„Techaso“ klubo likimas – neaiškus

2011-07-30 12:00
Raimonda Mikučionytė, „Panevėžio balsas“
Panevėžio „Techasas“ dar nepradėjo formuoti komandos kitam sezonui
Panevėžio „Techasas“ dar nepradėjo formuoti komandos kitam sezonui
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Šalies krepšinio klubai baigia rikiuoti gretas naujam sezonui, tik Panevėžio „Techaso“ perspektyva – išlaikys komanda teisę dalyvauti LKL varžybose ar ne – lieka neaiški. Nepaaiškėjo ji ir išklausius klubo savininką Darių Gaudiešių.

Po Panevėžį sklandant gandams, kad reprezentacinis miesto krepšinio klubas gali prieš naujojo sezono pradžią prarasti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) licenciją, „Techaso“ krepšinio komandos likimu ne juokais susirūpino ir Savivaldybės tarybos Sveikatos, sporto, socialinės paramos ir nevyriausybinių organizacijų komitetas.

Skolos dar ne viskas

Politikų nerimas kiek atslūgo tik šiomis dienomis, kai Kūno kultūros ir sporto centro direktorius Bronislavas Pliavga pranešė iš LKL direktoriaus Lino Gylio gavęs patvirtinimą, jog 2011–2012 metų sezono varžybose „Techasui“ prarasti licencijos negresia, nes klubas neturi finansinių skolų.

Tačiau, anot Pliavgos, „Techasas“ vis dar rizikuoja atsisveikinti su licencija, jeigu LKL valdybos posėdžiui, – o jis vyks rugsėjo pradžioje – raštu nepateiks suformuotos komandos žaidėjų sąrašo, nenurodys sporto bazės, atitinkančios LKL keliamus reikalavimus, kurioje komanda treniruosis bei žais kalendorines rungtynes, ir nepateiks informacijos apie suformuotą minimalų komandos biudžetą.

Tokiu atveju licencijos dalyvauti LKL varžybose galės prašyti kitas klubas, kaip tą yra padariusi visai greta esančio Pasvalio krepšinio komanda „Pieno žvaigždės“, perėmusi teisę rungtyniauti LKL vietoj Vilniaus „Perlo“ klubo.

Su rėmėjais stebuklų nebūna

Praėjusį sezoną panevėžiečių krepšininkų minimalus biudžetas buvo ne toks ir kuklus – 600 tūkstančių litų. Tai gal kabliukas vis dėlto finansuose?

Panevėžio vicemeras Gintaras Šileikis, pripažinęs, jog teko bendrauti su krepšinio klubo „Techasas“ savininku Gaudiešiumi, patvirtino, jog komandos pasiruošimas artėjančiam sezonui grasina tapti finansiniu miesto valdžios rūpesčiu.

„Problemų yra ir jos susijusios su pinigais, – tiesiai šviesiai sako mero pavaduotojas. – Nors suformuotame 2011 metų miesto biudžete buvo numatytas finansavimas krepšinio klubui, jis – popierinis. Iš 200 tūkstančių litų, kuriuos ketinta skirti, pirmąjį metų ketvirtį į klubo sąskaitą pervesta tik 55 tūkstančiai. Daugiau skirti lėšų negalime, nes biudžetas skylėtas – jis nevykdomas.“

„Tačiau viena žinau: reprezentacinė miesto krepšinio komanda, kuri rungtyniaus stipriausioje šalies krepšinio lygoje, turi išlikti“, – pridūrė politikas.

Kita vertus, anot Šileikio, jeigu „Techaso“ krepšinio klubui vis dėlto nepavyks iki LKL nustatyto laiko suformuoti komandos, teisę į licenciją dalyvauti LKL vykdomose varžybos gaus kitas klubas. „Licencija nėra „Techaso“ krepšinio klubo savininko Gaudiešiaus, – ramina vicemeras. – Jeigu dabartinis savininkas nesuras rėmėjų, – žinoma, mes padėsime jų ieškoti! – licencija liks mieste.“

