Marcelo Huertas – vienas pagrindinių „Barcelona“ krepšininkų
Marcelo Huertas – vienas pagrindinių „Barcelona“ krepšininkų
Nuotr. AFP – Scanpix
„Barcelona“ (12-2) ir Stambulo „Galatasaray“ (7-7) komandų pora iš pirmo žvilgsnio atrodo pati nuspėjamiausia iš visų Eurolygos ketvirtfinalio porų. Per visą klubinių Europos turnyrų istoriją komandos tarpusavyje susitiko vos du sykius ir abu kartus pergalę iškovojo „Barcelona“. Visgi nors ir būnant favoritais, katalonams yra ko nerimauti.

Pirmiausia jie turi įrodyti, kad kluptelėjimai Milane su „Emporio Armani“ ir rungtynėse su Vitorijos „Laborl Kutxa“ tebuvo motyvacijos ir koncentracijos stoka bei nenoras rizikuoti patirti traumas. Katolonų ekipos įžaidėjas Marcelinho Huertas nebuvo linkęs sureikšminti šių pralaimėjimų.

„Pralaimėjimai, kuriuos patyrėme, turnyrinėje lentelėje nieko nepakeitė, kadangi jau anksčiau buvome užsitikrinę pirmąją vietą grupėje, o tai ir yra svarbiausia. Visuomet rungtyniaujame tik dėl pergalės, tačiau jei buvo rungtynių, kurias galima pralaimėti, tai buvo būtent šios“, – dėl pralaimėjimų serijos neišgyveno brazilas.

Patirtis taip pat turėtų būti „Barcelona“ ekipos kozeris serijoje prieš turkus. Penktą kartą per pastaruosius šešis sezonus į Eurolygos finalo ketvertą siekiantys patekti Xavi Pascualio auklėtiniai Eurolygos ketvirtfinalį (tokiu formatu, koks jis egzistuoja dabar) praleido tik 2005 metais, kuomet „Top 16“ etape per 6 rungtynes patyrė 4 pralaimėjimus ir į tolimesnį etapą nepateko. Skaičiuojant nuo šio nesėkmingo sezono, katalonai ketvirtfinalį įveikė 5 kartus ir 3 sykius buvo eliminuoti.   

Pascualio teigimu, jis sutinka su favoritų statusu, tačiau mano, jog tai dar reikės įrodyti aikštelėje.

„Beveik visada esame laikomi favoritais. Tačiau paprastai taip nutinka tik dėl ekipos pavadinimo. „Galatasaray“ nedaug kartų žaidė Eurolygos ketvirtfinalyje, tačiau tai nieko nereiškia. Tai yra labai stiprus varžovas. Kad ir kuris iš dviejų varžovų mums būtų atitekęs atkrintamosiose varžybose, mes vis tiek būtume laikyti favoritais. Mes šį statusą pripažįstame, tačiau privalome tai įrodyti aikštelėje“, – kalbėjo strategas.

Erginas Atamanas prieš rungtynes pripažino varžovų galią, tačiau užtikrino, kad jo komanda kausis tik dėl pergalės.

„Mes žinome, kokia galinga „Barcelona“ gali būti atkrintamosiose varžybose. Gerbiame savo varžovų galią ir taktinį sumanumą. Mano ekipa sužaidė 24 rungtynių maratona ir sugebėjome pasiekti Eurolygos ketvirtfinalį. Dabar mes patikrinsime Barselonos klubo jėgą. Išvykos rungtynėse bandysime atrasti tą sėkmės formulę, kuri mums leistų laimėti“, – apie laukiančią seriją mintimis dalijosi neseniai Turkijos rinktinės treneriu tapęs Atamanas.

Vis dėlto tariamas patirties pranašumas gali būti ir apgaulingas. Didžioji Atamano auklėtinių dalis žino, koks yra Eurolygos atkrintamųjų varžybų skonis.

Tai pripažino ir pats Pascualis, teigdamas, kad varžovai tikrai gebės jausti rungtynių ritmą ir prisiderinti prie jo.

„Varžovų žaidėjai turi patirties. Kai reikės, jie mokės žaisti lėtai arba greitai, sugebės prasižengti arba ne – jie turi patirties. Nesvarbu, kad jie nusileido grandams. Svarbu, kad tose rungtynėse jie priešinosi“, – varžovų nebuvo linkęs nurašyti katalonų strategas.

Carlosas Arroyo – neabejotinas „Galatasaray“ lyderis
Carlosas Arroyo – neabejotinas „Galatasaray“ lyderis
Nuotr. ITAR TASS – Scanpix

Trečias dalykas, dėl kurio turėtų nerimauti „Barcelona“ klubo fanai, yra turkų lyderis Carlosas Arroyo. Puertorikietis buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų (6,8) „Top 16“ etape atlikęs žaidėjas, ketvirtas pagal rezultatyvumą (15,1) ir aštuntas pagal naudingumą (15,9). Be to, „Galatasaray“ ekipa „Top 16“ etape buvo viena iš dviejų mažiausiai kamuolį prarandančių komandų (9,4).  

