Komentaras: Žvaigždės gimimas (2 video, foto)

2011-07-11 05:40
Jonas Miklovas, specialiai tinklalapiui „BasketNews.lt“ iš Rygos (Latvija)

Jonas Valančiūnas (viduryje) pademonstravo visas lyderio savybes
Jonas Valančiūnas (viduryje) pademonstravo visas lyderio savybes
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Tai, kad matome gimstančią žvaigždę, dažniausiai nesuprantame tada, kai tai vyksta. Dažniausiai tik prabėgus keliems ar keliolikai metų pasakome sau, kad buvome tada, tą akimirką, matėme tai, nuo ko viskas prasidėjo.

Ir net akimirka, kada žvaigždė iš tiesų gimsta, kiekvieno yra skirtingai suprantama. Vienam tai bus vienas įvykis, kitam – kitas.

Pavyzdžiui, manau, kad Šarūno Jasikevičiaus žvaigždė gimė 2000 metų Sidnėjaus olimpiados pusfinalyje, kai jis į amerikiečių krepšį įmetė 27 taškus ir sudrebino JAV krepšinio pamatus.

Šarui reikėjo dar trejų metų, kol laimėjo savo pirmus rimtus trofėjus (Eurolygos ir Europos čempiono titulus 2003 metais), tačiau būtent po Sidnėjaus apie jį imta kalbėti garsiai.

Arvydas Sabonis būdamas vos 18 metų pateko į SSRS rinktinę ir tapo pasaulio čempionu, tačiau jo žvaigždė gimė dar po metų, kai Europos čempionate būdamas 19 metų jis rinko po 17,7 taško ir privertė plačiai išsižioti krepšinio ekspertus.

Savo didžiausius titulus jis iškovojo dar po kelių metų (1985 metais tapo Europos, o 1988 metais – olimpiniu čempionu), tačiau garsiai apie save pranešė būtent 1983 metais.

Rizikuoju kaip reikiant užbėgti už akių, tačiau tai, ką pasaulio jaunimo čempionate pademonstravo Jonas Valančiūnas, manau, buvo žvaigždės gimimas.

Matėme krepšininką, aplink kurį jau netrukus suksis vyrų rinktinės žaidimas. Žaidėją, kuris bus Lietuvos krepšinio veidas.

Valančiūnas pasaulio čempionate demonstravo tai, ko gali norėti iš savo lyderio. Jis buvo drąsus, girdimas ir matomas, įžūlus ir gąsdinantis varžovus, šaukiantis ir rėkiantis, raminantis kitus ir nejaučiantis skausmo.

Jis sukandęs dantis grįždavo į gynybą, kai gaudavo iš alkūnės į veidą. Ramindavo komandos draugus, kai šie siusdavo ant teisėjų. Rėkdavo ant jų, kai ką nors ne taip padarydavo. Ir lyg niekur nieko rinko 24 atkovotus kamuolius ketvirtfinalyje ar 36 taškus finale. Lyg šie monstriški skaičiai būtų visiškai įprasti.

Bet svarbiausia, jo akyse degė toks ryžtas, koks yra būdingas tik labai retam žmogui. Pažiūrėjus į Valančiūną, suprasdavai, kad viskas bus gerai. Jis ištemps komandą, jis padarys tai, ką daro tikras lyderis.

Ir taip atsitikdavo. Atstovaudamas savo amžiaus rinktinei, Valančiūnas laimėjo du Europos čempionatus ir tapo pasaulio čempionu. Nė vienais metais jo vedama komanda tiesiog nesileisdavo nugalima tada, kai rungtynės buvo svarbiausios.

Laimėjęs savo pirmą trofėjų, krepšininkų sutikime Vilniuje prieš trejus metus Valančiūnas kukliai šypsojosi sakydamas, kad varžovai lietuvius pranokdavo tik barzdomis.

Prabėgus trejiems metams Valančiūnas pats užsiaugino barzdą ir buvo kur kas svarbesnis komandai nei bet kada anksčiau. Ne tik pagal pelnomus taškus, bet ir pagal elgesį aikštėje.

„Anksčiau jam kabindavo naudingiausio žaidėjo titulą labiau žiūrint į ateitį, o šiemet buvo pirmas čempionatas, kai jis tikrai buvo tikras kapitonas, tikras lyderis ir tikras vedlys, paskui kurį ėjo komanda“, – sakė Lietuvos jaunimo rinktinės vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.

Pasižiūrėjus į Valančiūno veidą per apšilimą prieš finalą, arba kai šis žengė į aikštę ir prieš ginčo metimą pasisveikino su teisėjais, buvo matyti milžiniškas pasitikėjimas savimi. Pasitikėjimas, kuris negali neužkrėsti ir komandos draugų.

Pasižiūrėjus į jo veidą tapo aišku, kas taps čempionu.

