Lietuvos jaunių (iki 17 metų) rinktinė sekmadienio vakarą Saragosoje iškovojo planetos pirmenybių bronzos medalius, o tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia talentingiausius 1999 m. gimusius krepšininkus.
 
BasketNews.lt“ antrus metus iš eilės sudarė talentingiausių Lietuvos jaunųjų krepšininkų (15-18 metų) dešimtukus, kurį rengiame konsultuodamiesi su įvairių krepšinio mokyklų ir komandų treneriais.
 
Talentingiausius 18-mečius rasite paspaudę čia.
 
Nuotr. Fotodiena.lt/D.Pipas

10.

Aidas Žitkus

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-02-10 Klaipėda 195 Gynėjas V.Knašiaus KM

Praėjusią vasarą Lietuvos šešiolikmečių rinktinės vyriausiasis treneris Gediminas Petrauskas su šiuo krepšininku siejo dideles viltis, tačiau įžaidėjas ne itin svariai prisidėjo prie antrosios vietos Europos čempionate. Pagrindiniu komandos atakų organizatoriumi turėjęs tapti krepšininkas čempionate sužaidė 6 rungtynes ir per jas pelnė vidutiniškai vos po 0,5 taško. 

Po nesėkmingo debiuto vilkint jaunučių rinktinės marškinėlius, Žitkus visgi pravėrė NKL duris. Tiesa, progų pasireikšti Klaipėdos „Nafta-Uni-Akvaservis“ ekipoje jam nebuvo daug ir per visą sezoną jis sužaidė vos penkerias rungtynes. Krepšinio specialistai pažymi, kad praėjusią vasarą talentingajam vaikinui koją pakišo psichologiniai barjerai.

Tiesa, žaidėjo progresą stebintys treneriai žaidėjo nurašyti neskuba – klaipėdietis giriamas už individualius techninius sugebėjimus, fizinį pasirengimą bei pagirtiną mąstymą aikštelėje. Teigiama, kad gynybinio tipo krepšininkui reikėtų ženkliai pagerinti taiklumą. Tam jis turi visą vasarą – septyniolikmečių rinktinėje šiemet jo nebuvo.

Nuotr. Facebook

9.

Justas Sakalauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-02-06 Kaunas 200 Puolėjas A.Sabonio KC

Šį sezoną RKL debiutavęs, tačiau iki šiol trenerių užmarštyje likdavęs Justas Sakalauskas po truputį skinasi kelią tarp šalies talentingiausiųjų. Kovingasis puolėjas šį sezoną trečiajame pagal pajėgumą šalies divizione atstovavo Kauno „Sabonio krepšinio centras“ ekipai, tačiau debiutiniame sezone Daliaus Lubio treniruojamoje komandoje jis nebuvo ryškus žaidėjas.

Krepšininkas vidutiniškai rinko po 4,8 taško bei atkovojo po 2,6 kamuolio, o pasireikšti gavo vidutiniškai po 16 minučių. Tiesa, naudingumu Sakalauskas pasižymėjo bendraamžių pirmenybėse, kur vidutinškai rinkdamas po 10,6 taško ir atkovodamas po 7,6 kamuolio jis buvo vienas naudingiausių Kauno komandos žaidėjų.

Krepšinio specialistai Sakalauską giria už pasiaukojimą aikštelėje, sumanumą bei universalumą. Jaunasis talentas gali sėkmingai žaisti nugara ir veidu į krepšį. Visgi krepšininko žaidimą analizavę specialistai pabrėžia, jog atletiškumo spragos jam vis dar neleidžia rimčiau konkuruoti suaugusiųjų krepšinyje. Išskiriamas ir itin emocingas Sakalausko charakteris bei šaltakraujiškumo trūkumas.

Nuotr. Fotodiena.lt/D.Pipas

8.

Danielius Lavrinovičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-22 Kelmė 202 Gynėjas ŠMKA

Praėjusiais metais į galutinį Gedimino Petrausko treniruojamos šalies šešiolikmečių rinktinės dvyliktuką patekęs Lavrinovičius šią vasarą liko už jaunių rinktinės borto. Nepaisant to, krepšininkas įsiminė kitiems Lietuvos krepšinio specialistams.

Šį sezoną MKL čempionate Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos garbę gynęs krepšininkas solidžia statistika, atrodė, neišsiskyrė. Tačiau vidutiniškai po 8,3 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio vidurkius rinkęs žaidėjas vertinamas atsižvelgiant į ateities perspektyvą.

