Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvos derbiuose dominavo Kauno „Žalgiris“ ir intrigos juose dažnai nesulaukdavome, tačiau šiemet istorija kita. Vilniaus „Rytas“ demonstruoja fantastišką sportinę formą, kai tuo metu žalgiriečiai vargsta su kiekvienu varžovu.

„Rytas“ lapkričio 7-ąją pergale Kaune pradėjo savo laimėjimų seriją, kuri tęsiasi iki šiol. Įskaitant pergalę prieš „Žalgirį“, Giedriaus Žibėno kariauna laimėjo 14 kartų paeiliui.

Tuo metu „Žalgiris“, nors po pralaimėjimo „Rytui“ ir buvo parodęs atsigavimo ženklus bei iškovojo tris pergales Eurolygoje, pastaruoju metu vėl turi problemų. Pastarąjį kartą Lietuvos čempionai Eurolygoje laimėjo gruodžio 2-ąją, o po tų rungtynių pradėjo vargti praktiškai su visais varžovais LKL.

Sekmadienio mačas bus ne tik principo reikalas – abi komandos LKL yra patyrusios po vieną nesėkmę ir kovoja dėl reguliariojo sezono nugalėtojo vardo.

Tinklalapis BasketNews prieš sekmadienį įvyksiančią centrinę LKL sausio mėnesio dvikovą išskyrė esminius komandų argumentus, kurie darys įtaką galutiniam rungtynių rezultatui.

„Rytas“

Pasitikėjimas

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Žibėnas per savo metus vyriausiojo trenerio kėdėje Vilniuje sugebėjo išugdyti nugalėtojų mentalitetą – 14 pergalių serija, su daugeliu varžovų tiesiog susidorojant. Dabar žaidėjai į aikštę eina tik su viena mintimi – laimėti. Ilgą laiką to Vilniuje nebuvo.

Jei po pažeminimo namuose prieš Utenos „Juventus“ niekaip negalėjai „Ryto“ pavadinti stabilia komanda, tai nuo to laiko vilniečiai palaipsniui gerino žaidimą ir tapo tuo stabiliu klubu, kokį nuo pirmųjų dienų norėjo matyti Žibėnas.

Vilniečiai turi savo sistemą ir iškritus keliems žaidėjams nesulūžta, žaidžia atsipalaidavę ir atakuoja krepšį pasitaikius menkiausiai progai, o impulso jiems suteikia noras kovoti už Žibėną, kuris yra tikras žaidėjų treneris.

Laimėti visada yra smagiau nei pralaimėti, o tai tiesiogiai veikia tiek nuotaikas rūbinėje, tiek žaidėjų psichologiją. Matant problemas „Žalgirio“ pusėje, pasitikėjimas savo jėgomis ir psichologinė pusiausvyra neabejotinai yra „Ryto“ pusėje.

Pasiruošimas ir gilesnė rotacija

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

„Rytas“ sausio 15-ąją sutvarkė formalumus KMT ketvirtfinalyje ir nuo tada visas jų pasiruošimas buvo nukreiptas į rungtynes su „Žalgiriu“, o tam vilniečiai turi daugiau nei savaitę.

Tuo metu varžovai iš Kauno tik penktadienį parskrido į Lietuvą ir sekmadienį jiems bus jau ketvirtos rungtynės per 7 dienas.

Pridėkime tai, jog apskritai „Ryto“ varžovai 2022-aisiais iki šiol buvo Alytaus ir Prienų klubai bei išretėjusi Jonavos komanda. Pripažinkime, jog tai daugiau mačai, kuriuose gali išbandyti treniruotėse šlifuojamas naujoves, nei rimti mūšiai.

Didžiausia blogybė, jog vienose iš šių rungtynių „Rytas“ prarado Maurice'ą Ndourą ir tai neabejotinai yra labai didelė netektis vilniečiams. Vis dėlto į rikiuotę grįžo pirmajame tarpusavio susitikime siautėjęs Mindaugas Girdžiūnas, o sekmadienį galbūt ant parketo jau galės žengti ir ilgai lauktas Jarvisas Williamsas.

„Žalgiris“ sekmadienį tikrai negalės pasigirti ilgesniu suoleliu – Joffrey Lauvergne'as dar negali žaisti, dėl COVID-19 iškrito Paulius Jankūnas, Tai Websteris ir Artūras Milaknis, o Janio Strelnieko situacija neaiški.

„Rytas“ ne tik turėjo žymiai rimtesnį pasiruošimą derbiui, bet ir sekmadienį turės daugiau visaverčių rotacijos žaidėjų. Visa tai sudėjus, galima tikėtis, jog rungtynių pabaigoje vilniečiai bus išsaugoję daugiau energijos, kurios jiems ir taip netrūksta.

Namų sienos ir gynybos sistema

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Matant bilietų pardavimus, ASG arena sekmadienį bus sausakimša, o tokio vaizdo Vilniuje seniai nebuvo. Sostinė jaučia parako kvapą.