Valančiūnas tiesiog nejaučia baimės būti lyderiu. Jis nejaučia svarbių rungtynių baimės. Jonas prisipažino kur kas labiau jaudinęsis prieš NBA biržą, nei prieš pasaulio čempionato finalo rungtynes. Kodėl? Todėl, kad jam tiesiog patinka žaisti krepšinį.

„Aš pripratęs žaisti krepšinį, todėl tiesiog laukiu kovos, kada galėsiu eiti ir žaisti. Galbūt yra šiek tiek jauduliuko, bet noras žaisti krepšinį užgožia jauduliuką“, – atskleidė Valančiūnas.

Ir tai nėra vien tušti žodžiai. Jam patinka kovoti, dar labiau patinka laimėti ir jis nekenčia pralaimėjimų.

Kai po pirmųjų pasaulio čempionato rungtynių, kurias lietuviai pralaimėjo kroatams, Valančiūnas į kameras išliejo keiksmų tiradą, radau tam pateisinimą.

Paprastai toks veiksmas neturėtų būti teisinamas. Prieš kameras tiesiog turi mokėti valdytis.

Tačiau Valančiūno keiksmų tiradoje mačiau jo nesuvaidintą norą laimėti. Tokį norą, kuriuo garsėja geriausi pasaulio krepšininkai. Jis pralaimėjo, pats nesužaidė gerai ir nesusivaldė.

Bet po to pats sušaukė komandos susirinkimą, išsiaiškino ir rinktinė žygiavo praktiškai be trikdžių.

Svarbiausios – ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo – dvikovos laimėtos vidutiniu 15,6 taškų skirtumu. Valančiūnas šiuose mačuose vidutiniškai pelnydavo 27,7 taško, atkovodavo 15 kamuolių ir blokuodavo 2,7 metimo.

Tačiau čia svarbiausia – ne skaičiai, o tai, kaip Valančiūnas elgėsi aikštėje. Tai, koks jis buvo užtikrintas, kaip jis valdė žaidimą ir komandos draugus, kaip degė jo akys.

Jis atrodė tiesiog sutvertas žaisti krepšinį ir būti neeilinis lyderis.

Tokie žaidėjai gimsta kartą per daugelį metų. Jeigu tuo dar netikite, greitai įsitikinsite.

Interviu su Valančiūnu:

Interviu su Maksvyčiu:


Komentarai:
Uzdarbis Internete.
2011-07-12
-3
Atsakyti
slava_kpss
Truputi per anksti Miklovas pagimde zvaigzde. Pats raso, kad Sabonio zvaigzde gime suaugusiuju EC, o ne 19-meciu. Nors, kas ten zino - Valanciuno progresavimas akivaizdus.
2011-07-12
Atsakyti
Daugiau info(foto, video) rasite cia paspaude: http://fragai.lt/invite.php?invite=143
2011-07-12
-1
Atsakyti
basket
nuotraukoje truksta Tautvydo Sabonio
2011-07-12
Atsakyti
sava
Nu Jonai (siuo atveju Miklovui taikau) dėjai straipsnį iš peties, net ašarą skiatant spaudžia :)
2011-07-12
-5
Atsakyti
goglegogliVilniukai kelia Valanciuna i dangu.....Net juokas ima..;D Atrodytu,kad jis vienas cempionata laimejo..nors Cizausko zaidimas ir naudingumas komandai buo kur kas pastebimesnis ir naudingesnis !! O ziurint objektyviai ne per ROZINIUS AKINIUS teisejai Valnaciunui leido viska ir kas leistina ir kas neleistina su rankom mosikavosi i visas puses....O kalbant apie vyru rinktine,tai jam iki jos kaip iki Menulio.....!!! KA jis per finalus su Zalgiriu nuveike??! Apart Bobano bloku ir dejimu Bobo per Valanciu....!!!;D


Cia tu nusiimk rozinius akinius su tuo savo cizausku,pataikymas sudinas,klaidu daug,nesakau kad jis blogai zaidzia,pg geriausias savo amziaus LTU,bet bet,bet valanciuno komanda nelaimetu,visi mvp duoda valanciunui,bet ne islindo ekspertas..
2011-07-11
+4
Atsakyti
Anonimas
Labai tikiuosi nebus taip, kad visa tai subliusks kaip oro burbulas ar balionas.
2011-07-11
-6
Atsakyti
R
Vieni durniai varo ant Sabo, kiti debilai ant Valančiūno, kitaip nepavadinsi tokių nevispročių, tik išgamomis. Greičiau emigruokit į Afrikos dykumas, visi normalūs žmonės atsikvėps.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-07-11
-18
Atsakyti
Vilniukai kelia Valanciuna i dangu.....Net juokas ima..;D Atrodytu,kad jis vienas cempionata laimejo..nors Cizausko zaidimas ir naudingumas komandai buo kur kas pastebimesnis ir naudingesnis !! O ziurint objektyviai ne per ROZINIUS AKINIUS teisejai Valnaciunui leido viska ir kas leistina ir kas neleistina su rankom mosikavosi i visas puses....O kalbant apie vyru rinktine,tai jam iki jos kaip iki Menulio.....!!! KA jis per finalus su Zalgiriu nuveike??! Apart Bobano bloku ir dejimu Bobo per Valanciu....!!!;D
2011-07-11
+8
Atsakyti
Tomas123Ateityje Sabonis bus tik šešėlis prieš Valančiūną, o tada bus nuplėštas ir paskutinis pasididžiavimas "Žalgiriui". ;)


