Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

„Kai svajonės pildosi. Pirmas žingsnis žengtas“, – Arnoldas Kulboka brūkštelėjo instagrame, publikuodamas nuotrauką, kurioje raito parašą ant sutarties su Šarlotės „Hornets“.

Arnoldas Kulboka

Arnoldas  Kulboka
Pozicija: PF, SF
Amžius: 23
Ūgis: 206 cm
Svoris: 104 kg
Gimimo vieta: Marijampolė, Lietuva

23 metų 206 cm ūgio puolėjas tapo pirmu krepšininku Lietuvos istorijoje, sudariusiu dar gana šviežią dvišalį NBA kontraktą. Kokį atlyginimą ir sąlygas apibrėžia toks NBA sandoris?

Kažką panašaus į tokią sutartį prieš penkerius metus buvo sudaręs vidurio puolėjas Egidijus Mockevičius. Su Bruklino „Nets“ jis tada sutarė dėl dalinai garantuoto kontrakto, pagal kurį turėjo gauti 100 tūkst. JAV dolerių. 2016-2017 m. sezoną lietuvis savojo šanso pagrindinėje „Nets“ sudėtyje taip ir nesulaukė, bet žaidimo praktikos įgijo G lygoje, Long Ailendo „Nets“ komandoje.

NBA dvišalių kontraktų projektą pristatė nuo 2017-2018 m. sezono. Pagal jį NBA komandos gali pasirašyti daugiausiai dvi dvišales sutartis per sezoną su žaidėjais, kurie NBA rungtyniauja ne ilgiau nei keturis sezonus.

Dvišalis kontraktas prie 15-os pagrindinėje komandoje registruojamų žaidėjų suteikia galimybę NBA ekipoms prijungti dar du krepšininkus, kurie dalį sezono praleidžia G lygoje ir jų kontraktas neskaičiuojamas į bendrą algų kepurę.

NBA klubai dažniausiai sudaro tokius sandorius su antrojo rato šaukimais arba naujokų biržoje nepakviestais krepšininkais, taip pat perspektyviais laisvaisiais agentais.

Pavyzdžiui, dvišalio kontrakto pasiūlymų pastaraisiais metais turėjo lietuviams gerai pažįstami Rokas Giedraitis, Ignas Brazdeikis, Thomasas Walkupas, Jockas Landale'as ir kiti. Tačiau norėdami didesnių NBA garantijų arba turėdami geras sąlygas Europoje, jie šių pasiūlymų atsisakė.

Neoficialiai tokie dvišalių kontraktų žaidėjai vadinami 16-17 komandos nariais. Daugiausiai žaidimo praktikos jie įgija rungtyniaudami G lygoje, bet tuo pačiu gali treniruotis su NBA klubu ir bet kurią akimirką prisijungti prie savo komandos, jei šią išretintų traumos ar kitos aplinkybės. Tokioje situacijoje atsidūręs Arnoldas Kulboka lauks savojo šanso žaisdamas Grynsboro „Swarm“, dukterinėje „Hornets“ ekipoje.

Pagal lygos taisykles, dvišalio kontrakto žaidėjas NBA gali būti registruojamas tik iki 45 mačų. Jeigu krepšininkas viršija šį skaičių, klubas privalo įteikti jam garantuotą NBA sutartį. Teoriškai, įrodęs savo vertę, Kulboka sezono metu irgi galės pretenduoti į garantuotą NBA kontraktą su „Hornets“.

Lietuvis gali sekti pavyzdinėmis likimo brolių istorijomis. Tokie žaidėjai kaip Duncanas Robinsonas, Alexas Caruso, Lu Dortas, Chrisas Boucheris, Monte Morrisas ir daug kitų beldėsi į NBA per dvišalius kontraktus.

Šią vasarą Robinsonas su Majamio „Heat“ sutarė dėl 5 metų 90 mln. JAV dolerių kontrakto, o Caruso su Čikagos „Bulls“ sukirto rankomis dėl 4 metų 37 mln. sutarties. 

Nors pradžia yra kukli. Dvišalio kontrakto žaidėjo atlyginimas gali priklausyti ir nuo NBA sužaistų rungtynių skaičiaus. Tačiau BasketNews šaltiniai teigia, kad Kulbokos atlygis bus fiksuotas – per 2021-2022 m. sezoną jis uždirbs 462 tūkst. JAV dolerių (iki mokesčių).

„Hornets“ lietuvį projektuoja kaip ketvirtos pozicijos žaidėją. Būtent joje Kulboka daugiausiai laiko praleido ir NBA vasaros lygoje 2019-aisiais. Tada jis per 19 minučių turėjo 8,8 taško (33,3 proc. trit.), 4,5 atkovoto kamuolio ir 1 rezultatyvaus perdavimo vidurkį.

Sunkiuoju kraštu pagrindinėje „Hornets“ sudėtyje rungtyniauja 22-ejų amerikietis P.J. Washingtonas. 12-asis 2019-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas praėjusį sezoną rinko vid. 12,9 taško ir 6,5 atkovoto kamuolio. Jį dažniausiai keisdavo universalus 23 metų puolėjas Milesas Bridgesas, įmesdavęs vid. 12,7 taško ir atkovodavęs po 6 kamuolius.

„Swarm“ praėjusį sezoną G lygos turnyre užėmė 15 vietą. Per penkis sezonus G lygoje Grynsboro ekipa daugiausiai pergalių buvo pasiekusi 2018-2019 m., kai laimėjo 48 proc. susitikimų (24-26).

Kulboka sportuos su pagrindine „Hornets“ ekipa nuo pat pasiruošimo NBA sezonui stovyklos. Beje, lietuvis rugpjūčio 8-17 d. gins Šarlotės klubo garbę ir NBA vasaros lygoje Las Vegase. Svajonės pildosi, bet tai dar tik ilgos kelionės pradžia.

Komentarai:
Anonimas
eikit jus ekspertai, kiek pavyzdziu buvo, kad Europoje zaides eilinis vidutiniokas, sugebedavo isitvirtint NBA ir rodyt nebloga zaidima, kiek pvz buvo kad is NBA ateidavo ir Europoje nieko nenuveikdavo, tai kad pasilikit savo nuomone sau, jis pqkankamai jaunas ir NBA treneruotes jam gali tik i nauda iseit
2021-08-05
+2
Atsakyti
Anonimas
Nieko iš jo nėra ir nebus, o charakterio iš vis neturi
2021-08-05
+5
Atsakyti
Anonimas
sabonis, valanciunas, kulboka, sirvydis... vien nba zvaigzdes. baisu pagalvot ka isdarines musu rinktine
2021-08-05
-8
Atsakyti
zose
manau 100 limonu gavo tikrai, tokie talentai nesimeto...
2021-08-05
-1
Atsakyti
antanas
Galetu ir Rokeli taip paimti kad tik Saras negautu
2021-08-04
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.