„Tiesa, reikia pripažinti, jog negalima krepšinio komandos formuoti paskutinėmis dienomis, – pridūrė Šileikis. – Darbas turi vykti visą vasarą, o ne vieną mėnesį likus iki krepšinio sezono pradžios. Gaudiešius neturi laukti, kol koks nors rėmėjas atneš pinigus, – tokių stebuklų nebūna. Ir dar: klubo savininkas žino, kokios yra Savivaldybės finansinės galimybės.“

Ligonį reikia gydyti

Praėjusį sezoną buvęs „Techaso“ klubo prezidentu, neseniai pasukęs į politiką ir šiuo metu Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju dirbantis Raimundas Miladauskas, išgirdęs apie Panevėžio politikų baimes, nenustebo.

Nenustebino Miladausko žinia, kad Panevėžio krepšinio komanda dar nesuformuota naujam sezonui.

„Daug metų stebėjau Panevėžio komandą iš šalies, – prisipažino jis „Panevėžio balsui“. – Metai iš metų ją į priekį stūmė krepšinį mylintys žmonės... Tačiau vis kažko pritrūkdavo, aukštų rezultatų nebuvo pasiekiama.“

Kai Miladauskui 2010–2011 metų sezone, anot jo paties, teko laimė „pačiupinėti“ panevėžiečių klubą iš vidaus, šiek tiek paaiškėjo, kur slypi Panevėžio reprezentacinės krepšinio komandos stiprybė, o kokios bėdos ją slegia.

„Jeigu reikėtų apibūdinti esamą situaciją, tepasakyčiau trumpai: Panevėžio krepšinis serga ir tos ligos pavadinimą žino daugelis krepšinio gerbėjų, – atvirai sako Miladauskas. – Nėra normalu, kai pastaraisiais metais kiekvieną vasarą tenka abejoti, ar komanda gyvuos, ir jos likimas paaiškėja paskutinę minutę. Negerai, kai klubo administracija ir treneriai negali kelti sau ilgalaikių tikslų, planuoti jaunųjų krepšininkų paruošimą keleriems metams į priekį. Komandą tenka burti ne iš tų žaidėjų, kurių nori, bet iš tų, kurie neįtiko kitoms Lietuvos komandoms, žaidėjų rinkoje dalyvavusioms laiku ir anksčiau pasirašiusioms sutartis su pačiais geriausiais.“

Krepšinis negali būti preke

Anot buvusio klubo prezidento, kitaip ir būti negali, kai pastaruosius trejus ar ketverius metus Panevėžio komandą siūloma pirkti „visiems iš eilės“, ir krepšinio visuomenėje tai niekam ne paslaptis.

Nėra didelės bėdos, jei pasikeistų komandos savininkai, – sakė Miladauskas. Labiau, anot jo, gąsdina pastaruoju metu pasigirdusios kalbos, kad „Techaso“ narystė LKL – t. y. licencija – siūloma kitų miestų komandoms.

„Tokiu atveju penktas pagal dydį Lietuvos miestas, turintis puikią areną, liktų be didžiojo krepšinio“, – konstatuoja Miladauskas.

„Atvirai pasakius, – pridūrė kaunietis, „Techaso“ klube dirbęs devynis mėnesius, – jaučiu simpatijas jūsų miesto krepšinio komandai. Su dideliu malonumu sutikčiau visuomeniniais pagrindais ir toliau jai padėti. Bet situacija, kai viršų ima ne meilė krepšiniui ir rūpestis, kad miesto komanda išliktų, o komercija, manęs netenkina.“

„Gal kam atrodys keista, kad dirbdamas Kauno savivaldybės administracijoje rūpinuosi Panevėžio krepšinio komandos likimu, – sutinka Miladauskas, – tačiau tos malonios emocijos, patirtos praėjusį sezoną, taip lengvai nepasimiršta. 2010–2011 metų sezonas buvo labai sėkmingas, per 18 dalyvavimo Lietuvos krepšinio lygoje metų buvo pasiektas geriausias rezultatas – pirmąkart pasiektas teigiamas pergalių ir pralaimėjimų balansas, į areną pradėjo grįžti žiūrovai, tad labai norisi, kad komanda išlaikytų tą lygį. Be to, pati komanda – nuostabi ir labai darni. Kadangi jai vadovauja puikus treneris Gintaras Leonavičius, norisi dirbti kartu su jais. Tai tokia komanda, su kuria įmanoma pasiekti dar geresnių rezultatų.“

Vertėtų pasidomėti klubo užkulisiais

Miladauskas viliasi, kad Panevėžio vadovai neleis išnykti reprezentacinei krepšinio komandai.

