Ambicingo lietuvio tikslas – valdyti NBA komandą

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ korespondentas
2013-08-08 09:31

Tomas Balčėtis – antrasis lietuvis Denverio „Nuggets“ administracijoje
Tomas Balčėtis – antrasis lietuvis Denverio „Nuggets“ administracijoje
Nuotr. BasketNews.lt/J.Miklovas
Denverio „Nuggets“ komanda neturi nė vieno krepšininko iš Lietuvos, bet kitą sezoną ji bus lietuviškiausia NBA. Priežastis – du vilniečiai, dirbsiantys „Nuggets“ administracijoje.

Artūras Karnišovas ir Tomas Balčėtis Denverio klube užims postus, kurie iki šiol daug kam atrodė tolimi ir sunkiai pasiekiami.

Tomas Balčėtis
  • Gimęs 1986 m., lankė treniruotes Š.Marčiulionio krepšinio akademijoje, buvo Lietuvos jaunių rinktinių kandidatas.
  • Vilniaus licėjuje baigęs 11 klasių, 2004 metais išvyko į JAV, kur kartojo vienuoliktos klasės kursą ir pabaigė mokyklą.
  • 2006 metais įstojo į Harvardo universitetą. Su krepšiniu tada jis atsisveikino visiems laikams – gydytojai rekomendavo nebesportuoti profesionaliai dėl širdies veiklos sutrikimų.
  • 2010 metais Harvardo universitete baigė Ekonomikos ir psichologijos studijas.
Karnišovas šią vasarą tapo aukščiausias pareigas NBA užimančiu lietuviu, kai naujasis „Nuggets“ generalinis vadybininkas Timas Connelly jį pakvietė dirbti savo asistentu.

Tačiau dar prieš pakviečiant Karnišovą, Connelly į „Nuggets“ atsivedė kitą lietuvį –  27 metų Balčėčiui patikėtos krepšinio analizės vadybininko pareigos. Šis darbas – tai auganti industrija NBA, šiuolaikinis požiūris į krepšinio statistiką, gilesnis krepšininkų vertinimas.

„Viskas, kas susiję su skaičiais – pradedant žaidėjų skautingu, baigiant algų kepurės analize. Viskas, ko iš skaičių perspektyvos reikės (generaliniam vadybinkui) Timui ir Artūrui (Karnišovui)“, – taip trumpai savo naująsias pareigas apibūdina Balčėtis.

Susipažino Maskvoje

Prieš septynerius metus Balčėtis pasirinko knygas, o ne krepšinio kamuolius ir šis sprendimas greitai duoda dividendus. Pernai jis pradėjo dirbti NBA biure Londone, kur užsiėmė NBA transliacijų pardavimais Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

Lietuviai NBA administracijoje
  • Šiuo metu keturi lietuviai dirba NBA klubuose. Karnišovas ir Balčėtis – „Nuggets“, Žydrūnas Ilgauskas – Klivlendo „Cavaliers“ (generalinio vadybininko padėjėjas), o Alvydas Pazdrazdis – Dalaso „Mavericks“ (skautas).
  • Trys iš jų darbus pradėjo NBA biure. Karnišovas – Niujorke, Pazdrazdis ir Balčėtis – Londone.
  • Tarp darbų, kuriuos Balčėtis atliko dirbdamas Londone – ir lietuviškas akcentas. Jis prisidėjo prie to, kad TEO priklausančioje skaitmeninėje televizijoje „Gala“ birželį buvo rodomas NBA TV HD kanalas, tiesiogiai transliavęs NBA finalus.
  • Prieš tai penkerius metus Lietuvoje nė viena televizija tiesiogiai NBA finalų nerodė.
Balčėtis buvo beįsikuriantis Didžiosios Britanijos sostinėje, kai šios vasaros pradžioje sulaukė skambučio iš Connelly. Žinutė buvo konkreti: turiu tau rolę „Nuggets“.

„Net nekilo klausimų, priimti ar ne šį pasiūlymą. Iš karto pasakiau „taip“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Balčėtis.

Su būsimuoju „Nuggets“ vadovu jis susipažino pernai, kai Maskvoje lankėsi pagal NBA programą „Krepšinis be sienų“. Tada Connelly dar buvo Naujojo Orleano „Hornets“ (dabar „Pelicans“) generalinio vadybininko asistentu.

