Plaza: „Žaisdamas pusfinalyje Popovičius rizikavo savo karjera“ (video)

2013-05-28 22:45
Vytautas Mikaitis, specialiai „BasketNews.lt“ iš Krasnodaro (Rusija)

„Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joanas Plaza pasibaigus sezonui VTB Vieningoje lygoje atskleidė, kad Marko Popovičius rungtyniavo nepaisydamas traumos
„Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joanas Plaza pasibaigus sezonui VTB Vieningoje lygoje atskleidė, kad Marko Popovičius rungtyniavo nepaisydamas traumos
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis
VTB Vieningosios lygos ketvirtfinalio serijoje dėl nugaros skausmų nerungtyniavęs Kauno „Žalgirio“ ekipos kroatas Marko Popovičius į aikštę ryžosi grįžti pusfinalyje. 

Tai, kad gynėjas iš Kroatijos rungtyniaudavo tik suleidus nuskausminamųjų, puse lūpų buvo kalbama dar per LKL finalo seriją. 

Pasibaigus sezonui VTB Vieningoje lygoje „Žalgirio“ strategas Joanas Plaza garsiai pareiškė, kad Popovičius aukojosi dėl komandos ir žaisdamas pusfinalio serijoje rizikavo savo karjera. 

Po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje Plaza atvirai kalbėjo savo sezoną Kaune, klubą ištikusias problemas ir receptą, norint „Žalgiriui“ išlikti ateityje. 

Atsakydamas į „BasketNews.lt“ korespondento Krasnodare klausimą, Plaza paneigė gandus, neva jis jau yra sudaręs kontraktą su Malagos „Unicaja“ klubu ir tvirtino apie ateitį galvosiantis tik kitą savaitę. 

Jis sakė dar sezono metu atsisakęs kelių patrauklių pasiūlymų treniruoti pajėgias užsienio komandas, nes visą savo dėmesį skyrė tik „Žalgiriui“.

Pateikiame Plazos mintis apie pasibaigusį sezoną:

Apie bilietą į finalą: Noriu pasveikinti „Lokomotiv“ su pergale. Ji visiškai nusipelnė žaisti finale. Varžovai išsaugojo daugiau jėgų ir šiandien yra stipresni už mus. 

Manau, kad galimybes iškopti į finalą praradome dar vakar, kai turėdami šansą iškovoti pergalę, kelis kartus kvailai suklydome ir, esant kietai kovai, išeikvojome daug jėgų. Šiandien nebuvome panašūs į save. 

Apie krepšininkų pasiaukojimą: Manau, kad jėgų mums trūko ne tik pusfinalio serijoje, bet ir ketvirtfinalyje, kai kovojome su Žemutinio Naugardo klubu. Marko Popovičius pusfinalio serijoje žaidė rizikuodamas savo karjera. Jis yra patyręs traumą ir turėtų ilsėtis, tačiau labai norėjo mums padėti. Kaukėnas taip pat nebuvo visiškai sveikas. Kai kurie mūsų aukštaūgiai nepelnė taškų ir neatkovojo nė vieno kamuolio. Taip nutiko, nes jie visiškai nebeturėjo jėgų. Didžiuojuosi, kad vaikinai padarė viską, ką galėjo. 

Apie pagarbą: Manau, kad prasidėjus sezonui buvo svarbu įnešti komandai stabilumo. Nepakeisti trijų trenerių per sezoną, nepakeisti dešimties krepšininkų. Labai džiaugiuosi, kad sugrąžinome „Žalgiriui“ pagarbą. Šį sezoną mes nugalėjome Eurolygos komandas Pirėjuje, Vitorijoje, Milane. Laimėjome daugelyje arenų ir reguliariajame sezone kartu su „Olympiakos“ klubu iškovojome pirmąją vietą. Taip pat buvome pirmi VTB Vieningosios lygos reguliariajame sezone bei pirmi LKL reguliariajame sezone. 

Dėl įvairių problemų praradome 6-7 žaidėjus, kurie dabar galėtų būti komandos starto penketo nariais, tačiau tęsėme savo darbą, pademonstravome charakterį ir parodėme, kiek daug mums reiškia „Žalgirio“ vardas. Labai tuo didžiuojuosi.

Neieškodavome pasiteisinimų net tada, kai pralaimėdavome. Tuomet pasveikindavome varžovus su pergale. O nugalėję būdavome gerbiami. Be to, suteikėme puikias galimybes tobulėti jauniems krepšininkams.

Mindaugas Kuzminskas, Adas Juškevičius, Vytenis Lipkevičius, dar keli jauni žaidėjai treniruojasi kartu su mumis. Manau, kad tai vienintelis būdas „Žalgiriui“ išlikti. Taip pat esu labai laimingas ir dėl 16 tūkst. sirgalių minios, kuri kiekvieną vakarą ateidavo mūsų palaikyti. Labai jais didžiuojuosi. Tikiuosi, kad ir jie didžiuojasi komanda. 

