Nuotr.: SIPA – Scanpix
Nuotr. SIPA – Scanpix

Nurimus emocijoms po Lietuvos pralaimėjimo olimpinės atrankos finale prieš Slovėniją, TV3 sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas pasidalijo savo įžvalga.

Feisbuko tinklalapyje „Užkalti halės langai“ Vyšniauskas ragino kitu kampu pažvelgti į skaudų pralaimėjimą ir pasimėgauti reginiu, įvykusiu „Žalgirio“ arenoje.

Pateikiame komentatoriaus išsakytą nuomonę:

„Susigulėjo kelios mintys, bet ne tiek apie rungtynes, labiau apie lietuvišką krepšinio mentalitetą. Neįvyko jokia tragedija, krepšinis Lietuvoje nemirė, patekti į kiekvienas olimpines žaidynes yra labai sunku ir nieko keisto, kad Europoje turint tiek daug konkurencijos kažkada nepavyko to padaryti. Bet dabar ne apie tai.

Turbūt visi pamename, kokie laimingi žmonės Lietuvoje buvo, kai su Jonu Kazlausku rinktinė 2013, 2014 ir 2015 metais pasiekė gerus rezultatus. Tuo pačiu, daugelis pamename, kaip sunkiai, dramatiškai buvo žygiuojama link tų pusfinalių ir finalų. Visus tuos čempionatus lydėdavo trenerio Kazlausko frazės: „Mes nesame gražiausi, talentingiausi, kiti talentingesni, mums reikia dėl visko labai sunkiai dirbti ir aukotis.“

Didžiulį pasitenkinimą tada atnešė mačas su gražesniais ir talentingais serbais, kai mes juos įklampinome į negražų krepšinį ir laimėjome 67:64.

Po to buvo šlovinga trenerio Šarūno Jasikevičiaus era su Kauno „Žalgiriu“, kai irgi buvo pasiekta puikių rezultatų. Šioje eroje nuolat girdėjome frazes: „Turime luptis, turime kentėti. Pasijautėme labai geri, žaidėjai nustojo gerbti sistemą.“

Per šį laikotarpį aplaistėme daug gražių pergalių, bet tuo pačiu išsiugdė tam tikras mentalitetas. Aš nekalbu tik apie krepšininkus ar trenerius, bet kalbu ir apie tuos, kurie žiūri krepšinį, kalbu apie visą krepšinio tautą. Mentalitetas paremtas tuo, kad viskas turi būti labai sunku, iškentėta, visur reikia aukotis, negalima improvizuoti, o varžovai visada būna talentingesni ir gražesni.

Lietuvoje vis dar labai gajūs stereotipai apie NBA krepšinį. Kaip ten viskas blogai, ten niekas nesigina, ten vyksta cirkas, ten nėra taktikų, ten atsivaro ir meta per rankas. Nes tikras krepšinis bus tik tada, kai treneris nubraižys schemą ir Kevinas Durantas su visu savo talentu vietoje metimo į krepšį atliks perdavimą centrui ant ūselio arba visa komanda prasuks penkis perdavimus aplink tritaškio liniją. Kažkokia baimė pripažinti individualumą ir talentą bei pastovus noras aukštinti „teisingo krepšinio“ idėjas. Geras krepšinis tik tada, kai griežtas treneris davė griežtų nurodymų ir žaidėjai surauktais veidais juos griežtai įvykdė.

Realybė tokia, kad NBA yra geriausia vieta, kur krepšininkas gali jaustis laimingas ir tobulėti individualiai. Ir tai yra geriausią pramogą žiūrovui kurianti lyga pasaulyje. Amerikiečiai žino ką daro. Amerikiečiai žaidėjai ir Eurolygai atneša visokių neregėtų crossoveriųfloateriųfadeaway ir kitų magijos burtų, kurie primena, kad krepšinis gali būti labai gražus žaidimas, o ne vien pastovus jaudinimasis dėl to koks bus rezultatas. Komandinį krepšinį galima žaisti ir neužgesinant individualaus žaidėjo talento.

