Trečiojo kėlinio jėga (video)

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ korespondentas
2012-12-15 02:45

Abipusis pasitikėjimas – Joanas Plaza tiki žaidėjais, o šie atsako tuo pačiu
Abipusis pasitikėjimas – Joanas Plaza tiki žaidėjais, o šie atsako tuo pačiu
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Nesvarbu, kaip Kauno „Žalgiris“ atrodo per pirmus du kėlinius, antroje mačo pusėje jie žais geriau. Tai šį sezoną tapo beveik aksioma.

Devyneriose rungtynėse iš dešimties žalgiriečiai laimėjo trečiuosius kėlinius. Penkis kartus pranašumas šiame ketvirtyje buvo 9 taškai ar daugiau. Aštuonios iš tų devynių dvikovų pasibaigė pergalėmis.

Kas pasikeičia „Žalgirio“ žaidime trečiajame kėlinyje? Kas įvyksta per ilgąją pertrauką „Žalgirio“ rūbinėje?

„Turiu stebuklingą lazdelę“, – juokdamas atsako „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza.

Tačiau tuoj pat surimtėjęs priduria: „Per ilgąją pertrauką bandau prieš kiekvieną žaidėją savotiškai pastatyti veidrodį. Šiandien per du kėlinius varžovams leidome puolime atkovoti 11 kamuolių, atakuoti krepšį 46 proc. taiklumu. Tai reiškia, kad netinkamai nusiteikėme. Pasakiau, kad turime parodyti, kokie esame alkani.“

„Žalgirio“ rezultatai ULEB Eurolygoje
Sezonas Reg.
sezonas

Atkrint./
„Top 16

Rezultatyv.
žaidėjas

2000-01 6-4 0-2 Donatas Slanina
2001-02 5-9 - Donatas Slanina
2002-03 5-9 - Tanoka Beardas
2003-04 6-8 3-3 Arvydas Sabonis
2004-05 8-6 0-6 Tanoka Beardas
2005-06 9-5 0-6 D. Lavrinovičius
2006-07 2-12 - Marko Popovičius
2007-08 8-6 1-5 Marcusas Brownas
2008-09 2-8 - Jonas Mačiulis
2009-10 3-7 2-4 Marcusas Brownas
2010-11 5-5 1-5 Martynas Pocius
2011-12 4-6 0-6 Sonny Weemsas
2012-13 8-2  ???  Marko Popovičius
Akivaizdu, kad motyvacinės Plazos kalbos nėra vien tai, kas lemia galingą žaidimą po ilgosios pertraukos. Dažnai pats treneris tiesiog smogia tada, kai jaučia, kad to labiausiai reikia.

Mače su Stambulo „Anadolu Efes“ „Žalgiris“ iki ilgosios pertraukos žaidė daugiau ieškodamas tinkamų krepšininkų. Mario Delašas (13 min.) ir Jeffas Foote'as (12 min.) iki ilgosios pertraukos žaidė daugiau nei Paulius Jankūnas ir Kšištofas Lavrinovičius. Marko Popovičius per mažiau nei 7 minutes pelnė 10 taškų, bet aikštėje kur kas ilgiau buvo Rimantas Kaukėnas, iki ilgosios pertraukos prametęs visus 5 metimus.

Tačiau vos prasidėjus trečiam kėliniui Plaza į aikštę metė visus tą dieną geriausiai atrodančius žaidėjus. Jankūnas, Lavrinovičius, Popovičius, Ibrahimas Jaaberas ir Tremmellas Dardenas tuoj pat inicijavo pergalingą spurtą.

Reikia padėkoti treneriui Joanui Plazai. Jis sukūrė šią komandą tokią, kokią dabar turime, – komplimentus strategui žarstė „Žalgirio“ kapitonas Jankūnas. – Treneriui reikia skirti didžiausius nuopelnus.“

Komandoje, kurioje nėra pirmo ryškumo žvaigždžių, būtent treneris tapo ryškiausia asmenybe. Atėjęs į „Žalgirį“, jis pažadėjo pakeisti komandos mentalitetą. Pralaimėti įpratęs „Žalgiris“ netikėjo, kad galima laimėti ne tik namie, bet ir išvykoje.

Keturis kartus per penkias dvikovas išvykoje laimėję kauniečiai dabar jaučiasi visai kitaip.