ne nu tu rimtai debilas
2011-07-11
+10
Atsakyti
Lead
Ar taps zvaigzde dar klausimas, nes pavyzdziu, tiek Kleizos tiek Autralo Boguto, pasauliau cempionate rezultatai buvo geresni ir paziurekite NBA jie vos matomi vidutiniokai, Europoje na abu butu priskiriami prie elito, todel kila klausimas, ka galima laikyti zvaigzde ir dar didesnis klausimas ar jis ja taps
2011-07-11
+2
Atsakyti
Anonimas
na biski jau perdedat kaikurie. valanciunui iki sabo dar reikia tobulet. valanciunas geras zaidejas. bet sabas jau 18 - 19 metu zaide su vyrais ir isdarinejo stebuklus darydavo su vyrais ka norejo o valanciunas kolkas nepraliankiamas tarp 19-20 metu, bet zaidziant su vyrais jis bus kuklesnis tiek puolime bus sunku tuo labiau ginyboi, europos cempionate zais geriausi centrai o ne devineliokmeciai zaidejai. bet dar po metu manau jau eis sabo pedom nes nora turi dideli tobulet ir zaist gerai
2011-07-11
+1
Atsakyti
Pranašiškas straipsnis - visa Lietuva laukia jo išsipildymo!
2011-07-11
-2
Atsakyti
To Tornado: Sabas 18 metu laimejo vyru pasaulio cempionata, o 19 tapo europos cempionu... Sabas tapo didziu zaideju ir ta mes jau zinom. Labai noreciau, kad ir Valanciunas tokiu taptu. Visokeriopos jam sekmes!
2011-07-11
+1
Atsakyti
galiuso tie kurie cia ant seibucio varo, ar tik nereiks po sito campo atsiprasineti....ko labai ir linkiu


Nevarau .. tesiog nepulkim aukstinti iki to kas bus "GAL " ateiti ... Seibutis irgi buvo manoma bus dievas ... klydom ... nepasiseke zmogui su karjeros pradzia .. dabar vel galime tik " VILTIS " kad jis gris i ta vieta kurioje buvo 2005 metais PC jauniu ...
2011-07-11
-14
Atsakyti
Tornado. valanciunas jauna saba jau apdejo,nes jis nera laimejas jokiu jaunimo mvp,gi jonas 16,18,19 metu pelne be konkurencijos


Bb tu matei jei nežinojai, kad TSRS jaunių komandą būdavo renkama iš armijos naujokų o visi kažkiek mokėdami žaist eidavo už vyrų rinktinė žaisti nors tuo metu abejoju ar išvis būdavo daromos tokie čempionatai tai nx šnekėt jei nežinai kaip buvo ? Dunduku dundukas esi
2011-07-11
+2
Atsakyti
TRUMPAS
matos,kad tornado ir tokie kaip jis malalrtkos yra,nes nezino ir nesupranta ka sabas yra padares lt,europos kasiuj ir to pacio nba.snarglys esi ir kiauras vapse jei tau suknistas uroda gasolis geresnis ir daugiau nusipelne ir tas pats nowitckis,nepjauk geriau vaikeli taip ziauriai.SABAS yra SABAS,o tavo gazeles su fricais negali buti net lyginami but su juo,ypac lieutvos zmoniu,aiku tu negali but vadinamas lietuviu.sabas 17.7 tasko vidurki jau turejo budamas 19metu ssrs rinktinej,kur belekiek saliu kruvoj buvo,o ka paskui isdarynejo tai tyliu.krc eik su susiimk i rankas ir ziurek i savo gazeliu ir novitckiu plakatus tupas mazvaiki
2011-07-11
-7
Atsakyti
ZOMBIS
Nu paziuresime ka valanciunas gali su vyrais zaisdamas. Juk sabas budamas tokio pat amziaus tarp vyru europoje buvo vienas geriausiu. Jaunimo ir vyru nacionaliniu tai negalima lyginti lygiu juk. Mases tai akivaizdziai truksta jonui, bėda ta kad lietrytis ta linkme nemoka dirbti, nba visi eina i kacelkes kam karjera rupi, bet europieciai labai pasitiki kazkodel jogos pratimais.
2011-07-11
-9
Atsakyti
TRUMPAS
tornado as toki siuksle kaip tu noreciau gatvej susitikt ir,kad man i akis tai pasakytum ka cia parasei,tu ne lietuvis,tu siuksle
2011-07-11
+6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.