Čempionato savanoriai varžybų beveik nematė

2011-09-18 15:02
Darius Sėlenis, „Kauno diena“
Europos čempionate dirbo apie 1500 savanorių
Europos čempionate dirbo apie 1500 savanorių
Nuotr. BasketNews.lt/G.Ryženinas
Paaukotos atostogos ir dienos po darbo naktį, palikta žmona ir net 8 mėnesių sūnus. Ir visa tai – be atlygio, bet iš širdies parodyti, palydėti, patarti, patarnauti Europos krepšinio čempionato žaidėjams ir sirgaliams.

Daro daug, gali daugiau

Krepšinio čempionate talkinę savanoriai, kaip dauguma lietuvių, labai tikėjosi Lietuvos rinktinės aukso ar bent bet kokios spalvos medalių. Nepaisant to, jie vienu balsu tvirtino, kad ėjo dirbti norėdami padėti, išbandyti save ir iš vidaus pamatyti didžiulio renginio virtuvę.

„Yra žmonių, kurie nieko negali, nes nieko nedaro. Yra žmonių, kurie daro daug, bet gali padaryti dar daugiau. Aš – iš pastarųjų“, – šypsojosi energija trykštanti 22-ejų marijampolietė Sandra Šuliauskaitė.

Jauna moteris primena, kad savanorystė – neatlygintina veikla, kuri duoda daug ne tik visuomenei, bet ir pačiam žmogui.

„Tai suprantu kaip pilietinę pareigą, – tvirtai sakė ne pirmą kartą savanoriavusi finansų konsultantė Sandra. – Man krepšinis nėra tas dalykas, kad pulčiau dėl kamuolio į vandenį, nors jis įaugęs į kraują.“

Dirba ne dėl marškinėlių

Provokuojama, kad ji čia dėl gražių krepšininkų, Šuliauskaitė šypsojosi, bet tvirtai nukirto: Lietuvoje daug gražių vyrų.

„Ir ne dėl pietų ar marškinėlių mes čia, o norėdami padėti“, – ugningai kalbėjo ir dirbanti, ir teisės bei ekonomikos besimokanti Sandra.

Ji neslėpė, kad mielai, jei leistų laikas, savanoriautų ir Afrikoje. Ir pripažino, kad šis darbas nėra lengvas: „Mokausi, esant stresinėms situacijoms, išlaikyti šaltą protą, nepanikuoti.“

Paprašyta prisiminti ką nors linksmesnio, Šuliauskaitė nusijuokė: „Mus nuoširdžiai nustebino, kai prancūzai krepšininkai nepatikėjo, kad Kaune yra greitojo maisto restoranas „McDonald“!“

Po naktinio budėjimo

Didelis Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos krepšinio rinktinės gerbėjas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto IV kurso studentas Audrius Pakulis nedejuoja, kad dėl savanorystės kartais jam trūksta miego.

Ne kartą vaikinas, savanoriškai per naktį budėjęs ligoninėje, be miego eidavo į paskaitas, o po to – tiesiai į įspūdingąją Kauno „Žalgirio“ areną.

„Taip, tuomet geriu daug kavos. Aš kol judu, tol galiu. Sustoju – ir viskas“, – juokėsi lengvai bendraujantis VPI grupėje dirbantis vyrukas.

Komandos ne kartą keitė treniruočių laiką, todėl Audriui dažnai teko dirbti iki vėlyvo vakaro, o smalsaujant, kaip vyksta rungtynės, viso labo protarpiais užmesti žvilgsnį į mažą ekraną.

Stebisi dėl žmonių pavydo

Dėl Europos krepšinio čempionato 29-erių Inga Sipavičiūtė atvažiavo iš kaimo netoli Londono, kur ji gyvena.

„Gaila, kad šiek tiek pavėlavau užpildyti paraišką savanoriauti Londono olimpiadoje“, – seniai besižavinti savanoryste tikino tarptautinio verslo administravimo specialistė.

Didelė Kauno „Žalgirio“ gerbėja prisiminė, kad dar 1987 m., būdama vos 5-erių, rinko parašus iš krepšininkų, taip pat – iš Arvydo Sabonio.

