Nuotr.: FIBA | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas
Nuotr. FIBA | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas

Jau ketvirtadienį prasidės olimpinių žaidynių pusfinaliai, kuriame į kovą dėl medalių stos keturios stipriausios turnyro komandos.

Pirmajame pusfinalyje 7.15 val. žais JAV ir Australija, o kitame pusfinalyje 14 val. susidurs Slovėnija bei Prancūzija.

Prieš olimpinių žaidynių pusfinalio etapą BasketNews pristato aštuonis faktus apie keturias geriausias pirmenybių komandas.

1. Istorinis rezultatyvumas

Pirmą kartą nuo 1980 metų olimpinėse žaidynėse dvi rinktinės fiksuoja triženklį rezultatyvumą. Per pirmąsias ketverias rungtynes Slovėnija su 105,8 taško vidurkiu yra rezultatyviausia pirmenybių komanda, o JAV vidutiniškai renka po 102,5 taško.

Iki šiol 1980 metų Maskvos olimpinės žaidynės yra vienintelės, kuriose dvi komandos pasiekė triženklį taškų vidurkį. Tuomet Sovietų Sąjunga vidutiniškai pelnė po 105,3 taško, Jugoslavija – po 103,1 taško.

Nuo 1992 metų vienintelė JAV rinktinė olimpinėse žaidynėse sugebėjo užfiksuoti triženklį taškų vidurkį. Tai ji padarė 1992, 1996, 2008, 2012 ir 2016 metais. Minėtais metais JAV laimėdavo aukso medalius.

2000 metais JAV rinktinė rinko po 95 taškus, o 2004 metais rezultatyviausia rinktine tapo po 93,8 taško pelniusi Lietuva.

Slovėnija šiose olimpinėse žaidynėse mažiausiai pelnė 94 taškus, daugiausiai – 118. Tokijo olimpinių žaidynių rekordas kol kas priklauso 120 taškų įmetusiai JAV, o mažiausia amerikiečių taškų suma buvo 76.

Palyginimui, Australija renka po 89 taškus (3 vieta olimpinėse žaidynėse), Prancūzija – po 85,8 (4 vt.).

2. Debiutantai

Slovėnijos rinktinė debiutavo olimpinėse žaidynėse, tačiau pirmą kartą olimpiadoje žaidžiančių krepšininkų netrūksta ir kitose pusfinalį pasiekusiose komandose.

Vien JAV rinktinėje tokių krepšininkų yra net dešimt, o be slovėnų tai yra didžiausias skaičius tarp pusfinalio dalyvių.

Iš JAV rinktinės prieš tai olimpinėse žaidynėse yra žaidę tik Kevinas Durantas ir Draymondas Grenas. Be to, apskritai JAV rinktinėje debiutavo aštuoni krepšininkai. Be minėto dueto, tik Jaysonas Tatumas ir Khrisas Middletonas jau yra žaidę nacionalinėje komandoje. Jie ekipos garbę gynė 2019 metų pasaulio čempionate.

Palyginimui, Australijos komandoje ketvirtose olimpinėse žaidynėse paeiliui žaidžia Patty Millsas bei Joe Inglesas, trečiose iš eilės – Aronas Baynesas (dėl traumos žaisti nebegali) ir Matthew Dellavedova, antrose – Chrisas Gouldingas.

Olimpinėse žaidynėse debiutavo likę 7 australų krepšininkai.

Prancūzijos komandoje Nicolas Batumas ir Nando De Colo žaidė 2012 bei 2016 metų olimpinėse žaidynėse, Thomasas Heurtelis ir Rudy Gobertas varžėsi 2016 metų olimpiadoje, o likusiems aštuoniems krepšininkams Tokijo olimpinės žaidynės yra debiutinės.

3. Medaliai

Olimpinėse žaidynėse liko tik du krepšininkai, kurie prieš tai šiose varžybose yra iškovoję medalius.

Tai – amerikiečiai Durantas ir Greenas. Pirmasis olimpines žaidynes laimėjo 2012 ir 2016 metais, o Greenas – 2016 metais.

Nuotr. REUTERS – Scanpix

Visiems kitiems krepšininkams laimėtas olimpinis medalis būtų pirmasis karjeroje.

Prancūzijos rinktinė olimpinėse žaidynėse medalių nėra iškovojusi nuo 2000 metų. Ji 2012 ir 2016 metais užėmė šeštąją vietą.

Australija medalių nėra laimėjusi, tačiau antrose olimpinėse žaidynėse paeiliui pasiekė pusfinalio etapą.

Tuo metu Slovėnija tik debiutuoja olimpinėse žaidynėse. Visgi pastaroji 2017 metais laimėjo Europos čempionatą. Iš tos rinktinės komandoje liko Luka Dončičius, Klemenas Prepeličius, Vlatko Čančaras, Edo Muričius, Jaka Blažičius, Žiga Dimecas ir Aleksejus Nikoličius.

