Nuotr.: Fotodiena.lt/D. Pipas
Nuotr. Fotodiena.lt/D. Pipas

Antrą sezoną iš eilės „Žalgirio“ trenerių štabą papildė karjerą Kaune baigęs krepšininkas. Trečiadienį paskelbta, kad prie Gintaro Krapiko asistentų prisijungia Darius Songaila, kuris artėjantį sezoną darbuosis kartu su Šarūnu Jasikevičiumi.

Songaila, kaip ir Jasikevičius, Kaune žaidė vos sezoną. Abu tapo Lietuvos čempionais, pakabino sportbačius ant vinies ir abu sulaukė Krapiko kvietimų prisijungti prie trenerių štabo.

Abu jie vadovaus ir „Žalgirio“ pasirengimui sezonui, kol Krapikas darbuosis su Lietuvos rinktine.

Artimiausiu metu Kauno klubas dar pasipildys vienu legionieriumi, o po to lauks sprendimo dėl Lino Kleizos ateities. Krapikas pripažįsta, kad šis žaidėjas gali prisijungti prie „Žalgirio“, jeigu nuspręs sugrįžti rungtyniauti į gimtinę.

Tinklalapyje „BasketNews.lt“ – pokalbis su Krapiku apie trenerių štabą, komandos komplektaciją ir Kleizos situaciją.

– Treneri, kaip kilo idėja į trenerių štabą įtraukti Darių Songailą? Tai buvo jo mintis, ar daugiau klubo iniciatyva? – „BasketNews.lt“ paklausė Krapiko.
– Manau, Darius džiaugėsi, jog po puikios ir ilgos karjeros baigė savo sportinę karjerą ir dabar, gimus dvynukams, galės pabūti su šeima, be kelionių. Bet aš jam tą ramybę truputį sudrumsčiau ir pasiūliau prisijungti prie komandos, nes mūsų ekipoje visada bus jaunų žaidėjų, kuriems reikalingas papildomas dėmesys ir treniruotės. Prie Šarūno (Jasikevičiaus), kuris puikiai užsiima darbu su gynėjais, norėjau surasti dar vieną trenerį aukštaūgiams, kuris būtų patyręs, pats turėjęs daug trenerių. Darius yra žaidęs NBA, sukaupęs daug patirties ir gali tai perduoti kitiems žaidėjams.

Iš kitos pusės, tam, kad nereikėtų jam gyventi sportininkų režimu, pasiūliau prisijungti prie treniruočių tik tada, kai mes esame Lietuvoje. Kai mes vyksime į keliones, jis nevažiuos, liks su šeima. Šis modelis jam tiko ir dėl to prisijungė prie mūsų.

Nenorėjau į komandą imti nieko iš šalies. Norėjau, kad žmogus tiktų ir Šarūnui, kad jie sutartų, nes jiems teks daug kartu dirbti. Darius su Šarūnu yra neblogi draugai ir jo nereikės papildomai integruoti į kolektyvą.

– Ar kai Songailai pasiūlėte prisijungti prie trenerių štabo, jau žinojote Jasikevičiaus sprendimą? Ar tai buvo papildomas „kabliukas“ išsaugoti Jasikevičių Kaune?
– Kalbėjau tuo klausimu su Šarūnu. Galvoju, kad Darius prie komandos būtų prisijungęs tik tuo atveju, jeigu būtų likęs Šarūnas. Taip ir įvyko. Jeigu Šaro būtų nebuvę, greičiausiai būtų nebuvę ir Dariaus, nes mums tada reikėtų „įvedinėti“ du skirtingus žmones. Visgi prie komandos prisijungė jie abu ir dabar turiu tokią trenerių komandą, kokią ir įsivaizdavau.

– Ar jau turite planą, kada „Žalgiris“ susirinks į treniruočių stovyklą?
– Planavau, kad komanda rinksis nuo rugpjūčio 24 dienos, bet tas terminas „komanda“ skamba labai grėsmingai. Tada bus vos trys žaidėjai, turintys vietą „Žalgiryje“ – Martynas Pocius, Vytenis Lipkevičius ir Edgaras Ulanovas. Visi kiti – rinktinėse: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Australijos. Mūsų žaidėjų bus vos 3, o likusias vietas užims jauni žaidėjai. Dėl to mūsų jauni ir energingi treneriai turės daug darbo su jaunimu.

