Ibrahimas Jaaberas greitai apsiprato stipriausioje Lietuvos komandoje
Ibrahimas Jaaberas greitai apsiprato stipriausioje Lietuvos komandoje
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Ibrahimas „Ibi“ Jaaberas – vienas originaliausių legionierių per Kauno „Žalgirio“ istoriją Eurolygoje. Kasdien koraną atverčiantis, Bulgarijos piliečio pasą turintis amerikietis mėgaujasi kiekviena Lietuvoje praleista diena ir džiaugiasi atstovaujantis komandai, kuri kelia aukščiausius tikslus.

Nesavanaudis kovotojas

Į Kauną 28-erių gynėjas iš Naujojo Džersio atvyko spalį ir turėjo užpildyti spragą, kuri „Žalgirio" sudėtyje atsivėrė į Krasnodarą išvykus Mantui Kalniečiui. Dauguma krepšinio specialistų į naujoką žvelgė įtariai, tačiau Jaaberas lūkesčius pateisino su kaupu.

Visą praėjusį sezoną dėl traumos praleidęs krepšininkas gerųjų savo savybių neprarado – po pirmųjų kelių rungtynių Eurolygos ekspertai pakrikštijo žalgirietį vienu geriausių kamuolio vagių. Išskirtinėmis savybėmis ginantis Jaaberas stebino jau karjeros pradžioje, kai atstovaudamas Pensilvanijos universiteto komandai pagerino NCAA pogrupio rekordą, per ketverius metus 303 kartus perėmęs kamuolį.

Vos kelerių rungtynių Jaaberui užteko, kad jis Kaune užsirekomenduotų kaip labai greitas, vikrus, kibus krepšininkas. Gynėjas iš karto tapo ir vienu mėgstamiausių „Žalgirio" vyriausiojo trenerio Joano Plazos auklėtinių. Skirtingai nei daugumai į Europą atvykusių jo tautiečių, Jaaberui nerūpi naktinės linksmybės ir nuotykiai, o aikštėje jam svarbiausia – ne taškų medžiojimas, o patikima gynyba.

„Galbūt toks žaidimo stilius susijęs su mano įsitikinimais ir vertybėmis. Nedaug kas žino, kad aš esu kilęs iš didelės šeimos. Turiu 12 brolių ir seserų, tad savanaudiškumas man visuomet buvo svetimas. Kai kalbu apie savo ateitį, visuomet turiu galvoje tikrai ne vien save. Visuomet galvoju apie žmones, kurie mane supa", – paraleles tarp gyvenimo būdo ir aistrų krepšinio aikštelėje brėžė Jaaberas.

Sutrukdė ramadanas

Eiles rašyti mėgstantis diplomuotas sociologas pernelyg nedvejojo, kai 2008-aisiais Bulgarijos krepšinio federacija jam pasiūlė priimti šios šalies pilietybę. Jis padėjo bulgarams iškovoti kelialapį į Lenkijoje vykusį finalinį žemyno pirmenybių turnyrą, tačiau 2009-ųjų Europos čempionate Jaabero vietą užėmė kitas natūralizuotas amerikietis Earlas Jerrodas Rowlandas.

Kliūtimi tapo Jaabero tikėjimas ir su islamo religija susijusios ypatybės. Rungtyniaudamas Bulgarijos rinktinėje gynėjas nuolankiai laikėsi tikėjimo taisyklių ir pasninkavo per ramadaną.

Būtent mėnuo, kai musulmonai susilaiko nuo valgymo, gėrimų, rūkymo ir kitų žemiškų dalykų, buvo pagrindinė priežastis, kodėl krepšininkas neišvyko į Lenkiją, o vietoj jo buvo pasirinktas mažiau rūpesčių Bulgarijos krepšinio federacijai kėlęs E.J.Rowlandas.

„Žalgirio" treneris – išskirtinis

– Ibrahimai, per visą klubo istoriją „Žalgiris" dar niekada taip sėkmingai nebuvo pradėjęs Eurolygos sezono. Kaip manai, kokios pagrindinės priežastys? – pradėjome pokalbį su Jaaberu.
– Šiemet pavyko surinkti puikų ir darniai veikiantį kolektyvą. Turime daug gerų ir labai patyrusių žaidėjų, vieną geriausių Europoje specialistų Plazą. Labai svarbu, kad žaidėjai tikėtų treneriu ir visomis jo idėjomis, kurias šis nori įgyvendinti. Kol kas mūsų komandoje visa tai matau. Krepšininkai atiduoda visas jėgas, noriai dirba per treniruotes, pasitiki vienas kitu.

– Ar tave asmeniškai toks viltingas startas nustebino?
– Nepasakyčiau, kad labai stebiuosi tuo, kas vyksta. Prieš atvykdamas čia jau žinojau, kad teks dirbti su puikiai man pažįstamais krepšininkais – Darjušu ir Kšištofu Lavrinovičiais, Rimu Kaukėnu, Marko Popovičiumi. Krepšinio pasaulio žmonės supranta, kad jei tokio lygio žaidėjai žaidžia pagal galimybes, rezultatai negali būti prasti (šypsosi).

