Antrasis „Neptūno“ istorinės aukštumos šturmas

2009-05-02 12:03
Česlovas Kavarza, „Klaipėda“

„Ar tikrai „Neptūnas“ dar nėra laimėjęs LKL bronzos medalių?" – perklausė Klaipėdos krepšinio komandos vyriausiasis treneris Rytis Vaišvila, nenujausdamas, kad gali būti naujo istorinio įvykio kūrėju.

Skurdi komandos statistika

Šį sezoną Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) debiutavęs strategas turi progą įsiamžinti nuplukdydamas „Neptūno“ laivą į bronzinius vandenis. Tai iki šiol nepavyko net labiau patyrusių laivavedžių būriui – Eugenijui Milkontui, Grigorijui Pancerovui, Stasiui Kaupiui, Rimantui Girskiui, amerikiečiui Deanui Murray, pastaraisiais metais uostamiesčio ekipai dirigavusiems Robertui Kuncaičiui, Aloyzui Rudžiui.

Per 15 LKL gyvavimo metų Klaipėdai toks rytas išaušo tik antrą kartą. Per 2006–2007 m. sezono finišą, lėmusį, kam atiteks bronzos medaliai, „Neptūnas“ gana atkakliai priešinosi tai pačiai, su kuria netrukus bus proga pakartoti užpraėjusių metų mažąjį finalą, „Šiaulių“ komandai.

Nors bendras rezultatas tvirtino, kad pralaimėta akivaizdžiai 0:3, tačiau rungtynių eiga rodė ką kita. Klaipėdiečiai buvo labai arti savo pirmųjų bronzos medalių. Dvi kovos buvo pralaimėtos 73:76 ir 84:86. Tik vienose rungtynėse varžovai finalinės sirenos galėjo laukti mažiau įsitempę – 99:89.

Etatiniai bronzos savininkai

Dviratininkų miesto krepšininkams, kuriems po šešerių metų klajonių vėl vadovauja Antanas Sireika, rungtynės dėl trečiosios vietos – kasdienybė baigiantis sezonui. Šiauliečiai turbūt nesuprastų, jei jie per keturiolika kovų LKL metų patektų į didįjį finalą arba po ketvirtfinalio pasitrauktų iš pirmenybių.

Nuo 1998–1999 m. čempionato Saulės miesto ekipa – nuolatinė mažųjų finalų dalyvė. Kitą savaitę „Šiaulių“ krepšininkai vienuoliktą kartą gins bronzinę aukštumą.

Pirmieji bronzos medaliai Šiaurės Lietuvoje sužibo 2000-ųjų pavasarį, kai vėl buvo grįžta prie pirmojo LKL sezono nuostatos – dėl trečiosios vietos žaisti iki trijų pergalių. Tąkart šiauliečiai serijos rezultatu 3:1 įveikė „Sakalus“.

Prieš devynerius metus tai suteikė marias džiaugsmo Šiauliams – krepšininkai buvo nešiojami ant rankų, miesto vadovų, rėmėjų, paprastų aistruolių sveikinimai liejosi upe ir net miesto turgaus patvoryje dienas leidžiantis benamis nykštį į viršų keldavo pamatęs kurį nors bronzinį prizininką.

Kuo toliau, tuo labiau pergalių euforija blėso. Tiesa, jos sužaižaruoja po kiekvieno sėkmingesnio arba, tiksliau sakant, įprasto sezono, tačiau akivaizdu, kad Žemaitiją ir Aukštaitiją jungiančiam Šiaulių kraštui reikia naujos aukštumos. Tačiau kol kas jos yra neįveikiamos „dviratininkams“. Ten tvirtai šeimininkauja superklubai – Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. Šie klubai visose šalies varžybose nugriebia grietinėlę, ir tik treti prie nusistovėjusio pieno stiklainio gali prisislinkti šiauliečiai.

Sireikai išvykus į „Žalgirį“, Lietuvos rinktinę, „Šiaulių“ komanda, vedama naujų karvedžių, bandė ieškoti aukštumų Europoje, tačiau ir jos šiauliečiams pasirodė per sudėtingos. Tad jiems belieka apginti turėtas pozicijas.

Žvaigždes užgesino „Alita“

Klaipėdos krepšinio specialistai ir nuo pirmųjų LKL čempionatų „Neptūną“ stebintys aistruoliai tvirtina, kad uostamiestį medaliai turėjo nušviesti 2001-ųjų pavasarį.

Tačiau po reguliariojo čempionato trečiąją vietą užėmusios „Neptūno“ žvaigždės įsigudrino ketvirtfinalyje pralaimėti „Alitai“. Puoselėtos viltys džiaugtis pirmaisiais medaliais dužo.

Akivaizdi varžovų persvara

Šiame čempionate „Neptūno“ ir „Šiaulių“ keliai LKL čempionate susikryžiavo dukart. Abu susitikimus laimėjo šiauliečiai: Klaipėdoje – 93:83, Šiauliuose – 100:74.

Vaišvila laužė galvą, kodėl varžovai kaskart rasdavo raktą nuo klaipėdiečių gynybos. „Tačiau tai nieko nereiškia, – kalbėdamas apie artėjančią kovą dėl bronzos medalių sakė Vaišvila. – Varžovai stiprūs, tačiau nėra neįveikiami.“

Strategas pripažino, kad varžovų komanda gerai subalansuota, joje gausu patyrusių krepšininkų. „Šiauliai“ visose pozicijose turi gerus žaidėjus, daug lygiaverčių atsarginių krepšininkų, kurie gali išlaikyti ekipos žaidimo lygį", – tvirtino Atlantos olimpinių žaidynių prizininkas.

