Nuotr.: Linas Žemgulis
Nuotr. Linas Žemgulis

„Kaip ir kiekvienas paauglys šeimoje turėjau tam tikras pareigas, viena jų – išnešti šiukšles. Tėvai mane nuolat mokydavo ir primindavo, ką ir į kurį konteinerį turiu išmesti“, – apie tai, kaip mokėsi rūšiuoti, pasakoja Kauno „Žalgirio“ puolėjas australas Brockas Motumas.

Žalgiriečių ir aplinkosaugos projektą „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ laimėjusių moksleivių susitikime paaiškėjo, jog klubo legionieriai apie atliekų rūšiavimą žino ne prasčiau, kaip varytis kamuolį ar apsiginti po krepšiu.

Vieną didžiausių aplinkosaugos projektų Lietuvoje remiančio „Žalgirio“ krepšinio klubo susitikimas su moksleiviais nebuvo pirmasis, tačiau šį kartą visuomenei aktualia tema turėjo ką papasakoti klubo legionieriai – australas Brockas Motumas ir kanadietis Olivier Hanlanas.

Užsienyje gimę ir augę krepšininkai net nesusimąstydami atsakė, į kokios spalvos konteinerį išmetamas plastikas ar kur dėti seną telefoną. „Australijoje kiekvienas namas ar butas turi dviejų spalvų šiukšliadėžes. Į žaliąją metame visas buitines atliekas, o į geltonąją - plastikinius butelius, pieno pakelius ir panašiai“, – apie savo šalį pasakojo Motumas.

Atliekų rūšiavimas kanadiečiui Hanlanui taip pat yra įprastas dalykas: „Mano šeimoje mama tam skiria daug dėmesio. Ji viską atskiria ir sudeda į atitinkamas dėžutes. Atsimenu tai, ko ji mane išmokė, ir tikrai visų šiukšlių nemetu į vieną šiukšliadėžę gyvendamas vienas Lietuvoje“, – pasakojo Hanlanas.

Beveik 2 tonas nebenaudojamų baterijų projekto pirmajame etape surinkusiems moksleiviams, Motumas pažadėjo, jog grįžęs į gimtuosius namus Australijoje atliks kapitalinį namų tvarkymą ir seną elektroniką būtinai išneš į specialius konteinerius.

Elektronikos platintojų asociacijos inicijuotas projektas „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!” pasklido po 200 mokyklų ir darželių, kuriuose moksleiviai rūšiavo senas, nebenaudojamas baterijas dėl galimybės susitikti su „Žalgirio“ krepšininkais.

„Gerosios praktikos semiamės iš šalių, kuriose skiriamas didelis dėmesys aplinkosaugos ugdymui ir tai daroma ne kelerius metus, bet dešimtmečius. Visgi, organizuojant projektus ieškome to, kas čia, Lietuvoje, būtų patrauklu ir motyvuojančio jaunajai kartai. Neabejotinai – tai krepšinis“, – sprendimu džiaugiasi EPA vadovas Linas Ivanauskas.

Aplinkai neabejingi krepšininkai iš užsienio sako, kad Lietuvoje spėjo pajusti, koks svarbus krepšinis yra lietuviams, net ir patiems mažiausiems, todėl džiaugiasi, galėdami juos motyvuoti.

Už mylimą krepšinio klubą Kauno „Žalgirio“ arenoje sirgo Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos moksleiviai, laimėję pirmąją vietą. Antrąja prizine vieta dalinosi Joniškio rajono Mindaugių pagrindinė mokykla ir Ignalinos gimnazija. Aktyviai dalyvavo Kretingos Baublių mokykla-daugiafunkcinis centras, Skuodo Ylakių gimnazija. Arenoje šurmuliavo ir patys mažiausieji projekte dalyvavę darželinukai.  

Po pergalės prieš Alytaus „Dzūkijos“ komandą žalgiriečiai ne tik dalijo autografus, bet ir linkėjo moksleiviams ir toliau siekti gerų rezultatų: „Galbūt vienas žmogus nieko nepakeis, bet jei tokį patį požiūrį turės vis daugiau žmonių, tai tikrai sveikintinas dalykas“, – vaikams sakė Hanlanas.

Komentarai:
jis
Va iš kur tie visas varžybas savo spiegiančiais balsais skandavę vaikai. Jau pirmo kėlinio viduryje įsiskaudėjo galvą.
2016-01-25
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.