„Sakalų“ klube auga R.Seibučio įpėdinis

2005-08-14 21:06
Rokas Buračas, „BasketNews.lt“ koresp.

Šis sezonas vilniečiui Martynui Gecevičiui buvo labai sunkus, tačiau sėkmingas. Praėjusių metų spalį, būdamas šešiolikos metu, gynėjas debiutavo LKL pirmenybėse, o vasarą puikiai žaidė Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate.

Krepšininkas tikina, kad ypač naudingos jam buvo treniruotės su „Sakalų“ klubu, per kurias tekdavo vaikytis nenuilstamą komandos draugą Renaldą Seibutį.

Šią vasarą septyniolikmetis krepšininkas turėjo tik dvi savaites poilsio – iš karto po Europos čempionato jis išvyko į perspektyviausių Europos krepšininkų stovyklą „Krepšinis be sienų“. Pirmas dvi rugpjūčio savaites pagaliau paskyręs poilsiui, M.Gecevičius, kaip ir daugelis lietuvių, skundėsi lietingais orais: „Tiesiog laiką leidžiu namuose ir tiek“, – pasakojo krepšininkas.

Rugpjūčio viduryje vilnietis kartu su dar trim lietuviais išvyks į Berlyne vyksiančią „Adidas“ krepšinio stovyklą, kurioje taip pat dalyvaus pajėgiausi Europos jaunieji žaidėjai.

Ar dar prisimeni prieš kelias savaites pasibaigusį Europos jaunių čempionatą?
Taip, aišku, prisimenu, juk negali taip greitai ištrinti iš atminties.

Kaip jis tau susiklostė?
Man pačiam gal ir neblogai, tačiau rinktinės rezultatai  labai nuvylė.

Ko tikėjaisi prieš Europos pirmenybes?
Maniau, kad tikrai pateksime tarp dviejų stipriausių grupės komandų, o per atkrintamąsias varžybas žaisime  taip, kaip pavyks. Gaila, kad nepavyko laimėti pirmojo susitikimo su Prancūzijos rinktine. Juos įveikus, manau, viskas būtų susiklostę kitaip. Rusai atrodė esą labai stiprūs, o paaiškinti, kodėl pralaimėjome vokiečiams, sunku. Turbūt jau prieš rungtynes per daug tikėjomės laimėti.

Kas rinktinei sutrukdė sėkmingiau rungtyniauti?
Manau, kad trūko komandinio žaidimo. Varžėmės padrikai, skubotai. Rezultatą nulėmė daug padarytų klaidų pirmenybių pradžioje.

[image=4426 left]Ar sutinki su rinktinės trenerio Rimanto Grigo nuomone, jog geriau pasirodyti sutrukdė ir savanaudiškas Vilmanto Dilio žaidimas čempionato pradžioje?
Pasibaigus pirmenybėms galima daug ką sakyti, kaltinti vieną ar kitą žaidėją, bet nemanau, jog reikia kaltinti Dilį. Jis irgi yra žaidėjas, rungtyniauja taip, kaip gali ir moka. Nemanau, kad jis per daug žaidė vienas. Mes visi nerungtyniavome taip, kaip turėtų žaisti tikra komanda. Galbūt iš jo visi tikėjosi daugiau, tačiau negali visą laiką sužaisti gerai. Gal jis dar neatgavęs jėgų po sunkaus sezono. Galima surasti daug priežasčių, tačiau nemanau, kad reikia kaltinti jį vieną.

Nors buvai metais jaunesnis už daugelį čempionato žaidėjų, rezultatyviausių krepšininkų sąraše esi trečias. Ar jau žaidi aukštesniu lygiu negu tavo bendraamžiai?
Manau, kad daug davė metai, praleisti su „Sakalais“. Visą sezoną vaikytis Seibutį tikrai nėra lengva. Iš tikrųjų tai nepaprastai sunku. Per treniruotes visą laiką žaidėme vienas prieš vieną, nes rungtyniaujame toje pačioje pozicijoje. Per sezoną buvo daug varžybų, treniruočių, tai išėjo į naudą.

Ar Belgrade susilaukei krepšinio agentų dėmesio?
Taip, manimi domėjosi JAV mokyklos, tačiau kadangi esu griežtai nusistatęs prieš žaidimą JAV, nekreipiau į tai jokio dėmesio. Vykti už Atlanto galima tik tuomet, jeigu nori žaisti NCAA pirmenybėse ir derinti studijas su krepšiniu.

Nematau tikslo važiuoti žaisti į JAV mokyklas. Daugelis iš ten grįžta nepatobulėję, aišku, tai priklauso nuo žmogaus ir nuo to, kur rungtyniausi, tačiau man daug geriau čia, Lietuvoje. Kai žaidėme grupės varžybas, buvo šiek tiek agentų, tačiau niekam nėra įdomios varžybos dėl 9-16 vietų, visi stebi lyderių ekipų žaidėjus.

