Stipriausiame Europos klubiniame krepšinio turnyre liko aštuonios pajėgiausios komandos. Ketvirtfinalyje klubai varžysis serijose iki trijų pergalių dėl galimybės dalyvauti Eurolygos finalo ketverto varžybose gegužės 15-17 dienomis Ispanijos sostinėje Madride.

Kovą dėl čempionų titulo tęsia ir vienas lietuvis – Madrido „Real“ garbę ginantis Jonas Mačiulis.

Apžvelgiame ketvirtfinalio poras ir vertiname jų galimybes žengti toliau.

Maskvos CSKA – Atėnų „Panathinaikos“

Andrejus Kirilenka CSKA gretose tampa vis pavojingesnis
Andrejus Kirilenka CSKA gretose tampa vis pavojingesnis
Nuotr. RIA Novosti – Scanpix

Komandų lyderiai
Maskvos CSKA PTS EFF    EFF PTS Atėnų Panathinaikos
Nando De Colo 14,0 17,2   13,4 10,9 Esteban Batista
Milos Teodosic 16,1 17,1   12,7 8,0 Dimitrios Diamantidis
Alexander Kaun 10,8 14,5   10,8 9,6 Nikos Pappas
Andrey Vorontsevich 9,4 13,2   9,5 9,1 James Gist
Sonny Weems 13,4 12,5   9,1 7,6 Antonios Fotsis

Rusijos ir Graikijos sostinių bei šalies čempionų akistata kelia mažiausiai klaustukų tarp visų Eurolygos „Top 8“ porų. Be nuostolių ketvirtfinalį pasitinkanti CSKA ekipa „Top 16“ etapo F grupėje užėmė pirmąją vietą ir demonstravo galingą puolimą. Gynėjų Milošo Teodosičiaus bei Nando De Colo ir puolėjo Sonny Weemso į priekį vedamas Rusijos krepšinio milžinas pranoksta „Panathinaikos“ visose pozicijose ir sunku įsivaizduoti scenarijų, kuris atvertų duris į finalo ketvertą graikams.

Sezono eigoje jau teko matyti, kad netekus kelių žaidėjų CSKA žaidimo kokybė nesikeičia, tad „Panathinaikos“ realius šansus turėtų nebent Maskvos klubas prarastų 4-5 kertinius krepšininkus. Po traumos atsigauna Viktoras Chriapa, sportinę formą atgauna ir Andrejus Kirilenka, tad CSKA ketvirtfinalyje gali būti dar didesnė jėga nei iki šiol.

Duško Ivanovičiaus auklėtiniams patekimas tarp aštuonių stipriausių komandų iš E grupės, kurioje žaidė ir Kauno „Žalgiris“, jau yra didelis pasiekimas. Šiemet „Panathinaikos“ neturi išskirtinai galingos sudėties, veteranai dar labiau paseno, o susimažinus biudžetą ryškių žvaigždžių į klubą neatvyko. Estebenui Batistai, Gani Lawaliui, Jamesui Gistui ir Loukui Mavrokefalidžiui bus labai sunku grumtis su galinga CSKA priekine linija. Šį sezoną atsiskleidę Vladimiras Jankovičius ir Nikos Pappas privalės imtis dar daugiau iniciatyvos. Klubo vadovus turėtų džiuginti tai, jog Dimitris Diamantidis ženkliai pagerino pataikymą „Top 16“ etape ir ketvirtfinalį pasitinka būdamas geros sportinės formos.

Tinkamai susiklosčius aplinkybėms (CSKA atsipalaidavimas, puikus tritaškių pataikymas) Graikijos čempionai gali pasiekti vieną pergalę šioje serijoje, tačiau realesnis scenarijus yra „sausa“ serija, pasibaigsianti maskviečių triumfu.

Prognozė: CSKA 3-0 „Panathinaikos“

Stambulo „Fenerbahce Ulker“ – Tel Avivo „Maccabi“

Tituluočiausias visų laikų Eurolygos treneris Željko Obradovičius siekia devintojo čempiono titulo
Tituluočiausias visų laikų Eurolygos treneris Željko Obradovičius siekia devintojo čempiono titulo
Nuotr. AFP – Scanpix

Komandų lyderiai
Stambulo Fenerbahce Ulker PTS EFF    EFF PTS Tel Avivo Maccabi
Nemanja Bjelica 12,3 19,0   17,3 16,0 Devin Michael Smith
Andrew Goudelock 16,7 14,1   15,0 11,8 Brian Randle
Jan Vesely 10,8 12,7   12,5 12,8 Jeremy Pargo
Bogdan Bogdanovic 11,0 10,6   10,5 7,3 Alex Tyus
Emir Preldzic 6,1 8,2   7,9 5,6 Yogev Ohayon

