VTB Vieningosios lygos jaunųjų talentų dešimtuke užimė trečią vietą
VTB Vieningosios lygos jaunųjų talentų dešimtuke užimė trečią vietą
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Pastarasis VTB Vieningosios lygos sezonas džiugina ne tik gražiomis ir kvapą gniaužiančiomis rungtynėmis, besitęsiančia intriga turnyro lentelėje bei individualiais žvaigždžių pasirodymais, tačiau ir jaučiamu jaunųjų krepšininkų progresu. Kai kurie suspėjo pasižymėti jau anksčiau, o kai kurie tapo atradimais šiame čempionate.

VTB Vieningoji lyga jūsų dėmesiui pristato 2012-2013 metų sezono lygos jaunųjų talentų dešimtuką, į kurį pateko 1990 metais ir vėliau gimę krepšininkai.

Geriausių jaunųjų čempionato krepšininkų „Top 10”:

1. Sergejus Karasiovas, Liubercų „Triumph“ gynėjas
Pilietybė: Rusijos
Amžius: 19 metų
Statistika lygoje: 17 mačų (vid. 30 min.) – 16,6 taško, 4,4 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo, 14,7 naudingumo balo.
Aprašymas: Dėl pirmosios mūsų reitingo vietos nekyla jokių klausimų. Sergejus Karasiovas geriausiu jaunuoju mėnesio krepšininku buvo pripažintas jau keturis kartus. „Triumph“ lyderis šiek tiek atsipalaidavo tik gruodį, kuomet pirmąją vietą leido užimti Maksimui Grigorjevui. Visais kitais mėnesiais 19-mečio ir jau pripažinto (olimpinių žaidynių bronzos laimėtojas) krepšininko pranašumas buvo akivaizdus. Kol dauguma jo amžiaus žaidėjų klubuose dar tik kovoja dėl savo žaidimo laiko, Karasiovas jau spėjo tapti pastebima figūra europiniame lygmenyje. Rusas ne tik kaip lygus su lygiais konkuruoja su legionieriais, tačiau daugelį jų netgi ir pranoksta. Tai vyksta visuose turnyruose, kuriuose tik varžosi „Triumph“. VTB Vieningoje lygoje Karasiovas taip pat patenka į naudingiausių žaidėjų dvidešimtuką, o rezultatyviausių krepšininkų sąraše žengia trečias. Turbūt sutiksite, kad pasiekimas – įspūdingas. Akivaizdu, kad šiandien realių konkurentų kovoje dėl „Geriausiam jaunajam lygos krepšininkui“ skiriamo prizo Karasiovas neturi.

2. Nikita Balašovas, Samaros „Krasnie Krilya“ puolėjas       
Pilietybė: Rusijos
Amžius: 21 metai
Statistika lygoje: 16 mačų (vid. 21 minutė) – 6,9 taško, 4,5 atkovoto kamuolio, 0,4 rezultatyvaus perdavimo, 8,3 naudingumo balo.
Aprašymas: Nors Nikitos Balašovo statististika ir prastesnė nei Nedovičiaus, Rusijos krepšininko pusėn šiuo atveju stoja komandinė sėkmė. Be to, paties žaidėjo, kaip ir „Krasnie Krylia“ ekipos progresas per pastaruosius dvejus metus buvo didžiulis. Balašovui teko persikvalifikuoti į ne pačią patogiausią vidurio puolėjo poziciją, tačiau joje aukštaūgis demonstruoja pakankamai brandų žaidimą. Šiuo atveju negalima prikišti ir legionierių limito faktoriaus, kadangi per rungtynes su užsienio (ne Rusijos) klubais tiek VTB Vieningoje lygoje, tiek Europos taurėje Balašovas aikštėje pasirodo nuo pirmųjų minučių. Užtikrintas aukštaūgio žaidimas „Krasnie Krylia“ trenerių štabą netgi privertė atsisakyti patyrusio lietuvio Tautvydo Lydekos paslaugų, kuris vėliau užėmė vietą „Lietuvos ryto“ starto penkete. Reikia pažymėti, kad Balašovas aikštėje išsiskiria ne tik protingu žaidimu ir juodu darbu, bet ir efektingais epizodais, kuriais kartas nuo karto pradžiugina „Krasnie Krylia“ gerbėjus.

