Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Olimpinio krepšinio turnyro startas nešykštėjo staigmenų – paskutinėje pirmosios dienos dvikovoje Prancūzijos krepšininkai 83:76 parklupdė JAV rinktinę ir įrašė jau trečiąją nesėkmę amerikiečiams per šią vasarą.

Rungtynių žaidėjas
Rudy  Gobert
EFF
17
Rudy Gobert
Taškai 14
Taiklumas 5-6
Atkovoti kamuoliai 9
Rezultatyvūs perdavimai 1

Po pralaimėjimo iškalbos nestigo amerikiečių vyr. treneriui, legendiniam San Antonijaus „Spurs“ strategui Greggui Popovichiui. 71-erių specialistas užsiminė, jog pralaimėjimas prancūzams jo nestebina.

„Žmonės neturėtų būti nustebinti, kad Prancūzijos rinktinė, Australijos rinktinė, Ispanijos rinktinė, ar Lietuvos rinktinė... Tai nesvarbu, kas tave nugali. Atotrūkis tarp JAV žaidėjų ir kitų rinktinių talento mažėja kiekvienais metais.

Kiekvienais metais matome vis daugiau puikių žaidėjų iš viso pasaulio. Turime atiduoti prancūzams pagarbą už puikų žaidimą. Jie buvo kur kas stabilesni nei mes abiejose aikštelės pusėse. Viskas labai paprasta“, – kalbėjo Popas.

JAV nuo pralaimėjimo neišgelbėjo dar praėjusią naktį Tokiją pasiekusio Jrue Holiday pasirodymas. Po 13 valandų skrydžio iškart ant parketo žengęs NBA čempionas per 28 minutes surinko 18 taškų (2/7 dvit., 3/6 trit., 5/6 baud.), 7 atkovotus kamuolius, 4 rezultatyvius perdavimus ir 20 naudingumo balų.

„Nesu medikas ar psichologas, kuris tai galėtų paaiškinti, – apie Holiday pasirodymą kalbėjo JAV treneris Greggas Popovichius. – Tai tik įrodymas, kokį jis turi charakterį ir koks jis yra konkurencingas. Jis buvo puikus, Jrue mus išlaikė rungtynėse. Toks pasirodymas puikiai atspindi, koks jis yra žaidėjas. Reikia už tai jį pagirti.“

Tai buvo pirmasis JAV rinktinės pralaimėjimas olimpiadoje nuo 2004-ųjų Atėnų žaidynių, kuomet pusfinalyje amerikiečiai 81:89 krito prieš Argentiną.

„Mes leidome jiems mesti tritaškius. Man atrodo, kad Fournier pataikė tris tritaškius per lemiamas tris rungtynių minutes. Tai ir yra skirtumas“, – paklaustas, kuo lemiamu metu skyrėsi JAV ir Prancūzijos žaidimas, atsakė amerikiečių puolėjas Draymondas Greenas.

Pro šalį metimus svaidęs Lillardas taip pat neblizgėjo ir per 28 minutes surinko 11 taškų (0/1 dvit., 3/9 dvit., 2/3 baud.), 3 atkovotus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus, 4 klaidas bei 6 naudingumo balus.

Po pralaimėjimo Portlando „Trail Blazers“ gynėjas nukėlė kepurę prieš varžovus.

„Reikia atiduoti pagarbą Prancūzijai. Jie turi puikią komandą, kaip ir mes. Rudy Gobertas yra NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis, Evanas Fournier yra labai geras NBA žaidėjas. Jie gali pasiūlyti žaidėjus, kurie turi svarbų vaidmenį NBA klubuose.

Žinote, kai kiekvieną naktį stebiu juos žaidžiančius NBA, galiu pasakyti, kad jie yra visiškai kitokie krepšininkai, kuomet žaidžia dėl savo šalies. Jie turi daugiau laisvės ir jų komforto lygis yra akivaizdus. Mes pastatėme save į šunų kautynes ir jie sukūrė atakų, atnešusių pergalę“, – kalbėjo amerikietis.

Tuo metu prancūzų strategas Vincentas Collet po pergalės negailėjo pagyrų savo lyderiui Evanui Fournier, kuris pelnė 28 taškus (7/10 dvit., 4/12 trit., 2/3 baud.), atkovojo 4 bei perėmė 1 kamuolį, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, 5 sykius suklydo ir surinko 17 naudingumo balų.