„Tapau savanore Europos krepšinio čempionate norėdama veiklos, padėti, pamatyti virtuvę iš vidaus“, – sakė Inga.

Klausiama, kada savo 8 mėnesių sūnelį, kaip kadaise ją mama, nusineš į krepšinio varžybas, Inga nusijuokė: „Vilniuje negalėjau, o į Kauną pas mamą nuvažiavau pirmą valandą nakties. Tai būtinai įvyks, bet turbūt ne per šį čempionatą.“

Atostogos ir žmona

Dėl savanorystės per Europos krepšinio čempionatą 42-ejų „Accel Elektronika“ tiekimo vadybininkas Marius Simaitis paaukojo savo atostogas.

„Bilietą į varžybas dar galėsiu nusipirkti kada nors gyvenime, rungtynes per televizorių mačiau ir dar nekart matysiu, – kalbėjo savanoris. – Bet kažin, ar dar kada nors bus galimybė pamatyti tokio įspūdingo renginio virtuvę iš vidaus.“

Su kokiu patiekalu palygintų savanorystę Europos krepšinio čempionate? Po pauzės Simaitis šyptelėjo: „Tai – mišrainė su daug, įvairių komponentų. Ir su aštriais pipiriukais, ir su saldžiais desertais.“

Kauno „Žalgirio“ komandos gerbėjas Marius matė besinervinančius ir besikeikiančius turkų, ispanų žurnalistus, ekstremaliomis situacijomis stengėsi neprarasti šaltakraujiškumo, tramdėsi erzinamas, kad savanoriauja dėl galimybės nemokamai pamatyti varžybas, nustebo, kad kitokį, nei įsivaizdavo, pamatė ir Lietuvos rinktinės trenerį Kęstutį Kemzūrą: „Jis aukštesnis, nei atrodo televizoriaus ekrane“ (Kemzūros ūgis – 191 cm – aut. past.).

Ar tai, kad vyras dėl savanorio darbo nuo ryto iki vėlyvo vakaro Europos krepšinio čempionate nebūna namie, nepyksta žmona? Juk per atostogas galėjo ilsėtis su šeima: žmona ir sūnumi.

„Aha, buvo niuansų, – šyptelėjo Marius. – Dėl savanorystės kenčia ir šeima. Bet turiu sukaupęs atostogų. Bus laiko ir žmonai.“

Apie 1500 savanorių

Per Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje dirba apie 1500 savanorių. Vien tik finaliniame etape Kaune – apie 450 savanorių.

Čempionate Kaune dirba savanoriai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Italijos, Vokietijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Estijos, Turkijos, Prancūzijos

Savanorių grupės vadas – 26-erių Arnas Marcinkus.
Komentarai:
savanoris
viskas buvo super :) uzsitusinom iki galo ispanu bankete :)
2011-09-19
-8
Atsakyti
Alienzoo
to Hitleris>>>

lietuviškas pavydas užvaldė: "O jei ir nematė tai labai gerai"? Ar ne taip supratau? negi taip gaila tos maikutės, kurios negavai, nes tingėjai pildyt anketą ir paskui padėt? Žinok, dar ir labai skaniai maitino ir netgi užtekdavo tiek, kad visas dienas nieko nepirkom kitko. :) o laikas buvo tikrai smagus, susipažint su keliais šimtasi žmonių per dvi savaites visai smagu :) O nematė tik tie, kas prie lauko durų stovėj arba aikštelėse. Bet galimybė buvo pamatyt, jei su kuo nors susikeist gali.
2011-09-18
-3
Atsakyti
m
kas norejo tikrai beveik viska galejo matyt, tik ziuret kasdien po 3 rungtynes gali tik visiskas maniakas:)
2011-09-18
+2
Atsakyti
Bugalvis
To Hitleris ne visi tikrai mate, kiti gal bl ranksluosciu padavinejo ar ka nros kita, o ktii aisku, geriausieji buvo kurie rode kur sedeti ir pns.
2011-09-18
+2
Atsakyti
tegul jau nemeluoja kad nematė . tikrai buvo žmonės kurie tikrai matė kad keli slunkiai ir nematė o šiaip visi matė . O jei ir nematė tai labai gerai
2011-09-18
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.