– Kalbant apie jaunus žaidėjus – buvo skelbta, kad Martynas Varnas gaus šansą prasimušti į pagrindinę komandą. Kas dar iš dublerių komandos turi daugiausiai galimybių praverti pagrindinės „Žalgirio“ komandos duris?
– Tai labai sunku pasakyti. Tie, kurie sėkmingai pasirodė jaunių čempionate – Martynas Echodas, Laurynas Birutis, Varnas – yra labiausiai „po ranka“. Jie neblogai atrodė savo amžiaus grupėje, todėl kitas žingsnis turėtų būti vyrų krepšinis. Tačiau pasirengimo etapas tam ir yra, kad pažiūrėtume, kas kaip atrodo prieš rimtesnius priešininkus.

– „Žalgiris“ dar ieško krepšininko, kuris pakeis Jamesą Andersoną, ir krepšininko į priekinę liniją. Ar dar gali būti ieškoma žaidėjų ir į kitas pozicijas?
– Pirmiausia norėčiau sureaguoti į tą pasakymą, kad ieškoma žaidėjo, galinčio pakeisti Andersoną. Aš šį pasakymą formuočiau kitaip: neieškau žaidėjo, kuriuo pakeistume Andersoną, nes jo pakeisti negali. Vienas dalykas, kad mūsų riboti finansai. Kitas – rasti tokį žmogų, su tokiomis savybėmis, yra labai sunku. Ieškau žaidėjo, kuris prisijungtų prie kolektyvo, tiktų prie Manto Kalniečio, Pociaus, Ulanovo. Kad jis papildytų šį kolektyvą ir juos sustiprintų.

– Kaip suprantu, legionierius bus „combo“ gynėjas – galintis žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiu gynėju?
– Taip. Galvoju, kad grįžus Mantui, kuris yra aukštas žaidėjas, jis gaus daug spaudimo iš varžovų. Vienam jam be pagalbos būtų nelengva žaisti. Taip, yra Lukas Lekavičius, bet jis keis Mantą. O man reikalingas žaidėjas, kuris būtų šalia ir, atsiradus spaudimui, saugiai pervarytų kamuolį ir padėtų suorganizuoti žaidimą. Tai bus žaidėjas, kuris perimtų įžaidėjo funkciją iš Manto, jeigu jis būtų spaudžiamas.

– O priekinėje linijoje bus dar vienas jaunas lietuvis?
– Taip. Neieškome užsieniečio. Nebent paskui matysime, kad ši pozicija labai „dega“, niekas nesužaidžia, „nepatraukia“, tada kreipsimės į vadovus su prašymu pastiprinimui. Bet pradžioje bandysime išsiversti su dviem užsieniečiais ir taip žaidėjus rotuosime, kad išsisuksime iš padėties.

– Derybos su Linu Kleiza baigtos ar tebesitęsia?
– Tas terminas „baigtos derybos“ skamba taip, lyg jos vyko visą laiką. Buvo išreikštas noras iš vienos ir iš kitos pusės, tačiau didelių derybų nevyko. Buvo priimtas sprendimas, kad Linas nusistatys savo fizinę būklę ir galų gale kažką nuspręsime. Bet tai nebuvo ilgą laiką besitęsusios derybos, kurios dabar baigėsi. Galvoju, kad prie to klausimo dar grįšime. Linas dabar grįžo į Lietuvą, turi pasitikrinti savo sveikatą, išsiaiškinti, kiek jis gali žaisti. Ir tuo pačiu jis turi nuspręsti, ar jau nori žaisti Lietuvoje, ar dar nori parungtyniauti užsienyje.

– Galima tokia situacija, kad į rinktinę šiemet pateks ir Mantas Kalnietis, ir Lukas Lekavičius. Abu jie – pagrindiniai „Žalgirio“ įžaidėjai. Ar klubui būtų blogai sezonui ruoštis be dviejų pagrindinių įžaidėjų?
– Vienareikšmiškai – klubui būtų didelė garbė turėti kuo daugiau atstovų rinktinėje. Tai – aukštas žaidėjų įvertinimas. Dar prieš metus Lekavičius žaidė Nacionalinėje lygoje ir visi mojo ranka, palydėdavo su kreivomis šypsenomis, kad jis neturi šansų „Žalgiryje“. O dabar jis pretenduoja į Lietuvos rinktinę. Tai būtų kažkas iš pasakos srities. Kuo daugiau žaidėjų rinktinėje, tuo didesnis ir mūsų, trenerių, darbo įvertinimas, ir klubo strategijos įvertinimas.