Eurolygos čempionai vietą ketvirtfinalyje užsitikrino tik paskutiniame ture, o „Fenerbahce Ulker“ po ilgų optimalios sudėties ieškojimų šį sezoną jau tapo sunkiai sulaikoma jėga. Željko Obradovičiaus vadovaujama ekipa mažai kuo nusileidžia pripažintiems Eurolygos favoritams „Real“, CSKA ir „Barcelona“. Tik tris pralaimėjimus F grupėje patyrę turkai šioje serijoje turės namų aikštės pranašumą, o tai turėtų būti labai didelis faktorius.

Jei serija prasidėtų dviem mačais Tel Avive, galima būtų kalbėti apie potencialų „Maccabi“ patekimą į finalo ketvertą, tačiau veiksmas startuos „Fenerbahce Ulker“ teritorijoje. Stambulo ekipa nėra neįveikiama namų arenoje: iš ten pergales išsivežė CSKA, „Barcelona“ ir „Olympiakos“, tad visiškai nurašyti „Maccabi“ nederėtų. Eurolygos čempionų lyderis ir senbuvis Devinas Smithas lemiamoje sezono stadijoje įgijo puikią sportinę formą ir darosi vis sunkiau sulaikomas, tačiau „Maccabi“ yra labai priklausoma ir nuo kito amerikiečio – Jeremy Pargo. Pargo nerungtyniauja stabiliai ir dažniausiai po kelių gerų mačų sužaidžia kelis blankius.

„Fenerbahce Ulker“ turi daugiau rezervų ir lygesnę sudėtį. Net jei žaidimas nesiklijuoja rezultatyviausiam Eurolygos žaidėjui Andrew Goudelockui, turkų gretose iniciatyvos gali imtis nepailstantis Nemanja Bjelica, Bogdanas Bogdanovičius ar Emiras Preldzičius. Šį sezoną „Fenerbahce Ulker“ gerai išnaudoja ir priekinę liniją, „Top 16“ etape Janas Vesely rinko po 11,5 taško ir dvitaškius metė 60,7% taiklumu. Lygesnė sudėtis ir namų aikštelė bus pagrindiniai „Fenerbahce Ulker“ koziriai šioje serijoje.

Prognozė: „Fenerbahce Ulker“ 3-1 „Maccabi“

Barselonos „Barcelona“ – Pirėjo „Olympiakos“

Marcelo Huertas – „Barcelona“ klubo variklis
Marcelo Huertas – „Barcelona“ klubo variklis
Nuotr. AFP – Scanpix

Komandų lyderiai
Barselonos FC Barcelona PTS EFF    EFF PTS Pirėjo Olympiakos
Ante Tomic 11,7 18,7   16,7 15,5 Vassilis Spanoulis
Justin Doellman 10,9 11,9   11,6 11,4 Georgios Printezis
Tomas Satoransky 6,7 10,1   11,6 10,5 Matthew Lojeski
Juan Carlos Navarro 10,0 10,0   9,7 8,6 Othello Hunter
Marcelinho Huertas 8,5 9,2   9,6 7,7 Bryant Dunston

Tai labiausiai intriguojanti „Top 8“ pora. „Olympiakos“ demonstruoja labai brandų krepšinį ir jau nukovė tiek CSKA, tiek „Fenerbahce Ulker“. Praėjusiame sezone ketvirtfinalio serijoje su „Real“ graikai abukart laimėjo namie ir Eurolygos vicečempionai tik penktose rungtynėse laimėjo seriją. Panašus scenarijus realus ir serijoje su katalonais, o jei pavyks laimėti bent vieną iš pirmųjų dviejų mačų „Barcelona“ teritorijoje, „Olympiakos“ turės labai realius šansus žengti tolyn.

„Barcelona“ nėra komanda be silpnų vietų. Jei varžovams pavyksta išmušti iš vėžių įžaidėją Marcelinho Huertą, žaidimas ima strigti. Graikai turi pakankamai resursų, kad kautųsi su Ispanijos čempionais ir nors individualiai pajėgesni yra dauguma Barselonos klubo žaidėjų, „Olympiakos“ kelis sezonus išlaiko branduolį ir rodo labai kokybišką komandinį krepšinį.