Vaišvilos optimizmas būtų didesnis, jeigu turėtų visus žaidėjus, bet jų nebus nė dešimties. „Neptūnui“ teks verstis be pagrindinio vidurio puolėjo Remigijaus Trakimo, kuriam lūžusi nosis. Tačiau Vaišvila mano, kad bendromis komandos pastangomis įmanoma viską pasiekti.

„Sezonui baigiantis įsižaidė Arvydas Eitutavičius, daugiau taškų pradėjo rinktis Paulius Morkeliūnas, lyderiai – Martynas Mažeika, Valdas Vasylius, Deivydas Gailius, kupini ryžto tapti Klaipėdos komandos didvyriais, – žaidėjams gerų žodžių negailėjo strategas. – O svarbiausias šio sezono pergales pasiekėme visų žaidėjų pastangomis. Vieni rezultatyviai atakavo, kiti ne mažiau jėgų atidavė gindami krepšį, dengdami varžovus.“

Vaišvila nemano, kad įveikus ketvirtfinalio barjerą, kurį daugelis laikė per aukštu klaipėdiečiams, vertėtų sustoti. „Šiauliečiams nebus lengva, tegul nesitiki“, – pabrėžė emocionalusis treneris.

Komentarai:
M
Neptunai pirmyn!!! tikiu jumis, kaip ir RYTU!!! cia realiausios komandos laimeti bronza ir auksa ;)
2009-05-03
-10
Atsakyti
galetu neptunas eidsona nusipirkt tada tikrai laimetu tauriu daug
2009-05-03
-11
Atsakyti
Labai norėčiau, kad neptūnas pagaliau medalius laimėtų. Visgi mano miesto komanda.;)
2009-05-02
-3
Atsakyti
vasiokas
agirdz gangsta,nevaryk...atein laiks...malkuciu laiks...laikykites,siauliams bus karsta:))
2009-05-02
Atsakyti
Bananas
nu siauliams yra sansu manau :)
2009-05-02
+3
Atsakyti
bus 3-2 siauliu naudai manau ;d
2009-05-02
-10
Atsakyti
siemet garantuotai pamatysime atkaklia kova nes neptunas kiek teko matyti tikrai neblogi
2009-05-02
+1
Atsakyti
gangsta
aisku siauliu naudai
2009-05-02
Atsakyti
gangsta
3-0 nera bazaro
2009-05-02
-4
Atsakyti
neptunas
pamenu ta sezona 2001. tikrai nebuvo jokiu macijausku ir zukausku. tada vare mockus su ginevicium. tik beda ta kad serijos pradzioj buvo ju gimtadienis. ta pacia diena gime abu tai abu atsvente gerai o poto iskart ragai nuo alytaus buvo. jauni dar buvo :) o kad taip buvo tai faktas nes pats su jais svenciau :)
2009-05-02
-2
Atsakyti
atkavarzavimas:
2000-01 startinis: Urkis Mineikis Mockus Ginevicius Kazukauskas, pagr atsarginiai Bugys ir Streikus, mazai zaidziancio jaunimo pavardes ispudingos kaip Neptunui: Mazeika Pridotkas Jonusas Salvis.
2009-05-02
-7
Atsakyti
Manau su tokiu geru treneriu viskas imanoma, noreciau , kad tuos gezus patiestu...Komanda tikrai rimtesne...ambicingesne...
2009-05-02
+1
Atsakyti
demouser
as tai sirgsiu uz neptuna,jauna komanda,ir visada turi but pirmas kartas
2009-05-02
+1
Atsakyti
notorious
straipsnis yra juokingas :) galetu bent info patikrinti pries perspausdindami.

Raso, kad 2000–2001 m. sezone Klaipėdos komanda buvo gerai suformuota. Ekipoje žaidė ... Eurelijus Žukauskas. Nuo kada?! Juk kai laimejo Eurolyga ir dar vieno sezono zalgiryje, perejo i Italija, Bolonija, o po to toliau tese savo kaip legionieriaus karjera. Tik 2006 grizo i Lietuva.

Macas tuo tarpu zaide Lietuvos ryte 1999-2003 metais, tad irgi nelose uz Neptuna tais metais...
2009-05-02
-3
Atsakyti
Siauliam Amen!
2009-05-02
+9
Atsakyti
:DDDDDDDDDDD

is kur tokiu debilu kaip oho bun? pz gers cia :DDD

jo, slykstu nekyl niekur, treti ir treti.. baisu..
2009-05-02
-6
Atsakyti
Eik jau Juniorai, duodu galva nukirsti, kad 3:0 gausit ir galesi skinti braskes ;)
2009-05-02
+1
Atsakyti
OhO
as taipat uz Neptuna, nes uzkniso siaulia, komanda visai neprogresuojanti, nekyla aukstyn, atrodo kad jiem patinka ta bronza
2009-05-02
+18
Atsakyti
Jeigu nebūčiau matęs kaip Neptūnas gali žaisti kai išeina nusiteikę kovingai, tai sakyčiau, kad šansų mažai, bet kai reikiamais momentais Vaišvila vyrus į aikštę išleido kaip į mūšį tai ir šitoje serijoje Šiaulių galimybes vertinu kokiais 55 proc., o Neptūno 45. 5 proc. skirtumą šiauliečiams ir ilgesnį suolelį ir dar 5 proc. už aikštės pranašumą. Jeigu Neptūnas sužais taip kaip prieš Kėdainius, taip kaip namie prieš Dolphins tai serija bus ilga ir intriguojanti!
2009-05-02
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.