Dvejose pozicijose galintis rungtyniauti Lavrinovičius gali pataikyti iš įvairių distancijų bei dėl atkaklaus charakterio kovoje dėl kamuolių sudaryti konkurenciją aukštesniems varžovams. Žaidėjo įgūdžius vertinę treneriai įvertino ir jo fizinius duomenis – jaunasis vilnietis tarp bendraamžių yra aukščiausias Lietuvos lengvasis krašto puolėjas.

Nuotr. BasketNews.lt/M.Gailiūnas

7.

Lukas Kišūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-12 Vilnius 204 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

Prieš metus vienu iš trijų talentingiausių šalies šešiolikmečių laikytas vidurio puolėjas šią vasarą vertinamas kiek atsargiau. Solidžiu ramsčiu po krepšiu pernai vasarą vykusiame Europos jaunučių krepšinio čempionate turėjęs tapti Kišūnas ant parketo praleido po 17,2 minutės ir rinko po 6,9 taško. Šį sezoną Kišūnas taip pat buvo vienas iš RKL pirmenybėse debiutavusių žaidėjų.

„Lietuvos ryto“ dublerių gretose jam sekėsi panašiai – vidutiniškai per 17 minučių jis rinko po 6,4 taško ir atkovojo po 5,9 kamuolio. Prieš metus krepšininko galimybes vertinę specialistai lyg susitarę pabrėžė, jog krepšininkui dar būtinas augimas. Visgi per metus šis progresas buvo itin lėtas ir nuo praėjusios vasaros Kišūnas paaugo tik 2 cm.

Šis žaidėjas vertinamas už savo mobilumą, universalumą, techninį judesių arsenalą, kūno plastiką bei gebėjimą rungtyniauti abiem rankomis. Visgi krepšininkui koją kiša gana minkštas charakteris, itin pasireiškiantis grumiantis po krepšiu.

Nuotr. Fotodiena.lt

6.

Tadas Vaičiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-04-01 Panevėžys 200 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

Su Artūru Karnišovu lygintas krepšininkas per metus žengė dar vieną žingsnį į priekį. Debiutiniai metai RKL pirmenybėse vilkint „Lietuvos ryto“ marškinėlius Vaičiūnui buvo sėkmingi – per vidutiniškai 27 minutes pelnomi po 9,8 taško ir svarbus vaidmuo Andriaus Šležo treniruojamoje komandoje.

Sezonas Vaičiūnui sėkmingai praėjo ir MKL pirmenybėse. Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos garbę ginantis panevėžietis vidutiniškai rinko po 19,8 taško ir atkovojo po 7,3 kamuolio, o jo vedama Vilniaus ekipa sezoną baigė su bronzos medaliais. Staigiu prasiveržimu pasižymintis krepšininkas vertinamas už platų puolimo judesių arsenalą, sumanumą ir norą svarbiausiu metu imtis iniciatyvos.

Vis tik per metus krepšininkas vis dar nėra pakankamai sutvirtėjęs fiziškai. Pažymima, jog tai yra ryškus šio talento trūkumas.

Nuotr. BasketNews.lt/M.Gailiūnas

5.

Ignas Sargiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-09-01 Kaunas 193 Gynėjas A.Sabonio KC

Praėjusį sezoną antroje šios amžiaus grupės reitingo vietoje atsidūręs krepšininkas dėl šių metų nusileidimo į penktąją vietą labai liūdėti neturėtų. Krepšininkas tik debiutavęs RKL čempionate tapo rezultatyviausiu Sabonio krepšinio centro ekipos krepšininku.

Sėkmingai Sargiūnas rungtyniavo ir bendraamžių čempionate, kur šįmet jis rinko vidutiniškai po 12,5 taško ir atkovojo po 4,4 kamuolio. Įdomu tai, kad rungtyniavęs ir metais vyresnių krepšininkų čempionate, jis demonstravo panašius statistinius rodiklius – vidutiniškai po 11,3 taško ir 3 atkovoti kamuoliai per rungtynes. Sargiūno progresą iliustruoja ir pasirodymai jaunimo rinktinių gretose. Dar pernai tik antraplaniu žaidėju buvęs krepšininkas jau šįmet Ispanijoje vykusiose planetos jaunių pirmenybėse buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas (vid. 12,8 tšk.).