„Evanas buvo nuostabus. Aš nenoriu naudoti pernelyg skambių žodžių, bet jis pataikė kelis itin svarbius metimus. Surengti tokį pasirodymą, žinoma, reikia stabilumo. Tai yra pats svarbiausias dalykas, – savo auklėtinį gyrė Collet. – Tau taip pat reikia žaidėjų, kurie gali pataikyti tokius metimus, kokių niekas negali pataikyti. Man buvo labai svarbu, kad komanda tai suprato ir žaidė jam. Jis darė dalykus vienas, tačiau taip pat sulaukė komandos draugų pagalbos, kurie jį pastatė į patogias padėtis. Tai yra planas, kurio mes turime laikytis.“

„Čia turiu kitokį vaidmenį nei turėjau NBA, – kalbėjo Fournier. – Komanda nori, jog rinkčiau taškus. Aš turiu būti kur kas agresyvesnis, ieškoti metimų. Kai buvau Bostone, žaidžiau su Jaysonu Tatumu ir Jaylenu Brownu, mano vaidmuo buvo visai kitoks. Čia aš esu taškų rinkimo režime ir mes, NBA žaidėjai, žaidžiantiems Europoje turime parodyti, kaip žaisti prieš amerikiečius.

Pirmiausia, reikia kautis su jais. Mes turime parodyti, kad mes neketiname pasiduoti ir jie yra tokie patys, kaip mes. Jie geresni individualiai, tačiau gali būti nugalėti kaip komanda.“

Tai buvo antroji Prancūzijos pergalė paeiliui prieš JAV tarptautiniuose turnyruose. 2019-ųjų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje 89:79 prancūzai parklupdė amerikiečius ir eliminavo juos iš kovos dėl medalių.

Paklaustas, kodėl po šiandienos pergalės Fournier pernelyg nedžiūgavo, jis atskleidė labai paprastą priežastį.

„Tai yra grupės varžybos. Mes laimėjome, bet galime pralaimėti kitas dvejas rungtynes ir važiuoti namo, – teigė prancūzas. – Pergalė prieš dvejus metus buvo ketvirtfinalyje ir turėjo visiškai kitą svarbą.“

Nepaisant skambios pergalės, treneris Collet pasiuntė žinutę savo auklėtiniams, jog darbas dar nebaigtas.

„Aš pasakiau savo žaidėjams nuo pat pradžių, jeigu mes įveiksime JAV, antrosios rungtynės bus pačios svarbiausios. Po tokios pergalės man tai skamba lygiai taip pat. Tai tiesa. Mes turime nusiraminti, o po tokių rungtynių sunku tai padaryti. Turime būti pasiruošę mačui su čekais“, – kalbėjo strategas.

JAV varžosi A grupėje, kurioje taip pat dėl patekimo į atkrintamąsias kovoja Čekijos ir Irano rinktinės. Pirmąją turnyro dvikovą 84:78 laimėjo čekai.