Apie galimybes išlaikyti tokio pat lygio komandą: Viskas priklausys nuo komandos biudžeto. Naujasis komandos generalinis direktorius Paulius Motiejūnas bando ieškoti klubui naujų rėmėjų. Komanda turi daug skolų ne tik iš šio sezono, bet ir po praėjusio. Kauno miestas privalo suprasti, kad „Žalgirio“ klubas šiuo metu yra didžiausia Lietuvos vėliava. Neabejoju, kad ateityje atsiras ir daugiau svarbių dalykų, tačiau dabar, tokiai mažai šaliai kaip Lietuva, „Žalgiris“ yra labai svarbus. Todėl padėti komandai privalo visi, kas tik gali.

Kitas svarbus dalykas, kurį „Žalgiris“ privalo suprasti – klubas galbūt niekada nebeturės tokio biudžeto, kokiu galėjo pasigirti prieš kelerius metus. Turime susitaikyti su tuo ir suprasti, kokie svarbūs komandai yra jauni žaidėjai. Klubas turės pakeisti savo strategiją ir per kelerius metus išugdyti jaunus krepšininkus, kurie leis klubui išlikti konkurencingam aukščiausio lygio turnyruose. Negalime varžytis su Madrido „Real“, „Barcelona“ ar „Panathinaikos“ klubais. „Žalgiris“ neturės tokio biudžeto kaip CSKA, „Chimki“ ar „Lokomotiv“. Komanda turi labiau pasitikėti jaunais krepšininkais ir grįsti žaidimą jais. 

Apie paskutines savo rungtynes „Žalgirio“ klube: Atsakyti į šį klausimą bus galima kitą savaitę. Visomis jėgomis stengiausi iškovoti pergalę šiandien ir sugrąžinti pusfinalio seriją į Kauną. Manau, kad to norėjau labiau už visus, o tie 16 tūkst. sirgalių nusipelnė išvysti lemiamas rungtynes. Pasibaigus sezonui susėsiu pasikalbėti su klubo vadovais. Turėsime pagalvoti, kas būtų geriausia visiems ir rasti abiems pusėms gerą sprendimą. Mane pažįstantys žmonės žino, kad nežaidžiu dvejomis kortomis. Tai ne mano stilius. Su savo korta žaidžiu iki paskutinių rungtynių ir tik tuomet galvoju apie ateitį. Galbūt sezono metu ir praradau keletą gerų galimybių treniruoti garsiausius Europos klubus, tačiau mano širdis visu 100 proc. buvo Kaune. Tikrai ne kitose šalyse. 

Apie gandus dėl darbo „Unicaja“ klube: Šį sezoną dėl klubą ištikusių problemų daugelis krepšininkų galėjo persikelti į kitas komandas. Sausį buvo kalbama, kad Marko Popovičius išvyks į Turkiją, tačiau jis pasirinko likti Kaune. Visus gandus, kurie mus persekiojo nuo sausio, palikome nuošalyje. Apie ateitį galėsime pradėti galvoti kitą savaitę, bet tikrai ne dabar.

Rungtynių vaizdo reportažas. Marko Popovičiaus, Joano Plazos ir Rimanto Kaukėno komentarai:

Komentarai:
MP1
kaip Vilniaus sirgalius, galiu tik stebetis Plazos atsidavimu - tikrai nusipelno pagarbos. kaip ir zaidejai, atzaide visa sezona beveik uz dyka. kas nenusipelno pagarbos, tai klubos savininkas, apdalines visus pazadais, is anksto zinodamas, kad negales ju ivykdyti. tai tas pats, kaip nueiti i brangiausia restorana, uzsisakyti brangiausiu patiekalu ir gerimu, o gavus saskaita kiauliskai atsiriaugeti ir pasakyti - neturiu pinigu, tegu sirgaliai sumeta...

ka gi, lauksim kito sezono, klausimas kaip zalgiris atrodys...
2013-05-29
-3
Atsakyti
tiek zaidejai, tiek treneris nusipellne didziausios pagarbos. zaist be poilsio yra labai sudetinga, ypac aukstame lygyje, o dar kai zaidi su traumom... nepaminejo plaza ir mcgratho, kuris taip pat rizikavo savo karjera. na, jei ne karjera, tai kitu sezonu tikrai. popa myliu dar nuo vaikystes, nuo pirmu sezonu zalgiryje, o si sezona meiles is visu fanu nusipelne ir plaza. sezonas tikrai puikus, nors visur galejo baigtis ir daug geriau. jei ne treneris nieko panasaus komanda nebutu pasiekus. belieka tik padekot uz nuostabu sezona, tikiuosi ne paskutinis toks, kai plaza zalgiryje
2013-05-29
-6
Atsakyti
Taip ir konkrečiai neatsakė Plazza dėl galimo malagos treniravimo kitą sezoną arba konkrečiai kaškokių kitų pasiulymų. Bet kaip bebūtu jai ir plazza išvyktu šitam žmogui pati didžiausia pagarba geriausias treneris koks yra buves žalgiri... Plazza you're the best ;]
2013-05-28
-3
Atsakyti
Tai jau dabar Unicaja paiims Kuzminską iš Žalgirio kartu su treneriu, kaip ir Unicaja ir tikėjosi.
2013-05-28
+11
Atsakyti
tikriausiai dar nei vienam komandos zaidejui nejauciau tiek pagarbos, kiek sitam treneriui. didelis aciu!
2013-05-28
+6
Atsakyti
HI
Respect Plaza!
2013-05-28
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.