Kaunietis išskiriamas, kaip universalus ir patikimas žaidėjas, lemiamomis akimirkomis galintis turėti kamuolį. Sargiūnas įvardijamas kaip itin naudingas abejose aikštės pusėse, sugebantis atakuoti iš įvairių distancijų bei nebijantis imtis iniciatyvos krepšininkas.

Nuotr. Fotodiena.lt/D.Pipas

4.

Vitalijus Kozys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-04-30 Kretinga 200 Puolėjas V.Knašiaus KM

Trijuose klubuose praėjusį sezoną rungtyniavęs jaunasis pajūrio atstovas, specialistų teigimu, padarė nemenką pažangą. Į talentingausiųjų penketuką šįmet patekęs krepšininkas rungtyniavo RKL, NKL ir MKL pirmenybėse.

Geriausiai gynėjui sekėsi bendraamžių pirmenybėse, kur, rinkęs vidutiniškai po 14,4 taško, jis buvo neabejotinas Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos ekipos lyderis. Tiesa, didžiąją dalį bendraamžių pranokstančių įgūdžių Koziui pritrūko suaugusiųjų krepšinyje. NKL čempionate jis per 13 rungtynių rinko vos po 0,8 taško, o RKL pirmenybėse gindamas gimtosios Kretingos garbę jis pelnydavo po 6,2 taško.

Kozys jau antrus metus iš eilės patenka į galutinį jaunių rinktinės dvyliktuką ir, vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėlius, toli gražu neatlieka tik epizodinio vaidmens. Žaidėjas yra apibūdinamas kaip pavojingas ir puikiai žaidimą skaitantis snaiperis. Vis tik jo potencialą riboja pernelyg vienpusiškas puolimas – kretingiškiui vis dar sunkiai sekasi žaisti kaire ranka.

Nuotr. M.Gailiūnas

3.

Lukas Uleckas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-08-06 Marijampolė 196 Gynėjas A.Sabonio KC

Iš dešimtosios vietos į trečiąją – taip Ulecko progresą per metus įvertino krepšinio specialistai. Vėlyvojo brendimo marijampolietis šį sezoną RKL pirmenybėse buvo vienas pagrindinių „Sabonio krepšinio centro“ komandos vedlių (vid. 11,7 tšk., 2,2 rez. perd.).

Naudingą žaidimą RKL čempionate demonstravęs gynėjas turėjo galimybę rungtyniauti ir jaunimo Eurolygos turnyre, kuriame taip pat buvo įgijęs trenerio Tomo Masiulio pasitikėjimą. Viso to rezultatas? Kontraktas su „Žalgirio“ klubu ir kito sezono debiutas dublerių ekipoje.

Vienas svarbiausių šių metų Lietuvos jaunių rinktinės žaidėjų pasižymi stabiliu metimu iš įvairių distancijų, puikiu krepšinio supratimu bei solidžiu situacijų analizavimu. Plastiškasis gynėjas yra vėlyvesnio brendimo, tad silpnas fizinis pasirengimas vis dar yra silpnoji Ulecko pusė. Vis tik laukiama ne veltui – progresas akivaizdus.

Nuotr. Fotodiena.lt/D.Pipas

2.

Grantas Vasiliauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-10 Alytus 205 Puolėjas Alytaus SRC

Perspektyviausio šios amžiaus grupės žaidėjo vardą praradęs ir šįmet antroje vietoje atsidūręs Vasiliauskas savo kelią grindžia sunkiu ir alinančiu darbu. „Jis itin sunkiai dirba“, – apie jaunąjį alytiškį lyg susitarę kalbėjo visi apklaustieji specialistai. Ir darbas atsiperka – Vasiliauskas šį sezoną eilinį kartą įrodė, kad MKL marškinėliai jam per maži.

Rezultatyviausias (27 tšk.), daugiausiai kamuolių atkovojantis (13,7 atk. kam.) ir naudingiausias (28,1 naud. bal.) bendraamžių čempionato krepšininkas pažangą padarė ir RKL pirmenybėse. Šį sezoną gindamas gimtojo Alytaus garbę jis rinko po 14,5 taško ir sugriebė po 7,6 kamuolio. Sėkmingai krepšininkas rungtyniavo ir jaunimo Eurolygos turnyre, kur, vilkėdamas „Lietuvos ryto“ dublerių marškinėlius, jis pelnė po 14,7 taško ir sugriebė po 3,1 kamuolio.

