš 12 komandos žaidėjų rungtyniauja Pietų Korėjoje. Vienintelis Lee Hyun-jung žaidžia JAV NCAA lygoje. Pietų Korėjos lygos sezonas baigėsi gegužės 9 dieną.

Pietų Korėjos kandidatai: Yangas Hongas-seokas (Busano „KT Sonicboom“), Kimas Nakas-hyeonas, Kang Sang-jae (Inčchono „Electroland Elephants“), Lee Dae-sungas, Lee Seungas-hyunas, Ra Gun-ah (Džondžu „KCC Egis“), Byunas Junas-hyeongas, Jeonas Seongas-hyeonas, Moonas Seongas-gonas (Anjango KGC), Yeo Junas-seokas („Yongsan“ vidurinė mokykla), Lee Hyunas-joongas (Deividsono universitetas, NCAA), Ha Yoon-gi (Korėjos universitetas).

Slovėnijos rinktinė

Aleksandro Sekuličiaus treniruojama Slovėnijos rinktinė pasiruošimą atrankai pradėjo vakar, birželio 10 dieną. Iki išvykimo į Lietuvą Slovėnijos rinktinė surengs 18 treniruočių bei sužais dvejas draugiškas rungtynes su Kroatijos nacionaline komanda.

Nuo ketvirtadienio su komanda treniruojasi 11 žaidėjų: Luka Rupnikas, Jaka Blažičius, Edo Muričius, Jurijus Macura, Žiga Dimecas, Janas Kosi, Jakobas Čebašekas, Miha Lapornikas, Gregoras Glasas, Blažas Mahkovicas ir Maticas Rebecas.

Kandidatų sąraše yra dar devyni krepšininkai. Didžiausia Slovėnijos krepšinio žvaigždė Luka Dončičius sezoną užbaigė birželio 6 dieną. NBA žaidėjai prie savo rinktinių galės prisijungti nuo birželio 14 dienos, tad Dalaso „Mavericks“ vedlys ilsėsis mažiausiai savaitę.

Denverio „Nuggets“ puolėjas Vlatko Čančaras vis dar žaidžia NBA atkrintamosiose, Klemenas Prepeličius su „Valencia“ ketvirtadienį pralaimėjo Ispanijos lygos pusfinalyje, o Žanas Šiško su Miuncheno „Bayern“ tik antradienį pradėjo Vokietijos lygos finalo seriją. 

Rinktinės veteranas Zoranas Dragičius iš Vitorijos „Baskonia“ ekipos sezoną baigė birželio 4 dieną, o Gašperas Vidmaras su Venecijos „Umana Reyer“ kovas Italijos lygoje baigė birželio 2 dieną.

Tuo metu Alenas Omičius, Gregoras Hrovatas ir Aleksejus Nikoličius tęsia sezoną Prancūzijos lygoje. Šios šalies pirmenybių reguliarusis sezonas baigsis birželio 18 dieną.

Slovėnijos rinktinė šalies krepšinio istorijoje dar nė karto nežaidė olimpinėse žaidynėse.

Lenkijos rinktinė

Mike'o Tayloro treniruojama Lenkijos rinktinė sportuoja nuo birželio 4 dienos ir iki olimpinės atrankos sužais šešerias draugiškas rungtynes. Pirmieji mačai bus žaidžiami jau šį savaitgalį Glivicės mieste, kuriame keturių komandų turnyre be lenkų taip pat dalyvaus Meksika, Rusija ir Tunisas.

Vėliau Lenkija dar žais su Tunisu, Latvija ir dukart su Brazilija.

Lenkijos rinktinės kandidatų sąraše yra 18 krepšininkų, o iš jų devyni atletai žaidžia Lenkijos lygos klubuose. Lenkijos pirmenybių sezonas baigėsi gegužės 6 dieną.

Las Palmo „Herbalife Gran Canaria“ krepšininkai A.J. Slaughteris ir šio sezono Europos taurės kylanti žvaigždė Aleksanderis Balcerovskis sezoną baigė birželio 2 dieną, o taip pat Ispanijoje žaidžiantys Malagos „Unicaja“ gynėjas Adamas Vačinskis, Andoros „MoraBanc“ atstovas Tomašas Gielo ir Bilbao „RETAbet“ puolėjas Jaroslavas Zyskovskis – gegužės 23 dieną.