– Kaip toli šiemet „Žalgiris" gali nužingsniuoti Eurolygoje?
– Kol kas turbūt dar ankstoka apie tai kalbėti. Daug kas priklausys nuo įvairių smulkių detalių, dar yra ką pagerinti. Privalome dar geriau suprasti savo trenerį, atidžiau gintis, kiečiau grumtis dėl kamuolio. Šį sezoną turime tikrai gerą galimybę, didelius šansus. Vis dėlto kažko tikėtis galime tik tuomet, jei ir toliau kiekvienose rungtynėse kovosime iš visų jėgų, iš savęs išspausime 100 proc. galimybių.

– Kas yra didžiausia „Žalgirio" stiprybė?
– Pirmiausia norėčiau išskirti gynybą. Tik puikiai gindamiesi esame pajėgūs kovoti su stipriausiomis žemyno komandomis – ar tai būtų čempionas Pirėjo „Olympiacos„, ar Vitorijos „Caja Laboral“, Stambulo „Anadolu Efes". Reikia tokį lygį išlaikyti kiek galima ilgiau.

– Šiemet „Žalgirio" klubo gerbėjai ir krepšinio ekspertai negaili liaupsių komandos treneriui Plazai. Ar galėtum šį specialistą palyginti su savo buvusiais treneriais?
– Negalėčiau teigti, kad kuris nors iš buvusių mano trenerių yra panašus į Plazą. Jo krepšinio supratimas, filosofija, darbo metodai – išskirtiniai. Iki šiol vienas įdomiausių trenerių, su kuriuo man teko dirbti, buvo Jasminas Repeša, treniravęs Romos „Lottomaticą".

– Šiemetis „Žalgirio" tvarkaraštis ypač intensyvus, tačiau turbūt jau susipažinai su Kaunu?
– Jaučiuosi čia tikrai puikiai ir patogiai. Oras, žinoma, nelepina, tačiau kol kas ir didelių šalčių dar nebuvo. Gaila, kad vakarais temsta anksti, tačiau gyvenimas Kaune man patinka. Žmonės mandagūs ir taikūs, yra pakankamai vietų, kur galima nueiti užkąsti ar papramogauti.

– Ką mėgsti veikti laisvalaikiu?
– Šiuo metu su žmona Najla laukiame pirmagimio, tad visas mano dėmesys – būsimiems tėvystės rūpesčiams ir džiaugsmams. Stengiuosi dažniau būti namuose, padėti žmonai.

– Vos tik atvykęs į Kauną prisipažinai, kad esi labai religingas. Ar jau susiradai maldos namus, galbūt įsijungei į Lietuvos musulmonų bendruomenę?
– Žinoma. Penktadienis mums dažniausia – laisvesnė diena, todėl, kai tik yra galimybė, visuomet stengiuosi nuvykti į mečetę, pabūti kartu ir pasimelsti su tikėjimo broliais ir seserimis. Ši ramybė man padeda atitrūkti nuo krepšinio reikalų ir aistrų krepšinio aikštelėje.

– Galbūt laikaisi kokių nors ritualų prieš rungtynes?
– Tiesiog daug meldžiuosi. Prieš kiekvieną treniruotę, prieš kiekvienas rungtynes. Išlaikyti ryšį su Aukščiausiuoju man labai svarbu.

– Savo sportinėje biografijoje turi įdomų įrašą – esi atstovavęs Bulgarijos nacionalinei rinktinei. Kaip atsidūrei joje?
– Pirmąjį savo sezoną Europoje žaidžiau Graikijoje, „Egaleo" klube. Taip pat šioje šalyje dirbo tuo metu Bulgarijos krepšininkus treniravęs Pini Gershonas. Kartą jis priėjo prie manęs ir pateikė labai viliojamą pasiūlymą. Sutikau, nes tai buvo dar vienas šansas įsitvirtinti Europos krepšinyje.

– Ar norėtum vėl apsivilkti rinktinės marškinėlius?
– Tai buvo įdomi patirtis. Iki šiol bendrauju su Bulgarijos rinktinės žaidėjais. Neseniai buvo proga akis į akį susidurti su Vilniaus „Lietuvos ryte" rungtyniaujančiu Dejanu Ivanovu, susiskambiname ir su E.J.Rowlandu. Jei aplinkybės būtų palankios, kodėl gi dar kartą nepadėjus bulgarams?