Būtent Kaune krepšinį žaidė absoliutus genijus, kuris vedė Slovėniją į pergalę. Bet visų pirma jis parodė meilę krepšiniui. Jis apšilimą atlieka su šypsena, jis žaidžia vienas svarbiausių savo karjeros rungtynių su šypsena, jis atlieka perdavimą dviem rankomis sau už galvos tarsi žaistų kieme su draugais. Aplink jį suburti neblogi žaidėjai, bet jie nėra geresni už Grigonį ar Giedraitį. Tiesiog Luka sukuria tiek pozityvo aplink save, kad jis visus kitus padaro laimingais, visa komanda mėgaujasi krepšiniu, visi pasitiki vienas kitu, žaidžia paprastai ir gražiai.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinė pakritusi į duobę trečiajame kėlinyje žaidė krepšinį, kupiną streso ir baimės pralaimėti. Šioje vietoje žaidimas namie, pilnoje arenoje gal net labiau pakišo koją nei padėjo. Kol Luka mėtė perdavimus pro nugarą, kitoje aikštelės pusėje paprasčiausiai įmesti kamuolį centrui atrodė sunkiai įmanoma. Vos 33 taškai antroje pusėje ne todėl, kad slovėnai įspūdingai gynėsi, o todėl, kad lietuviai aikštelėje drebėjo. Prie tokio psichologinio fono nereikia stebėtis ir pramestų baudų skaičiumi.

Nors ir skaudėjo dėl pralaimėjimo, tikiu, kad daugelis žiūrovų liko sužavėti Dončičiumi. Jo meilė krepšiniui yra užkrečiama. Net galvojau, kad „Žalgirio“ arena galėtų jį palydėti aplodismentais kaip kažkada Madrido „Real“ gerbėjai plojo Ronaldinho. Iš slovėnų mes galime pasimokyti, kad laikai keičiasi ir dabar sėkmės istorijas kuria tie, kurie žaidžia laisvai, gražiai ir mėgaujasi krepšiniu. Visada malonu aikštelėje žiūrėti į laimingus krepšininkus, kurie pasitiki savimi ir savo partneriais.

Aš nemanau, kad rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis už kažką turėjo atsiprašinėti. Lietuviai stengėsi, kovėsi iš visų jėgų, jiems nepavyko, jie pralaimėjo prieš rimtą komandą su ypatingu žaidėju. Tai yra visiškai normalu. Nėra kažkokios formulės, pagal kurią Lietuva paruoštų Dončičiaus lygio žaidėją, bet visada galima ugdyti Dončičiaus lygio mentalitetą ir meilę krepšiniui. Tikiu, kad Lietuva turi pakankamai gerų žaidėjų, kurie pajėgūs žaisti laisvesnį, gražesnį, pozityvesnį krepšinį su mažiau streso ir baimės. Tik reikia, kad jie patys ir jų treneris tuo tikėtu. Kažką tokio aš pamenu iš 2010 m. Lietuvos rinktinės.

Užbaigdamas visiems ir sau pačiam palinkėsiu ne tik matyti koks blogas buvo treneris ir ką blogai darė žaidėjai. Bet dažniau pamatyti ir parašyti, ką gerai padarė treneris ir ką gerai moka žaidėjai. Dar palinkėsiu, kad krepšinis labiau būtų pramoga bei gerai praleistas laikas, o ne kančia su keiksmažodžiais, ašaromis ir sugadintais nervais, nes kažkas nepavyko ir kažką pralaimėjome.“

Dončičiaus pasirodymas atrankos finale:

Komentarai:
Anonimas
Matosi sitam rytfaniui nuo visko kas su amerika susije putyte dregsta. Neesam mes amerikieciu mentaliteto ir neverta bandyti musu keisti i tokius. Nebandyk tu cia man irodyti kad europoje fanas eis i rungtynes tik tam kad burgeri i skrandi isimesti ir pasiziureti zvaigzdziu dienos lygio rugtyniu nei kiek nesijaudindamas kas laimes. Ir dar susoks koki durna soki ant laiptu kad tik per arenos kuba visiems parodytu. Tie patys amerikonai cia atvaziave zavisi fanu palaikymu komandoms. Ir taip mums rupi rezultatas ir musu komanda. To is musu joks Wysniewskis neismus su savo amerikietiskais marazmais. Mums krepsinis nera tas pats kas teatras, kinas ar baletas kur nueini tiesiog gerai laiko praleisti ir dar koki snacksa suvalgyt. Ir nematau nei ko mes cia turetumem gedys pagal sita egzperta. Mums nelabai turi rupeti kokia kultura ir poziuris yra pas amerikonus i viena ar kita dalyka. Kaip neidomu ir tai kas amerikoje vyksta. Nes mes ten negyvename. Mes gyvename cia europoje ir gyvename pagal europietiskas tradicijas. Ir nematau kuom cia tas amerikonas ar jo kultura ir tradicijos turetu but pranasesnes nei musu. O NBA tera didele pinigu masina ir tiek. Todel ten ir zaidzia geriausi atletai. Ten komandos gali sau leisti i juos investuoti didelius pinigus. Nes ju pajamos yra simtamilijonines. Viskas ten yra nukreipta i pinigus ir nieko daugiau. Ta pati pasake ir Mirotic grizes i europa, kad jam nusibodo tas sudas kur rungtynese nelabai kam svarbus rezultatas. Tad zinai ka Ryti pasilik tu savo nuomone sau. Jei tau patinka tas NBA cirkas, prasom ziurek ji. Niekas to tau nedraudzia. Bet nevaiksciok kaip jahovistas su lankstinukais nuo duru prie duru su savo teiginiais kad ten kultura geresne, fanai geresni ir pats zaidimas idomesnis kai komandos per rungtynes imeta po 150 tasku. Ir nepasakok mums pasaku kokia ten gynyba puiki. Nes jei ta teigi reiskiasi neesi mates NBA rungtyniu. Kad susidarytum vaizda apie NBA gynyba uzteks tau uzsideti Hardeno gynybos highlightus. Suprasi apie ka as kalbu. Ten ir taisykles pritaikytos tam kad gynybos nebutu. Ta pati hand check taisykle tam ir buvo pritaikyta kad ten butu zaidziamas tas cirkas pritaikytas eiliniam amerikonui su 150 tasku per rungtynes. Mums cia toks nereikalingas. Eurolyga ir europos krepsinis yra tai kas man kelia emocijas ir susizavejima siuo sportu. Jei viena diena del kazkokiu priezasciu nutiks taip kaf europos krepsinis taps tokiu mergaiciu sportu kaip NBA, ta pacia diena nustosiu dometis sia sporto saka.
2021-07-07
+14
Atsakyti
Almo
Puikios mintys... "Komandinį krepšinį galima žaisti ir neužgesinant individualaus žaidėjo talento." Tam reikia puikaus trenerio, kuris nuteiktų žaidėjus ne tik drausmingam, bet ir improvizaciniam žaidimui... Maskoliunui toli gražu iki to... dėl trenerio labiausiai kalta federacija ir visų pirma Arvydas Sabonis...
2021-07-07
+9
Atsakyti
fanas
Taip. krepsinis turi buti pramoga mums visiems. Taciau mes esame krepsinio salis, krepsinio tauta. Mums tai yra antra religija. pavyzdys futbolo fanai verkia pralaimejus, zaidejai verkia pralaimejus. Jei mums bus taip kad, aj pralaimejom varzybas kases, aj nu px gyvenimas nesustojo. Nu ne. mums tai labai svarbu, mes tuo gyvenam. Negali ateiti su sypsena ir pralaimet. Sutinku, kad galima keisti zaidimo braiza. bet nemanau kad turime zaisti taip laisvai, lyg nieko nereikstu. Doncic gal ir zaide su sypsena, bet jis yra vienas geriausiu pasaulio zaideju ir jis gali tai daryt, kamuolys jo rankose ir sprendzia kaip ataka vystysis. butu visai kitoks slovenijos zaidimas jei doncic zaistu centro pozicijoj ir butu valanciuno braizo. lengva kalbeti apie rinktines laisve kai viska lemia tik vienas zaidejas. net ne sistema ar kazkokia subtili taktika.