4. NBA žaidėjai

Be abejo, visi 12 JAV krepšininkų žaidžia NBA, o mažiausiai nuo amerikiečių pagal tai atsilieka australai.

Australijos rinktinėje atsidūrė septyni NBA žaidėjai: Patty Millsas (Bruklino „Nets“), Joe Inglesas (Jutos „Jazz“), Dante Exumas (Hjustono „Rockets“), Joshas Greenas (Dalaso „Mavericks“), Matisse'as Thybulle'as (Filadelfijos „76ers“), Aronas Baynesas (Toronto „Raptors“) ir Jockas Landale'as (San Antonijaus „Spurs“)

Prancūzijos dvyliktuke yra penki NBA krepšininkai: Rudy Gobertas (Jutos „Jazz“), Frankas Ntilikina (atleistas iš Niujorko „Knicks“), Evanas Fournier (Niujorko „Knicks“), Timothe Luwawu-Cabarrot (Bruklino „Nets“) bei Nicolas Batumas (Los Andželo „Clippers“).

Slovėnai turi du NBA krepšininkus: Luka Dončičių (Dalaso „Mavericks“) ir Vlatko Čančarą (Denverio „Nuggets“).

5. Sąsajos su Lietuva

Nuotr. FIBA

Tarp pusfinalio dalyvių yra keturi asmenys, anksčiau rungtyniavę Lietuvos klubuose.

Trys iš jų yra Australijos rinktinėje. Tai – aukštaūgiai Jockas Landale'as ir Aronas Baynesas bei trenerio asistentas Matthew Nielsenas.

Landale'as 2019-2020 m. sezoną praleido Kauno „Žalgiryje“, o šiose olimpinėse žaidynėse dėl peties traumos nebežaisiantis Baynesas 2009-2010 m. profesionalo karjerą pradėjo tuometiniame Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Vilniuje žaidė ir Nielsenas, kuris „Lietuvos ryto“ aprangą vilkėjo 2005-2008 metais.

Tuo metu Slovėnijos rinktinėje rungtyniauja anksčiau Panevėžio „Lietkabeliui“ priklausęs Žiga Dimecas. Jis Lietuvoje žaidė 2018-2019 m. sezone.

6. Vyriausia ir jauniausia komandos

Vyriausia olimpinių žaidynių pusfinalio etapo komanda yra Prancūzija – jos amžiaus vidurkis siekia 28,5 metų. Visgi kitos rinktinės atsilieka nedaug: Australijos rinktinės amžiaus vidurkis yra 28,4 m., JAV – 27,7 m., Slovėnijos – 27,5 m.

Beje, nuo pusfinalio etapo praktiškai neliko veteranų – vyriausias vis dar dėl aukso kovojantis olimpinių žaidynių krepšininkas yra 34-erių Nando De Colo.

Grėsmingą vidurio puolėjų trio turinti Prancūzija (218 cm ūgio Moustapha Fallas, 215 cm ūgio Rudy Gobertas ir 213 cm ūgio Vincentas Poirier) yra aukščiausia pusfinalio komanda – ūgio vidurkis siekia 202 cm. JAV ūgio vidurkis yra 200 cm, Slovėnijos – 199 cm, Australijos – 198 cm.

7. Treneriai – be olimpinių medalių

Daugiausiai patirties tarptautiniame krepšinyje tarp olimpinių žaidynių pusfinalio komandų trenerių turi prancūzų vedlys Vincentas Collet.

58-erių strategas rinktinei vadovauja nuo 2009 metų ir dalyvavo 2012 bei 2016 metų olimpinėse žaidynėse, o dabar rinktinę atvedė į trečią olimpiadą paeiliui. Palyginimui, 2004 ir 2008 metais Prancūzija į olimpines žaidynes nepateko.

Collet su Prancūzijos rinktine iškovojo auksą Europos čempionate, du bronzos medalius pasaulio čempionate ir vieną Europos čempionate bei vieną Senojo žemyno sidabrą.

Ne ką mažiau patirties tarptautiniame krepšinyje turi ir Australijos rinktinės vedlys Brianas Goorjianas, kuris taip pat dalyvauja trečiose olimpinėse žaidynėse. 68-erių specialistas Australijos komandai vadovavo 2004 ir 2008 metų olimpiadose, o tuomet išvyko dirbti į užsienį. Vėl prie australų nacionalinės komandos vairo jis stojo 2020 metais.

Nuotr. FIBA

JAV treneris Greggas Popovichius rinktinei vadovauja nuo 2017 metų, o 2019 metų pasaulio čempionate komanda neperžengė ketvirtfinalio barjero.

