Nuotr.: Fotodiena/T.Lukšys
Nuotr. Fotodiena/T.Lukšys

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) patvirtino, jog balandžio 15-ąją elektroniniu paštu gavo „FIBA Europe” vykdančiojo direktoriaus Kamilo Novako LKF prezidentui Arvydui Saboniui adresuotą laišką.

Jame, anot federacijos, pranešimo, rašoma: „Pasak viešai skelbiamos informacijos (šioje vietoje yra įdėta nuoroda į Eurolygos interneto svetainę – pastaba), vienas Lietuvos klubas „BC Lietuvos rytas“ yra pasirašęs susitarimą su Eurolyga. Remiantis šia viešai skelbiama informacija, prašome LKF iki balandžio 20 d. patikslinti Federacijos poziciją dėl jūsų šalies klubų dalyvavimo klubinėse varžybose“.

Laiške taip pat rašoma, kad remiantis kovo mėn. įvykusios „FIBA Europe“ valdybos sprendimu, federacijoms, kurių klubai dalyvaus Eurolygos rengiamame „Eurocup“ turnyre, bus taikomos sankcijos, pradedant, bet neapsiribojant vyrų rinktinių pašalinimu iš 2017 m. Europos čempionato.

„Norėčiau šiek tiek nuraminti krepšinio visuomenę – niekas rinktinės iš 2017 m. Europos čempionato nepašalino. Iš esmės FIBA atsiųstame laiške nėra nieko naujo, ko „FIBA Europe” nebuvo skelbusi anksčiau. Vienintelis skirtumas, kad laiške pateiktoje formuluotėje nebėra teiginio, apie tai, kad sankcijos gali būti taikomos tik tuo atveju, jei bet kuris klubas žais ir Eurolygos organizuojamame „Eurocup“ turnyre, ir savo šalies nacionaliniame čempionate, – komentavo laišką LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Kodėl jo nebeliko, negaliu pasakyti. Tačiau šiandien ryte telefonu kalbėjausi su laišką pasirašiusiu Kamilu Novaku. Jis sakė, kad šį laišką išsiuntė visoms federacijoms, kurių klubai, FIBA turimomis žiniomis, planuoja rinktis „Eurocup“ turnyrą – tam, kad gautų oficialią naujausią konkrečios federacijos, šiuo atveju, Lietuvos poziciją“.

Pasak LKF generalinio sekretoriaus, LKF visą laiką rekomendavo Lietuvos krepšinio klubams rinktis FIBA organizuojamas klubų varžybas ir ši pozicija nepasikeitė.

„Mūsų pozicija lieka tokia pati – LKF, būdama FIBA narė, rekomenduoja visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas. Tačiau reikia suprasti svarbų dalyką – krepšinio klubai yra privačios bendrovės, todėl federacijos vadovybė viena pati teisiškai negali nurodinėti ar diktuoti jiems, kokiose varžybose jie privalo žaisti arba privalo nežaisti, – juridinę tarpusavio santykių situaciją aiškino Špokas. – Be to, kalbant apie tokius svarbius sprendimu, asmeninė prezidento ar generalinio sekretoriaus pozicija nieko nelemia. Tokiais klausimais sprendimą gali priimti tik visa krepšinio bendruomenė – visuotinė LKF narių konferencija“.

Špokas neatmetė galimybės, kad šis klausimas gali būti svarstomas visuotinėje LKF konferencijoje, kurią numatoma surengti šių metų gegužės 31 d.: „Balandžio 26 d. turime LKF Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame bus tvirtinama konferencijos darbotvarkė – jei komiteto narių dauguma nuspręs, konferencijos darbotvarkėje gali atsirasti ir šis klausimas“.

Kalbėdamas apie artimiausius federacijos žingsnius, generalinis sekretorius Špokas pasakė: „Kaip FIBA ir pageidauja, iki balandžio 20 d. LKF išsiųs „FIBA Europe“ laišką, kuriame bus patvirtinta, kad LKF pozicija šiuo klausimu ir toliau nesikeičia – federacija rekomenduoja klubams žaisti FIBA organizuojamose varžybose“.

