Nuotr.: USA TODAY Sports-SCANPIX
Nuotr. USA TODAY Sports-SCANPIX

Naujojo Orleano „Pelicans“ centras Jonas Valančiūnas šį sezoną pradėjo kiek netikėtai – 213 cm uteniškis statistiškai yra geriausias Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) tritaškininkas.

Šį sezoną pelnomi taškai

42%
100,9
Pelno taškų: 100,9
Taiklumas: 42,3%
Vieta lygoje: 27
Geriausias pasiekimas: 117
Blogiausias pasiekimas: 85
Daugiausia pelno: Brandon Ingram

„Jei viskas priklausytų nuo Jono, mes net nekalbėtume apie jo fantastinį tritaškių pataikymą“, – sarkazmo negaili „The Athletic“ žurnalistas Williamas Guillory.

Pats JV pripažino, kad padidinto dėmesio dėl tokio pataikymo sulaukti jis nenori.

„Norėčiau, kad tai liktų paslaptimi. Tokiu būdu galėčiau ir toliau mesti laisvas“, – sakė uteniškis.

Jau aišku, kad Valančiūnas nebėra tik taranas po krepšiu. Per kelerius metus jam pavyko pagerinti metimą iš distancijos, o Naujajame Orleane šis gebėjimas pakilo į dar nematytą lygį, rašo „The Athletic“.

Tritaškiais varžovų krepšius baudžiantis JV savo tobulėjimą parodė mače prieš Los Andželo „Clippers“, kai realizavo 5 metimus iš 9, o „Pelicans“ laimėjo 94:81.

Lietuvis pagerino tiek išmestų, tiek pataikytų tritaškių rekordus ir rungtynes baigė su 26 taškais ir 13 atkovotų kamuolių. Dažniausiai būtent jis atrodė labiausiai dominuojantis žaidėjas puolime ir tai darė išmesdamas beveik daugiau tritaškių nei dvitaškių.

„Remiantis jo statistika, jis tapo elitiniu metiku, – auklėtinį gyrė „Pelicans“ strategas Willie Greenas. – Norime, kad jis mestų dar daugiau. JV yra daugiau nei pajėgus.“

Valančiūnas šį sezoną išmetė 39 tritaškius per 18 rungtynių. 56,4 pataikymo procentas yra geriausias visoje lygoje. Šiais metais nėra kito tokio krepšininko, kuris būtų išmetęs daugiau nei 30 tritaškių ir procentas viršytų 48 proc.

Žmogus, kuris per pirmuosius penkis sezonus lygoje išmetė 5 tritaškius, tapo netikėtu ginklu. Tai tapo viena didžiausių „Pelicans“ puolimo atgaivų, kol stringa dauguma kitų elementų.

Valančiūnas į „Pelicans“ atvyko su mintimi padėti Zionui Williamsonui dominuoti baudos aikštelėje. Buvo daug dvejojančių, kaip tokie du kūnai gali sutilpti po krepšiu, o vienintele viltimi buvo laužimas per jėgą ir įgūdžių paketas.

Kai sugrįš į aikštelę Zionas, šiam duetui dar reikės apsišlifuoti, bet Jono tritaškių pataikymas atvėrė naujas galimybes „Pelicans“ žaidimui.

Svarbiausia, kad Jonas nelaido po 10 tritaškių per rungtynes. Jam prireikė vos 18 rungtynių, kad pagerintų savo praeito sezono rezultatą – 22 tritaškiai prieš 21. Dabar aukštaūgiui trūksta dar 10 tolimų metimų iki savo karjeros geriausio rezultato per sezoną.

Gali būti, kad Valančiūnas gerokai viršys ir išmestų tritaškių skaičių. Tokiu ritmu jis tikrai aplenks 91 paleistą tritaškį. Net jei taiklumas nežymiai nusimuš, tai gali padėti ir komandos draugams, nes varžovų centrai nebegalės atsitraukti prieš Joną.