Šį sezoną vilniečiai nepralaimėjo nė vieno mačo ASG arenoje ir jautėsi, kad jie Čempionų lygoje namuose žaidžia su papildoma energija, nors žiūrovų skaičiai buvo gerokai mažesni lyginant su artėjančiu sekmadieniu.

Kitas momentas – „Ryto“ gynybos sistema. Vilniečiai daugelį varžovų šį sezoną perlaužia savo viską keičiančia gynyba, kuri yra pati neparankiausia „Žalgiriui“. Taip, mobiliausio aukštaūgio Ndouro nebus, bet jo tikros versijos nematėme ir Kaune, bet Lietuvos čempionai vis tiek buvo sutrikę prieš šią gynybą.

Apie puolimą net nėra daug ką kalbėti – Lietuvoje „Rytas“ pastarąjį kartą 80 taškų nepasiekė lapkričio 13-ąją, o bent po 9 taškus per susitikimą jiems renka 8 žaidėjai.

„Žalgiris“

Meistriškumas

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Emocija, pasitikėjimas, psichologinė pusiausvyra. Visa tai yra „Ryto“ pusėje, bet žaidėjų meistriškumas nenuginčijamai priklauso „Žalgiriui“.

Net ir išretėjęs „Žalgiris“ sudėtyje turi kelis krepšininkus, kurie stipriai išsiskiria bendrame paveiksle, o derbiuose, kur dažnai viskas sprendžiasi pabaigose, daug lemia individualus meistriškumas.

Žinoma, meistriškumas nieko nereiškia, jei nesi alkanas, tačiau sunkiai būtų suprastas žalgiriečių motyvacijos stygius, ypatingai po pažeminimo Kaune ir nesėkmių lavinos Eurolygoje.

„Žalgiris“ šį sezoną jau viską yra praradęs Eurolygoje ir ten kovoja tik dėl garbės. Žaidėjai supranta, kad save geriausiai reabilituoti gali derbyje. Žaidimas pastaruoju metu nesiklijuoja net ir su gerokai silpnesniais oponentais Lietuvoje, bet sekmadienį bus geriausias šansas įrodyti, kad jie ne veltui yra Eurolygos krepšininkai.

Lekavičiaus ir Nebo tandemas

Nuotr. LKL

Pirmose rungtynėse Kaune „Rytas“ triuškino „Žalgirį“, bet ketvirtajame kėlinyje Lukas Lekavičius taip užsikūrė ir vienas draskė varžovų viską besikeičiančią gynybą, jog grįžo intriga. Vien per paskutinį ketvirtį gynėjas įmetė 19 taškų.

Būtent Lekavičiaus ir Josho Nebo tandemas neleido šaipytis iš šeimininkų lapkričio akistatoje – įžaidėjas surinko 23 taškus ir 27 naudingumo balus, o centro sąskaitoje – 12 taškų ir 18 naudingumo balų.

„Rytas“ tikrai bandys keistis ginamaisiais, o Lekavičius dabar yra vienintelis „Žalgirio“ žmogus, kuris efektyviai gali išnaudoti išsikeitimus perimetre. Juolab, Ivanas Buva nėra tas žmogus, kurį gali būti baimė atakuoti.

Besikeičiančią gynybą žalgiriečiai bandys įveikti ir kabindami kamuolius ore Nebo, kur varžovų pusėje niekas negali lygiai pašokinėti prieš amerikietį. Didelis klausimas, kaip pačiam Nebo seksis dengtis prieš Buvą, kuris nuolat pridaro žalgiriečiams nemalonumų.

Svarbu, jog abu žalgiriečiai neturėjo pervargti Stambule – Lekavičius žaidė 20 minučių, Nebo – 13.

Patirtis

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Patirtį, atrodo, buvo galima dėti prie meistriškumo, bet patirtis čia yra išskiriama kita prasme. Kalbame apie sunkių rungtynių kiekį šį sezoną.

Taip, „Rytas“ skaičiuoja 14 pergalių seriją, bet kas iš tų pergalių buvo prieš tokio lygio varžovus, prieš kokius „Žalgiris“ žaidžia kiekvieną savaitę? Stipriausias „Ryto“ varžovas, kurie jį įveikė šį sezoną, būtent ir buvo „Žalgiris“.

Apskritai, vilniečių pergalių serijoje paskutinis rimtas varžovas buvo gruodžio 21-ąją Burgoso „CB Miraflores“. Visas mėnuo po to – antrosios LKL turnyrinės lentelės pusės komandos. Ir ta pati „CB Miraflores“ – toli gražu ne Eurolygos lygio komanda.

„Žalgiris“ nelaimi Eurolygoje daugiau nei pusantro mėnesio ir tai veikia komandos nuotaiką neigiamai. Bet kiekvieną savaitę žalgiriečiai gauna aukščiausio lygio krepšinį su reikiamu fiziškumu ir sekmadienį jiems mačas su „Rytu“, varžovo kokybės prasme, nebus kažkas išskirtinio. Skirtingai nei pačiam „Rytui“.