2021-07-06
-2
Atsakyti
Anonimas
Daug geru minciu is Rycio. Manau tikrai laikas pokyciams. Nedziugina ne tik rinktines rezultatai, bet ir visas krepsinis. Jaunimas neisauga, individualus elementas isnykes, nacionaline lyga kiemo lygio. Kazkas cia negerai.
2021-07-06
-2
Atsakyti
Anonimas
Straipsnis tikrai į tą pusę. Luka įgalino savo komandus draugus daryti daugiau, jaustis laisviau. O lietuviai per daug į bokštus rėmesi. Pirmykštinis krepšinis: įmesiu aukštam, ir neapsigins :DD
2021-07-06
-7
Atsakyti
Anonimas
pagaliau Rytis aiškiai pasakė tai, apie ką su draugas kalbam jau 10 metų žiūrėdami krepšinį. lietuvos rinktinės krepšinis visiškai atsilikęs nuo pasaulio. lietuvos krepšininkai aikštelėje atrodo kaip depresija ir nepilnavertiškumo kompleksu sergantys žmonės (išsigandę, sprendimų negebantys priimti) Patrauklumas - 0 (iš 10 balų). efektyvumas - 3 (iš 10 balų). prieš keletą metų buvo kalbos, kad pradės ruošti individualiai stiprius krepšininkus, įdomu ar pradėjo.
2021-07-06
-6
Atsakyti
Anonimas
As tai nesutinku del saro kurie sako kad butu klampus zaidimas. Prie saro visi gynejai atsiskleide zalgiryje ir visokie dideli kaip whytai Davisai, taip zalgiryje buvo daug remu bet tik del talento. Bet barsos zaidimas yra su taisyklem bet tikrai laisvas su daug opciju ir tritaskiu. Ta pati Efesa beveik paeme. Db turi eit uzsenietis i trenerius jei ne saras ir su laisvo zaidimo filosofija. Nes rinktines lygiu mes tikrai turim talento visose pozicijose ir nebereikia kaip prie kazlausko zaist negraziai. Bet sios rinktines beda buvo ginyba nes mums visi taskus verte nuo danu iki venesualos. Slovenai kad ir su donciciu nera geresne ekipa talento prasme bet laimejo nes maskoliunas...
2021-07-06
Atsakyti
mane vemt vercia epizodai nba, kai kas nors prasiverzia ir des i krepsi, o gynejas pasitraukia, nes na taip, negali sugadinti atakos. tv supyks ir internetas taip pat.
2021-07-06
-2
Atsakyti
Anonimas
na Saras ir laisvumas, tai du nesuderinami dalykai. As tikiuosi, kad po LKF rimkimu, pasikeis jaunimo ugdymas mokyklose, nes dabar vaikus kaip robotus gamina
2021-07-06
+13
Atsakyti
aaa
Mes zaidziame per skausma ir keiksmus ne del to kad norime o del to kad neturime kurianciu zaideju. :) Jonas Kazlauskas \'pagerindavo\' komanda, duodavo zaidejams didesni tikejima savo jiegomis. Komanda 2012 - 2015 buvo is esmes prastesne nei dabar. \'Ir tai yra geriausią pramogą žiūrovui kurianti lyga pasaulyje\' - taip, pramoga taip. Taciau ne pati krepsini. :)
2021-07-06
-3
Atsakyti
anonimas
che che...pamenu kaip maskoliunas dziaugesi burtasi, jog mum teko slovenija...sako daug geriau nei kokia ten vokietija, italija ar rusija... kaip zmogus gali dziaugtis gaves niekieno neuzdengiama krepsinio geniju? europos cempionus? prisimakaluoja jis tuo liezuviu
2021-07-06
+4
Atsakyti
ko jus cia parinates. dar pora metu ir to leto, reminio, kenciancio krepsinio is vis neliks. zmones nori megautis zaidimu, o ne kenteti kartu su treneriu ir zaidejais.
2021-07-06
+8
Atsakyti
anonimas
na lietuviu tiesiog kitoks mentalitetas kaip tautos...kur mes esame atsipalaidave ir besisypsantys😁 netik krepsinio mokyklose, bet tiesiog mokyklose neaugina lyderiu ir pasitikinciu savimi zmoniu. mums kaip tautai reiktu labai labai pakeisti mentaliteta vaiku auklejimo ypac.
2021-07-06
+28
Atsakyti
zose
grazus zaidimas buvo 2010 pasaulio cempionate, daug jaunimo , daug greicio, daug tritaskiu, malonu ziureti. Kazlausko rinktine 13 ir 15 m. nors ir laimejo sidabra, bet zaidimas buvo visiskai nepatiko, letas, mazai laisves, vargo su visais varzovais. Su Jasikeviciaus rinktine butu tas pats... Reikia ieskoti naujo trenerio, galbut uzsieniecio, kuri ismano siaulaikini krepsini, maziau suvarzyta, daugiau greicio ir pan.
