Nuotr.: D.Repečka, LKL | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. D.Repečka, LKL | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandos ruošiasi sugrįžimui ant parketo po FIBA lango, o mūsų šalies klubams reguliariajame sezone liko sužaisti nuo 9 iki 11 rungtynių.

Gytis Radzevičius

Gytis  Radzevičius
Komanda: Lietuvos rinktinė
Vilniaus Rytas
Pozicija: SF
Amžius: 26
Ūgis: 197 cm
Svoris: 92 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Sezonui besiritant į antrą pusę, BasketNews, konsultuodamiesi su puikiai žaidėjų rinkas išmanančiais agentais, atrinko LKL krepšininkus, kurie per šiuos metus labiausiai keliasi rinkos kainą ir vasarą gali tikėtis ženkliai solidesnių atlyginimų.

Tekste bus pateikti tiek dabartiniai krepšininkų mėnesiai atlyginimai (gali būti 10 procentų paklaida), tiek algos, į kurias jie taikysis vasarą.

Praėjusį sezoną BasketNews kovo mėnesį išleistame tekste būrys paminėtų žaidėjų vasarą atliko karjeros šuolius ir šiemet uždirba daugiausiai karjeroje.

* Sąraše neišvysite Kauno „Žalgirio“ krepšininkų, kurių rinkos kainą vasarą lemia ne žaidimas LKL, o Eurolygoje.

** Žaidėjų algos pateikiamos jau atskaičius mokesčius.


Ignas Sargiūnas (Prienų „Labas GAS“)

Nuotr. BC Prienai

Dabartinė mėnesinė alga: 3 tūkst. eurų

Antram sezonui nusprendęs pasilikti Prienuose, Sargiūnas nesuklydo. Gynėjas tapo šviesuliu niūriame „Labas GAS“ sezone, nors dar vasarą jam buvo projektuojamas atsarginio vaidmuo.

Prieniškiams nepavykus susikomplektuoti sudėties pagal planą, Sargiūnui daug tenka žaisti ne tik jam įprastoje atakuojančio gynėjo pozicijoje, bet ir slinktis į įžaidėjo vietą. Tai stipriai prisideda prie 22-ejų krepšininko žaidimo bangavimo.

193 cm ūgio lietuvis LKL fiksuoja 12,2 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 10,9 naudingumo balo vidurkius per 29 minutes, o prie dar įtikinamesnio žaidimo trūksta geresnio sprendimų priėmimo. Ignas dažnai pasirenka metimus iš sudėtingų pozicijų, kas nulemia jo žemą, 28,8 proc., tritaškių pataikymą.

Juwan Durham

Juwan  Durham
Juwan  Durham
MIN: 24.24
PTS: 10.47 (62.98%)
REB: 5.11
AS: 0.84
ST: 0.79
BS: 1.95
TO: 1.63
GM: 19

Vasarą stipresniems klubams pasirašant sutartį su lietuviu kils ir daugiau klausimų – tokį žaidimą Sargiūnas demonstruoja silpniausioje LKL komandoje, o taip pat nepamirštamas gynėjo sunkus etapas NCAA, kur jis neįsitvirtino dviejuose universitetuose.

Vis dėlto Sargiūnas jau daugiau nei metus stebina krepšinio ekspertus nebūdingu lietuviams charakteriu – jis nepaiso autoritetų, nuolat žaidžia užsivedęs bei nevengia provokuoti varžovų. Visa tai prisideda prie nepriekaištingos darbo etikos treniruotėse.

Neabejojama, jog Sargiūnas per šį sezoną savo kainą rinkoje pasikels bent dvigubai ir labai realu, jog vasarą jis domins Panevėžio „Lietkabelį“, o gal net ir Vilniaus „Rytą“, kuris domėjosi gynėjo įtraukimu į savo jaunimo piramidę šiam vos tik grįžus iš JAV. Sargiūno situaciją stebi ir Kauno „Žalgiris“ – šioje organizacijoje gynėjas mokėsi krepšinio pagrindų

Ko gali tikėtis vasarą? 6-7 tūkst. eurų


T.J. Starksas (Kėdainių „Nevėžis-Optibet“)

Nuotr. LKL

Dabartinė mėnesinė alga: 3 tūkst. eurų

Sezono pradžioje „Ryte“ trumpam stabtelėjęs amerikietis vėliau vis tiek grįžo į Lietuvą ir nutūpė Kėdainiuose, kur tapo neabejotinu komandos lyderiu.

Jei išimtume pirmąsias Starkso rungtynes „Nevėžio-Optibet“ gretose, jo vidurkis LKL siektų 19,8 taško ir jis galėtų vadintis rezultatyviausiu lygos žaidėju.