Komentarai:
Koks dar Dentmonas :DDD Nebegaruokit Dentmonai jūs :DD
2015-08-08
+5
Atsakyti
Linas Kleiza artėja prie derybų pabaigos su Kauno "Žalgiriu"
2015-08-07
-11
Atsakyti
Man tai juokas ima kaip jus visi nurasinejat kleiza. Dar pries du metus euro champe lyderis buvo, o kad pakliuvo i jam netinkamas komandas tai cia visai kas kita.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-07
+2
Atsakyti
Isikande jie ta dentmona ir viskas nei jis bus nei jis ka jo kaina dabartine yra jau ne 200k pasidomekit kiek kinijoj uzdirbo paskutini sezona :) Parase kaskas kaskoki striapsniuko ar ka ale namokias krapikas numete, tai jau Dentmonas bus :D Juokas ima sutikciau jeigu zinociau, kad ipirkt dar galim ar ka,.
2015-08-07
+5
Atsakyti
Briedis_giriojeJuk buvo sakyta, kad pagrindinis niuansas yra tai, ar Dentmonas gaus kontraktą su kokia NBA komanda, ar negaus. Yra ten kokie terminai, kiek čia gali reikėti laukti, ar nėra?


Neapibrėžti tie terminai. Bet su kiekviena diena, kuri praeina jam nepasirašius kontrakto su NBA komanda, priartėja ir galimybė, kad jis žais ne NBA, o kažkur kitur (galbūt ir Lietuvoje).
2015-08-07
+3
Atsakyti
UntestedKodėl po šio interviu " legionierius bus „combo“ gynėjas – galintis žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiu gynėju"dar labiau stiprėja mintis, kad į Lietuvą jau ruošiasi J.D.? :)


Juk buvo sakyta, kad pagrindinis niuansas yra tai, ar Dentmonas gaus kontraktą su kokia NBA komanda, ar negaus. Yra ten kokie terminai, kiek čia gali reikėti laukti, ar nėra?
2015-08-07
-3
Atsakyti
Tai visos pozicijos turi skilsų trenerius-buvusius žaidėjus. Šaras – PG,SG; Songokas – PF, C, o Herr Krapikas – SF. :D
2015-08-07
-1
Atsakyti
Kodėl po šio interviu " legionierius bus „combo“ gynėjas – galintis žaisti ir įžaidėju, ir atakuojančiu gynėju"

dar labiau stiprėja mintis, kad į Lietuvą jau ruošiasi J.D.? :)
2015-08-07
+8
Atsakyti
patyrusiam:

Dentmondas yra combo guard, galintis lost tiek pg, tiek sg. Jo zaidimo stilius kaip tik labiau primena atakuojancio gynejo.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-07
Atsakyti
Kitais metais kleiza i treneriu staba ...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-07
+2
Atsakyti
Siaip tai gan protingai dirba Krapikas. Pries metus ikalbejo Sara, dabar Songaila. Nenuostabu kad ir rezultatai neblogi.
2015-08-07
-1
Atsakyti
Vyrai, skaitykit kas pasakyta. Apie kokį Detmoną kalbat? Ieškomas ATAKUOJANTIS GYNĖJAS (ne įžaidėjas) kuris PAPILDOMAI galėtų padėt persivaryt kamuolį prieš spaudimą žaisdamas SG pozicijoje kartu su Kalnu. Detmonas yra tipiškas PG ir SG pozicijai netinka.