Komandos vedlys iš Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipos Mateušas Ponitka dėl traumos nežaidė nuo balandžio 12 dienos.

Paskutinis klubinį sezoną užbaigė Michalas Sokolovskis, kuris su Holono „Hapoel“ Izraelio lygos pusfinalio serijoje krito šį trečiadienį.

Pastarąjį kartą Lenkija olimpinėse žaidynėse rungtyniavo 1980 metais.

Angolos rinktinė

Ispano Josepo Claroso treniruojama Angolos rinktinė pasiruošimą olimpinių žaidynių atrankai šalies sostinėje Luandoje pradėjo gegužės 25 dieną, tą pačią dieną, kaip ir Pietų Korėjos komanda.

Kandidatų sąraše yra 31 žaidėjas, o didžioji dalis jų rungtyniauja JAV universitetuose arba Angoloje.

Tarp kandidatų yra ir pirmasis Angolos krepšininkas NBA Bruno Fernando, kuris šiuo metu su Atlantos „Hawks“ žaidžia Rytų konferencijos pusfinalio serijoje.

Jeigu „Hawks“ ekipos kova dėl NBA žiedų užsitęs, Fernando veikiausiai neturės galimybės prisijungti prie rinktinės.

Nuotr. AFP – Scanpix

Vienas komandos lyderių Yanickas Moreira trečiadienį baigė sezoną Graikijoje, kur kartu su Jonu Mačiuliu ir Atėnų AEK laimėjo bronzos medalius. Moreira Graikijoje rinko po 13,1 taško ir 6 atkovotus kamuolius, FIBA Čempionų lygoje – po 14,3 taško.

Angolos rinktinė olimpinėse žaidynėse nežaidė nuo 2008 metų.

Angolos rinktinės kandidatų sąraše yra 31 pavardė:

Gynėjai: Gersonas Domingosas, Joshua Kashila, Childe Dundao, Gildo Santosas, Juscelino Ricardo, Pedro Bastosas, Jacquesas da Conceicao, Carlosas Moraisas, Ericas Amanandio ir Gelsonas Goncalvesas.

Puolėjai: Silvio de Sousa, Seltonas Miguelis, Jose Antonio, Leonelis Paulo, Edsonas Ndoniema, Malik Cisse, Wilsonas Ambrosio, Alexandre Jungo, Jonatao Ndjungo, Glofate Buimba, Melvynas Silva, Rifenas Miguelis, Valdiras Manuelis ir Aboubakaras Gakou.

Vidurio puolėjai: Bruno Fernando, Yanickas Moreira, Valdelicio Joaquimas, Jone Pedro, Jilsonas Bango, Teotonio Do, Fidelis Cabita.

Komentarai:
ciongas
Na, kol kas tai nieko nereikia rašyti. Susirinks, žais, laimės/pralaimės, tada ir bus rašoma. O ir dėl mačiulio jau laikas nustoti rašinėti. Prieš belgus ir danus jis pasirodė puikiai, po to jau klausimų nebėra. Galime dar ir vyresnių žaidėjų surasti, negi tai yra svarbiausias kriterijus?
2021-06-14
-3
Atsakyti
Jonas
na ismete 3*3 obuolius, sutvarkys slovenai ir situs. baigs cia svaigt ir rasyt sudus, kiek ilsejosi ka valge kada kelesi su kokia masina atvaziavo ir tt
2021-06-11
-5
Atsakyti
Tomas
Nieko įspūdingo pas slovėnus
2021-06-11
+5
Atsakyti
“Trenerio” geriau isvis
nebutu symet
2021-06-11
-9
Atsakyti
Angolos
rinktine gali pateikti nemenkai staigmenu sioje atrankoje
2021-06-11
+6
Atsakyti
Braliukai
🙏🇱🇹🏀👍
2021-06-11
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.