Komentarai:
LasannaDiaraPries TOP16 tikrai vertetu pasimelst


O kam tau melstis, projektelis vistiek i top16 net nepapuls, bet is kitos puses kas jums belieka?...
2012-12-02
+7
Atsakyti
LRridikasZiurek, neT Kaune jam patinka;DDD


Matai jis dabar gyvena Kaune ir viska mato realiai, ne taip kaip tu ir kitos raudonos isgamos, net nebuve Kaune, bet giedat kaip ten blogai, jus gi apart savo nemencynes ir vietiniu lenku daugiau nieko nematot...
2012-12-02
-2
Atsakyti
Toks biski svelniai religingas :D
2012-12-02
+2
Atsakyti
KAUNO ZALGIRIS!!;D
2012-12-02
+1
Atsakyti
puikus izaidejas ir pigesnis uz bluma DDDDDD jus juos palyginkit ritfaniai ir suprasit koks didis komplektuotuojas yra vainauskas
2012-12-02
-3
Atsakyti
Nepamirskit MARCUS BROWNO :)
2012-12-02
+4
Atsakyti
Turim du nerealius įžaidėjus, tiek O. Lafayette tiek ir I. Jabeer yra žiauriai geri, vienas kita papildo. Aišku gal dabar Lafayette ir biškį buksuoja, bet nemanau, kad taip bus ilgai. P.S. Dar ir Adas gali gerai sužaist.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-02
-11
Atsakyti
Turim du nerealius įžaidėjus, tiek O. Lafayette tiek ir I. Jabeer yra žiauriai geri, vienas kita papildo. Aišku gal dabar Lafayette ir biškį buksuoja, bet nemanau, kad taip bus ilgai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-02
-9
Atsakyti
Tikrai nerealus žaidėjas yra Ibby, galiu drąsiai teigti, kad jis yra geriausiai besiginantis įžaidėjas visoje Europoje.

Ir apskritai šįmet visi Žalgirio legionieriai yra labai geri, nežiūrintys į savo statistika ir žaidžiantys visu 100% ginyboje, tas pats Marko jau visai kitaip aikštelėje elgiasi, nei seniau.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-02
-9
Atsakyti
bbz
to bejegis.Taip,šie du legionieriai tikrai vieni geriausių per Žalgirio istoriją.Bet negalima užmiršti ir tokių žaidėjų A.Bowie,T.Edney,F.Arapovič,E.Wathley(gal su klaida parašiau,sunki jo pavarde.Atsimenu jo metimą su sirena į Tofaš krepšį.),tavo minėtas K.David,čekas I.Zidek ir be abejonės T.Beard.O labiausiai nuvylęs legionierius mano manymu yra C.Beck.Prieš sezoną kalbėjo,kad bus geresnis už Edney,bet sugebėdavo tik minusinį naudingumą rinkti.Tais metais Žalgiris galėjo jauną Šarą paimti,bet tuometinis vienas iš savininkų M.Plūkas pasakė,kad Šaras nevertas 150 k dolerių už sezona.Biški nuvažiavau į lankas :))

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-02
+7
Atsakyti
Siemetiniai zaidejai visi iki vieno isskirtiniai, nera issisokeliu, savanaudziu bereikalingu ambiciju ar intrigu kureju. Pagarba, kas vertina zaideja pagal jo psichologija ne tik pagal kaina..
2012-12-02
+2
Atsakyti
LRridikasZiurek, neT Kaune jam patinka;DDD


Siuo metu cia jo darbo vieta todel dabar tikrai tiesios nepasakys . Tiesos galima bus laukti kai jis issiskirs su zalgiriu
2012-12-02
-3
Atsakyti
Dardenas ir Iba, be jokios abejones gerisusi legioneieriai per eile metu...Dar kazkiek pamenu toki Korneli Davida" irgi buvo isskirtinis ir tikrai auksto kalibro.
2012-12-02
Atsakyti
Ziurek, neT Kaune jam patinka;DDD
2012-12-02
Atsakyti
Pries TOP16 tikrai vertetu pasimelst
2012-12-02
+2
Atsakyti
Labai mums pasiseke su Ibby, virsyti visi lukesciai. Idomu kur tie padugnes kurie klyke kai Romanovas sake kad Ibrahimas yra zymiai geresnis uz Manta? Pagarba Kalnui, bet Jaabero gynyba, kamuolio valdymas bei puolimas tikrai konkreciai lenkia Manto sugebejimus.
2012-12-02
+3
Atsakyti
Puikus, žaidėjas. Norėčiau, kad su juo būtų pratesta sutartis dar kokiem 2 sezonam. Aišku po gero sezono jo kaina pakils.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-02
-11
Atsakyti
Pagarba jam ne vien tik dėl žaidimo, bet ir išskirtinio charakterio, Jaaberas ryškiai išsiskiria iš kitų amerikiečių dėl savo požiūrio į gyvenimą ir žaidimą. Tokie žaidėjai- retenybė.
2012-12-02
-6
Atsakyti
Sitas tai nuostabus yra :)
2012-12-02
+13
Atsakyti
Kaip supratau, ant kairio peties Mozes nakolke pasidares.
2012-12-02
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.