„Barcelona“ turi po kelis pajėgius žaidėjus į kiekvieną poziciją ir Juanui Carlosui Navarro sparčiai senstant, labai daug priklauso nuo jaunų žaidėjų Mario Hezonjos ir Alejandro Abrineso. Svarbų vaidmenį atlieka ir atakų organizatorius Tomašas Satoranskis. Jei šie krepšininkai susitvarkys su įtampa ir žais taip, kaip sugeba, o Ante Tomičius gaus pakankamai perdavimų patogiose padėtyse, katalonai turėtų žengti į finalo ketvertą.

„Olympiakos“ reikės, kad į žaidimo ritmą sugrįžęs Vassilis Spanoulis temptų komandą, tačiau ne mažiau svarbu bus ir tai, kaip su pajėgia varžovų priekine linija sugebės tvarkytis Bryanas Dunstonas ir Othello Hunteris. Pirėjo ekipa jau įrodė, kad jos niekada negalima nurašyti, todėl šios poros baigtį prognozuoti yra sunkiausia.

Prognozė: „Barcelona“ 3-2 „Olympiakos“

Madrido „Real“ – Stambulo „Anadolu Efes“

Rudy Fernandezas – pavojingiausias „Real“ ginklas
Rudy Fernandezas – pavojingiausias „Real“ ginklas
Nuotr. AFP – Scanpix

Komandų lyderiai
Madrido Real PTS EFF    EFF PTS Stambulo Anadolu Efes
Rudy Fernandez 12,8 16,7   15,8 12,2 Nenad Krstic
Felipe Reyes 12,0 15,8   12,1 9,8 Dario Saric
Sergio Llull 9,8 13,5   10,7 10,6 Efstratios Perperoglou
Sergio Rodriguez 11,0 12,7   10,2 9,8 Thomas Heurtel
Gustavo Ayon 8,0 10,7   9,0 7,5 Dontaye Draper

Šių komandų keliai jau buvo susikirtę reguliariajame sezone ir tuomet jos pasidalijo po pergalę namų arenose. Vis tik dabar „Real“ yra visiškai kitoks nei sezono pradžioje ir varžovus šluoja su dideliu pasitikėjimu savo jėgomis. Pablo Laso auklėtiniai optimalią formą pasiekė vėliau nei įprastai, greičiausiai išmokę praeities pamokas, jog pradėjus sezoną aukščiausia pavara balandžio-gegužės mėnesiais baterijos ima sekti.

Eurolygos vicečempionai turi ilgesnį atsarginių žaidėjų suolelį nei Turkijos ekipa bei žymiai užtikrinčiau rungtyniauja puolime. Nors Dušano Ivkovičiaus kariauna sugeba įvelti varžovus į klampų gynybinį krepšinį, tai padaryti žaidžiant su „Real“ yra be proto sunku. Kuomet „Real“ žaidėjai yra maksimaliai susitelkę, jie demonstruoja ir geležinę gynybą, ypatingai gerai jie tai daro savų žiūrovų akivaizdoje, o norint laimėti seriją, „Anadolu Efes“ būtinai reikalinga pergalė Madride.

„Anadolu Efes“ komanda ir jos lyderių žaidimas šį sezoną yra pernelyg banguotas ir nepastovus, kad galima būtų serijoje iki trijų pergalių patiesti vieną galingiausių Europos komandų. Greičiausiai viskas prasidės dviem „Real“ pergalėmis namuose, bet kai viskas prasideda lengvai, Laso auklėtiniai turi įproti atsipalaiduoti ir pasijausti geresniais už varžovą, tad serijai persikėlus į Stambulą „Anadolu Efes“ turės šansą patampyti karališkojo klubo žaidėjų nervus. 

Prognozė: „Real“ 3-1 „Anadolu Efes“

Komentarai:
djgaffer
Sutinku su bnews prognozėm,išskyrus viena:Barca-Olymp.Nors ir turi namų pranašumą,bet Barcos lyderiai šiemet yra jaunuoliai.O tokiose kovose ypač svarbu yra patirtis.Ir patirtis yra OLY pusėje.Abrinesas,Satoranskis ir Hezonja dar neturi tos patirties ir savybių,kad ištemptų ispanus į Final4.Navarro jau senukas,kuris gali iššauti tik vienose rungtynės,o be Tomičiaus ir Olesono pas juos daugiau nieko nėra.Tuo tarpu Spanoulis vienas gali ištempti visą seriją,ką jau ne kartą įrodė.Dar pridėkim Printezį,Slouką ir dar kelis žaidėjus ir svarstyklės pakrypsta į OLY pusę.Pagr.faktorius šitoje serijoje bus kaip atrodys Spanoulis.Tokia bent jau mano nuomonė.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-04-14
+1
Atsakyti
Prognozė: CSKA 3-1 „Panathinaikos“