Prie taškų rinkimo būtina pridėti ir vidutiniškai po 4,9 rezultatyvaus perdavimo. Tokie skaičiai vasarą neabejotinai patrauks stipresnių komandų dėmesį.

BasketNews žiniomis, Starksą Kėdainiuose nuolat stebi NBA skautai, kurie mato gynėjo potencialą ir neatmeta varianto, jog jis ateityje gali praverti stipriausios  krepšinio lygos duris.

Vis dėlto, BasketNews žiniomis, amerikiečio noras artimiausiais metais nėra vaikytis NBA svajonės ir bandyti į ją būtinai prasimušti per G lygą, bet tobulinti savo žaidimo įgūdžius, pirmiausia metimą (16,2 proc. trit.), bei kaupti patirtį Europoje.

22-ejų amerikietis žaidžia pirmąjį profesionalo sezoną po siautėjimo NCAA (paskutiniame sezone rinko po 21,7 tšk.) ir nors dažnai dar matosi trūkumai sprendimų priėmime, sprogstamoji jėga, staigumas ir gebėjimas rinkti taškus – dalykai, kurių neatimsi iš Starkso.

Labai didelio kontrakto artėjančią vasarą Starksas dar nepasirašys, bet jis turi potencialo savo vertę nuosekliai didinti dar kelis artimiausius metus. Apklaustieji tikina, jog Starksas vasarą tikrai domins Vokietijos ir Italijos rinkas.

Ko gali tikėtis vasarą? 7-10 tūkst. eurų


Juwanas Durhamas (Prienų „Labas GAS“)

Nuotr. LKL

Dabartinė mėnesinė alga: 3,5 tūkst. eurų

Dar vienas profesionalo karjerą po žaidimo NCAA Lietuvoje šiemet pradėjęs amerikietis, kuris LKL stebina savo atletinėmis savybėmis.

Šoklumu išsiskiriantis 24-erių centras yra daugiausiai metimų LKL blokuojantis žaidėjas (vid. 1,95), o jo akcijas kelia ir tai, jog būdamas 210 cm ūgio yra mobilus ir ateityje galite tapti solidžiu aukštaūgiu išsikeitimo gynyboje.

Puolime Durhamo judesių arsenalas nėra platus, tačiau jis sugeba rinkti po 10,5 taško, kuriuos daugiausiai sudaro taškai pikenrolo situacijose. Žinant, jog „Labas GAS“ šį sezoną neturi solidaus įžaidėjo, šie skaičiai geresnėje sistemoje galėtų būti dar geresni.

60,7 proc. dvitaškių pataikymas, 72,5 proc. tikslumas nuo baudų metimo linijos, 5,1 atkovoto kamuolio ir 13,3 naudingumo balai per 24 minutes – labai solidūs pirmamečio Europoje skaičiai, neabejotinai leisiantys Durhamui vasarą pasirašyti gerokai pelningesnį kontraktą.

Žinoma, 24-erių vidurio puolėjo akcijas stipriai numuša žaidimas silpniausioje LKL komandoje, todėl bus įdomu pamatyti, kur vasarą pakryps amerikiečio karjera ir kaip jis atrodys solidesniame klube. Verta paminėti, jog treneriai džiaugiasi Durhamo informacijos imlumu treniruotėse.

Ko gali tikėtis vasarą? 6-7 tūkst. eurų


Panagiotis Kalaitzakis (Panevėžio „Lietkabelis“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: 5 tūkst. eurų

Prieš sezoną rašėme, jog Kalaitzakis bus vienas tų, kuris žais proveržio sezoną ir tai jis daro su kaupu.

23-ejų graikas LKL fiksuoja 9,7 taško, 4,5 atkovoto kamuolio, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 11,5 naudingumo balo statistiką, bet labiausiai jo vertę rinkoje kelia žaidimas Europos taurėje.

Antrame pagal pajėgumą Europos turnyre Kalaitzakis per 27 minutes fiksuoja 13,5 taško, 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir 13,7 naudingumo balo statistiką, iš dviejų taškų zonos atakuodamas elitiniu 57,4 proc. tikslumu.

Universalumu išsiskiriantis graikas vienodai gerai žaidžia tiek antroje, tiek trečioje pozicijoje, jo žaidimas, nepaisant amžiaus, yra labai brandus, o taip pat matoma plati terpė tobulėjimui.