3. Nemanja Nedovičius, Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas
Pilietybė: Serbijos
Amžius: 21 metai
Statistika lygoje: 16 mačų (vid. 21 min.) – 10,1 taško, 2,3 atkovoto kamuolio, 2,6 rezultatyvaus perdavimo, 8,9 naudingumo balo.
Aprašymas: Nemanja Nedovičius į „Lietuvos rytą“ atvyko kaip vienas iš perspektyviausių Senojo žemyno krepšininkų. Nenuostabu, kad ir mūsų reitinge serbų gynėjas užėmė aukštą trečiąją vietą. Tačiau dar tikrai anksti teigti, kad naujoje komandoje įžaidėjas sugebėjo atskleisti visas geriausias savo talento puses. Taip, šį sezoną Nedovičius gali laikyti pakankamai sėkmingu. Jis išmėgino save naujame lygyje, gana greitai tapo vienu iš kertinių „Lieutvos ryto“ žaidėjų ir padėjo komandai laimėti keletą rungtynių (Nedovičiaus tritaškiai, pataikyti Vilniuje vykusių rungtynių su UNICS pabaigoje, netgi tapo vieno iš rubrikos „Analitiko žvilgsnis“ strapsnių tema). Tačiau iššokti aukščiau bambos nepavyko. Nemanja neatrodė visa galva geresnis už klube rungtyniaujančius lietuvius, be to, minuso talentingas krepšininkas nusipelno ir už akivaizdų nestabilumą. Puikias serbo rungtynes neretai keičia visiškai „tuščios“. Nors bendras įspūdis neblogas, tačiau būtent tokie nuopuoliai žaidime serbui ir neleido užimti dar aukštesnės vietos mūsų reitinge.

4. Mario Delašas, Kauno „Žalgirio“ puolėjas
Pilietybė: Kroatijos
Amžius: 23 metai
Statistika lygoje: 16 mačų (vid. 17 min.) – 5,4 taško, 3,3 atkovoto kamuolio, 0,8 rezultatyvaus perdavimo, 6,6 naudingumo balo.
Aprašymas: Kontraktą su „Žalgiriu“ sudaręs dar 2010 m. pradžioje, įsitvirtinti Kauno klube šis neabejotinai talentingas kroatų puolėjas (naudingiausias 2009 m. pasaulio U-19 čempionato krepšininkas) sugebėjo tik pastarajame sezone. Tiesa, nors Delašas ir toliau yra antraplanis „Žalgirio“ žaidėjas, nepastebėti ir neįvertinti kroato progreso negalima. Sezono metu aikštėje jis jautėsi vis drąsiau, pajuto pasitikėjimą savo jėgomis. Mario stabiliai gauna žaidybinio laiko ir iš visų jėgų stengiasi padėti savo komandai. Žinoma, patyrusių lietuvių aukštaūgių fone jaunas krepšininkas kiek pasimeta, tačiau jo potencialas – akivaizdus. Be įprastai aukštiems krepšininkams būdingų savybių – žaidimo arčiau krepšio ir kovojimo dėl atšokusių kamuolių, Delašas demonstruoja ir neįtikėtinas snaiperio savybes. Šiame sezone iš 11-os kroato mestų tritaškių tikslą pasiekė net 8. Tokio taiklumo gali pavydėti net ir kur kas labiau pripažinti lygos „metikai“.

5. Andrejus Zubkovas, Krasnodaro „Lokomotiv“ puolėjas        
Pilietybė: Rusijos
Amžius: 21 metai
Statistika lygoje: 14 mačų (vid. 18 min.) – 4,5 taško, 2,1 atkovoto kamuolio, 0.9 rezultatyvaus perdavimo, 4,7 naudingumo balo.
Aprašymas: Grigorjevo komandos partneris Andrejus Zubkovas šį sezoną tikrai gali laikyti sėkmingu. Jaunasis puolėjas tapo vienu iš didžiausių pastarojo sezono atradimų. Jo perspektyvos prieš čempionato pradžią neatrodė daug žadančiomis. Konkurencija „Lokomotiv-Kuban“ ekipos priekinėje linijoje atrodė pernelyg rimta, jog buvęs jaunimo komandos lyderis iš karto prasibrautų į pagrindinę sudėtį. Tačiau Zubkovui pagelbėjo kolegos nelaimė. Ryškaus „ketvirtojo“ numerio Valerijaus Lichodėjaus trauma „geležinkeliečių“ trenerį Jevgenijų Pašutiną privertė atsigręžti į jaunąjį talentą, o šis savo šansu pasinaudojo. Viso sezono metu Zubkovas demonstruoja brandų žaidimą, atlieka daug juodo darbo, pataiko svarbius tritaškius ir puikiai išnaudoja visas jam skiriamas minutes. Panašu, kad Pašutinui tai tikrai patiko. Netgi Lichodėjaus sugrįžimas jokios įtakos Zubkovo pozicijoms komandoje neturėjo – jaunasis krepšininkas toliau stabiliai pasirodo ant parketo „Lokomotiv-Kuban“ gretose.