Balčėtis sako lengvai radęs bendrą kalbą su charizmatišku Connelly.

„Labai panašiai žiūrėjome į daugelį dalykų. Po to visą sezono palaikėme ryšį, apsikeisdavome elektroniniais laiškais, todėl kai jis tapo „Nuggets“ generaliniu vadybininku, taip pat parašiau ir pasveikinau. Visiškai netikėtai po kelių dienų jis man paskambino ir pateikė darbo pasiūlymą“, – prisimena Balčėtis.

Rekomendavo Karnišovas

Vilnietis neslepia, kad NBA pasaulyje pažintys lemia labai daug. Be jų greičiausiai nebūtų pavykę iš karto įšokti į tokias aukštas pareigas – daug kas pradeda kopti nuo žemiausių pozicijų klube. 

Tačiau pažintys nieko nepadės, jeigu žmogus neturės tinkamų darbui savybių.

Balčėčio gyvenimo aprašyme kol kas nėra daug įrašų, bet visi jie – solidūs. 2006 metais jis įstojo į prestižinį Harvardo universitetą, kuriame baigė ekonomikos ir psichologijos studijas. Po universiteto dvejus metus pradirbęs verslo konsultavimo srityje Bostone, 2012 metais gavo darbą NBA biure Londone. Dar metai – ir šuolis į „Nuggets“.

„Aišku, man padėjo tai, kad pažinojau Timą, – atvirai sako Balčėtis. – Bet prieš man pasiūlydamas darbą, jis kalbėjo su daugybe žmonių ir man pasisekė, kad tie žmonės apie mane atsiliepė teigiamai. Žinau, kad ir Artūrui (Karnišovui) skambino. Todėl pažintys tikrai daug lemia.“

Karnišovas Balčėčiui nuo pat įstojimo į universitetą yra patarėjas ir sektinas pavyzdys. Anksčiau pajuokaudavę, kad galbūt vieną dieną dirbs kartu, dabar šie vyrai sieks į pergales vesti „Nuggets“ komandą.

Pradeda nuo balto lapo

Denveryje ši vasara – itin permaininga. Pernai klubas iškovojo 57 pergales ir NBA Vakarų konferencijoje užėmė trečią vietą, tačiau jau pirmajame atkrintamųjų etape nusileido „Golden State Warriors“.

Populiarėjanti krepšinio analitika
  • Hjustono „Rockets“ vadovas Darylas Morey laikomas naujosios „moksliukų“ kartos NBA vadovu-pradininku.
  • Vertinant žaidėjus, Morey remiasi itin giliomis analizėmis, kurioms tarnauja moderniausios technologijos, fiksuojančios kiekvieną krepšininkų judesį aikštėje, o ne tik pelnomus taškus ar rezultatyvius perdavimus.
  • Toks požiūris – vis populiarėjantis NBA. Praėjusį sezoną Memfio „Grizzlies“ į klubo valdymą pakvietė ESPN žurnalistą Johną Holingerį, sukūrusį žaidėjų efektyvumo vertinimo formulę. 

 

Karčią sezono pabaigą netrukus dar labiau apkartino geriausiu NBA vadovu išrinkto Masai Ujiri išvykimas į Toronto „Raptors“. „Nuggets“ tuo neapsiribojo ir nusprendė išsiskirti su vyriausiuoju treneriu George'u Karlu. Jis lyg tyčia praėjusį sezoną buvo išrinktas geriausiu NBA strategu.

Likę be dviejų svarbiausių žmonių komandoje – vadovo ir trenerio, „Nuggets“ greitai persigrupavo. 36 metų Connelly tapo jauniausiu NBA klubo generaliniu vadybininku.

Buvęs „Hornets“ vadovo asistentas Denveryje pradėjo rinkti darbuotojų komandą, kuri į krepšinį žiūrėtų moderniai, remtųsi ne tik intuicija ar įprasta statistika, tačiau ir gilesnėmis analizėmis.

„Vieni pirmųjų NBA į tai dėmesį atkreipė Hjustono „Rockets“ ir jų vadovas Darylas Morey. Gerai, kai žmogus turi krepšinio supratimą, bet kai klube įdiegiamos tam tikros technologijos, žmogiškuosius sprendimus gali pagrįsti ir skaičiai. „Rockets“ buvo pirmieji, pradėję taip dirbti, o Artūras Karnišovas, ten dirbęs, viską puikiai nutuokia“, – pasakojo Balčėtis.