Šis sezonas tau buvo labai sėkmingas – sulaukęs 16 metų tapai jauniausiu visų laikų LKL žaidėju, puikiai pasirodei Europos jaunių čempionate, laimėjai „Sostinės“ A lygos pirmenybes. Ar praėjusį rugsėjį tikėjaisi kažko panašaus?
Rugsėjį galbūt nesitikėjau. Kai „Sakalai“ mane pakvietė, galvojau, kad bus neblogai su jais pasitreniruoti. Iš tikrųjų nebuvau nusiminęs, kad iki Naujųjų metų beveik visą laiką teko sėdėti ant suolo, bet kai Skaisgirys buvo diskvalifikuotas, treneriai pradėjo leisti man pažaisti. Galbūt pasinaudojau ta galimybe, sužaidžiau porą neblogų varžybų. Įgijau pasitikėjimo savimi, tikriausiai todėl viskas ir klostėsi neblogai.

Ar nebuvo sunku žaisti trijose lygose?
Iš tikrųjų sunkus sezonas. Teko sužaisti apie 100 rungtynių. Jei sezono pradžioje būtų reikėję daugiau dalyvauti LKL varžybose, būtų buvę išties sunku. Nėra lengva atlaikyti tokį krūvį. Nemanau, kad kitas sezonas bus lengvesnis, manau, jog gali atsitikti ir taip, kad bus sunkesnis.

Kaip treneriai reaguoja į tai, jog žaidi ir mėgėjų lygos varžybose?
„Sostinės“ lyga yra pakankamai rimta. Nors ji ir vadinama mėgėjų, bet ten pažaisti man yra naudinga. Rungtyniauju su vyrais, kurie yra fiziškai stipresni, todėl man tai naudinga.

Ar tikiesi LKL rungtynėse žaisti daugiau?
Taip, galbūt ten žaisiu ir daugiau, bent jau tikiuosi.

Ar po Europos čempionato buvai labai pavargęs?
Taip, po jo iš tikrųjų beveik pasibaigė jėgos. Netrukus reikėjo važiuoti į „Krepšinis be sienų“ stovyklą, po sunkaus sezono buvau iš tiesų pavargęs.

Papasakok daugiau apie Italijoje vykusią krepšinio stovyklą.
Ten atvyko apie 45 perspektyviausi Europos krepšininkai, kurie buvo suskirstyti į keturias komandas. Pirmą dieną mums davė „Nike“ aprangas, sužaidėme kelias rungtynes, kuriose treneriai stebėjo krepšininkų pajėgumą, o atsižvelgdami į tai vėliau sudarė naujas apylyges komandas.

Kiekvieną dieną salėje praleisdavome po 6 valandas, kasdien vykdavo kelios treniruotės, o vėliau dar žaisdavome. Daugiausiai stovykloje dalyvavo 1988 metais gimusių krepšininkų, kurių pusė žaidė Europos jaunių pirmenybėse. Visi jie skundėsi nuovargiu – nelengva salėje išbūti 6 valandas, nes ne visi yra pratę prie tokio karščio.

Nors stovykla vyko 4 dienas, aš ir Marius Valukonis namo buvome išsiųsti po trijų dienų. Taip atsitiko dėl turnyro organizatorių klaidos užsakant lėktuvo bilietus.

Stovykloje dalyvavo ir garsūs NBA treneriai bei žaidėjai. Kas iš jų paliko didžiausią įspūdį?
Dirkas Nowitzki. Taip taisyklingai meta labai nedaug krepšininkų pasaulyje. Taip pat dalyvavo Andrejus Kirilenka, Gordonas Giričekas bei keletas NBA trenerių. Krepšininkai mums demonstravo įvairius pratimus, kurie, atrodo, buvo paprasti, tačiau naudos tikrai davė daug.

Kaip vertini savo pasirodymą?
Turint omenyje, jog žaidžiau turėdamas mažai jėgų, vertinčiau neblogai. Pirmą dieną sekėsi kiek sunkiau, nes turėjau bėdų dėl skrandžio, tačiau vėliau viskas susitvarkė. Lyg ir nebuvau niekuo apsinuodijęs, tačiau jaučiau didelius skausmus ir dvi naktis nemiegojau.

Ar sulaukei pagyrų iš trenerių?
Taip, šiek tiek. Visi gyrė mano metimą, tačiau dar reikia daug tobulėti. Krepšininkai tai daro visą gyvenimą.

Ką savo žaidime norėtum pagerinti?
Greitį, gynybą, driblingą, šuolį.