6. Maksimas Grigorjevas, Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėjas
Pilietybė: Rusijos
Amžius: 22 metai
Statistika lygoje: 16 mačų (vid. 12 min.) – 4,7 taško, 1,8 atkovoto kamuolio, 0,6 rezultatyvaus perdavimo, 3,9 naudingumo balo.
Aprašymas: Maksimui Grigorjevui šis sezonas klostosi banguotai. Dar rudenį Rusijos krepšinio rinktinės kadidatas buvo svarbus „Lokomotiv-Kuban“ ekipos žaidėjas. Gynėjas sėkmingai rungtyniavo ikisezoninėse rungtynėse, tačiau sezonui prasidėjus Grigorjevas atsidūrė tarp atsarginių. Krepšininko aktyvumo pikas užfiksuotas gruodį, kurio metu Maksimas sužaidė dvejas puikias rungtynes su „Neptūnu“ ir CSKA – per kiekvienas iš jų pelnė po 16 taškų. Šie pasiekimai „geležinkeliečiui“ netgi leido aplenkti Sergejų Karasiovą ir iškovoti „Geriausiam jaunajam mėnesio žaidėjui“ skirtą titulą. Tiesa, daugiau šventė į Grigorjevo kiemą nebeatėjo. 2013-aisiais gynėjas ant parketo pasirodo tik retkarčiais. Tačiau norisi tikėti, kad tai laikina, ir kad talentingas krepšininkas dar prabils prasidėjus lemiamoms sezono kovoms.

7. Aleksandras Lipovijus, „Doneck“ gynėjas
Pilietybė: Ukrainos
Amžius: 21 metai
Statistika lygoje: 15 mačų (vid. 16 min.) – 3,8 taško, 2,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 4,9 naudingumo balo.
Aprašymas: Prieš sezono pradžią šviesiomis jauno ukrainiečio perspektyvomis tikėti buvo sudėtinga – „Donetsk“ komandos gynėjų linijoje konkurencija buvo labai didelė. Atrodė, kad išlįsti iš už tokių žvaigždžių, kaip Doronas Perkinsas, Ramelas Curry ir Vojdanas Stojanovskis nugarų krepšininkui praktiškai neįmanoma. Tačiau Lipovijus pasirodė ne iš kelmo spirtas ir konkurencijos nepabūgo. Nuo pirmųjų rungtynių jis tapo pilnaverčiu pagrindinės komandos sudėties žaidėju. Nors talentingas ukrainietis ir nepasižymėjo stulbinančia statistika, jis išsiskyrė savo juodu darbu, kuris suteikė jam ne tik žaidimo laiko, bet ir vietą startiniame penkete. Iš 15 mačų, kuriuos Aleksandras sužaidė šiame sezone, dešimtyje ant parketo jis pasirodė nuo pirmųjų sekundžių. Tiesa, pernelyg stebėtis tokia įvykių eiga neverta. Krepšininkas nuolat progresuoja ir kopia į vis didesnes aukštumas. Dar 2009 m. jis buvo kuklus „Kiev“ klubo narys. Po metų jis tapo sostinės komandos lyderiu, o tuomet į jį ir nukrypo „Donetsk“ skautų akys. „Tigrų“ sudėtyje gynėjas iškovojo Ukrainos čempionato auksą ir sidabrą, įgijo Europos turnyrų patirties, o tai šią vasarą jam leido patekti ir į šalies nacionalinę rinktinę. Šiame VTB Vieningosios lygos sezone Lipovijus stebuklų nedemonstruoja, tačiau rungtyniauja stabiliai ir patikimai.