2021-07-06
+5
Atsakyti
Anonimas
Visiskai teisinga nuomone. Cia net nereikia ieskot pavizdziu kitur uztenka prisimint lt istorija visos pergales nuo. 2000 su jaska stombergu ir kitais buvo nes lietuvei zaide graziai buvo daug tritaskiu buvo daug laisves 2010. Nu taip prie kazlo daug pasiekem bet visos kitos perggales net su saboniu nebudavo tokio kisimo viska per jega kaip dabar. Aplamai tas ne grazus krepsinis prasidejo nuo valanciuno atejimo i rinltine. Turim db ir geru izaideju ir metiku tik duokit zaisti jiems talento prasme slovenai jo tiek neturi. Nezinau net kokio trenerio reikia bet turim bsikti zzaisti per Jona per prievarta. Jonas ir taip tasku dsugiau susirinktu jei pradetumme zaist laisva kad ir zalgirio krepsini prie silerio. Talento netruksta mums tik tas keistas mastymas viska verst per prieki is kszkur yra, visa europa tam ruosiasi
2021-07-06
+17
Atsakyti
anon
na tai ka Vysniukas nori kad rinktines treneriu taptu ANTANAS SIREIKA . 2003-2004 meatais zaidem graziausia krepsini pasaylyje ...
2021-07-06
-8
Atsakyti
lol
Uz tai kad LKF sedi chunta ir drocinasi su 2000-uju metu schemomis. O ir krepsinio mokyklos uzsiimineja derinukais ir kitom figniom vietoj normalaus driblingo mokinimo ir kitu igudziu kurie praverstu bet kuria rungtyniu minute. Musu Europos cempionu karta uzaugo 90-aisiais daug zaisdami ir gatves krepsini. Dabar suvaromi vaikai i ta garda, kuriu teveliai gali ipirkt brangias treniruotes, ir bando isvedineti formules kaip iveikt priesininka. Po to ir matome kad jaunimo ir vyru rinktines psichologiskai yra labai zemam lygyje, nes vien tik pasuotis 10 kartu ir statyti 5 sieneles per kiekviena ataka neuztenka pergalei.
2021-07-06
-5
Atsakyti
Anonimas
Puikus pavyzdys, Efes, žaidžia dominuojanti krepšinį jau ne pirmi metai ir ką, treneris labai ten kažkokį komandinį krepšinį ne propaguoja, komanda žaidžia laisvai, mėgaujasi krepšiniu, žinoma reikia turėti tokiu talentų kai Micic, Dončič norint taip žaisti kurie kuria visiems progas ir patys gali patempti savo individualiu meistriškumu, tačiau jau seniai aišku, kad toks statiškas krepšinis kaip mūsų, bijant mesti tritaškius jau seniai nelaimi nei medalių nei kažkokių čempionatų, visada bandant ieškoti tik visiškai visiškai laisvų metimų, nors turint net sekundę laisvės bijo mesti mūsiškai
2021-07-06
+2
Atsakyti
Ar cia man vienam ar ir jums pasirode, kad musu media nuomone kardinaliai skiriasi nuo visuomenes nuomones? Mes visi matom kalte LKF, del to kad paskyre asistenta Lietuvos rinktines vyr. treneriu. Kad jo nenusalino po tragisku rezultatu su Estijos, Danijos, Belgijos ir t.t. rinktinem. Bet musu MEDIA kalte vercia ant visuomenes, krepsinio mokyklu ir t.t. Nes neva jie kalti, kad neturim tokio krepsinio genijaus kaip Doncic. O kaip apie likusias pasaulio salis? Jos toki turi??? Mes esam viena is nedaugelio rinktiniu pasaulyje, kuriai atstovauja lietuviai, o ne samdiniai is uzsienio. Turim ir geru treneriu, bet deja dabartine LKF ju nenorejo ir pasistate draugeli, Adomaitis beje irgi buvo ju draugelis.
2021-07-06
-10
Atsakyti
Anonimas
ryti cia tavo nuomone, nekalbek uz visus lietuvius, kas jiem geriau. man asmeniskai nba neidomu!! kiek bandziau as negaliu isziutet rungtyniu pilnai, nors tu ka. man nepatinka, ir ka tu man? turiu prisiverst nes ponas taip sakot? deja, ir manau tokiu daugelis, ir nereik svaigt apie stereotipus, peace. p.s. pats ir ziurek ta nba :D
2021-07-06
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.