„Žaidimas keičiasi. Visi meta ir tai yra pranašumas. Turi ties tuo dirbti ir integruoti į savo arsenalą, – „The Athletic“ sakė Valančiūnas. – Stengiuosi būti įvairiapusiškas. Svarbiausios užduotys man tenka po krepšiu. Tačiau nenoriu būti tipinis vyrukas, kurį palieka laisvą prie trijų taškų zonos.“

Valančiūnui persikėlus į Naująjį Orleaną, lietuvis suprato, kad turi dar daugiau dirbti ties savo pataikymu. Tai suprantama, kai šalia savęs centras turės gynybos dėmesį sutraukiantį Williamsoną.

„Dar vis laukiame, kol sugrįš Zionas. Jis dažnai stovės po krepšiu. Jis toks geras žaidėjas – jo sustabdymui vieno gynėjo neužteks. Jei galėsiu išplėsti žaidimą ir suteiksiu jam erdvės, tai gali būti didelis pranašumas. Turiu būti geriausios formos, kai jis grįš“, – pasakojo Jonas.

Pirmosiose savo rungtynėse su „Pelicans“ marškinėliais Valančiūnas pataikė vos 3 iš 19 metimų. Likusiuose mačuose centras fiksuoja 20 taškų vidurkį ir 54,4 proc. taiklumą iš žaidimo.

Bent 20 taškų ir 54 proc. pataikymą visoje lygoje demonstruoja tik du žaidėjai – Kevinas Durantas ir Nikola Jokičius. Elitinis klubas, ne kitaip.

Verta pasakyti, kad šiemet Valančiūnas yra priverstas ieškoti naujų būdų bausti varžovus, nes šalia nebėra Ja Moranto, kuris iškišdavo gerus perdavimus ar suteikdavo progas pakovoti dėl atšokusių kamuolių puolime.

Tačiau Naujajame Orleane lietuvis taip įspūdingai pataiko, kad užsitarnavo trenerio pagarbą. Willie Greenas išvedinėja Valančiūną deriniuose metimams, kas nėra dažna tokio dydžio atletui.

„Yra svarbu ne tik dirbti ties metimu, bet suprasti laiką ir vietą, kada gali išmesti. Čia manęs prašo mesti daug dažniau. Dar vis bandau perprasti, kada yra geras laikas tai panaudoti. Manau, kad situacija gerėja“, – vietos tobulėjimui įžvelgė JV.

Komentarai:
Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-2
Atsakyti
Martin
pagiru puodai zulnaliugai procentas toj kris
2021-11-23
+4
Atsakyti
Te
pritariu
2021-11-23
+8
Atsakyti
Antanas
koks jis py..daras is snukio
2021-11-22
-41
Atsakyti
l0l
kad jis tu tritaskiu vos 40 ismete. snaiperiai kaip curry tiek per 2 rungtynes ismeta. kai bus 100 ismetes jau matysim realesni pataikymo %
2021-11-22
-42
Atsakyti
eee
Tai laikas ir Broileriui trajakus atidirbinėt, kad JV galėtų po kaše žaist, a tai juokingai atrodys kai toks taranas kaip JV lakstys prie trajako
2021-11-22
+14
Atsakyti
Geriausias tritaskininkas lygoje yra Curry. Baikit tuos clickbaitus daryti. Dziugu kad Jonas praplete puolimo arsenala bet cia blemba tas pats kaip surastum zaideja su auksciausiu pataikymo procentu (nepriklausomai nuo ismestu netimu skaiciaus) ir sakytume kad cia geriausias puolejas lygoje.
2021-11-22
-33
Atsakyti
Mldc
barada
2021-11-22
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Jonas Valančiūnas

Jonas  Valančiūnas
Komanda: New Orleans Pelicans
Pozicija: C
Amžius: 29
Ūgis: 211 cm
Svoris: 116 kg
Gimimo vieta: Utena, Lietuva