Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix, AFP – Scanpix | BasketNews/D.Repečka
Nuotr. USA Today Sports-Scanpix, AFP – Scanpix | BasketNews/D.Repečka

Trečiadienio rytą startuoja praktiškai niekieno prieš sezoną neprognozuota NBA finalo serija tarp Finikso „Suns“ ir Milvokio „Bucks“.

Neeilines, lygos žvaigždžių traumų nusėtas atkrintamąsias vainikuos išskirtinė finalo serija. „Bucks“ po 50 metų pertraukos sieks susigrąžinti NBA trofėjų, kuomet „Suns“ taikysis į pirmąjį titulą per 53-ejų metų klubo istoriją.

Žvelgiant į šio sezono kontekstą, realu, kad tokios galimybės artimiausiu metu neturės nė viena iš šių ekipų.

Maža to, abiem komandoms NBA finalas bus visiškai nauja patirtis. Nei „Bucks“, nei „Suns“ neturi nė vieno NBA čempiono ir tik vienintelis Jae Crowderis yra žaidęs finalo serijoje, kuomet tai padarė praėjusių metų Orlando burbule.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti įdomiausius finalo serijos aspektus ir įvertinti abiejų komandų galimybes.

Giannio Antetokounmpo situacija

Bent jau kol kas oficiali versija yra tokia, kad Antetokounmpo pasirodymas ant parketo jau pirmajame serijos mače vis dar kabo ore. Kiek mažiau patikimi šaltiniai skelbia, kad graikas bus pasirengęs.

„Jis turėjo gerą dieną ir atlieka progresą“, – trumpai auklėtinio situaciją įvardijo vyr. treneris Mike‘as Budenholzeris. 

„Pasakiau jam, kad neskubėtų ir nerizikuotų savo sveikata bei tikimybe gauti dar rimtesnę traumą, – teigė Middletonas. – Jis yra puikus vyrukas ir deda visas pastangas, kad galėtų būti geriausia savo versija.“ 

Net jeigu Giannis grįžtu jau pirmose rungtynėse, iš karto kyla klausimas, kokiu pajėgumu jis galės žaisti, mat dar prieš mažiau nei savaitę graikas patyrė itin nemalonią kelio traumą.

Nuotr. USA TODAY Sports - Scanpix

Vis dėlto paskutinėse dviejose rungtynėse Milvokio ekipa be savo lyderio atrodė itin solidžiai. Iškritus Gianniui, pasitempė Khrisas Middletonas, Jrue Holiday, Brookas Lopezas ir netgi graiką starto penkete pakeitęs Bobby Portisas.

Apie Milvokio ekipos pokyčius žaidžiant be Antetokounmpo itin plačiai pasisakė „Suns“ strategas Monty Williamsas.

„Žaidimas per baudos aikštelę išlieka stabilus net ir iškritus Gianniui, tačiau dabar Holiday atakuoja, kai tik gauna kamuolį, o Lopezas slenkasi žemyn, – aiškino strategas. – Turime tai gerbti.“

„Turėsime juos gerbti, kai sugrįš ir Giannis, nes jis gali įsiveržti į baudos aikštelę greitajame puolime, žaisdamas vienas prieš vieną ar pikenrolo situacijose, ypač, kai žaidžia jį su Middletonu. Taigi, be Giannio jie ir toliau atakuoja baudos aikštelę, tik daro tai kitaip.

Visi jų vyrukai ir toliau kaunasi dėl kamuolių, tad jie žaidžia taip, kaip ir žaidę. Spaudimas baudos aikštelėje besiginantiems žaidėjams buvo stabilus visų atkrintamųjų metu“, – pridėjo Williamsas.

Vien Middletonas ir Holiday kartu per paskutinius du susitikimus surinko 124 taškus, tad daug kas atsirems į stabilumą, kurio Giannio pagalbininkams pritrūksta.

Vis tik abejas rungtynes „Bucks“ laimėjo užtikrintai ir sėkmingai uždarė seriją prieš Atlantos „Hawks“, įrodydami, kad rezervų šioje komandoje tikrai yra.

Gynybinės užduotys

„Bucks“ ir „Suns“ statistiškai yra geriausiai besiginančios atkrintamųjų komandos. Finikso ekipa iki šiol vidutiniškai praleisdavo po 101,9 taško, o Milvokio – 103,7 taško. Žvelgiant į praleistų taškų vidurkį per 100 atakų, minimalią persvarą jau turi „Bucks“ – 105 taškai prieš „Suns“ 106,7 taško.

Šioje serijoje laukia nemažai įdomių mikrodvikovų. Bene labiausiai intriguojantis klausimas: kurį „Suns“ lyderį – Chrisą Paulą ar Deviną Bookerį dengs Jrue Holiday. Realiausias scenarijus, jog Holiday apsiims Paulo priežiūra, o Bookeris atiteks Middletonui.

Paulas šioje „Suns“ komandoje yra visiškas jos variklis, tad bet koks jo pristabdymas ar neutralizavimas bus milžiniška „Bucks“ pergalė. Vis dėlto, pasakyti yra kur kas lengviau nei padaryti – pirmą kartą į NBA finalą patekusį 36-erių veteraną kol kas vargiai sustabdė tiek peties skausmai, tiek koronavirusas.