Komentarai:
djgaffer
Patys sau duobę kasasi FIBA.Jau net nesupranta,ką daro-mintys kasdien vis skiriasi.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-04-17
+5
Atsakyti
skystablauzdziai lkf
Turi sakyt griezta zodi, jokiu santazu ir panasiai. Kalbet su kitom federacijom, spjaut i ta fiba, ir nesileist tampomiems kaip marionetes.. o cia, mes palaikom fiba, mes patariam rinktis fiba ir t.t. mizniai blemba.. taip ir darys ta fiba ka nori

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-04-16
Atsakyti
as
pati fiba su savo nesamonem isikals paskutini vini i karsta ... nba jau senai norejo savo ciampijonatus renkt . nes,kam duot uzdirbt kitieks is savo lygos zaideju.
2016-04-16
+3
Atsakyti
Akivaizdu, kad LKF deramai neatstovauja Lietuvos krepšinio.
2016-04-16
+3
Atsakyti
Nieko pati LKF nežino: sako - rekomenduojame žaisti FIBA turnyruose, liepti negalime.

Todėl ir iš LKL pašalinti negali.
2016-04-16
+7
Atsakyti
Pagaliau sulaukėm oficialaus LKF atsakymo. Kam sunku suteksto perskaitymu, tai galiu pacituoti:

„Mūsų pozicija lieka tokia pati – LKF, būdama FIBA narė, rekomenduoja visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas. Tačiau reikia suprasti svarbų dalyką – krepšinio klubai yra privačios bendrovės, todėl federacijos vadovybė viena pati teisiškai negali nurodinėti ar diktuoti jiems, kokiose varžybose jie privalo žaisti arba privalo nežaisti, – juridinę tarpusavio santykių situaciją aiškino M. Špokas.“.

Kitaip sakant, LKF yra FIBA pusėje. Beabejo LRytui negali nurodinėti kurioje lygoje žaisti, bet pati LKF priklausanti FIBA'i - privalės LRytui pašalinti LKL turnyro. Būtent šito FIBA ir siekia. Taigi, Lietuva Europos čempionate žais, bet LRytui teks žaisti BBL arba VTB, vietoje LKL. Arba pereiti i FIBĄ turnyrą, bet nežinią ar tas jau įmanoma, jei LRytas jau pasirašė sutartį su Eurolyga.
2016-04-16
+2
Atsakyti
Niekas ir nesako, kad JAU pašalino, bet iki to termino nedaug laiko beliko.

Ką daro LKF, kad taip neatsitiktų?

Ogi nieko.
2016-04-16
-1
Atsakyti
Rx
Na tai paaiatengiam kad Siauliai ar Juventus laimetu lkl- nebus problemu, nes musu cempionai bus.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-04-16
-1
Atsakyti
Viriatas
Niekas burbulų nepučia, situacija iš tikro apgailėtina.

Pasigendu pasisakymo apie kalbėjimąsi su kitų šalių federacijomis. Jeigu nebus kalbamasi tarptautiniu lygiu, o tik šitaip viduje greitai bus išsigąsta fibos kvailiojimų, tai niekas nesusitvarkys. Tai liečia daugelį šalių ir jos turi tartis. O ką mano ispanai, graikai, serbai, turkai?
2016-04-16
-1
Atsakyti
Karteris
Moldova; Portugalija, Danija, Škotija

Belgija, Šveicarija, Švedija, Baltarusija

Kipras, Anglija, Airija, Rumunija;

Bulgarija, Norvegija, Cekija, Nyderlandai;

Va jeigu tokios komandos loštu ziureciau eurochampa

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-04-16
-3
Atsakyti
Doh
Ot pucia burbulus zurnaliugos :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-04-16
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.