Nuotr.: Fotodiena.lt/P.Peleckis
Nuotr. Fotodiena.lt/P.Peleckis

Lemiamos sezono kovos bei patys svarbiausi sezono metimai krepšininkams neretai tampa itin sunkiais psichologiniais išbandymais. LSU profesorius ir sporto psichologas Romualdas Malinauskas pateikė keletą patarimų, kurie krepšininkams gali padėti susidoroti su slegiančia įtampa bei geriau pasiruošti lemiamoms sezono kovoms.

„Autogeninė treniruotė yra vienas iš įdomesnių ir paprastesnių metodų įveikti streso būseną ir įtampą. Ji pagrįsta vaizdinių kūrimo įgūdžiais. Jeigu sportininkas mintyse sugebės kurti reikiamus vaizdinius jis sugebės atgaminti ir judesius jiems atlikti.

„Kitas svarbus autogeninės treniruotės aspektas yra mokėjimas atpalaiduoti raumenis. Tai derinasi ir su emocijomis. Ši treniruotė pagrįsta ir tyliomis išsakomomis komandomis, kurios pasiekia sportininko smegenis ir tampa lyg įsakymais. Pavyzdžiui, jeigu sportininkas sunkiai užmiega jis turi pasakyti sau, kad „dabar aš esu ramus, atsipalaidavęs ir tuoj greičiau ir lengviau užmigsiu“.

Krepšininkai dažnai spaudimo sulaukia ir iš komandos trenerio, tačiau psichologas teigia, kad krepšininkas turi sugebėti save nukreipti į teigiamą veiklą.

„Krepšinio treneriai kartais pažemina sportininką ir tos neigiamos mintys krepšininkui gali likti net visą gyvenimą. Tačiau sportininkas turi sau pasakyti „Stop” ir nukreipti mąstymą į kitą veiklą, pvz.: galvoti, kaip įveikti priešininką ir pan.

Labai gerai, kai komandoje yra vyresnių sportininkų, kurie padrąsina jaunuosius sportininkus, pasidalina savo potyriais iš jaunystės. Tada ir jaunimas tampa supratingesnis. Komandos klimatas laikosi ant psichologijos pagrindų. Tai yra bendras komandos susitelkimas, įsiklausymas, kuris ateina iš trenerio gebėjimo sutelkti komandą. Tikras treneris lyderis turi mokėti įkvėpti ir valdyti komandą: arba sureikšminti arba sumažinti varžybų reikšmę.

Norint išmokti įveikti jaudulį prieš baudų metimus reikia išlavinti savo gebėjimą sutelkti dėmesį. Gebėjimas sutelkti dėmesį sumažina nerimą, taip pat pašaliniai dirgikliai krepšininkui tampa nematomi“.

Vaizdo reportažas:

Komentarai:
storas
Nei vienoje lygoje nelosia Onos Dindaites aukletiniai.Nedatrauke.Bet va situ vyruku,kurie praejo jos mokykla,jau jokie pazeminimai nebebaisus.Taip zeminti jaunuolius,taip keikti,vargu ar kur pasaulyje rastumete toki treneri,kuris tiek ziauriai butu zemines savo aukletinius.Kai jie losdavo,rungtyniu gali neziureti,vien treneres "perliuku" klausykis.
2016-05-27
+8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.