Renaldas Seibutis prieš dvejus metus iš Lietuvos moksleivių lygos šoktelėjo iki Eurolygos ekipos lygio. Ar tikiesi kažko panašaus?
Retai būna tokių žaidėjų, kurie beveik nežaidžia Lietuvos rinktinėse ir vos sulaukę dvidešimties patenka į tokio lygio komandą, tačiau manau, kad jis teisingai pasielgė išvykęs į Graikiją. Galvojant apie metus, man dar liko treji. Žiūrėsime, kaip ten bus. Gal po trejų metų aš irgi kur nors važiuosiu. Matysime, kaip gyvenimas susiklostys.

Komentarai:
as uz ji geresnis kashioras
2005-10-05
-4
Atsakyti
jis kajp lebron'as jav buvo :D protingaj shneka, geraj loshia, nepasikeles, jawchia ribas ;]]]
2005-08-15
-3
Atsakyti
malacius vaikas ;)) gerai pasnekejo.... turint galvoj kad dar tik 17 metu.... turetu gautis kas nors is jo ;)) sekmes tau tiska!!
2005-08-15
-3
Atsakyti
Jeigu zaidejas viska darys su galva gali daug pasiekti, o jei prades bespredielus daryti snipstas gausis.
2005-08-15
-2
Atsakyti
Nu ant Sigito nevarykit! :) Daugelis "zvaigzdziu" jo lygio niekada nepasieks :))
2005-08-15
+6
Atsakyti
arba sigitai biruciai :)
2005-08-15
-1
Atsakyti
Sorry...Jurkuna turejau omeny...truputi susiveliau. Tas pats Jurkunas su Marchiulioniu ar Karlikanovu gal but nebutu nei puse to pasieke, jei butu like Lietuvoje. Negali gi visi buti Saboniais...turi gi buti ir Singarai Tribes;)
2005-08-15
-6
Atsakyti
Masiulis pas lenkus prokom trefle jau 3-a sezona sedes. Pavaro jis ten kartais :).
2005-08-15
+3
Atsakyti
tai tikriausiai,kad Jurkunas...tas tai kazkur austrijoj ar kazkur panasiai lyg tai lose...praeita sezona...o gal klystu...
2005-08-15
-3
Atsakyti
Gecevicius uzauges turetu buti geras zaidejas.jauciu kad jis eis inba
2005-08-15
+2
Atsakyti
tikriausiaijurkuna galvoje turejo,nes butent jis zaide JAV,gryzes dar zalgiry palose ir nutilo,net nezinau kur jis zaidzia.p.s.Gal kasnors kanors girdejo apie Toma Masiuli?ar jis dar zaidzia,jei zaidzia tai kur?
2005-08-15
+6
Atsakyti
ten turbut turejo but ne jankunas o jurkunas
2005-08-15
+5
Atsakyti
moby--- ka tu cia sneki?Prie ko cia Jankunas?Prie Karlikanovu ir t.t jis nesiderina,nes jam dar tik 21 jis dar gali tobuleti...ir siaip kaip tokiu metu jis jau tikrai nemazai pasiekes kaip krepsininkas...nes rungtyniauja eurolygos lygio komandoje ten nera amzinas atsarginis...duoda komandai nemazai naudos...dar yra pakankamai realus kandidatas i Lietuvos vyru krepsinio rinktine(jei nebus Songailos)Ir siaip jis yra geras krepsininkas!;]
2005-08-14
-1
Atsakyti
"Nematau tikslo važiuoti žaisti į JAV mokyklas. Daugelis iš ten grįžta nepatobulėję, aišku, tai priklauso nuo žmogaus ir nuo to, kur rungtyniausi, tačiau man daug geriau čia, Lietuvoje. "
50-50...apie tai bus galima kalbet po kokiu treju ketveriu metu. Studijos univere kartu yra ir savotishkas draudimas - niekada nezhinai kokia trauma tave tyko;)
Patobuleje...nepatobuleje - ish shitos rinktines bus gal du trys tikrai aukshto lygio krepshininkai...kiti tik vidutiniokai. Tas pats ir su kitomis...iki tol buvusiomis. Kai 96 kadetai paeme auksa Europoje tai vos ne visa komanda i US ishvazhiavo...ir ka...turim dabar Kaukena...Jasikevichiu. O tai, kad Jankunas...Marchiulionis ar Karlikanovas "nepatobuleje"...tai chia grazhia ateiti jiem Jus ir pieshete...buvo ir liks vidutiniokai. Jus gal manote, kad Gecevichiaus rinktine 2007 metu draftuose pirmus 12 shaukimu ims?
2005-08-14
+8
Atsakyti
mldc baxurelis.,.
2005-08-14
-1
Atsakyti
nedidele klaidele... "Pirmas dvi rugpjūčio savaites pagaliau paskyręs poilsiui, R.Gecevičius, kaip ir daugelis lietuvių, skundėsi lietingais orais" ne R. Gecevičius, o M. Gecevičius :)
2005-08-14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.