Prognozė: „Fenerbahce Ulker“ 3-1 „Maccabi“

Prognozė: „Barcelona“ 2-3 „Olympiakos“

Prognozė: „Real“ 3-0 „Anadolu Efes“

F4

CSKA: „Olympiakos“

„Fenerbahce Ulker“:„Real“

3 PLACE

(3)„Olympiakos“:„Real“(4)

1PLACE

(2)CSKA:„Fenerbahce Ulker“(1)
2015-04-14
+7
Atsakyti
kirvis
finale siemet zais CSKA vs Real
2015-04-14
+5
Atsakyti
koks dar Real nugaletojas :-D
sudetis krizine, zaidimas krizinis, praeis Efes ir baigta pasaka. Cska favoritas is visu, toliau eina Oly, Barca...
2015-04-14
+3
Atsakyti
anon 58
Finalas vėl bus Maccabi vs Real manau , tik nugalėtojas kitas Madrido Real šį kart !!! :))

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-04-14
+2
Atsakyti
aisku
Barca 3-2 olimpiacos

Real3-0 efes pilsen

Ulker 2-3 maccabi

Cska 3-1 panathinaikos

yra klausimu?
2015-04-14
Atsakyti
Sepas
Geros rungtynes nusimato,tik gaila kad madridas lengvai iseis o kitos tai jmj stebesiu kiekvienas rungtynes,o tu atomai ka nori kad tavo zalgrybis butu top 8 su tokiu mediniu zaidimu??? Kai vienas zaidejas tempia visa komanda nejuokink :DDDD Geriau skolas grazinkite tada apie kazka galvokite
2015-04-14
+2
Atsakyti
Anonimas
Na ką, prasidės smagiausia sezono dalis Eurolygoje - ketvirtfinalių serijos. Juokinga, kad už Eurolygos vadovo stalo sėdintis žmogus nepastebi, jog finalo ketvertas, trunkantis vos 3 dienas nublanksta prieš serijas. Štai penktos klasės lygio loginis uždavinys: kas Eurolygos krepšinio klubui naudingiau - žaidimas pusfinalio/finalo serijoje sausakimšoje namų arenoje ir geras pelnas ar finalo ketvertas, į kurį klubo fanai, net nežinodami ar komanda bent pateks į jį, turi iš anksto organizuotis atostogas, pirktis lėktuvo bilietus į miestą už 1000+ kilometrų ir pasirūpinti bilietu į Final 4, kad vėliau netektų kur ieškotis juodojoje rinkoje? Maža to, komandai patekus į Final 4, nepaisant to, kad tavo komanda visą sezoną įrodinėja esanti geriausia Europoje, visas sezonas nubraukiamas veltui dėl visiškai nesėkmingos dienos ar poros neteisingų teisėjo švilpukų lemiamu momentu. Norisi daugiau aukšto lygio rungtynių tarp Europos krepšinio grandų? Tobulinkit atkrintamųjų braižą. Kam dabar taip drąstiškai mažinti komandų skaičių reg. sezone ir užkirsti kelią silpnesnėms ekipoms, kurios karts nuo karto taip pat sugeba sukurti kokią intrigą ar sensaciją ir taip sezoną padaryti kur kas įdomesnį ir nenuspėjamą? Būna, kad tam tikri sprendimai realiai nėra taip lengvai įgyvendinami kaip kai kuriems atrodo iš šono, na bet "Final Four" renginys yra visiškas fiasko Europos krepšinyje, kuris sudaro įspūdį, kad tik ir stengiamasi, kad Europos krepšiniu domėtųsi kuo mažiau žmonių.

Kalbant apie ketvirtfinalius, prognozės atrodo gan realios žinant CSKA jėgą ir OLY užsidegimą atėjus sezono kulminacijai, tik, manau, supykęs "Real" norės kuo įmanoma greičiau atsigriebti už pastaruosius du sezonus ir, išmokęs pamokas, nepaliks jokių vilčių Efes iškovoti bent pergalę. Efes tiesiog nėra tokia komanda asmeniškai didelės kovos čia nematau.

Apskritai, OLY, Maccabi ir Real vien dėl Mačiulio bus mano palaikomos komandos. :)
2015-04-14
+4
Atsakyti
Atom
Nezinau kaip jums bet jau nusibodo matyti tas pacias komandas final 4, sie metai vel nebus isimtis. Metai is metu tos pacios komandos, klubu biudzetai skiriasi 10x< su kai kuriomis komandomis. Sis eurolygos modelis nuviliantis ir nepatrauklus.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-04-14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.