Komentarai:
kasioguru
normalus kasio fanai ir nera nustebe. cia visokie toliau eurolygos nematantys ir siaip atsilupeliai visokie skalambija apie kazkokia tai sensacija. reik suprast, kad JAV rinktine nera pastovi, kaip kitu saliu, kur zaidzia kartu daug metu, plius jiem taisykles neiprastos. dar ir treneriu stabas aisku nesiruosia taip varzybom, kaip kitu rinktiniu, tad visam sitam kompensuot reikia aiskaus didesnio zaideju talento, o kai tiek zvaigzdziu nedalyvauja, tai to talento ne tiek ir daugiau. is dabartines rinktines i stipriausia garantuotai patektu tik Durantas. visi kiti yra panasaus lygio ir prancuzu pagrindinius zaidejus, kurie per tiek metu jau susizaide.
2021-07-25
+9
Atsakyti
Anonimas
Diedukas tuoj JAV rinktinė į griovy nuvairuos.
2021-07-25
+4
Atsakyti
l0l
72 metu senukui reiketu anukus supuoti ir sode koki pomidora uzsiauginti. Tegul dirba jaunesni, kurie dar gali
2021-07-25
+23
Atsakyti
ignas labutis
SARO atrastas ir sutvarkytas treneris! Po SARO 2004 metais kai saras jam paaiskino kas kaip, tada jis ir tapo tuo kuo yra snd.. ACIU SARAI!
2021-07-25
+4
Atsakyti
Anonimas
visai jau nukarso diedas
2021-07-25
-2
Atsakyti
Anonimas
va cia tai pagarba ir ivertinimas nepaisant to kad jau n metu viska pralilam ir bijom visokiu daniju ar belgiju mus mini tarp didziu krepsinio valstybiu - dar kazkas vare ant sabo ir lkf tai tik ju nuopelnas kad musu dar niekas nepamirso ir mes dar esame vertinami - jei ne sabas ir jo idirbis tai tikrai Popas nebutu paminejes Lt
2021-07-25
-18
Atsakyti
che
Mini krepšinio elitą. Viena kita nesėkmė pas lietuvius ar amerikiečius, tai dar nieko nesako. Vistiek Lietuva elitas.
2021-07-25
-11
Atsakyti
Anonimas
Popas suportina Lietuvius!! viskas bus gerai su USA kai prades visus dauzyt pamatysit jaunimas!
2021-07-25
+6
Atsakyti
Anonimas
Pastatyti i vieta buvo visi tie neadekvatai su praskalbtomis smegenelemis kurie sneka kad NBA krepsinis geriausias o geriausi kovotojai yra WWE. Prasileidot atvira i veida :-D
2021-07-25
-4
Atsakyti
Anonimas
hooray, he said Lithuania!! thats where we live, we live in Lithuania!!! jobsikmat dabar metus laiko dziaugsites gal?
2021-07-25
-2
Atsakyti
Anonimas
Simtas procentu,kad laimes USA ir nepavydziu kas kitam pogrupi uzims pirma vieta,garantuotai susitiks su USA
2021-07-25
-1
Atsakyti
TDaY
Su visa pagarba Popui, bet Vysniukas labai gerai pakomentavo rungtyniu metu ir atkreipe demesi, kad jokio zaidybinio plano koregavimo pas JAV rungtyniu metu nera. Nesvarbu ar aikteje Bam Adebayo ar Mccgee, vistiek ginybos sistema ta pati - viska keiciama. Dar kas uzkliuvo pvz paskutines 4 kelinio sekundes, Prancuzai veda 4 taskais, paimamas timeoutas ir po taimauto aiksu, kad JAV greitai bauduos, bet Durantas su 4 prazangom nekeiciamas, o jis Gobert ir subaudavo. Nu neatrodo rimtai JAV zaidimas. Su Coach K tokiu bajeriu nebudavo
2021-07-25
+3
Atsakyti
Anonimas
ta prasme jei zaistu Dream team kaip 1992 tai Jav visus traiskytu ant 30 su Lebronu , Anthony Davis , Curry,Kawhi , Harden ,George , Butler yra youtube gali visi pamatyt kaip 1992 Jav belekokius metimus imesdavo , aisku yra Durantas Lillard bet jie tikrai nera tokio stiliaus zaidejai kaip Mj , Kobe , Lebron
2021-07-25
-20
Atsakyti
Lol
Lietuvą paminėjo, o mūsų nėt nėra toj olimpiadoj :D
2021-07-25
Atsakyti
lol
O tai ka cia mums po plastunski dabar sliauzioti reikia ir kojas jam buciuoti kad mus paminejo? Stebuklas matai gi, paminejo Lietuva per interviu, cia turbut paguodos prizas nes nepatekome i Olimpines?
2021-07-25
-4
Atsakyti
nini
Treneris be ambiciju?
2021-07-25
+15
Atsakyti
Anonimas
Netinka Popovichiui rinktinę treniruoti. Toks vaizdas, kad jam nėra svarbus rezultatas.
2021-07-25
-11
Atsakyti
Anonimas
djgaffer Netikėta nebent tiem,kurie nematė viso amerikiečių pasiruošimo ir kitų jų bėdų.Va jei nuo čekų pasikrautų,tai jau tikrai būtų sensacija.O čia sutiko komandą,kuri niekuo nenusileidžia ir dar turi pranašumą po krepšiu.Teigiamas dalykas nebent tas,kad užpyks ant savęs ir trokš įrodyti,jog čia buvo kažkoks nesusipratimas.Jei tai padarys,tada kitiems šansų mažai.
2021-07-25
-1
Atsakyti
Anonimas
Popas per ne kyg į viska žvelgia su jumoru ir nuvertindamas savo šalies rinktine, sakydamas kad neturėtume būti nustebinti... Akivaizdu kad Popas nėtinka rinktinei, visiškai jis neprilygsta Kryzewskiui, kai pastarasis treniravo, tai nesvarbu ar buvo LeBronas ar nebuvo, triuškindavo visus! Finale Serbus pervažiavę Amerikiečiai 96-66 neturėjo lygių ir viskas pasibaigė ki atėjo Popas... pergalės liko išstenėtos, jokio užtikrintumo ir dominavimo.. Jeigu jis neduos žaisti savus žaidimus Lillardui ir Durantui, tai apie medalį jie galės pamiršt.
2021-07-25
+15
Atsakyti
Anonimas
Atvaziavo zviozdos pasiputeliai. Bus uzmetyti kepuremis ir gris i savo stiklinius rumus nieko nepese ir su gedos jausmu :-D
2021-07-25
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Prancūzijos rinktinė
JAV rinktinė
47%
29/62
Metimai iš žaidimo
36%
25/69
42
Atkovoti kamuoliai
36
18
Rezultatyvūs perdavimai
23
5
Perimti kamuoliai
8
71%
17/24
Baudų metimai
76%
16/21
21
Pražangos
25

Rungtynių žaidėjai

Evan  Fournier
28 PTS
11/22 FG
2/3 FT
Jrue  Holiday
18 PTS
5/13 FG
5/6 FT
Rudy  Gobert
9 REB
7 DREB
2 OREB
Bam  Adebayo
10 REB
6 DREB
4 OREB
Prancūzijos rinktinė
Keli žaidėjai
5 AS
JAV rinktinė
Keli žaidėjai
4 AS
Rudy  Gobert
17 EFF
83% 2P%
- 3P%
Jrue  Holiday
18 EFF
29% 2P%
50% 3P%