Popovichius nuo 2002 iki 2004 metų buvo JAV rinktinės asistentu. Tuomet JAV rinktinei čempionatai nesusiklostė – 2002 metų pasaulio pirmenybėse buvo užimta šešta vieta, 2004 metų olimpinėse žaidynėse – trečia.

Visgi 72-ejų Popas paliko ryškų pėdsaką NBA – jis su San Antonijaus „Spurs“ penkis sykius tapo lygos čempionu.

Mažiausiai patirties tarp pusfinalio trenerių turi slovėnas Aleksandras Sekuličius. 43-ejų specialistas Slovėnijos rinktinei vadovauja nuo 2020 metų, tačiau anksčiau Slovėnijos nacionalinėje komandoje dirbo Božidaro Maljkovičiaus, Igorio Kokoškovo ir Rado Trifunovičiaus asistentu.

2017 metais jis buvo Europos čempionate triumfavusios Slovėnijos rinktinės trenerio asistentu.

Nė vienas iš keturių pusfinalio komandų trenerių prieš tai užimant vyriausiojo trenerio pareigas nėra iškovojęs olimpinio medalio. Trys iš jų po šeštadienio juos turės.

8. Pinigai

Vienintelės JAV rinktinės krepšininkų atlyginimai yra žinomi viešai, o jų bendra suma siekia net 242,3 mln. JAV dolerių (skaičiuojant praėjusio sezono atlyginimus).

Daugiausiai uždirbančiu olimpinių žaidynių krepšininku tapo Kevinas Durantas. Praėjusį sezoną jis iš Bruklino „Nets“ gavo 39,1 mln. JAV dolerių.

Įskaitant ir kitas pajamas, Durantas iš viso per metus susižėrė 75 mln. JAV dolerių. Šis skaičius – didžiausias tarp visų olimpiados sportininkų.

Nuo kito sezono šios JAV rinktinės krepšininkų atlyginimai gerokai išaugs. Pavyzdžiui, Jaysono Tatumo alga nuo 9,9 mln. JAV dolerių padidės iki 28,1 mln., Bamo Adebayo – nuo 5,1 mln. iki 28,1 mln., Damiano Lillardo – nuo 31,6 iki 43,7 mln. JAV dolerių.

Kitų komandų krepšininkai žaidžia ne tik NBA, todėl šių ekipų bendri kontraktų dydžiai nėra žinomi.

Visgi didžiulių kontraktų netrūksta ir kitose rinktinėse. Rudy Gobertas kitą sezoną uždirbs 34,8 mln. JAV dolerių, Evanas Fournier – 18,1 mln., Joe Inglesas – 12,4 mln. Patty Millsas praėjusį sezoną uždirbo 13,5 mln. JAV dolerių, o šią vasarą susitarė dėl dvejų 12 mln. JAV dolerių vertės sutarties su „Nets“.

Luka Dončičius praėjusį sezoną uždirbo 8 mln. JAV dolerių, artėjantį sezoną gaus 10,1 mln. JAV dolerių, tačiau šią vasarą pasirašys naują penkerių metų ir net 202 mln. JAV dolerių kontraktą, todėl nuo 2022-2023 metų sezono gaus gerokai didesnį atlygį.

Komentarai:
Anonimas
ka ta slovenija nugalejo olimpiadoi, varganus ispanus kurie dar po biski kruta, o kad nugalejo argentina kuria zemino visi, ar kamikadzes japonus, na ir visiskas grudas aklai vistai ketvirfinali gaut vokiecius, kurie turbut per 3 olimpiadas isperdejo viena pergale, visiska sekme lydi slovenus, dabar ir pasimatys ju lygis pries francus, o po to pries australis
2021-08-04
+2
Atsakyti
Anonimas
djgaffer Įdomių statistikų pateikta,gerai susiskaitė.Bet vienas faktas vistik labiausiai įstrigo.Šitokios galingos rinktinės žais pusfinalyje,bet vos 2 žaidėjai per visas komandas turi olimpinį medalį.Na,slovėnai debiutuoja,tai čia suprantama.Bet kad pas australus ir francus nėra medalininkų,jau keista.O kad pas tą pačią JAV irgi tik du turi medalius,tai jau išvis kosmosas.Tai tik parodo,kiek pas JAV yra talento,nes per kiekvieną naują turnyrą pasikeičia beveik visi žaidėjai.
2021-08-04
+8
Atsakyti
kaip slapiu skuduru per veida egZpertams, kurie aiskino atseit kiek is anksciau yra susizaidusios kitos rinktines, neskaitant jav. pagal juos ir slovenija susizaidusi daug metu ir panaudos tai kaip pateisinima, jeigu netycia iveiks jav.
2021-08-04
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.