Išvada. Jei favorito statusas pastaraisiais metais kiekvienose rungtynėse priklausė „Žalgiriui“, tai šį kartą, mažų mažiausiai, galime dėti lygybės ženklą.

Vilniečiai jau pirmose rungtynėse atsikratė „Žalgirio“ komplekso, kuris buvo atsiradęs Šarūno Jasikevičiaus eroje. „Rytas“ savų žiūrovų akivaizdoje turi stiprių argumentų antrą kartą įveikti Lietuvos čempionus.

Tuo metu „Žalgiriui“ nebėra kur trauktis. Tik pergalė prieš amžiną varžovą gali leisti atsigauti psichologiškai, o tada būtų galima tikėtis ir naujo impulso žaidimo gerinime.

Sekmadienį laukia vienas labiausiai neprognozuojamų derbių per eilę metų ir čia niekas negalės ieškoti pasiteisinimų. Bus tikrai karšta!

Komentarai:
lol, kam cia tie speliojimai vienom runktynem, pasibaigs sezonas ir pamatysit
2022-01-22
-6
Atsakyti
lol kam cia tie speliojimai vienom runktynem, pasibaigs sezonas ir panatysit
2022-01-22
+4
Atsakyti
Perskaiciau sita pezala. Isvardinti vien rytules pliusai, o Zalgiris tipo meistriskesnis, bet kuom tai pasireiskia? As nematau to meistriskumo! Kai buvo Sharas tai taip, jis buvo tikras meistras ir kitus verte pasitempt. Ta isvada, kad shansai 50/50 yra visiskai nelogiska ir neatitinka straipsnio turinio. Zalgiriui laimet duociau 10% ne daugiau.
2022-01-22
-3
Atsakyti
rytule +10 ARBA +50. Pirmu atveju jei perdegs, antru jei bus susikaupe nuo pradziu.
2022-01-21
+1
Atsakyti
ziurint pagal visa situacija, tai faktas, kad rytas yra favoritai, pas juos didziulis pranasumas yra treneris Zibenas pries antakiu krapstytoja. bet zalgirio zaidejai turi jaust autoriteta, o krapikas visiskai teisingai buvo pasakes. jei tai pajaus, tada laimes Zalgiris.
2022-01-21
+8
Atsakyti
Rytui pergales tikrai negarantuociau. Uztektinai maciau si sezona atkarpu kur Rytas visiskai atsijungia nuo krepsinio ir issvaisto persvara. Jei visas 40 min susikaupe bus tada jo.
2022-01-21
+3
Atsakyti
Rytui svarbiausia yra uždengti nuvarginti šiuos Žalgirio žaidėjus - Lekavičiu, Ulanova, Lukošiūna, Kalnieti ir Cavanaugh nepalikti laisvo prie tritaškio kitur jis nepavojingas. Kaip uždengti Lekavičiu jį dengs smaugs Normantas, Kalnieti griebs Kariniauskas, Ulanova dengs Butkevičius arba Radzevičius, padvigubinti po krepšiu padėti prišoks Kariniauskas, Lukošiūna dengs Speedys, kas liečia Mareka jį uždengs vikrus Leisneris, o Nebo pristabdys masyvus Buva, Nebo pavojingas tik po krepšiu ir greitam pikenrole ikertan gynėjui ir perduodant alley up kamuolį Nebo kitur jis nepavojingas metimo neturi, dar rezerve yra Williamsas jei žais, svarbiausia Rytui yra nuvarginti smaugti Žalgirio perimetro žaidėjus - Lekavičiu, Kalnieti, Lukošiūna, nes daugiau ten nėra kam žaisti puolime, o priekinė linija Nebo ir Marekas žaisdami po viena neišgelbės Žalgirio net jei ir sumestu abu 30 tšk, prieš greita Ryto žaidimą tai negelbėtu, nes Buva su Leisneriu atsakytu sumestu tiek pat, abu jie gali primesti tritaškiu, Žalgirio slunkiai Nebo du Mareku nespėtu pribėgti prie tritaškio.
2022-01-21
+1
Atsakyti
trumpai tariant zalgirio koziriai yra ulanovo meistriskumas ir kalniecio patirtis. tokii atveji rungtyniu baigtis kaip ir aiski.
2022-01-21
+19
Atsakyti
nuk
sausakimsa :D ner nei kart buvo,kad butu sold out.. kiek cia sausakisma skaitosi? 50-60%?
2022-01-21
-22
Atsakyti
na gaila man taip sakyti, bet rytas favoritai. dar jei bent 2-3 is 5 nezaidzianciu griztu, tai gal. bet su dabartine situacija rytas turetu laimeti.
2022-01-21
+18
Atsakyti
manau rytas be problemų nuneš žalgirį. žais apylygiai, nebent jei žalgiriui tritaškiai pakris.
2022-01-21
+22
Atsakyti
zaliai balti +20, rimtai ir cia net nuotraukoj zdovcas krapsto antaki? rimtai tada zali laimes
2022-01-21
-25
Atsakyti
rytule +8
2022-01-21
+16
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.