Nuotr.: APF - Scanpix
Nuotr. APF - Scanpix

Tokijo olimpines žaidynes JAV krepšinio rinktinė pasitiko su favoritų statusu, tačiau šviesias amerikiečių prognozes kiek aptemdė pralaimėjimas jau pirmosiose turnyro rungtynėse, kuomet Greggo Popovichiaus auklėtiniai 76:83 nusileido Prancūzijai.

Raja Bell

Raja  Bell
Pozicija: SG, PG
Amžius: 44
Ūgis: 196 cm
Svoris: 97 kg
Gimimo vieta: JAV

Akį rėžė JAV žvaigždyno pataikymas. Iš artimos distancijos amerikiečiai atakavo 47 procentais, o už tritaškio linijos skaičiai buvo dar kuklesni – 29,6 procento (8 iš 27).

Lemiamoje atakoje, kuomet JAV galėjo persverti rezultatą, net trys puslaisviai Zacho LaVine'o, Kevino Duranto ir Jrue Holiday tolimi metimai skriejo pro šalį ir amerikiečiams teko taikstytis su pralaimėjimu.

Nuovargis po ilgo skrydžio? FIBA aikštelė? Atsipalaidavimas? Ne. 13 metų NBA lygoje praleidęs Raja Bellas turi kitą atsakymą. Tai – FIBA kamuolys.

„Tai labai svarbus dalykas. Aš visuomet sakiau, kad FIBA kamuolys turėjo įtakos mano metimui, o kiti NBA krepšininkai su juo meta puikiai. Aš nekenčiu to kamuolio!“ – „CBS News“ kalbėjo buvęs atletas.

Vis dėlto ne vienam šis Bello pasisakymas gali kelti klausimų. Juk olimpiniame turnyre dominuojantys Luka Dončičius ir Evanas Fournier žaidžia NBA ir visą sezoną praleidžia su „Spalding“ kamuoliais, o „Molten“ į rankas paima tik tarptautiniuose turnyruose.

Bellas turi argumentą – Europoje su „Molten“ jie yra žaidę ne vienerius metus.

„FIBA kamuolys yra lengvesnis, mažesnis, kitos tekstūros, – tęsė dukart į NBA pirmąją geriausiai besiginančių žaidėjų komandą išrinktas Bellas. – Metimo menas yra paremtas raumenų atmintimi ir kai tu pakeiti visus faktorius, išskyrus lanko dydį ir krepšio aukštį, tampa sunku.“

Vis dėlto su prancūzais taip ir savo taikiklio neradusi JAV rinktinė reabilitavosi su Iranu. Amerikiečiai dvitaškius metė 55 procentais, tritaškius – 49 procentais (19 iš 39) ir nušlavė Azijos atstovus 54 taškų persvara (120:66).

