E.Cota: „Mes turėjome laimėti Eurolygą“

2005-12-20 09:19
Gintarė Romeikaitė, „BasketNews.lt“ koresp.

Eduardo Cota į Kauną grįžo gerokai pasikeitęs. 29 metų 186 cm ūgio įžaidėjas po metų pertraukos į Lietuvą atvyko priaugęs svorio ir sulėtėjęs. Amerikietis nedemonstruoja to žaidimo, kurį „Žalgirio“ sirgaliai buvo įpratę matyti 2002-2004 metais, kuomet E.Cota gynė Kauno klubo garbę.

Nors gynėjas tikina, kad kritikos iš trenerių nesulaukia, o savo statistinių duomenų nesureikšmina, kadangi komanda žygiuoja pergalingu taku, „Žalgirio“ strategas Antanas Sireika prisipažino, kad amerikiečio sportinė forma jo netenkina. 

Visą vasarą nesportavo

Per septynerias šio sezono Eurolygos rungtynes E.Cota net tris kartus aikštelę paliko nepelnęs taškų. Tuo tarpu 2002-2004 metais vilkėdamas „Žalgirio“ marškinėlius gynėjas nė karto nebuvo baigęs rungtynių „sausas“. 

[image=5712 left]„Mes, treneriai turime savo nuomonę: jeigu žaidėjas tris mėnesius nesportavo, dabar turi praeiti tiek pat laiko, kad jis įgytų sportinę formą. Edas mums prisipažino, kad vasarą nesportavo. Dėl šios priežasties jis ir nežaidžia taip, kaip mes norėtume.

Prieš du mėnesius jis į Lietuvą atvyko priaugęs svorio ir sulėtėjęs. Mes tikimės, kad po mėnesio jis pradės demonstruoti tokį žaidimą, kokį visi buvome įpratę matyti prieš metus“, – apie amerikiečio sportinę formą sakė A.Sireika.

Į Lietuvą po metų pertraukos grįžęs E.Cota davė išskirtinį interviu „BasketNews.lt“ portalui.

Svarbiausia komandos rezultatai

Šį sezoną „Žalgiryje“ matome jus visiškai kitokį nei prieš dvejus metus. Ar sutinkate, kad aikštelėje nesate toks, koks buvote anksčiau?
– Na, nenorėčiau sakyti, kad mano žaidimas pasikeitė. Tiesiog žaidžiame kitokia sistema ir su kitais žaidėjais. Prieš dvejus metus aš pelnydavau daugiau taškų ir atlikdavau daugiau perdavimų, tačiau šiemet komandoje yra žaidėjų, kurie patys gali tai daryti. Jie varinėjasi kamuolį, meta, ir aš, tiesą sakant, negaunu pakankamai progų pelnyti taškų. Tai ir yra didžiausias pasikeitimas mano žaidime. Tačiau aš vis dar esu tas pats žaidėjas, galiu tą patį, ką ir prieš dvejus metus. 

– Ar iš komandos trenerių nesulaukėte kritikos?
– Ne, nesulaukiau. Treneris man nieko nesako. O ką jis gali sakyti, jeigu mes laimime. Jei komandoje žaidimas „klijuojasi“, aš nesistengsiu žaisti vien dėl savęs. Noriu žaisti tik komandai ir, kol tai pavyksta, esu patenkintas. Nenoriu nieko keisti. Tiesiog noriu laimėti rungtynes.

Galbūt sulaukiate pastabų iš kitų žaidėjų? Ar komandoje nevengiate pakritikuoti vienas kito?
– Na, kartais norisi pakritikuoti jaunesniųjų krepšininkų žaidimą. Iš tiesų mes visi kritikuojame vienas kito žaidimą. Kiekvienas gauna pakankamai pastabų. Ypač aš, Reggie ir Larry – mes nuolat vienas kitą kritikuojame. Tačiau mano, kaip įžaidėjo, pareiga yra kiekvienam ekipos nariui pasakyti, ką jis daro gerai ir ką blogai. Taigi tu privalai mokėti priimti kritiką. Tokiu atveju, kai pastabos įėjusios pro vieną ausį, neišeina pro kitą, kritika yra naudinga.

