Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: basketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: basketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška
Nuotr.: BasketNews.lt/T.Matijoška

Lietuvos rinktinė vejama laiko trūkumo vos po dviejų treniruočių stojo į pirmąją draugišką dvikovą prieš Dominikos Respublikos krepšininkus ir pirmą kartą turėjo progą vienas kitą pajausti rungtynių atmosferoje.

Mūsiškiai pademonstravo uraganinį puolimą ir sutriuškino svečius iš Pietų Amerikos (95:62), o viena pagrindinių pergalės priežasčių tapo po krepšiais dominavęs ir vieną po kito dėjimus į varžovų krepšį grūdęs Jonas Valančiūnas.

Puikų sezoną NBA turėjęs Memfio „Grizzlies“ aukštaūgis į dominikiečių krepšį įmetė 17 taškų (8/9 dvit., 0/1 trit., 1/1 baud.), atkovojo 6 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, sykį suklydo bei blokavo varžovo metimą.

Po mačo Jonas spaudos konferencijoje pripažino, jog dėl laiko stokos teko vienas kitą bandyti perprasti rungtynių metu.

„Pirmos rungtynės visuomet būna sunkesnės. Vis tiek tas apsišlifavimas, turėjome tikrai nedaug laiko susižaisti. 2-3 treniruotės tikrai yra niekas, naudojome rungtynes kaip susižaidimo laikotarpį. Viskas einasi pagal planą, dar yra ką taisyti, tačiau dirbame ir stengiamės išspausti geriausią formą“, – kalbėjo aukštaūgis.

– Pasirengimo stovyklos sąlygos neeilinės, nėra daug laiko susižaisti. Kiek žaisdami kartu bandote prisiminti vienas kitą iš praeities, ar visgi reikia viską šlifuoti iš naujo per tą laiką, kuris yra duotas? – paklausėme Valančiūno.
– Tikrai esame žaidę su daugeliu žaidėjų anksčiau ir ilgą laiką vienas kitą pažįstame. Reikia prisiminti, reikia kažkiek laiko, bet vis dėlto esame profesionalai ir turime tą barjerą perlipti. Galbūt šiek tiek pliusas tas, kad visi neseniai yra baigę sezonus, todėl nereikia daug laiko įeiti į didžiąją formą. Čia toks pliusas ir viskas kol kas eina pagal planą.

– Kaip atrodė jūsų atostogos? Ar pavyko kažką nuveikti laisvu laiku, ar vis dėlto reikėjo intensyviai palaikyti sportinę formą?
– Ar čia atostogos? 10 dienų (juokiasi). Čia pertrauka. Per 10 dienų atsipūčiau, tas perskridimas iš vienos pasaulio pusės į kitą, adaptacija, pasimatymas su šeima, draugais ir jau rinktinė.

Prie pergalės taip pat svarbiai prisidėjo ir kitas lietuvių bokštas, karjeros metus turėjęs ir į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes patekęs Domantas Sabonis.

211 cm ūgio centras į rungtynes įėjo po keitimo ir pelnė greitus 6 taškus, o vėliau vienas po kito skirstė juvelyrinius perdavimus komandos draugams, kuriems liko tik įmesti iš patogių padėčių.

Aukštaūgis per 17 minučių pelnė 9 taškus (4/6 dvit., 1/1 baud.), atkovojo 4 bei perėmė 1 kamuolį, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, sykį suklydo ir blokavo varžovo metimą.

„Geros emocijos buvo, pirmos rungtynės, – po rungtynių kalbėjo Sabonis. – Prieš tai turėjome vos dvi treniruotes, todėl šiose rungtynėse išėjome į aikštelę pagauti formos ir susižaisti.“

– Koks šiandien buvo žaidimo planas? – paklausėme Sabonio.
– Norėjome pajusti vienas kitą, taip pat reikėjo pasižiūrėti įvairių gynybos sistemų, įvairių derinių, kas mums geriau sekasi.

– Kaip jūsų akimis atrodė Lietuvos žaidimas?
– Pirmoji pusė buvo sunki visiems, reikėjo priprasti prie vienas kito, pačio žaidimo, o antroje pusėje gynyba buvo agresyvesnė ir pristabdėme juos kur kas labiau.

– Pirmoje pusėje praleidote 41 tašką, antroje – 21. Kas nutiko?
– Pradžioje pagavome pompą (juokiasi). Tie pirmieji prasibėgimai sunkūs: keli nežaidę savaitę, kiti daugiau. Šitos rungtynės buvo skirtos ateiti į ritmą.

– Europoje nežaidėte dvejus metus, kiek sunku buvo prisitaikyti prie mažesnės aikštelės?
– Krepšinis yra krepšinis, taisyklės yra kiek kitokios, tačiau žaidi savo krepšinį ir tiek.

– Šiemet buvo labai trumpos atostogos. Kaip laisvą laiką pavyko praleisti pačiam?
– Apie savaitę nieko nedariau, ilsėjausi, tačiau po to turėjau pradėti sportuoti. Nenorėjau prarasti formos.

– Treniruotėse teko pasistumdyti su Jonu Valančiūnu. Koks jausmas žaisti prieš jį?
– Sunku, labai sunku. Jonas labai ilgas, didelis, stengiuosi padaryti, ką galiu. Labai geras žaidėjas.

– Šiandien kilote nuo suolo, ar tai jums sudaro esminį skirtumą?
– Kaip sakė treneris, bandome žiūrėti, kas geriau komandai ir išbandome įvairius penketus. Turėjome vos dvi treniruotes, todėl dar nespėjome visko sužiūrėti.

– Kelis kartus iškišote gražius perdavimus komandos draugams. Ar tai yra komandos draugų jutimas, ar natūralūs instinktai?
– Manau viskas ateina natūraliai, bandžiau surasti komandos draugus ir man pavyko. Kuo daugiau vienas su kitu būsime, žaisime, tuo geriau žinosiu, kur visiems įkišti perdavimą.

Komentarai:
Eh
Nuostabu, nuostabu. Drąsos ir reikės :) Beje, kas matėt draugiškas tarp Slovenijos ir Kroatijos, matėt meninio pasavimo spektaklį. Dončičius 17 assistų per pirmas draugiškas su komanda.Trūko trijų atkovotų kamuolių iki statistikos kuri pvz. per paskutinius 20 metų eurolygos buvo pasiekta tik tris kartus - trigubo dublio. Prepeličius virš 30 taškų, iš dalies dėl Luka nusimetimų. O Kroatija luposi kaip turi būt. Laukia įdomios rungtynės
2021-06-19
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.