„Mano įsitikinimu, viena seniausių LKL licencijų priklauso Panevėžiui ir tik miesto vadovybė turėtų spręsti, kas reprezentuos miestą stipriausiose Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygose“, – pabrėžia jis.

Užvedus kalbą apie kitus galimus Panevėžio krepšinio klubo rėmėjus, Miladauskas atvirai sakė: „Pradėjus dirbti man buvo keista, kad daug Panevėžio verslininkų atsisakė remti savo miesto komandą tik dėl to, kad jie nenori turėti jokių reikalų su dabartiniu jos savininku. 2010–2011 metų sezone komandos generaliniu rėmėju tapo Kauno verslininkai. Jei jie nebūtų ištiesę pagalbos rankos, greičiausiai mes iš viso nebūtume galėję žaisti. Ar jie sutiks ir šiemet remti komandą? Turiu abejonių...“

Tačiau buvęs „Techaso“ prezidentas nepraranda vilties, kad Panevėžio krepšinio komanda išliks ir rungtyniaus LKL 2011–2012 metų sezone.

„Neturiu teisės nurodinėti, kaip reikėtų išgydyti sergančią Panevėžio krepšinio komandą, vienok miesto valdžiai vertėtų pasidomėti klubo veikla ir aktyviai dalyvauti formuojant ilgalaikę krepšinio strategiją“, – patarė jis, baigdamas pokalbį.

Ant miesto sąžinės – ir trenerio likimas?

Pats „Techaso“ klubo savininkas Gaudiešius artėjančio krepšinio sezono ir pasiruošimo jam komentuoti nepanoro.

„Visa informacija, kurią turiu, – neskelbtina, – pabrėžė jis. – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ yra kito lygio komandos ir turi, ką pasakyti.“

Be to, anot Gaudiešiaus, kaip vyksta krepšinio komandos formavimas – komercinė paslaptis: „Tai procedūriniai dalykai, kurie niekam neįdomūs“.

Kai dėl finansavimo, tai „Techaso“ savininkas įsitikinęs, jog reprezentacinę miesto komandą ir turi remti miestas – t. y. Savivaldybė.

„Krepšinio komandos rėmimo šaltiniai turi būti du: vienas – visuomeninis, o kitas – rėmėjai, – dėstė „Panevėžio balsui“ verslininkas. – Jeigu miestas įneštų savo dalį, – o ji neturi būti menka, – tuomet būtų aiškus ir komandos trenerio Gintaro Leonavičiaus likimas. Kadangi dabar pagrindinis klubo rėmėjas yra bendrovė „Techaso prekyba“, sudėtinga kalbėti, kokia komanda bus, kas ją treniruos, ir visai neaišku, koks bus komandos biudžetas.“

Praėjusį sezoną tas biudžetas, Gaudiešiaus vertinimu, buvo vidutinis. Nors savininkas nenurodė, kokiomis sumomis disponavo klubas, tepasakė, jog nesiekė milijono litų.

Paslaptys, paslaptys...

Kokį vaidmenį finansinėje „Techaso“ ateityje atliks Gaudiešiaus naujai įkurtas paramos ir labdaros fondas, korespondentams iš verslininko taip pat nepavyko išpešti. „Tai naujai įsteigtas fondas ir dar beveik nepradėjo veiklos, – aiškino įkūrėjas. – Pagrindinis paramos tikslas – krepšinis. Žinoma, remsime ir bėdžius. Būtų gerai skirti labdarą menui, kultūrai, mokslams, bet visas lėšas suėda krepšinis.“

Iš kur tos lėšos patenka ar dar tik pateks į fondą, jis nepatikslino.