Nors Holiday yra vienas geriausių gynybos specialistų NBA, tačiau Paulo ir Bookerio pikenrolai taip pat yra labai stiprus koziris, kuris turėtų būti išnaudojamas atakuojant Brooką Lopezą. 

Šiuo elementariu deriniu „Suns“ baudė visus pakeliui sutiktus vidurio puolėjus – Andre Drummondą iš Los Andželo „Lakers“, Nikola Jokičių iš Denverio „Nuggets“ bei Ivicą Zubacą iš Los Andželo „Clippers“.

Nuotr. USA Sports Today-Scanpix

Maža to, Deandre Aytonas šiose atkrintamosiose yra vienas daugiausiai kamuolių puolime atkovojantis (vid. 3,4) žaidėjas, taigi Lopezui nebus lengva nei po savuoju krepšiu, nei toliau jo.

Dar viena kertinė lauks tarp Giannio ir Jae Crowderio. Crowderis buvo stipri Giannio gynybai skirtos sienos dalis praėjusių metų „Heat“ komandoje, taigi bus įdomu, kaip „Suns“ puolėjui seksis tvarkytis šįkart.

Švari Crowderio gynyba prieš „Bucks“ lyderį taip pat bus gyvybiškai svarbi, nes jis yra praktiškai vienintelis Monty Williamso pasirinkimas gynyboje prieš Antetokounmpo, tad greitos pražangos gali turėti itin nemalonių pasekmių.

Favoritai

Šiuo momentu favoritai yra „Suns“. Finikso ekipa turi namų aikštės, kurioje kol kas pralaimėjo tik dvejas rungtynes, pranašumą. „Suns“ puolimas taip pat yra dinamiškesnis, ypač prisiminus, jog „Bucks“ puldami ne kartą įklimpdavo žaisdami stagnatišką, individualiu meistriškumu paremtą krepšinį.

Pridėkime Antetokounmpo sveikatos problemas ir matome, kad „Bucks“ savo rankose neturi daug kozirių.

Vis dėlto paskutinės dvejos „Bucks“ rungtynės su „Hawks“ buvo tikrai solidžios, tačiau ar tokį sklandų krepšinį galima perkelti ir tuomet, kai aikštėje yra Antetokounmpo? Maža to, Atlantos ekipa neturėjo Trae Youngo, o ir „Hawks“ toli gražu nėra „Suns“.

Vienas dalykas, kurį gali sukontroliuoti Mike‘as Budenholzeris yra Antetokounmpo tritaškiai. Graikas jokiu būdu negali jų mesti ir jau atėjo laikas jam tai įkalti į galvą. Giannis šiose atkrintamosiose išmeta po 3,7 tolimo metimo, bet juos realizuoja tik 18 proc. tikslumu.

„Bucks“ gali kabintis, jeigu koncentruosis į savo stipriųjų savybių išnaudojimą ir iš savo žaidėjų išsireikalaus daryti tai, ką jie sugeba geriausiai.

Reziumė

Galima tik pasidžiaugti, kad po ilgokos pertraukos finale išvysime visiškai nelauktą porą ir nuo to bus tik įdomiau. 

Nors „Bucks“ bei „Suns“ tarpusavio dvikovos reguliariajame sezone buvo prieš labai ilgą laiką ir šiuo metu neturi jokios reikšmės, tačiau abejos šios rungtynės turėjo viską – pratęsimus, atkaklią kovą ir fantastiškus pasirodymus.

Belieka palinkėti įspūdingo reginio ir gražios šio neeilinio NBA sezono užsklandos.

ENBO tinklalaidė:

Komentarai:
a
Dizaineris smarkiai perdaug "smaginasi" su šešėliais.
2021-07-09
-1
Atsakyti
Darius
"turėjo gerą dieną ir atlieka progresą" :D Pažįstu geriau lietuviškai mokančių ispanų, nei kas čia rašė šitą atsiprašant straipsnį.
2021-07-08
-4
Atsakyti
Anonimas
Kad cia viskas aisku.4-1 maks 4-2 Suns nunes bucks
2021-07-06
Atsakyti
Anonimas
noretusi kad giannis laimetu, bet 4-1 suns
2021-07-06
+22
Atsakyti
Anonimas
4 -0 sunsai sweepas jei be giannio o su gianniu manau 4-2 bus
2021-07-06
+3
Atsakyti
Jonas
Sezone abi pergales iškovojo Suns... vieno taško persvara
2021-07-06
-5
Atsakyti
Anonimas
Žvelgiant į šio sezono kontekstą, realu, kad tokios galimybės artimiausiu metu neturės nė viena iš šių ekipų. gal kas gudresnis išvers ką čia norėjo pasakyt autorius?
2021-07-06
-4
Atsakyti
xxx
Ner ko cia prisisegti, Suns laimes 4-0 arba 4-1 net su Gianniu
2021-07-06
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.