Didžiulis „Lietkabelio“ laimėjimas praėjusią vasarą buvo Kalaitzakio sutarties pratęsimas iki 2023-iųjų, tačiau, BasketNews žiniomis, viltis išlaikyti graiką savo sudėtyje panevėžiečiams – nedidelė.

BasketNews šaltinių teigimu, Kalaitzakis domina ne tik Europos turnyruose žaidžiančius Graikijos klubus, bet ir dar kelias komandas, besivaržančias tarptautiniuose turnyruose, kurios, BasketNews žiniomis, yra suinteresuotos vasarą sumokėti „Lietkabeliui“ simbolinę išpirką.

Ko gali tikėtis vasarą? 10-13 tūkst. eurų


Jonas Elmore'as („Šiauliai-7bet“)

Nuotr. LKL

Dabartinė mėnesinė alga: 5 tūkst. eurų

Šiauliečiai antrą sezoną paeiliui įžaidėjo pozicijoje išsitraukia kozirį – pernai spindėjusį Elvarą Fridrikssoną pakeitęs Elmore'as, galbūt, atrodo net solidžiau nei jo pirmtakas.

26-erių amerikietis LKL yra trečias pagal pelnomus taškus (vid. 16,7) ir antras pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6), o „Šiauliai-7bet“ ne tik pateko į KMT finalo ketvertą, bet ir realiai pretenduoja tą patį pakartoti LKL.

BasketNews žiniomis, į Antverpeno „Telenet Giants“ praėjusią vasarą persikėlęs Fridrikssonas atlyginimą Šiauliuose pasikėlė tris kartus ir dabar uždirba apie 11 tūkst. eurų per mėnesį, o Elmore'o lygis yra vertinamas net geriau dėl solidesnės gynybos.

Žaismingumu aikštėje išsiskiriantis Elmore'as praėjusį sezoną užbaigė Vengrijos lygoje, bet Antanas Sireika taip atskleidė įžaidėjo talentą puolime, jog amerikietis buvo arti to, jog persikeltų į tarptautinį turnyrą dar šiemet.

BasketNews šaltiniai praneša, jog Stambulo „Galatasaray“ buvo pasiruošusi sumokėti šiauliečiams išpirką už Elmore'ą ir Turkijoje pasiūlyti tris kartus didesnį kontraktą, bet šis sandoris neišdegė.

Įdomu, jog prieš sezoną Klaipėdos „Neptūnui“ siūlytas, bet netikęs įžaidėjas šiuo metu būtų geriausias perimetro krepšininkas „Ryte“ ir vaizdo tikrai negadintų šio sezono „Žalgiryje“. Elmore'o laukia įdomiausia karjeros vasara.

Ko gali tikėtis vasarą? 10-16 tūkst. eurų


Gediminas Orelikas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: 6,5 tūkst. eurų

Pustrečių metų dėl sunkių traumų nežaidęs Orelikas jau buvo daugelio nurašytas, tačiau reabilitacinis sezonas pavyko ir puolėjas į „Lietkabelį“ atvyko puikiai pasiruošęs.

Kaip ir Kalaitzakis, Orelikas savo vertę kelia ne LKL (10,2 tšk., 3,6 atk. kam., 3,4 rez. perd., 11,5 naud.), o Europos taurėje, kur su 16,2 taško vidurkiu yra devintas pagal rezultatyvumą turnyro krepšininkas.

Įspūdinga, žinant, kiek laiko Gediminas nežaidė. Bet lietuvis niekada žaidime nesirėmė fizinėmis savybėmis, jo stiprybė – galva, atsispindinti situacijų skaityme, ir metimas.

32-ąjį gimtadienį šiemet švęsiantis Orelikas Europos taurėje realizuoja 39,7 proc. tritaškių, o taip pat atkovoja po 4,7 kamuolio, atlieka po 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 17,1 naudingumo balo per 30 minučių.

Tokie skaičiai neabejotinai atkreips kitų tarptautiniuose turnyruose žaidžiančių klubų dėmesį, bet Oreliko kainos augime yra kliūčių. Pirmiausia, tai tik pirmas rimtas Oreliko sezonas aukštame lygyje po ilgos pertraukos, taip pat į jį atsargiai žiūrima dėl praeities traumų, o ir amžius jau ne lietuvio pusėje.

Apklaustieji mano, jog vasarą „Lietkabelio“ lyderis domins Italijos ir Turkijos klubus, o tam turės įtakos jo praeities pasiekimai šiose šalyse. Tiesa, pažymima, jog pastaruoju metu Turkijos klubai išgyvena ne geriausią finansiškai laikotarpį.

