Nuotr.: Fotodiena.lt/P. Paleckis
Nuotr. Fotodiena.lt/P. Paleckis

Tomas Pačėsas sekmadienį po rungtynių Pasvalyje keliolika minučių savo auklėtiniams dėstė krepšinio tiesas.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ buvo ką tik pralaimėjęs „Tete-a-Tete Casino – LKL“ rungtynes vietos „Pieno žvaigždėms“ ir, anot Pačėso, antrą kartą per dvi dienas sužaidė žemiau savo galimybių.

Šeštadienį sostinės krepšininkai mačo pabaigoje 93:84 palaužė Prienų-Birštono „Vytautą“, o sekmadienį 77:81 nusileido pasvaliečiams.

Abu mačus „Lietuvos rytas“ pradėjo nestandartiniais penketais ir abu kartus būtent dvikovų pradžios pridarė daugiausiai problemų.

Šeštadienio rungtynėse su „Vytautu“ starto penkete mačą pradėję Žygimantas Janavičius, Marius Runkauskas ir Adamas Lapeta kartu surinko vos 5 naudingumo balus. Dar prastesnė situacija buvo sekmadienį, kai visi penki starto penketo nariai (Janavičius, Deividas Gailius, Gediminas Orelikas, Kšištofas Lavrinovičius, Lapeta) kartu sudėjus surinko minus 2 naudingumo balus.

Pirmuoju atveju „Lietuvos ryto“ deficitas po įvadinio ketvirčio siekė 8 taškus (12:20), antruoju – 7 (17:24). Jeigu šeštadienį dar pavyko pakeisti įvykių eigą, tai sekmadienio dvikova nesusiklostė taip sėkmingai.

Po jos treneris Pačėsas ilgokai auklėjo savo krepšininkus, o po to tiek autobuse, tiek jau grįžus į Vilnių su jais peržiūrėjo ką tik įvykusių rungtynių vaizdo įrašą.

Po sudėtingo savaitgalio Vilniaus klubo krepšininkai negavo progos atsipūsti – pirmadienį jie surengs vieną treniruotę.

Tinklalapyje „BasketNews.lt“ – pokalbis su „Lietuvos ryto“ treneriu ne tik apie sudėtingą savaitgalį, bet ir pirmąjį mėnesį naujame darbe.

– Treneri, vakar jūsų komanda patyrė nesėkmę Pasvalyje. Kas lėmė tai, kad „Pieno žvaigždės“ neleido jums diktuoti savo sąlygų? – „BasketNews.lt“ paklausė Pačėso.
– Lėmė klaidų skaičius. Tai buvo didžiausias mūsų priešas. Antras rungtynes iš eilės (tiek su Prienais, tiek su Pasvaliu) rungtynių pradžia buvo labai prasta. Mes leidome varžovams atsiplėšti, leidome kontroliuoti rungtynių eigą, bandėme vytis, eikvojome daug jėgų. Tai mums ir neleidžia kontroliuoti rungtynių.

Po mėnesio darbo tai buvo pats prasčiausias savaitgalis. Šiose dvejose rungtynėse mes parodėme savo silpnumą. Net pralaimėtos rungtynės su Panevėžio „Lietkabeliu“ buvo geresnės, nes po dviejų kėlinių mes pirmavome, pradžia buvo agresyvesnė, intensyvesnė. Tada buvo daug geresnių dalykų nei šį savaitgalį. Nors ir laimėjome prieš Prienų komandą, bet nebuvome tokie, kokie planavome, kaip treniravomės.

Nenorėčiau ieškoti pasiteisinimų, esą žaidėjai pavargę ir persisotinę. Taip, vyksta kryptingas ir sunkus darbas, bet tai yra profesionalaus krepšinio dalis ir mes turime prie to prisitaikyti. Reikia prie to pripratinti kūnus, sąmonę ir psichologiškai turime būti pasiruošę sunkiai dirbti. 

Visos komandos nori laimėti prieš turtingesnes ir stipresnes ekipas. Tokiose rungtynėse mes visada būsime favorito pozicijoje, o tokia pozicija priverčia siekti tik pergalės. Tie, kas nežaidžia iš favorito pozicijos, visada turi lengvesnę duoną. Jiems atleidžiama, jiems atrišamos rankos ir atsakomybės nebuvimas duoda papildomą impulsą.