Rusiją rinkosi dėl pinigų

Praėjusį sezoną praleidote Sankt Peterburgo „Dinamo” ekipoje. Kaip manote, ar metai Rusijoje turėjo įtakos dabartiniam jūsų žaidimui?
– Manau, kad šiek tiek turėjo. Praėjusį sezoną mes naudojome tokią taktiką, per kurią man nereikėjo tiek daug varinėti kamuolio, nereikėjo pačiam kurti progų metimams. Ten buvo taip: perdavimas, perdavimas, perdavimas, metimas. Rusai žaidžia labai greitą žaidimą. Čia, „Žalgiryje“, rungtyniauju panašiu stiliumi kaip ir ten, tačiau šioje komandoje nėra tiek daug vyrukų, kurie galėtų atlikti, tarkim, daug gerų perdavimų, taigi tai keičia mano žaidimą. Taigi, jei noriu pelnyti taškų, privalau pats susikurti progų.

[image=5713 right]– Ar pykstate ant Vladimiro Radionovo, kuris jus atleido iš ekipos?
– Ne, tikrai neširstu ant jo. Tai juk verslas, reikia tai suprasti. Aš neatvykau laiku ir jis priėmė sprendimą. Be to, ir „Dinamo“ strategas Davidas Blattas nežadėjo grįžti į ekipą. Į Rusiją važiavau žaisti tik dėl trenerio, o jis kaip tik pasikeitė ir manau, jog naujasis strategas prisidėjo prie vadovų sprendimo. Aš neatvykau laiku ir galbūt naujasis strategas priėmė tai asmeniškai. Tačiau tai juk verslas ir man nėra skaudu.

O jei dabar galėtum rinktis iš naujo, kurią komandą – „Žalgirį“ ar „Dinamo“ – pasirinktum?
– (Sudvejoja, – Red.) Tiek Rusijoje, tiek čia jaučiuosi gerai. Man patinka žaisti „Žalgiryje“. Vienintelė priežastis, dėl kurios žaidžiau Rusijoje, – tai pinigai. Ir žinoma, amerikiečių treneris. Didžiausias skirtumas tarp šių ekipų vis dėlto yra pinigai. Bet žaisti čia man patinka: pažįstu čia gyvenančius žmones, žinau, kaip vyrukai rungtyniauja. Ir nors jų žaidimo stilius visiškai skiriasi nuo manojo, kol kas man pavyksta prisitaikyti.

Sieks atstovauti Panamos rinktinei

Šią vasarą buvote įtrauktas į Panamos krepšinio rinktinę, tačiau Amerikos čempionate nežaidėte. Kodėl?
– Negalėjau padėti komandai, nes buvau gavęs kojos traumą. Jos mane kamuoja visas tris pastarąsias vasaras. Negalėjau žaisti būtent dėl šios priežasties.

Tai taip pat yra mano lėto starto Eurolygoje priežastis. Prieš atvykdamas čia nesportavau tris mėnesius, o po to iškart ėmiau rungtyniauti. Tai turėjo įtakos mano žaidimo kokybei. Tačiau, kaip jau minėjau, man svarbiausia komanda, taigi dėl savęs aš nesijaudinu.

Ar kitą vasarą jus išvysime Panamos rinktinėje?
– Aš labai tikiuosi. Žaisiu, jei tik būsiu sveikas. Tačiau jei tai turės įtakos mano karjerai busimąjį sezoną, neleisiu sau tuo rizikuoti.

Nepamiršta lemtingo metimo

Grįžote į „Žalgirį“ po metų Rusijoje. Kokius skirtumus matote tarp „Žalgirio” prieš dvejus metus ir tarp tos ekipos, kuri yra dabar?
– Visų pirma, šioje komandoje turime daugiau patyrusių žaidėjų, geriau suprantančių žaidimą, tuo tarpu ano meto ekipa buvo labiau susižaidusi, vyrukai žinojo, kaip rungtyniauti. Tai, manau, didžiausias skirtumas. Nors, kita vertus, dabartiniame „Žalgiryje" daug jaunų, greitų krepšininkų, taip pat yra žaidėjų, kurie turi kitų kozirių. Iš tiesų manau, kad dabartinė ekipa galėtų būti ir geresnė. Žiūrėsime ir matysime, kaip bus.