8. Jevgenijus Valijevas, Liubercų „Triumph“ puolėjas                
Pilietybė: Rusijos
Amžius: 22 metai
Statistika lygoje: 17 mačų (vid. 22 min.) – 6,5 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo, 10,4 naudingumo balo.
Aprašymas: Pasmaskvės klubo puolėjas jau ne vienus metus yra laikomas labai perspektyviu, tačiau avansu dalintų liaupsių nusipelnyti pradėjo tik pastarajame sezone. Jam pavyko įsitvirtinti tarp pagrindinių „Triumph“ krepšininkų ir užsitikrinti vietą startiniame komandos penketuke. Žinoma, pribloškiančiai rungtyniaujančio Sergejaus Karasiovo fone Valijevas neatrodo toks pavojingas, tačiau rezultatyvumo stoką jis puikiai kompensuoja savo darbu gynyboje, sugebėjimu prisidėti prie greitų atakų bei patikima kova dėl atšokusių kamuolių. Šių savybių dėka pastarajame sezone Valijevui kartą netgi pavyko pasiekti dvigubą dublį: trečiojo turo rungtynėse su „Neptūnu“ puolėjas pelnė 11 taškų ir sugriebė 10 atšokusių kamuolių. Šio pasiekimo dėka Jevgenijus netgi pateko į geriausių jaunųjų lygos krepšininkų spalio mėnesio trejetuką. Vėliau šį rezultatą jis pakartojo ir lapkritį.

9. Eimantas Bendžius, Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas               
Pilietybė: Lietuvos
Amžius: 22 metai
Statistika lygoje: 14 mačų ( vid. 13 min.) – 5,4 taško, 2,3 atkovoto kamuolio, 0,6 rezultatyvaus perdavimo, 6,8 naudingumo balo.
Aprašymas: Didžiąją sezono dalį Bendžius niekuo neišsiskyrė, tačiau nuo vasario rungtynių ėmė puikiai išnaudoti pagrindinį savo ginklą – tritaškius metimus. Jo aukomis tapo „Astana“ ir „Kalev“. Per du mačus snaiperis į varžovų krepšį pasiuntė net 9 tolimus metimus (iš 13 mėginimų). Po tokio pasirodymo Eimantas kiek stabtelėjo, tačiau ir per kitus susitikimus jis bent po kartą nubausdavo „Lietuvos ryto“ varžovus šūviu iš toli. Rungtynių serija, per kurias puolėjas pataiko bent po vieną tritaškį, jau nusitęsė iki septynių. Bendžiui tai tikrai ne riba – krepšininko talento Vilniaus komandai labai prireiks per paskutines reguliariojo sezono rungtynes su „Azovmaš“.

10. Justinas Hamiltonas, Rygos VEF vidurio puolėjas                
Pilietybė: JAV
Amžius: 22 metai
Statistika lygoje: 4 mačai (vid. 21 min.) – 9,3 taško, 5,8 atkovoto kamuolio, 0.5 rezultatyvaus perdavimo, 11,8 naudingumo balo.
Aprašymas: Amerikietis vidurio puolėjas VTB Vieningoje lygoje debiutavo tik vasarį, tačiau net per tokį trumpą laiką sugebėjo nusipelnyti sirgalių ir žurnalistų dėmesio. Aukštas, tačiau mobilus krepšininkas negaišo laiko adaptacijai ir nuo pirmųjų rungtynių ėmė nešti naudą savo komandai. Pagrindiniai Hamiltono koziriai – užtrikrintas žaidimas baudos aikštelėje, puikus derinio „du prieš du“ supratimas ir įgyvendinimas, nuojauta kaunantis dėl atšokusių kamuolių, taiklūs baudų metimai ir sugebėjimas blokuoti varžovus. Į visus šiuos faktorius dėmesys buvo atkreiptas ir prieš praėjusią NBA naujokų biržą, kurios metu Hamiltoną 45-uoju numeriu pasirinko Filadelfijos „76ers”. Tiesa, vietoje sėdėjimo ant suolo stipriausioje pasaulio lygoje, Justinas nusprendė išmėginti savo jėgas Senajame žemyne. Ir,  galima teigti, kad Europoje amerikietis jaučiasi labai neblogai.

Komentarai:
cc
kuzia per senas cia but

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-03-17
+10
Atsakyti
q
delasas geresnis uz kuzia? :D
2013-03-17
+8
Atsakyti
cross
puiku

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-03-17
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.