Po pergalės prieš „Žalgirį“ tikrai nepuolėme į euforiją. Tai buvo svarbios rungtynės, kad pamatytume savo darbo vaisius, pajėgumą ir galimybes. Bet po šio savaitgalio grįžome žingsniu atgal. Dabar mūsų laukia sunkus ir kartais nuobodus darbas, detalių šlifavimas. Viskas vėl bus kartojama, kol tai taps įgūdžiais. 

– Ar tos jūsų minimos klaidos atliekamos puolime, ar ir gynyboje?
– „Pieno žvaigždės“ pirmauja LKL pagal atkovojamus kamuolius. Mes atsikovojome 16 kamuolių daugiau, bet tai jokiu būdu neatsiliepė mūsų persvarai. Buvome per lėti, per minkšti, daugelį mini dvikovų (ir vienas prieš vieną, ir du prieš du) mes pralaimėjome. Mums pritrūko detalių, plano įvykdymo. Kova dėl kamuolių parodė, kad esame teisingame kelyje, bet 20 klaidų yra per daug. Net laimėtose rungtynėse su „Žalgiriu“ mes suklydome 11 kartų.

Antras rungtynes iš eilės praradome intensyvumą gynyboje. Gal atėjo nusiraminimas, kurį bandoma pateisinti nuovargiu. Bet to negalima tuo teisinti, nes tai mūsų profesionalaus darbo dalis. Bandysime žiūrėti į priekį ne iš vienų rungtynių prizmės ir gerinti žaidimą apskritai. 

Nuotr. Fotodiena.lt/E. Blaževičius
– Tiek šeštadienį, tiek sekmadienį Žygimantas Janavičius pradėjo rungtynes starto penkete ir žaidė praktiškai identiškai – vos po 4 su puse minutes. Ar jis jus taip nuvylė, kad paskui negaudavo kito šanso?
– Jūs kiekvienose rungtynėse galite rasti žaidėją, kuris žais daugiau ar mažiau. Su „Žalgiriu“ aikštėje nepasirodė Rokas Giedraitis, bet dabar savaitgalį jis žaidė dvejas rungtynes po 30 minučių. Nematau, dėl ko turėčiau teisintis ar nesiteisinti. Blogai pradėjome abejas rungtynes, ieškojome būdų, kaip vytis varžovus ir aš kaip treneris mačiau vieną ar kitą žaidėją, kuris būtų naudingesnis toje situacijoje.

– Kaip į komandą, jūsų akimis, įsilieja naujokas Kendrickas Brownas?
– Vakar jo pirmas įėjimas į aikštę nebuvo geras, bet paskui jis mums padėjo. Matome, kad jis yra lengvoje tiek fizinėje, tiek psichologinėje krizėje, nes turi sudoroti milžinišką informacijos kiekį. Fiziniai krūviai yra labai sunkūs ir jis turi adaptuotis, bet jis mums tikrai padeda ir tikiuosi, kad ateityje padės dar daugiau. Jis turi duomenis, individualias savybes, kurias teisingai išnaudojant, jis gali padėti. Ir tikrai jau padeda, nors dar nėra optimalios formos. Jis daug klysta, bet tos klaidos kyla iš to, kad jis dar nepažįsta komandos. Bando komplikuoti žaidimą bandydamas labiau įtraukti kitus į žaidimą. Manau, jis teisingame kelyje, nes gerai dirba.