O dėl Kleizos, tai nepainiokit ką jis darė Armani ar Ulker - ten visai kitos jam užduotys buvo (žaisti ant perimetro ir mėtyti tritaškius žaidžiant PF pozicijoje). Jei tik kelių būklė leis, jis tikrai bus naudingas Žalgiriui ir po kaše ir ant perimetro. Be to jis turi lyderio savybes, ko labai truks Žalgiriui jei nebus Anderseno lygio žaidėjo...
2015-08-07
+1
Atsakyti
Vis dar nesuprantu kaip visi nori tos Kleizos. Is Krapiko zodziu galima suprast, kad pats nezino ar jau isvis begali zaisti krepsini siuo metu ar jau net nelabai ziuriu Kleiza isvis net krepsinio nezino ar gali zaist.. o uz dyka jis neis jau ir taip manau jo kaina butu dvigubai mazesne negu ka jis gaudavo paskutiniais metais Armani. bet jau geriau pasilikt ta suma kuria KLeizai moketu ir kaip pats Krapikas sako galbut sezone eigoje pirktu kanors i prieki tuomet jeigu matytu, kad verekiant reikia kasko butinai pasistiprint.. Dabar Kleizai atiduot ir tuos pacius 200k-300k euro ir zinat, kad jau net kamuolio nenulaiko, tai geriau pasilikt neisleist tu pinigu pataupyt dar ju gali ir prireikt, bet ne vistiek daugumai reik Kleizos pagal krapiko zodzius suprast jau galima, kad kleizos forma isvis jau nebekaska..
2015-08-07
-11
Atsakyti
arturas97sake bus tas kad kai kalna spaus-ji pakeis tai bus toks cherio lygio ne geresnis uz kalna nes jei butu dentmonas tai kalnas keistu dentmona o ne dentmonas kalna--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Is kur istraukei kad bus Cherry lygio ir ne geresnis uz Kalnas? Cia pats sumastei sita nesamone ar kaip ir visada varai i prievas, durneli? Pagal tave ir rinktineje Orelikas turejo starte zaisti bei Leslie praeitame sezone turejo siauteti. Tu cia malonuma jauti kad visi tave debilu vadina ir juokiasi is tavo prognoziu? Baik uostyti klijus, snargliau.
2015-08-07
-4
Atsakyti
arturas97sake bus tas kad kai kalna spaus-ji pakeis tai bus toks cherio lygio ne geresnis uz kalna nes jei butu dentmonas tai kalnas keistu dentmona o ne dentmonas kalna--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Kiek tu laiko blaivaisi? Toks jausmas, kad totalus idiotas esi, kuris niekas neissiblaivo..
2015-08-07
+2
Atsakyti
sake bus tas kad kai kalna spaus-ji pakeis tai bus toks cherio lygio ne geresnis uz kalna nes jei butu dentmonas tai kalnas keistu dentmona o ne dentmonas kalna

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-07
+9
Atsakyti
noreciau pamatyti 110 KG su isverstu pilvu SF :PPPPPturbut leciausias SF pozicijos zaidejas butu per visa istorija Kleiza :PP dar fanai galvoja kad kleiza uzsikacialines kaip denverio laikais :PPPPPPPPPPPPPP kazin kodel Raptors,Fenerbache ir Armani nestate jo i SF???pries dauguma PF net nespeja,tai gal butu spejas paskui SF zaidejus :PPPPPPPPPPPP
2015-08-07
-3
Atsakyti
Atsigaukit su tuo Kleizos statymu į SF. Šimtas metų nebežaidžia šioje pozicijoje ir taip per lėtas yra. Jei atvyks jis, tai bus Jankūno dubleris, nebent su retomis išimtimis kelsis žaisti SF. Be to, šioje pozicijoje yra Ulanovas, Lipkevičius, Vene ir tas pats Pocius žais šioje pozicijoje, kol kas didesnę skylę matau aukštaūgių grandyje. O kad bus ieškomas combo žaidėjas, tai Krapikas pasakė tą patį ką ir aš galvojau, turės padėt Kalniečiui persivaryt kamuolį. Tai gandai apie Dentmon'ą pagrįsti, bet kiek realūs? Na teks palaukti ir pamatyti ką nuveiks vadovybė, bet kol kas esu viskuo patenkintas, kaip jie dirba.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-07
-5
Atsakyti
kaip ir viskas aisku, Dentmonas.. kitas dalykas, kad maziuku per mazai bus.. Pg-Mantas, Lukas, sg- Dentmonas/pocius, o sf- super butu jeigu ateitu Kleiza, kitaip reiketu ieskotis legioneriaus, nes Ulanovas daugiau del savo riboto puolimo ne daugiau 20 min El gali pazaisti
2015-08-07
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.