Na, o toji komanda buvo puiki. Aš vis dar tebemanau, kad mes turėjome laimėti Eurolygą, nors ir pralaimėjome dėl to nelemto metimo. Sezono pabaigoje nugalėti visada darosi vis sunkiau.

Ar jums patinka tai, kad „Žalgiryje", be jūsų, žaidžia dar trys užsieniečiai?
– Žinoma! Malonu čia matyti ir kitus amerikiečius. Nors niekada neturėjau sunkumų, kai jų buvo tik du. Tačiau dabar man daug labiau patinka.

Ar su tėvynainiais bendraujate daugiau negu su lietuviais?
– Ne ne, iš tiesų aš bendrauju su... Na gerai, galbūt su amerikiečiais mes dažniau kažkur išeiname, kartais susirenkame pas kurį nors bute ir žaidžiame „Play Station" bei darome panašius dalykus. Tačiau viskas pasikeičia, kai būname su komanda. Su lietuviais aš lygiai taip pat puikiai sutariu. Juk mes neatsiskiriame vieni nuo kitų.

[image=5714 left Anot amerikiečio, Kaunas per dvejus metus nedaug kuo pasikeitė]Krepšinis pomėgis

– Ar Lietuvą radote labai pasikeitusią?
– Galiu kalbėti tik apie Kauną, kadangi neturėjau laiko nuvažiuoti į Vilnių, kuris man patinka. O Kaunas, atrodo, auga. Visi tik ir stengiasi čia statyti naujų pastatų, parduotuvių, bet iš tiesų miestas lieka toks pat.

Ar Kaunas jums savas miestas? Ar prisimenate gatves? Gal tebegyvenate toje pačioje vietoje?
– Ne, gyvenu kitame bute, tačiau prisimenu viską, ką žinojau anksčiau. Tik vienintelį dalyką užmiršau – tai kalbą. Tikrai lietuviškai mokėjau geriau, o dabar nebeprisimenu nieko. Moku tik keletą žodžių.

Ar krepšinis jums darbas, ar vis dar galite vadinti jį pomėgiu?
– Iš tiesų – ir tai, ir tai. Visgi labiau – pomėgis. Man tiesiog patinka žaisti. Tačiau natūralu, kad tu tikiesi uždirbti iš to pinigų – juk reikia apmokėti sąskaitas, išlaikyti šeimą. Tačiau jei man nereikėtų uždirbti pinigų, būtų labai nuostabu runtgyniauti tiesiog savo malonumui. Tačiau aš žaisčiau ir treniruočiausi visu pajėgumu, kadangi tai yra iššūkis man. Man patinka varžytis – tai labiausiai man patinkantis dalykas krepšinyje.

– O sunkios treniruotės dar neerzina?
– Nelabai. Bent jau kol kas. Žinoma, kai būsiu senesnis, galbūt. Tai priklauso nuo to, kokia yra tavo kūno reakcija. Tačiau man patinka treniruotės. Mėgstu pavargti, nes, kaip jau minėjau, mėgstu varžybas. Aš prieš kitą žaidėją – tiesiog dievinu tai.