Seną vilką trenerio poste taip pat pakeitė šviežias kraujas. „Nuggets“ vyriausiuoju treneriu paskyrė Brianą Shaw. 47 metų strategas dešimt metų dirbo asistentu Los Andželo „Lakers“ bei Indianos „Pacers“ komandose, yra tapęs čempionu tiek kaip treneris, tiek kaip žaidėjas.

Balčėtis sako nesijaudinantis, kad atvyksta į komandą, daug ką pradedančią nuo balto lapo. Priešingai – tokia galimybė jį tik suintrigavo.

„Tokioje situacijoje jauti, kad turi galimybę kažką pakeisti ir pradėti viską iš naujo. Tavo sprendimai, pasiteisinę arba ne, pasimatys po poros metų. Man tai labai įdomu. Be abejo, yra jaučiamas spaudimas, bet džiaugiuosi, kad komanda pasikeitė iš esmės“, – tikina pašnekovas.

Tikslas – vadovo pareigos

Matydamas gerus pavyzdžius – jauniausią klubo vadovą NBA ir link šių pareigų artėjantį Karnišovą, Balčėtis nesikuklina ir pats. Jo tikslas yra vieną dieną tapti NBA komandos vadovu.

„Skaičiau, kad Artūras bus pirmasis lietuvis, kuris valdys NBA komandą ir su tuo visiškai sutinku. Tikiuosi, kad aš būsiu antras.

Visada norėjau valdyti komandą, o dabar turiu galimybę įgauti patirties ir mokytis iš pačių protingiausių krepšinio žmonių. Tikiuosi, kad po 7-8 metų turėsiu galimybę tapti generaliniu vadybininku.“

Skamba ambicingai, ar ne?

„Šauni į mėnulį, o jeigu nepavyks, nusileisi į žvaigždes, – amerikietišku priežodžiu atsako Balčėtis. – Reikia tik stengtis.“

Komentarai:
Giedrius
Sekmes, Tomai!
2013-08-08
-6
Atsakyti
Pallacanestro
fainas straipsnis,malonu buvo skaityti,aciu!!!

kad fortuna visalaik lydetu visus lietuvius,tiek zaidziancius NBA komandose,tiek dirbancius funkcionierius,etc!!!
2013-08-08
-3
Atsakyti
To zman:
Ilgauckas ne lietuvis! Berneen geriau sneka lietuviskas nei zydrukas ilgauckas. lietuvoj apskritai turbut nuo paauglystes nera buves. amerikieciu zurnalistam pasakojo, kad kad lietuvos klimatas labai geras 9 menesius buna 30laipsniu temperatura ir pan. niekas nelaiko ilgaucko lietuviu nei lietuvoj nei amerikoj, nei jis pats save tokiu laiko.
2013-08-08
-11
Atsakyti
tEDIS
Kokia nauda visuomenei is vadovavimo komandai? Visur tik pinigai, pinigai...
2013-08-08
-5
Atsakyti
Gedas
Tai finansai tai NBA, kazkoks neapsisprendes, bet didziausios sekmes!
2013-08-08
+4
Atsakyti
zman
Smagu skatyt tokias istorijas. Sekmes darbuose. tik pastsbele, Ilgauskas taip pat lietuvis ir dirba Cavs.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-08-08
Atsakyti
Turas_"3 už Lietuvą!".Gal Lietuvos televizijos rodys NBA finalus???--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Vargu. Gerai tiek, kad šiais metais jau per nba tv kas turi GALA TV galėjo stebėti su lietuvišku komenantoriumi, nes seniau išvis nerodydavo tų finalų per nbaTV :)
2013-08-08
+4
Atsakyti
Turas_"3 už Lietuvą!".
Gal Lietuvos televizijos rodys NBA finalus???

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-08-08
+5
Atsakyti
neblogai kyla, kuo daugiau lietuvių nba komandų vadovybėje tuo geriau Lietuvai! Didesnės galimybės atsiveria talentingiems žaidėjams iš Lietuvos. Sekmės naujame darbe!
2013-08-08
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.