Kaip bebūtų, Orelikas dar bent vieną solidų kontraktą karjeroje turėtų pasirašyti, o tai didelis laimėjimas krepšininkui, kai dar 2020-ųjų rugsėjį buvo daug klausimų dėl jo galimo karjeros pratęsimo.

Ko gali tikėtis vasarą? 10-12 tūkst. eurų


Gytis Radzevičius (Vilniaus „Rytas“)

Nuotr. LKL

Dabartinė mėnesinė alga: 8 tūkst. eurų

Istorija kartojasi – antraisiais metais Utenos „Juventus“ proveržio sezoną sužaidęs Radzevičius tą patį dabar daro ir „Ryte“.

9,8 taško, 6,8 atkovoto kamuolio ir 14,2 naudingumo balo vidurkius Čempionų lygoje fiksuojantis puolėjas tapo vienu svarbiausių „Ryto“ žaidėjų ir vasarą klubo laukia sunkus apsisprendimas.

26-erių krepšininkas turi pliusą kontrakte, pagal kurį, BasketNews žiniomis, kitą sezoną uždirbtų 110 tūkst. eurų, bet klausimas, ar tokie pinigai tenkins Radzevičiaus pusę.

„Rytas“ savo sudėtyje trečioje pozicijoje dar turi Arną Butkevičių ir Luką Ulecką, bet mažai tikėtina, jog visi trys puolėjai liks sudėtyje kitam sezonui. Visus tris panašių pozicijų krepšininkus išlaikyti vilniečiams gali būti tiesiog finansiškai per sunku.

Vis dėlto Radzevičiaus išsaugojimas klube turėtų būti vienas „Ryto“ prioritetų vasarą, net jeigu ir reikėtų iš naujo pasirašyti kontraktą, šiek tiek pakeliant algą. Savo žaidimą kasmet gerinantis vilnietis jau tapo vienu iš klubo veidų, o jis dar tik artėja prie karjeros piko.

Kur galėtų išvykti Radzevičius? Labai stipriai priklausys nuo vasaros rinkos, bet „Rytas“ šioje pozicijoje atrodo komfortabiliai – tokių pinigų, kokius pagal kontraktą gautų Vilniuje, Radzevičiui Vokietijos ar Ispanijos klubai pasiūlyti negalėtų. Turkijoje ar Italijoje pinigų būtų galima tikėtis daugiau, bet dar yra lygio klausimas.

Ko gali tikėtis vasarą? 11-16 tūkst. eurų

Komentarai:
Straipsnis tai nežinau grynai būrimas iš kavos tirščių. Ypač toje vietoje apie Radzevičių.
2022-03-10
Atsakyti
abcdef
Jus rmt? O kur Lecomte? Kazkoks nieko neirodes Starks yra, kuriam iki Lecomte dar labai labai toli :D
2022-03-02
+4
Atsakyti
Su Radzevičium įdomiai skamba.Reiškias,stipriausia europoje lyga ACB jam kontrakto pasiūlyti negali,kur finansai dideli,o silpnesnės turkų ir italų lygos jau gali.Ir dar patys parašė,kad turkai turi finansinių bėdų.Pas ispanus jis bet kur žaist gali,neskaitant jų milžinų.Kanarai,Tenerifė,Malaga tikrai gali pasiūlyti gerus kontraktus,tai Rytui bus sunku su kitais varžytis.
2022-03-01
+15
Atsakyti
žalgiri paliks remejas matijosaitis kurio prekyba fabrikas rusijoje.
2022-03-01
-6
Atsakyti
Šiaip savo vertę pasikėlė Rapolas Ivanauskas jį pamiršot paminėt. Ateinančiam sezone tikrai jis domins mūsų top 5 komandas.
2022-03-01
+1
Atsakyti
Gytį Radzevičių galėtų Žalgiris nupirkti. Nes gali Žalgiris be jokio lengvo krašto likti, jeigu Ulė neliks už mažesnius pinigus, nei gaudavo Feneryje, nes šį sezoną gauna jis pinigus, tiek iš Fenerio, tiek iš Žalgirio. Šiaip Jonas Elmoras gali ir dominti Žalgirį, bet greičiau jis išvyks į užsienį, nei Žalgiris jam sutartį pasiūlys.
2022-03-01
-8
Atsakyti
mano_nuomone
nu tsirkas visiskas
2022-03-01
-3
Atsakyti
o iš kur jus tas algas traukiat? negi tai nėra slapta?
2022-03-01
-17
Atsakyti
Ove
Prienu zaidejai pasirase kontrakta su kitomis komandomis ir uz mazesne suma jau butu pasikele atlyginima.. nes tiesiog ji gautu😀
2022-03-01
+12
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.