Komentarai:
Kodėl Cota nori žaist Panamos rinktinėj, argi jis turi ką nors bendros su šia šalimi? Nors šiaip jo vardas Edurado, tai galbūt...
Jėga Cota, kaip visada, lemiamu momentu yra patikimas kaip niekas kitas Žalgirį ir niekada nenuvilia. Toks jo žaidimas man sudaro įspūdį, kad paprasčiausiai tingi žaist, ir nesistengia pats mėtyt į krepšį, nes kaip dabar matyti jis tą sugeba puikiai.
Su pergale visus!
2005-12-22
-3
Atsakyti
Šis žmogiukas mums ką tik pergalę išplešė. ;)
2005-12-22
+5
Atsakyti
perskaitciau straipsniuka ir negalejau neparasyt. Cota maladiets bitcas,jam tik vitaminu ir lazdu reik duot,tada manau jam geriau seksis,. "jei jau kalba pamirso,tai su sweikata tikrai blogai ir tai pataikymui y kase atsiliepe"
2005-12-22
Atsakyti
barrmenass negali prie teisybes prisikabyti tai prie zodziu ir gereu nesikabinek!!!
2005-12-21
+7
Atsakyti
Vycka_ grajoke tu grajoke... ismok lietuviskai sneketi...
2005-12-20
-2
Atsakyti
kryzas>>>sutinku
2005-12-20
+4
Atsakyti
vycka tu kvailysss!!!
2005-12-20
+5
Atsakyti
mldc cota
2005-12-20
+1
Atsakyti
Beje, kam imt interviu is tokiu dvasiskai skurdziu zmoniu? TAi geriau pakalbinkit House'a ar Mujezinoviciu ar koki Berda, one tokius menkavercius grajokus kaip cota..
2005-12-20
-3
Atsakyti
Lepsis sitas cotas yra.. savo issilavinima jau parode tam interviu betabu.. daugiau ir nesitikejau is jo... po metu pertraukos visai negrajokas jau pasidare.. ir kam ten apie tas formas lialia sneket, House'as puse metu net nebegiojo ir db jau beveik pilnai atsigaves laksto po tokios traumos, o sitas mazylis vasarele pasiilsejo ir dar niekaip "neatsigauna"..
2005-12-20
+2
Atsakyti
nzn kodel, bet man kazko wisai nepatiko tas interwiu, ta prasme toks nei tai infomatywus, nei tai idomus.. bet cia gal tik man taip atrodo
2005-12-20
-3
Atsakyti
tai aisku turejot laimet. bet dar ne velu tai padaryti:)
2005-12-20
+8
Atsakyti
as esu isitikines kad daug prie tokio zaidimo prisidejo ir Tanokos nebuvimas.. jau su Rytu rungtynese matesi, kad jie turi lb gerus rysius. karta Tanoka isvale baudos aikstele, Cotai beliko praeit ir is po krepsio taskus pelnyt. kelis kartus Cota pastebejo Tanoka atsitverusi, iskart jam perdavimas per puse aikstes ir iskart prazanga pries Tanoka. zodziu manau, kad dabar Cotos zaidimas ir rezultatai kils ir del Tanokos sugrzimo.
2005-12-20
-13
Atsakyti
p.s pas mane komandoje ... visi juodi .... bb taria dar geriau uz cota ... :DDD
2005-12-20
+4
Atsakyti
nu jo wisi mate jo lt kalbos sugebejimus ... bet jam daugiau ir nereikia moket .... ;] chia del mergu ... vietoj labas ... ciulpk bb ... ir wiskas ore vyksta ... :D padlos lipa ... ;]
o seip tai jis protingai pashneka ... mldc baxuriukas ... ;]
2005-12-20
Atsakyti
Kazkaip abejoju ar bus jis toks kaip buvo.. Dabar negali sakyt kad nemeta jis.. bet jau labai daznai nepataiko.. 39% dvitaskiu, 23% tritaskiu ir 57% baudu.. Kazkaip per mazai atrodo, ir tik po 3.5 perdavimo, nors zaidzia ilgai bevei ko 32 min.. As iprates buvau matyt kaip jis zaidzia - o dabar kartais net nesimato.. Nu tikiuos po nauju pavarys geriau
2005-12-20
-2
Atsakyti
house nesitreniravo puse metu, bet kazkodel siokia tokia forma jau yra igaves, kuri manau ir durniui aisku, kad 2 kartus geresne uz koto.
2005-12-20
-4
Atsakyti
jo cota gerai moka lietuviskai;]]]]]]]]] nu tikekimes cota igaus forma;] sekmes jam ir visam Zalgiriui.
2005-12-20
-9
Atsakyti
na jo manau jau visi girdejo kaip cota moka lietuviskai :DDDDDDDDDDD na tikekimes atsigaus dar cota!
2005-12-20
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.