Komentarai:
Rambo
Taip, prisitaikymas prie kamuolio tikrai svarbu ir Bellas visiškai teisus - vieni žmonės prie skirtingų kamuolių prisitaiko lengviau, kitiems ilgamečiai įpročiai labai giliai "įlenda" ir būna sunku. Kauno "Žalgiris" juk irgi LKL turi žaisti Moltenu, o Eurolygą - Spaldingu ir ne visiems jų metikams su abiem kamuoliais sekasi visiškai vienodai :) O Vilniaus mėgėjų lygose patys tą patiriam, nes VKL ir VMKS irgi skirtingais kamuoliais žaidžia. Bet treniruotės ir keletas tūkstančių metimų kitokiu kamuoliu tą problemą tikrai išsprendžia - JAV problema ta, kad dalis jų žaidėjų tam visai neturėjo laiko, toks kaip Bookeris galimai iš tiesų šaudo tuščiais, nes atlėkė tiesiai iš NBA finalo ir fiziškai neturėjo laiko rimčiau pamėtyt kitokiu kamuoliu :) Bet panašu, kad problema tikrai ne tik kamuolyje kol kas pas juos - problema mąstyme, kad "NBA yra geriausias krepšinis ir kiti turi taikytis prie mūsų, o ne mes prie jų" :) Deja, skirtumų FIBA krepšinyje yra nemažai ir todėl geriausiai kol kas sekasi "hibridinėms" komandoms, turinčioms sudėtyje NBA žvaigždžių ir FIBA geriausių žaidėjų miksą :)
2021-07-29
+3
Atsakyti
kasioguru
cia visokie pieniai, kur raso apie bloga sokeja, yra arba klaviaturos ekspertai, arba gero Spaldingo niekad neciupineje, turbut tik kieme ant asfalto su guminiais kamuoliais pabumbseje. :) cia faktas, kad kamuoliai skiriasi ir kad prie ju reik prisitaikyt, tik ne visiem tas prisitaikymas vienodas. priklauso nuo metimo technikos, vieniem ner problemu, kitiem sunkiau adaptuot metima, net jei ir yra profai.
2021-07-29
-3
Atsakyti
Anonimas
Klausimas man visada kyla del tritaskiu. Kai nba tritaskiai toliau, ar nera jiems sunkiau mesti tritaskiu fiba turnyruose? Turiu omenyje juk tu ne tiek daug treniruojiesi jei isvis specialiai treniruojiesi mesti metimus puse metro iejus i baudos aikstele. Senais laikais tolimas dvitaskis buvo populiarus metimas, bet dabar isejes is mados
2021-07-29
+2
Atsakyti
Anonimas
prastam sokejui ir pautai maiso
2021-07-29
+5
Atsakyti
fgh
Na as sutinku, suprastejusi metima tikrai galima nurasyti kamuoliui. Raumenu atmintis yra labai rimtas reikalas, bet kai jie metai is metu sportuoja, tai adaptuotis prie kamuolio irgi greit turetu, vieni leciau, kiti greiciau, bet savaites ar poros manau turetu uztekti, aisku vistiek pats geriausias taiklumas nebus, bet geriausi zaidejai sugeba adaptuotis.
2021-07-29
-10
Atsakyti
Anonimas
Jis tikrai teisus tik esme tame kad niekas amerikonam netrukde treniruotis su tokiu ballu su kokiu zais taip kad nera ko bliaut.
2021-07-29
-12
Atsakyti
Anonimas
raja bell siaip nera amerikietis. galeji straipsnyje fa pamineti. jis ten is kazkurios lotynu amerikos salies ir net uz savo sali yra loses.
2021-07-29
-1
Atsakyti
aaa
O blogiasias dalykas yra fibos dazai, kuriais piesia tritaskio linija.. paprasciausiai nebeimanoma zaist..
2021-07-29
+2
Atsakyti
Justas
Reikia paklaust Lukos kuris sumete 50 tasku per rungtynes.
2021-07-28
+7
Atsakyti
dievas
Siaip neknisant proto..ar jus esat zaide su tuo nauju molten? Jis tragedija!!! Jeigu suprakaituoja rankos neimanoma ismesti..tragiskas kamuolys!
2021-07-28
-2
Atsakyti
ozeexx
kazkodel MJ svajoniu komanda tai nie keik natrugde, nor jie to kamuoluko europietisko ir laike nebuvo. Visiems sukratytavo be jokio gailescio. Gal geriau sakykime kad Jau jie nebera pasiaulio bambos ir viena koja visu neaplos. O ieskoti pasiteisinimu kodel tu blogai sulosiai skystablauzdziu atmazas. man patiko kai KD seria per rankas ir ziuri ispustom akim tipo as nieko. Nor tiek gerai kad tos nelieciamybes zvozdu nera kaip NBA.
2021-07-28
-8
Atsakyti
Anonimas
Prasidejo. Su tokiais pasiteisinimais tikiuosi liksit be medaliu pasiputeliai! Blogam sokejui ir kiausiniai maiso!
2021-07-28
+6
Atsakyti
Anonimas
Raja who??
2021-07-28
+7
Atsakyti
Anonimas
kai nevykeliai jus visi ,,ekspertai". akivaizdu kad patys gyvenime niekada nezaide kasio, kad tyciojates is amerikonu. prie skirtingu kamuoliu tikrai reikia daug laiko priprasti, JAV rinktines pasiruosimo ciklas buvo trunpesnis negu kitu komanfu, o dar keli zaidejai isvis veliau prisijunge prie komandos, todel visiskai suprantama kad dar nepilnai isivaziave jie
2021-07-28
-1
Atsakyti
Anonimas
klaunams trukdo nosys zalios
2021-07-28
-3
Atsakyti
Gerbejas
racijos yra bello pasakyme tikrai. Kas yra zaide krepsini bent kazkiek normalesniu lygiu, o ne tik komentave, supras bello pasakyma.
2021-07-28
+1
Atsakyti
TDaY
Blogam šokėjui ir..
2021-07-28
-11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.