Neatskleidė Gaudiešius, ir kas taps naujuoju „Techaso“ prezidentu – klubo svetainėje internete prie šių pareigų vis dar nurodoma Miladausko pavardė.

„Kas bus kitas prezidentas, skelbti negaliu – paslaptis“, – slapukavo.

Kalbant apie žaidėjus, oficialiai klubas, anot Gaudiešiaus, yra sudaręs sutartis su Šarūnu Kulevičiumi, Roku Čepanoniu ir Karoliu Bapkausku. Bet komandos savininkas pripažino, kad su šiais krepšininkais jau anksčiau buvo sudaryti ne vienų metų kontraktai.
Komentarai:
ekspertasKą savivaldybė darys su tuo klubu? ieško sekančio savininko išdūrimui ... Tai nuolatinis Panevėžio funkcionierių \"darbas\" - Panevėžio klubo savininkais buvo i ir net į tą pusę pažiūrėti nenori tokie iškili žmonės,kaip Benas Gudelis ,Gvidas Drobužas,Remigijus Juodviršis.. pažiūrėkit istoriją - kas du - trys metai surandami sekantys durniai..


Kas pasiliks klube kuris iš savivaldybės gauna 10 kartų mažesnį rėmimą nei kiti klubai iš savųjų?
2011-08-03
+4
Atsakyti
ekspertas
Ką savivaldybė darys su tuo klubu? ieško sekančio savininko išdūrimui ... Tai nuolatinis Panevėžio funkcionierių \"darbas\" - Panevėžio klubo savininkais buvo i ir net į tą pusę pažiūrėti nenori tokie iškili žmonės,kaip Benas Gudelis ,Gvidas Drobužas,Remigijus Juodviršis.. pažiūrėkit istoriją - kas du - trys metai surandami sekantys durniai..
2011-08-03
-2
Atsakyti
XzaltysFiksijusTechasas out Alytus in ir vsio ;)O kam arena panevėžy tokia ? vien koncertam neapsimoka laikyt ją.


O kam Alytui, Klaipėdoj, Šiauliuos tada? :D EUROPOS KREPŠINIO ČEMPIONATUI!! Girdėjai apie tokį?

ekspertasČia Panevėžio balsas pamazgas pila .. Jo savininkas liūdnai pagarsėjęs Gasparevičius Nerijus reketuoja Gaudiešių,bandydamas užgrobti klubą


Rimtai Techasui nekas. Savivaldybė bando perimti klubą.
2011-08-03
-5
Atsakyti
ekspertas
Čia Panevėžio balsas pamazgas pila .. Jo savininkas liūdnai pagarsėjęs Gasparevičius Nerijus reketuoja Gaudiešių,bandydamas užgrobti klubą
2011-08-02
Atsakyti
FiksijusTechasas out Alytus in ir vsio ;)


O kam arena panevėžy tokia ? vien koncertam neapsimoka laikyt ją.
2011-07-31
Atsakyti
Valerijus
Gera naujiena! visas info http://www.rspagalba.eu/news.php
2011-07-31
+1
Atsakyti
Texas
Nieko baisaus, vel gris treneris Aurimas Matulevicius ir isgelbes Panevezio krepsini
2011-07-31
-2
Atsakyti
petras
Miesto valdziai linkiu principingumo. Varykit lauk nuo Panevezio krepsinio Gavdiesiu. Sugriaus jis krepsini ir ant jo griuvesiu dar nusislapins su savo pamojna sypsena veide.
2011-07-31
Atsakyti
8==D
Ekranas zais.
2011-07-30
+10
Atsakyti
Rapy
O po sezono jie kalbejo apie planus zaisti Europos turnyre...
2011-07-30
-7
Atsakyti
zinovas
olimpas su miliunu, siluteje tai kairys uzvezdavo amerikonu tai stiprus budavo. kas del techaso, jis laikosi del vieno asmens, leonaviciaus. techase nemazai zaideju ateina, ar lieka vien del sito trenerio. jis yra vienas geriausiu lietuvoje, vertas treniruot geriausias lkl komandas, net lt rinktine.
2011-07-30
Atsakyti
SerbentautasGaudiešius kiekvienais metais nori parduoti Techaso klubą, nes miesto savivaldybė neskiria pinigų. Prieš metus ar du net siulė FK Ekrano savininkui pirkti. Kai kiti klubai gauna 300-500kk litų, tai 09/10 sezone Techasas negavo nieko, o 10/11 sezone gavo 75kk. Gaudiešiui per brangu išlaikyti klubą, prieš metus irgi viskas būtų subirėję, bet atsirado rėmėjas iš Kauno - TRIOBET (mano manymu). Pats Gaudiešius irgi nėra angeliukas, reikia keisti savininką... ir savivaldybė turėtų skirti PARAMĄ,o ne PAŠALPĄ.