Nuotr. Fotodiena.lt/P. Paleckis
– Kai atėjote į „Lietuvos rytą“, viešojoje erdvėje girdėjosi klausimų, kaip jūsų schemose pritaps Gediminas Orelikas. Šį šeštadienį jis žaidė be keitimo, sekmadienį vėl buvo daugiausiai laiko aikštėje praleidęs krepšininkas. Ar tai reiškia, kad jis randa vietą jūsų žaidime?
– Manau, kad Orelikas per tą mėnesį visais atžvilgiais padarė milžinišką pažangą. Tiek gynyboje, tiek bendru nusiteikimu. Jis yra labai inteligentiškas žaidėjas, suprantantis ir jaučiantis krepšinį. Jo fizinės savybės ateityje jam leis dar geriau žaisti. Jis yra universalus žaidėjas, gali žaisti ir lengvuoju, ir sunkiuoju krašto puolėju. Pagerinęs tam tikrus komponentus, jis bus dar geresnis žaidėjas. Tai jis ir daro, stengiasi. Vakar gal jam rezultatyvumo požiūriu buvo prastesnės rungtynės, bet jis bandė padėti komandai ir stengėsi. Aišku, gal buvo kiek pavargęs, nes su Prienų komanda žaidė 40 minučių. Jam palinkėčiau tokios pat koncentracijos ir noro. Jis yra ir bus svarbus žaidėjas mūsų rotacijoje. 

– Ar per tą gerą mėnesį, kiek dirbate su komanda, esate patenkintas linkme, kuria ji juda?
– Tikrai buvau patenkintas tuo mėnesiu, išskyrus šį savaitgalį. Padarėme žingsnį atgal. Vakar ilgai analizavome, ką mums reikia keisti, kur greitinti žaidimą, kur intensyvinti. Analizuojame visais aspektais. Komanda tikrai dirbo puikiai ir kol kas mums nepavyksta to, ką padarome treniruotėse, perkelti į rungtynes. Žaidėjai yra verti pagyrimo dėl to, kaip kovoja tarpusavyje treniruotėse. Jie tikrai aukojasi ir dirba maksimaliai. Bandome tai perkelti į rungtynes ir šį savaitgalį mums tai nepavyko.

Reikia prisiminti, kad rungtynių pradžia suteikia toną visoms rungtynėms. Šį kartą ji buvo ypatingai prasta. Galima prisiminti mūsų komandos istoriją, kas buvo prieš kelis mėnesius, kai žaidžiant su vengrų komanda, jau pirmame kėlinyje svečiai pirmavo 13:0. Bandome tai keisti, keičiame penketus, ieškome optimalių variantų. Manau, šitą ligą mes pajėgūs pašalinti.

Po tos euforijos, kuri būna atėjus naujam treneriui, ateina momentas, kai tiesiog reikia sunkiai dirbti. Tam, kad euforija grįžtų, reikalingos pergalės. Tik pergalės suteikia džiaugsmo. Svarbiausia, kad sugebėtume tą nusiteikimą išlaikyti ateityje ir toliau taip dirbtume.

– Sakėte, kad ne favoritams lengviau žaisti, tačiau ar jaučiate, kad bendras LKL lygis pakilęs?
– Labai. Manau, kad labai pakilęs. Nesvarbu, dešimta, devinta ar šešta komanda, visi prieš visus gali laimėti. Lygis yra labai aukštas. Užsieniečių krepšininkų lygis labai aukštas, o tai pakelia bendrą komandinį meistriškumą. Gal kitos komandos neturi 12 individualiai stiprių žaidėjų, bet bendras užsieniečių lygis – labai geras. LKL seniai buvo tokia apylygė. Tai – didelis pliusas lygos prezidentui Remigijui Milašiui, kuris sugebėjo pritraukti rėmėjus ir iškelti lygos įvaizdį. Laikome kumščius, kad lyga išliktų tokia stipri.

Komentarai:
Diversija: Jonas sako Pačėsui: "Davai neduok interviu LKL'ui, pakelk biški bangų rūbinėj, ryt mums duok ekskliuzyvinį interviu, o mes už tave baudą sumokėsim."
2016-01-25
-12
Atsakyti
Tai Pačėsas jau pasakęs bus Dzūkų kitiem vadovam (savo valdiniams) kad komanda nesipriešintų nes dar vieno antausio neatlaikytų gal.. :D
2016-01-25
-2
Atsakyti
Atvažiuosit sekmadienį į Alytų, ir dar kartą gausit nuo komandos, kuriai vadovavo pats pačėsas. Galėsit dar labiau verkt, kai nepadės ir jokie orelikai.
2016-01-25
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.