Tiesa, visuose frontuose demonstruotas progresas nepasireiškė pasaulio jaunių čempionate. Pernai jaunučių pirmenybėse po 10,6 taško rinkęs Vasiliauskas šįmet Saragosoje kiek prigeso ir savojo žaidimo nerado. Krepšininkas laikomas bene universaliausiu jaunuoju Lietuvos krepšininku – Vasiliauskas gali žaisti praktiškai visose pozicijose.

Puolėjas pasižymi aukštu krepšinio intelektu, jaunimui kiek neįprasta pavyzdine darbo etika bei aukštomis fizinėmis galimybėmis. Visgi žaidėjui kiša koją  psichologiniai aspektai – krepšinio specialistai įsitikinę, kad jo charakteris yra pernelyg minkštas. Pažymimas egoizmo ir iniciatyvos trūkumas, kurį išgyvendinus, Vasiliausko potencialas kiltų į dar didesnes aukštumas.

Nuotr. D.Lukštos

1.

Arnas Velička

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-12-10 Kaunas 192 Gynėjas KM „Aisčiai“

Lūžio metai – taip galima pavadinti per pastaruosius metus įvykusį 192 cm ūgio gynėjo progresą. Šį sezoną MKL beveik nerungtyniavęs krepšininkas koncentravosi ties vyrų aikštele – NKL pirmenybėmis. Antrajame pagal pajėgumą šalies krepšinio divizione tik pirmuosius metus žaidęs Velička apšilti kojas kiek užtruko.

Sezono pradžioje kur kas labiau patyrusiems konkurentams fizinėmis galimybėmis nusileidęs kaunietis vėliau sustiprėjo ir atkrintamosiose tapo vis dažnesniu trenerio Tomo Masiulio pasirinkimu „Žalgiris-2“ rotacijoje. Jaunasis žalgirietis savo potencialą puikiai demonstravo jaunimo Eurolygos turnyre. Gynėjas finaliniame etape sužaidė trejas rungtynes ir per jas vidutiniškai pelnydavo po 16,7 taško, atkovodavo po 6 kamuolius, atlikdavo po 5 rezultatyvius perdavimus, perimdavo po 2 kamuolius ir rinkdavo po 17,7 naudingumo balo. Toks Veličkos pasirodymas garantavo jam vietą naudingiausiųjų penketuke.

Gynėjas apsukų nelėtino ir pasaulio jaunių čempionate, kur Lietuvos rinktinėje yra antras pagal rezultatyvumą komandos žaidėjas (vid. 12,1 tšk.). Toks jaunojo krepšininko žibėjimas neliko nepastebėtas. Nutraukęs sutartį su „Žalgiriu“, Velička sukirto rankomis su garsiąja „Barcelona“.

Krepšinio specialistai giria Veličką už darbą gerinant fizinį pasirengimą bei tvirtą ir užsispyrusį charakterį. Žaidėjas pasižymi sugebėjimu pataikyti iš įvairių distancijų, techniškais judesiais bei staigumu. Vis tik praėjusiais metais išskirtos Veličkos gynybinės spragos jam primenamos ir šiandien. „Gynybą jam vis dar reikia gerinti“, – sakė vienas krepšinio specialistas.

Komentarai:
Asmeniskai nr1 man Sargiunas, taiklus, drasus, verzlus o svarbiausiai labai protingas krepsininkas
2016-07-09
-21
Atsakyti
nemo
Vasiliauskas praktiškai vienas laimėjo u-17 moksleivių lygos čempionatą.tai ne kažkokios tarpmokyklinės. Ką sugeba, galit pažiūreti įraše. Ten ir nuspresit: moka varyti kamuolį, ar ne.

Finale kažkaip trys rinktinės nariai nieko priešpastatyti nesugebėjo.

Patarimas:vaikai, parašę komentarą ištaisykite gramatines klaidas . Ir.... sukite mokslo keliu, kaip siųlo vienas komentatorius, beje rašantis su klaidomis.
2016-07-05
-20
Atsakyti
as
Na jau nepykite bet statistika tikrai ydomi viens zaide 17 minuciu ir sumete tiek ir tiek o stai kitas per 27 surinko tiek bet jis auksciau tai jus skaiciuoti nemokate procentaliai ar kaip ? Na dar manau kad jie jauni ir jai turstu tokes galimybes kaip kitose salyse irgi butu viskas kitaip