„Į išvykas važiuojame ne atsilaikyti, o laimėti. Tai šaunu ir smagu čia žaisti“, – sako Mindaugas Kuzminskas.

Plaza pakeitė komandos kultūrą, įtinka klubo savininkui, randa laiko visiems krepšininkams. Savo charizma jis paperka kiekvieną ir visų pirma – žaidėjus.

Jie tiki manimi nuo pirmosios dienos ir dėl to pirmiausia sveikinu juos, – apie auklėtinius kalbėjo Plaza. – Labai didžiuojuosi treniruodamas juos. Dėkoju ne tik dabartiniams žaidėjams, bet ir Javtokui, Klimavičiui, Kalniečiui, kurie sezono pradžioje man labai padėjo savo patarimais.“

Jau pirmose sezono rungtynėse iškovojęs didžiausią savo pergalę Eurolygoje, vėliau „Žalgiris“ šį pasiekimą sugebėjo pagerinti. Tačiau užtikrintas žaidimas aukščiau iškėlė ir kartelę.

„Nugalėjome „Cedevita“ 30 taškų skirtumu, tada iškovojome dar dvi pergales išvykoje ir visi pradėjo galvoti, kad visus įveiksime 20 taškų skirtumais. Tačiau tai Eurolyga. Pralaimėjome paskutinei grupės komandai ir tai daug pasako, – kalbėjo Popovičius. – Esame patenkinti tuo, kad esame pirmi, ir dabar koncentruosimės „Top 16“ etapui.“

Žinant Plazą, „Top 16“ etape jis dar tikrai ištrauks naujų kozirių. Po trijų mėnesių Kaune juo visi tiki.

Rungtynių su „Anadolu Efes“ vaizdo reportažas, žaidėjų komentarai:

http://www.youtube.com/watch?v=pw6mxkyro0Y

Komentarai:
Dardeno vaikai super :D
2012-12-16
+1
Atsakyti
Jokios trečio kėlinio galios ar stebuklingos lazdelės nėra.Plaza visą sezoną kaip iš natų pirmoje pusėje duoda pasireikšt antrai sudėčiai.Taip seniam visada lieka laiko ištaisyt jų klaidas.Be to Plaza visada akcentuoja,kad svarbiau yra ne kaip pradedi ,o kaip baigi.Ideali strategija ,kai pagalvoji,visi gauna pažaisti ir pailsėti ir tt...
2012-12-16
-4
Atsakyti
Niekas cia neverkia, krepsinis yra toks sportas,kad visi laimeti negali :) Cia tik tu perdetai spygauji,kaip mazas vaikas:)
2012-12-15
-1
Atsakyti
rytfaniai dbr verkia kampuose net pask rungtyniu islostnesugebejo, siemet rytas lkl kausis del trecios vietos
2012-12-15
+1
Atsakyti
ATI
Basketbolistasamziaus treneris kurio seniai reikejo zalgiryje. reikia tik tiketis kad romkai nepasimaisis protas


o kada jam buvo pasimaises protas? Kai atleido Rytui dirbusi Maskoliuna? Kai atleido komandos nesugebejusi paruost graika? nigga please;/
2012-12-15
-6
Atsakyti
amziaus treneris kurio seniai reikejo zalgiryje. reikia tik tiketis kad romkai nepasimaisis protas
2012-12-15
Atsakyti
Žalgiris#1/ka gakiu pasakyti, zaidimas kolkas super, ziuresim kaip bus top 16.Aciu Zalgiriui! Beje vakar dar linksmiau buvo stebeti rungtynes, nes komentavo Pacesas su Ceponiu. Pacesas gerai suvarte ta profesoriu, nieko asmenisko, bet tikuosi, kad Robertas gris ant top16.


Jo, labai nesinoretu, kad ir kitas rungtynes gadintu tas ryto kiseninis komentatorius...
2012-12-15
-3
Atsakyti
/ka gakiu pasakyti, zaidimas kolkas super, ziuresim kaip bus top 16.Aciu Zalgiriui! Beje vakar dar linksmiau buvo stebeti rungtynes, nes komentavo Pacesas su Ceponiu. Pacesas gerai suvarte ta profesoriu, nieko asmenisko, bet tikuosi, kad Robertas gris ant top16.
2012-12-15
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.