„Barcelona“ stratego teigimu, „Galatasaray“ ekipoje pavojingas yra ne vienas Arroyo.

„Jie turi ilgą suolą, kuris šį sezoną nuolatos tobulėjo. Akivaizdu, kad Arroyo šioje komandoje griežia pirmuoju smuiku, tačiau ir kiti žaidėjai yra labai talentingi“, – tvirtino Pascualis.

Tiesioginis Arroyo oponentas aikštelėje Marcelinho Huertas teigė, kad gerai pažįsta savo varžovą ir jo reikės labai saugotis.

„Jį pažįstu pakankamai gerai, kadangi kiekvieną vasarą susitinkame, kuomet rungtyniauja mūsų rinktinės. Jis labai gerai geba organizuoti žaidimą ir vadovauti savo komandai. Jis jaučia rungtynių ritmą ir eigą, be to, gerai pataiko tritaškius. Svarbiausia jo savybė – nenuspėjamumas. Jis sugeba keisti ritmą labai greitai ir tai daro ypač lengvai tuomet, kada to mažiausiai tikiesi. Reikės jį prižiūrėti itin atidžiai“, – tiesioginio oponento žaidimą analizavo brazilas.    

Ketvirtas nerimą keliantis dalykas, kaip ir kitoje šiandien dienos serijoje, yra nuovargis. Savaitgalį „Barcelona“ turėjo žaisti Ispanijos lygos rungtynes, tuo metu „Galatasaray“ specialiai pasirūpino nukelti nacionalinės lygos rungtynes su Trabzono miesto klubu. Visgi ne viskas šiuo atveju gali kelti nerimą katalonams, kadangi laimėję prieš buvusio žalgiriečio Mario Delašo „Monbus“ ekipą, „Barcelona“ krepšininkai nutraukė prieš tai buvusią trijų iš eilės pralaimėjimų seriją.

Huertas taip pat buvo linkęs įžvelgti teigiamų savaitgalio rungtynių aspektų.

„Šeštadienio pergalė mus nuramino ir galiu užtikrinti, kad dabar esame daug geresnė komanda negu sezono pradžioje ir nėra priežasties, kodėl nenorėtume patekti tarp keturių geriausių Eurolygos komandų“, – užtikrino Huertas.

Penktas svarbus dalykas, kurį Barselonos klubo treneris akcentuoja savo žaidėjams, yra būtinybė pasinaudoti namų aikštelės pranašumu. Jeigu turkams pavykti bent kartą laimėti Katalonijoje, serijos favoritams galėtų grėsti rimti nemalonumai Turkijoje, kur „Galatasaray“ klubą aistringai palaiko savi aistruoliai.

„Jų aikštelė yra viena iš tų, kuri sutraukia daugiausiai žiūrovų ir kur tvyro geriausia atmosfera. Bus labai svarbu iš Katalonijos išvažiuoti serijoje pirmaujant 2:0. Vis dėlto, neturėtume galvoti toliau kitų rungtynių. Turkai čia atvažiuos be spaudimo. Pastaraisiais metais pirmosios ketvirtfinalio rungtynės visuomet baigdavosi nedidele laimėjusios komandos persvara ir visuomet būdavo sudėtingos bei emocingos“, – apie ketvirtfinalio serijos specifiką kalbėjo Pascualis.  

Varžovų lyderis Arroyo teigė, kad jo ekipa sieks žūtbūt pasiekti pergalę išvykoje.

„Mes esame visiškai susikoncentravę šiam mačui. Pažadėjome vienas kitam Barselonoje siekti tik pergalės. Vien patekimas į atkrintamąsias varžybas yra didelis pasiekimas, tačiau mūsų dar laukia ilgas kelias“, – baltos vėliavos nekėlė puertorikietis. 

Pirmosios šios serijos rungtynės bus žaidžiamos antradienį, balandžio 15 dieną, 20 valandą Lietuvos laiku. 

Komandų lyderiai
Barselonos FC Barcelona PTS EFF    EFF PTS Stambulo Galatasaray
Ante Tomic 12,1 16,2   14,3 11,3 Jamont Gordon
Juan Carlos Navarro 11,8 12,0   14,0 11,0 Nathan Jawai
Marcelinho Huertas 8,2 9,6   13,5 13,3 Carlos Arroyo
Joey Dorsey 5,3 8,9   13,4 11,2 Zoran Erceg
Kostas Papanikolaou 7,1 8,7   13,3 9,5 Pops Mensah-Bonsu
Komentarai:
rassa
Galai pilna traumuotu sedi, jei Arroyo bus uzdengtas, o Barsos gynyba agresyvi, nieko neiseis tai Galai. Bus 3-0, jei Barsa nezais banguotai.
2014-04-15
-22
Atsakyti
Nemanau, kad sausai laimea Barsa. 3-1 duociau, bet nenustebciau jei Galastary dvi pergales pajimtu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-04-15
+2
Atsakyti
Anonimas
Barca laimes 3-0.
2014-04-15
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.