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-05
-5
Atsakyti
as
Na jau nepykite bet statistika tikrai ydomi viens zaide 17 minuciu ir sumete tiek ir tiek o stai kitas per 27 surinko tiek bet jis auksciau tai jus skaiciuoti nemokate procentaliai ar kaip ? Na dar manau kad jie jauni ir jai turstu tokes galimybes kaip kitose salyse irgi butu viskas kitaip

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
+7
Atsakyti
Anonimas
Pizda juokdariai. Vaiciunas?:d wtf:)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
-6
Atsakyti
djgaffer
Labiausiai išsiskiriantys tai Velička,Grantas,Uleckas,Sargiūnas ir Kozys.Kišūnas kažkoks lėtas pasidaręs,pažangos jokios nepadaręs.Lavrinovičius pernai išsiskyrė savo fiziniais duomenimis,tai jei nesustos dirbti,kažką gali pasiekti.Vaičiūnas turi tą kovotojo charakterį,bet kartais trūksta užtikrintumo jo žaidime.Kas kiek pasieks,parodys ateitis.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
-14
Atsakyti
...
tai kad viskas jau tam vasiliauskui. antra dar klaunai ikiso. iki 20 metu jau manyciau nei i rinktine nepateks, kaip jobinasi zemyn dar nei pilnametystes nesulaukes.
2016-07-04
+6
Atsakyti
Anonimas
idomu
2016-07-04
+3
Atsakyti
Asui
Na visų pirma tėvai nepadirbėjo - neišugdė meilės Lietuvai. O iš kitos pusės jo tėvai į Kanadą išvažiavo gyventi, kai jam buvo 2,5 m. Su Lietuva jo nesieja jokie atsiminimai, o Kanada - tai ir draugai, tai mokykla, tai visas jo neilgas sąmoningas gyvenimas. Kodėl jis turėtų norėti žaisti už Lietuvą, jei jis Kanados pilietis tiek pagal dokumentus, tiek širdyje?
2016-07-04
-3
Atsakyti
Anonimas
Nu jo va cia tai specelistai top10 iskuriu 3 rinktinei nezaide

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
+6
Atsakyti
rrr
Specelistai pas Vasiliauską pastebi egoizmo trūkūmą?? Ar teisingai suprtau? :D
2016-07-04
+1
Atsakyti
kjhkghkas
Kozys talentingesnis už Granta.
2016-07-04
+5
Atsakyti
.
Kazkaip prastai cia suskirstyta

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
+6
Atsakyti
Liux
Kiekvienais metais as matau ta top 10, bet po 5m dauguma talentingu, perspektyviu zaideju dingsta, nustoja tobuleti. Vienas, kitas prasimusa dar i koki lkl ar auksciau biski ir viskas. Manau galetume uzauginti kur kas daugiau krepsininku.
2016-07-04
-5
Atsakyti
Nebesvaikit
Vasiliauskas antras? Jis geriausiu atveju 5-6 ir tik del statistikos alytuj nes ten jam viskas leidziama. Tikrai geri ir TALENTINGI yra sargiunas, velicka, uleckas, kozys.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
+6
Atsakyti
Dakota
suprasciau,jei cia kaip NBA,kur skautai dare analizes,apie zaideja ,ka daro gerai,koks potencialas ir t.t. o cia tai grynai sumete statistika paeike ir vsikas...tas Vasiliauskas,nu visiskai nematau jokio didelio talento,o cia mazdaug kazkokiose mokyklinese imeta po 27 taskus,talentas :PP
2016-07-04
+2
Atsakyti
Vasiliauska
jau senai treneris sugadines. zvaigzde jis tik savo alytuje kur uznugari tvirta turi
2016-07-04
+7
Atsakyti
Žinote galite dėti minusu, bet vis tik pasakysiu. Iš šios kartos toliau žaisti kašį verta tik Veliškai, Uleckui, Sargiunui ir Koziui. Kitiems geriau koncentruotis į mokslus, nes kšyje perspektyvos nematau. Takim Vasiliauskas, čempionate nulis. Nei kamuoliu daug atkovoja. puolimo arsenalas skurdus. kamuolio driblingo nėra. Jam arba reikia susimti, keisti trenerius ir daug dirbti, arba sukti mokslo keliu.
2016-07-04
+32
Atsakyti
2 Anonimas
cia pagal gimimo metus
2016-07-04
-11
Atsakyti
Anonimas
Kad Veličkai 16, o ne 17

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-04
-15
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.