bet tai kai dalina milijonais :O k- 000 kk-000 000 ,cia kad ateityje zinotum
2011-07-30
-12
Atsakyti
tarzan to zombis
Gerai parasei !!!
2011-07-30
-3
Atsakyti
Ravanelli
Pamenat kokie derbiai būdavo tarp Plungės Olimpo ir Šilutės? Salės lūždavo nuo žiūrovų!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-07-30
-4
Atsakyti
Erikas
Ideja labai gera grazinti Silute i LKL,,komanda buvo iatingai idomi,,,bet tai nerealu jie neturi pakankamos sales,,bet ideja gera,,,Anonimas kad prisimenei ta komanda reiske tu krepsinio fanas ,,,
2011-07-30
+6
Atsakyti
As tai manau, kad jie ir vel kaip nors issikapstys, nes juk visus jau kito sezono abonementus pardave.
2011-07-30
+1
Atsakyti
Erikas
Anonimas

Labai gaila ,,as pats ne fanas Thekaso, nors galetu likti butu daug idomeu ,,,Vyrai kas zino kur pradingo komanda Silutes Silute ??? man li pirmais metais LKL labai patigdavo ,,galejo zaisti su visais lygei ,,,gal kas zino,???Vo tokia komanda reikalinga nedgi LKL,,,kas nesutinka prisiminkit istorija kaip jie zaide...Jaunimas nesupras :-)))

Tu dar prisimeni??? Silute tikrai buvo nebloga komanda kur ji dingo nezinau,,bet ideja gera grazinti jos LKL idomu butu paziureti,,,bet man atrodo jie tokios sales neturi,,taipkad nieko gero neiseis ,,,bet ideja gera ,,Anonimas
2011-07-30
-11
Atsakyti
Kiesha_500
„Daug Panevėžio verslininkų atsisakė remti savo miesto komandą tik dėl to, kad jie nenori turėti jokių reikalų su dabartiniu jos savininku.“

Nieko keisto, verslininkai nenori turėt reikalų su tuo nesąžiningu savininku Gaudiešium. Pasakysiu vieną paprastą pavyzdį - per LRT yra tokia laida Bėdų turgus, kažkada į ją buvo atėjęs pasireklamuoti Gaudiešius. Prižadėjo prieš visą Lietuvą, kad jo pardotuvių tinklas Techasas vienam žmogui su negalia skirs televizorių. Tačiau jam užteko tik pasireklamuot, jau praėjo keli metai, o tas žmogus taip ir negavo televizoriaus.
2011-07-30
-7
Atsakyti
Kiesha 500
„Daug Panevėžio verslininkų atsisakė remti savo miesto komandą tik dėl to, kad jie nenori turėti jokių reikalų su dabartiniu jos savininku.“

Nieko keisto, verslininkai nenori turėt reikalų su tuo nesąžiningu savininku Gaudiešium. Pasakysiu vieną paprastą pavyzdį - per LRT yra tokia laida Bėdų turgus, kažkada į ją buvo atėjęs pasireklamuoti Gaudiešius. Prižadėjo prieš visą Lietuvą, kad jo pardotuvių tinklas Techasas vienam žmogui su negalia skirs televizorių. Tačiau jam užteko tik pasireklamuot, jau praėjo keli metai, o tas žmogus taip ir negavo televizoriaus.
2011-07-30
+1
Atsakyti
Techasas out Alytus in ir vsio ;)
2011-07-30
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.